Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rakija

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 05.04.2006 13:59

sebak napisał(a):A jak to jest u Chorwatow z wolnym handlem tym trunkiem? U nas zaraz pozamykaliby typka sprzedajacego takie cos bez akcyzy, czyzby taka pazernosc urzedasow panowala w naszym kraju a tam taki liberalizm :D :D :D

Jest wyższy podatek. Alkohol można sprzedawać w każdej knajpie bez żadnej koncesji - bodajże jedyne zastrzeżenie, to imprezy sportowe, jak mecz piłki nożnej - wtedy piwo bezalkoholowe.
Z produkcją jest podobnie - bez zgłaszania masz limit, a jak chcesz więcej produkować, to idziesz do urzędu i rejestrujesz się jako producent. Płacisz i cześć pieśni. Podobnie z apartamentami - do iluśtam miejsc nie muisz mieć działalności gospodarczej nawet - tylko jako obywatel możesz sobie wynajmować pokoje. Powyżej - rejestrujesz się w urzędzie i płacisz odpowiednio więcej. Ot co.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 05.04.2006 15:08

Niesamowicie proste, aż za proste dla naszych urzędników.
Kristov
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kristov » 05.04.2006 15:23

Ja w zeszłym roku chciałem kupić na wybrzeżu, ale trochę drogo sobie zażyczyli, bo 80kn za 1litr (lozovača). Postanowiłem kupić gdzieś przy drodze, jak będziemy zwiedzać. Jadąc z Međugorje zajechaliśmy na stację, żeby zatankować w jakiejś małej miejscowości. Z ciekawości spytałem Pani pracującej na stacji, czy nie wie, gdzie mółgbym kupić rakiję. Byłem w szoku, kiedy odpowiedziała "Samo trenutak, nazvat ću kući". Za chwilę mąż podjechał na rowerku, zapytał ile potrzeba nam litrów, wrócił do domu i po około 15 minutach znów się pojawił z towarem! Zapłaciliśmy 20kn za 1l rakiji i 10kn za domowe wino. jedno i drugie bardzo smaczne! Ze względu,że kupiliśmy większą ilość, 1l rakiji i 2 litry wina dorzucił nam w gratisie. Obie strony były zadowolone :D
Po prostu nie mogłem w to uwierzyć. Super!! :wink:
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 05.04.2006 18:56

Rozpijają nas tam w Chorwacji !!!! :lol: Też jestem smakoszem tego trunku !!!! :lol: Już nie mogę się doczekać !!!! :lol:
GEMINI
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GEMINI » 05.04.2006 20:30

Moim zdaniem Rakija przypomina mi Łącką Śliwowice której niedawno zostałem szczęśliwym użytkownikiem :wink:
Ciekawi mnie ilość procentów w Łąckiej standard to chyba 60% a jak jest z Rakiją, to jest czy w większości procenty są na takim samym poziomie ?

Najbrdziej popularne są chyba 2 rodzaje rakijii : trawarica i ta druga (prosze o podpowiedz)

pzpr
GEMINI
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GEMINI » 05.04.2006 20:36

Ciekawy przepis na mojej łąckiej na herbatkę góralską :

Do szklanki z łyżeczką wlewamy śliwowice, mieszamy i wyciagamy łyżeczkę.
GOTOWE :!:
Kristov
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kristov » 05.04.2006 21:01

Najbrdziej popularne są chyba 2 rodzaje rakijii : trawarica i ta druga (prosze o podpowiedz)

Tak, travarica ta ziołowa i lozovača- biała (winogronówka) a no i šljivovica

:D [/quote]
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 05.04.2006 21:50

Jest jeszcze jedna Smokovica, czy Smokvica produkowana z fig i o ile się nie mylę potwornie mocna.
Jeszcze jedna uwaga dla kupujących - nie kupujcie jej nigdy na straganach w delcie Neretwy, ja kupiłem tam raz sześć lat temu i powedrowała do kanalizacji. Moi znajomi też kilka razy mieli to samo - oczywiście też w innych miejscach na przy trasie - produkty te nadają się jedynie do czyszczenia silnika, a nie do picia. Najlepiej kupować tam gdzie się mieszka ( najbliższa okolica ) :)
A może to tylko moje doświadczenie.
Trochę offtopic, na Murterze kupując rakije zakupiliśmy też świeżą oliwę z oliwek ( maslinsko ulja ) - oczywiście we wrześniu. Droga pieruńsko 400 kuna - 2 lata temu za litra czy dwa o ilę pamiętam. Ale smak, mniam żoncia w domu wsuwała ją mocząc świeży chlebek :)
Przemek
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 05.04.2006 22:12

aquavitae napisał(a):Jeszcze jedna uwaga dla kupujących - nie kupujcie jej nigdy na straganach w delcie Neretwy, ja kupiłem tam raz sześć lat temu i powedrowała do kanalizacji. Moi znajomi też kilka razy mieli to samo - oczywiście też w innych miejscach na przy trasie - produkty te nadają się jedynie do czyszczenia silnika, a nie do picia. Najlepiej kupować tam gdzie się mieszka ( najbliższa okolica ) :)
A może to tylko moje doświadczenie.

Widać źle trafiłeś ;)
Rakija (a także inne domowe trunki i wyroby - marmolady np. z kiwi czy mandarynek oraz miody szałwiowe czy mandarynkowe) w dolinie Neretwy są bardzo smaczne. Własnie tam na straganach.
A najlepszy jest pierwszy zaraz za mostem za zjazdem na Metković, jadąc w kierunku Dubrownika - rzadko kto się tam zatrzymuje, bo jest to pierwszy stragan i nikt się go nie spodziewa, więc jest mijany i ludziska staja dopiero na kolejnych. Mozna tam też czasem skosztować chleba pieczonego pod pekom.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.04.2006 23:34

GEMINI napisał(a):Moim zdaniem Rakija przypomina mi Łącką Śliwowice której niedawno zostałem szczęśliwym użytkownikiem :wink:
Ciekawi mnie ilość procentów w Łąckiej standard to chyba 60% a jak jest z Rakiją, to jest czy w większości procenty są na takim samym poziomie ?

pzpr

Witam z pod Łącka. :wink:
Zostałeś szczęśliwym użytkownikiem Łąckiej Śliwowicy i nie wiesz ile miała procentów :lol:
Na poprzedniej stronie w moim poście masz podane że może mieć do 80%, ale taka pochodzi z tzw. "pewnego źródełka", bo niestety zdarzają się falsyfikaty :wink: :cry: (a standard to 60-70%)

:lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.04.2006 23:41

GEMINI napisał(a):Ciekawy przepis na mojej łąckiej na herbatkę góralską :

Pozwolisz,że trochę zmodyfikuję ten przepis :wink:
Do szklanki z łyżeczką wlewamy śliwowicę (czyli "prąd"), mieszamy i wyciągamy łyżeczkę. Pijemy małymi łyczkami i dolewamy "prądu".
Po ostatnim dolaniu pijemy sam "prąd" :lol:
:papa:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 05.04.2006 23:44

Mnie bardziej smakowała Śliwowica Łącka od rakiji ale po ostatnim poczęstunku Plumka chyba zmienię zdanie. :lol: Rakija była super. :D
GEMINI
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GEMINI » 06.04.2006 09:10

Janusz Bajcer napisał(a):
GEMINI napisał(a):Moim zdaniem Rakija przypomina mi Łącką Śliwowice której niedawno zostałem szczęśliwym użytkownikiem :wink:

pzpr

Witam z pod Łącka. :wink:
Zostałeś szczęśliwym użytkownikiem Łąckiej Śliwowicy i nie wiesz ile miała procentów :lol:
Na poprzedniej stronie w moim poście masz podane że może mieć do 80%, ale taka pochodzi z tzw. "pewnego źródełka", bo niestety zdarzają się falsyfikaty :wink: :cry: (a standard to 60-70%)

:lol:

Moja Łącka miała 60% ale nie wiedziałem czy to jest standard.
Dostałem ją w prezencie ale szybko sie upłynniła, mile ją wspominam.
Może kiedyś doczekamy się jej na półkach w sklepach.

Janusz z ciekawości jaka jest cena takiej butelczyny 0,5
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.04.2006 10:42

Janusz Bajcer napisał(a):
GEMINI napisał(a):Ciekawy przepis na mojej łąckiej na herbatkę góralską :

Pozwolisz,że trochę zmodyfikuję ten przepis :wink:
Do szklanki z łyżeczką wlewamy śliwowicę (czyli "prąd"), mieszamy i wyciągamy łyżeczkę. Pijemy małymi łyczkami i dolewamy "prądu".
Po ostatnim dolaniu pijemy sam "prąd" :lol:
:papa:

Stosuję ten przepis od wielu lat, podali mi go Słowacy na nartach, fajne jest póżniej szusowanie z górki. Czasami zamieniam śliwowicę na rum i też dolewam aż zostaje sam "prąd".
Rakija--oszukali mnie raz przy wodopadach Krka, na parkingu górnym. Podali próbki, były OK, ale sprzedali g... Po powrocie do domu dolałem do tego ok 1/2 l spirytu i w herabcie wypiłem ze znajomymi. Nauczony tym doświadczeniem kupuję albo w miejscu poleconym przez gospodarzy albo tę butelkę, z której próbuję.
W zeszłym roku przywiozłem rakiję na jeżynach, ma dosyć ciekawy smak.
Pzdr
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 06.04.2006 10:48

A widzisz jednak trzeba uważać jak pisałem wyżej :)
Przemek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka