Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rakija i inne domace trunki?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Youlca
Globtroter
Rakija i inne domace trunki?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Youlca » 02.09.2009 11:52

No i po... :( było i minęło.

Być może ten temat już był więc jak coś proszę usunąć lub dopiąć?

Pojechaliśmy sobie z Makarskiej "na stare" śmieci a przy okazji wycieczkę objazdówkę Jadranką i zawitaliśmy na nasz ulubiony targ owocowo- warzywno- winny w Trogirze po małe zakupy przed wyjazdem.

Owoców full jak zawsze ale gdzie podziały się butelki???

Na pytanie o domaca rakija, Panie spojrzały na siebie i konsternacja :roll:

Panie powiedziały, że muszą się chować bo od tego roku jest ponoć zakaz sprzedaży rakiji i innych trunków domowej roboty od tzw. babci ze straganu. Mogą produkować tylko na swoje potrzeby :!:

Oczywiście znalazło się coś tam, ale większość które widzieliśmy stojące oficjalnie były w ładnych zakapslowanych butelkach z etykietkami.

Nie przypominam sobie w tamtym roku, żeby chowano się z rakiją...
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 02.09.2009 11:58

może to wymysł lokalnej władzy.

W tym roku w Gradacu, w dolinie Neretvy, w Tribunj, w Biogradzie kupowaliśmy domową rakiję i nikt nam spod lady nie sprzedał, tylko oficjalnie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.09.2009 12:08

..w maju (w Trogirze) stały na straganach, można było kupować bezproblemowo....
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 02.09.2009 12:29

My na trasie powrotnej z Dubrovnika kupowaliśmy alkohol i niektóre były spod lady :))
Youlca
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Youlca » 02.09.2009 12:42

No właśnie zauważyłam, że kolorowe, w szklanych butelkach i okapslowane stoją normalnie, a te co zawsze były w butelkach PETach po napojach są pochowane.
magdach7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdach7 » 02.09.2009 14:37

W Trogirze w lipcu masa babć sprzedawała swoje wyroby :D
paolooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolooo » 02.09.2009 15:17

Split 2009, rynek.........bez problemów :D
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 02.09.2009 15:48

Youlca napisał(a):No i po... :( było i minęło.

Co się dziwisz :)

W PL sprzedaż bimbru też jest zakazana :)

A przecież Rakija to zwykły bimber ...

Sporo smaczniejszy można u nas nabyć , oczywiście "nielegalnie" ...

Więc nie wiem skąd ten zachwyt "rakiją" ?

U nas jakoś ludzie nie zachwycają się bimbrem ;)
magdach7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdach7 » 02.09.2009 15:58

kaszpir napisał(a):

Co się dziwisz :)

W PL sprzedaż bimbru też jest zakazana :)

A przecież Rakija to zwykły bimber ...

Więc nie wiem skąd ten zachwyt "rakiją" ?

U nas jakoś ludzie nie zachwycają się bimbrem ;)

Jak to skąd..? Chyba nie piłeś Figówki chorwackiej? Czy Orachowicy? Stąd ten zachwyt.... :D
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 02.09.2009 16:52

Owoców full jak zawsze ale gdzie podziały się butelki???

Nie przypominam sobie w tamtym roku, żeby chowano się z rakiją...

nie strasz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.09.2009 21:11

magdach7 napisał(a):

Jak to skąd..? Chyba nie piłeś Figówki chorwackiej........Stąd ten zachwyt.... :D

hmmmmm no i tu mam ...dowód rzeczowy w domu....., był to jedyny zakup kiedy pani nie zaoferowała spróbowania to po pierwsze primo, po drugie primo...tego szajsu co kupiłem nawet nie da się powąchać, śmierdzi obrzydliwie, niestety zakupiona na targu w Trogirze i to w ostatnim dniu pobytu, nawet nie było mozliwości reklamacji (otworzona dopiero w domu). Natomiast kupowałem w Marinie, prywatnie w domu i była super, a parę butelczyn ja i znajomi tam kupiliśmy.
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 02.09.2009 21:19

magdach7 napisał(a):Jak to skąd..? Chyba nie piłeś Figówki chorwackiej? Czy Orachowicy? Stąd ten zachwyt.... :D

Spoko.

Mój znajomy rok temu był w Chorwacji i przywiózł rakiję. Stwierdził że to paskudztwo ...

Przypomina mi się scena jak kiedyś jak byłem w Zakopanym , kupiłem zachwalane przez górala oscypki i gdy zacząłem "degustacje" , góral z uśmiechem na twarzy zapytał "czy lepsze toto od szyszki ..."

Sądzę że tak samo jest z rakiją. To zwykły bimber , nie wiadomo w jakich warunkach sanitarnych wytwarzany ale jest "popularny" wśród turystów , jak zakopiański "oscypek" ...

Chyba jednak wolę markowe , sprawdzone alkohole niż niewiadomego pochodzenia domowy bimber ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.09.2009 21:38

kaszpir napisał(a):

taaaaaaaaa , dopalany karbidem i innymi świństwami. Nie jestem zwolennikiem tego rodzaju trunków, ot po prostu nie lubię ale np. na fishpikniku podano nam w tym roku czysta rakiję..była po prostu super. W ubiegłym roku w Puli kupowałem na targu chyba ze 3 rodzaje...właśnie figową, trawaricę i czystą.... spod lady :wink: , tez była dobra (a mam paru świadków.... wśród cromaniaków :wink:) A w tym roku niestety się nabrałem. :cry: Wniosek z tego jeden ..i tu u nas i tam można kupić szajs...
mariusz 69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz 69 » 02.09.2009 21:44

W lipcu kupno rakiji i innych trunków na bazarze w Trogirze bez problemu! Miałem sprawdzonego pana sprzedawcę (pierwsza alejka), zaprzyjaźniliśmy się w ciągu codziennych zakupów, zawsze podawał towar super! I takie zdanie mieli wszyscy, którym to cudo przywiozłem do kraju! Próbowałem z ciekawości przed chwilą,czysty z winogron, jest super! :roll:
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 02.09.2009 22:14

mariusz 69 napisał(a):W lipcu kupno rakiji i innych trunków na bazarze w Trogirze bez problemu!

W pierwszym tygodniu lipca w Trogirze na rynku , w malym
kiosku można było kupić rakiję , travaricę , orahovicę.
Wszystko to, w płaskich butelkach z nakrętką o poj.0,5l w cenie 40kn.
A także,miła pani sprzedawała crne suho vino "z kija" za 20kn za 1l.
Nalewała winko do pojemników przyniesionych przez klientów :D
Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies