możecie mi starzy chorwaccy wyjadacze jak to w końcu z tą Rakiją jest?
2 lata temu byłem w okolicach miasta Zadar - Rakiji nie piłem, ale do domu wziąłem sobie taką normalną ze sklepu Made by Maraska chyba czy coś takiego, WINOGRONOWA - PYCHA. Miód i malina.
I takiej też szukałem w tym roku na Korculi.
Jako że biegły w chorwackim nie jestem, etykiet po "innemu" nie było, więc metodą prób i błędów próbowałem odnaleźć to co tak miło wspominam. I tak spotkałem różne Rakije wg etykiet:
1. Travarice - coś na bazie traw, taaaaakie sobie, w kierunku KIEPSKIE
2. Komovicę - jak wyżej, teraz przypuszzcam że pewnie na bazie Komosy
3. Anisette - zwyczajna anyżówka, ale skąd ja miałem tam na miejscu wiedzieć że Pinpinela Anisum to po prostu anyż... Też nie podeszła.
czy ktoś wie o co chodzi z tymi rakijami? i jaka to jest ta winogronowa? Smakowała jak wódka smakowa-winogronowa, ale jak byk Rakija miała napis... O co chodzi?