Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rakija? Rakije?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krisb
Odkrywca
Rakija? Rakije?

Nieprzeczytany postnapisał(a) krisb » 14.10.2003 13:19

możecie mi starzy chorwaccy wyjadacze :lol: jak to w końcu z tą Rakiją jest?
2 lata temu byłem w okolicach miasta Zadar - Rakiji nie piłem, ale do domu wziąłem sobie taką normalną ze sklepu Made by Maraska chyba czy coś takiego, WINOGRONOWA - PYCHA. Miód i malina.
I takiej też szukałem w tym roku na Korculi.
Jako że biegły w chorwackim nie jestem, etykiet po "innemu" nie było, więc metodą prób i błędów próbowałem odnaleźć to co tak miło wspominam. I tak spotkałem różne Rakije wg etykiet:
1. Travarice - coś na bazie traw, taaaaakie sobie, w kierunku KIEPSKIE
2. Komovicę - jak wyżej, teraz przypuszzcam że pewnie na bazie Komosy
3. Anisette - zwyczajna anyżówka, ale skąd ja miałem tam na miejscu wiedzieć że Pinpinela Anisum to po prostu anyż... Też nie podeszła.
czy ktoś wie o co chodzi z tymi rakijami? i jaka to jest ta winogronowa? Smakowała jak wódka smakowa-winogronowa, ale jak byk Rakija miała napis... O co chodzi? :roll:
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 14.10.2003 13:22

Jak Rakija to winogronowa. Te inne trunki to zazwyczaj nalewki na Rakiji. Travarica to zalane Rakiją jakieś zioła itd.
krisb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krisb » 14.10.2003 13:44

ale dziwnym jest że na CAŁEJ Korculi takiej nie znalazłem. BA! wszedłem nawet w Dubrovniku do monopolowego na głównym deptaku Starego Gradu i NIC! same wyżej przeze mnie wymienione 8O
A ma ta winogronowa jakąś nazwę konkretną?
Jutro napiszę co pisze dokładnie na tej anyżówce Anisette. Bo jedna flaszka sie ostała - to pokazuje jak wchodzi :lol:
VaaldC4R
Loza,Lozovaca :-))))))

Nieprzeczytany postnapisał(a) VaaldC4R » 14.10.2003 14:27

Ha,jako że temat o moim ulubionym trunku ,nie dopuszczam nawet myśli iż mogłoby to być co innego.Zaglądnij na http://www.dalmacijavino.hr/
Ich "prirodna rakija Lozovaca" (ta z żółciutką etykietą) stoi właśnie obok i jest niestety "boleśnie pusta" :cry: mam jeszcze buteleczkę z białosrebrną etykietą "PATRIA - LOZA" firmowaną Badel 1862 d.d. Zagreb.Obie przecudnej urody ,której niestety nigdy oprzeć się nie mogę.Z żalem też stwierdzam że w Polsce nigdzie nie udało mi się jej odnależć ,ale kto wie?może "ktokolwiek słyszał,ktokolwiek wie?"
krisb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krisb » 14.10.2003 14:38

to by wszystko wyjaśniało... LOZOVACA to jest to! Widziałem w menu w knajpach, ale w sklepie nie - pewnie wykupione były :)
na tej stronie odnalazlem moją ulubioną. To dokładnie ta.
czyli po prostu: Lozovaca = winogronówka. A se smaczku narobiłem... :roll:
dzięki

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne