Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rakija i inne domace trunki?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaszpir
Croentuzjasta

Postnapisał(a) kaszpir » 03.09.2009 14:07

lubelski napisał(a):nabrałem. :cry: Wniosek z tego jeden ..i tu u nas i tam można kupić szajs...

Mi szkoda zdrowia aby kupować alkohol niepewnego pochodzenia. Nigdy nie wiesz co naprawdę znajduje się w butelce , w jakich warunkach sanitarnych wykonane i itd ...

Dlatego alkohol kupuje tylko w sklepach , alkohol znanych producentów , oryginalny ...

Wcale się nie dziwię że Chorwacja walczy z nielegalnym alkoholem. U nas od lat trwa walka z nielegalnym alkoholem (bimbrem) ..

Jeśli ktoś lubi ryzykować to niech ryzykuje. Mi szkoda zdrowia na "eksperymenty" a wybór alkoholi markowych jest spory :)
Arek
Koneser

Postnapisał(a) Arek » 03.09.2009 14:18

kaszpir napisał(a):Mi szkoda zdrowia aby kupować alkohol niepewnego pochodzenia. Nigdy nie wiesz co naprawdę znajduje się w butelce

Dlatego warto sprawdzić co się kupuje - w wielu wypadkach sprzedawcy dają popróbować tego co w butelkach.
toomas
Cromaniak

Postnapisał(a) toomas » 03.09.2009 14:26

My jak kupowaliśmy to jeden kolega testował a reszta kupowała:)) A rakije to dostaliśmy od naszego gospodarza który sam ją robi:) ja nie piłem bo nie lubie ale ponoć dobra..
kropeczka
Globtroter

Postnapisał(a) kropeczka » 03.09.2009 14:48

W lipcu w Trogirze i w Starigradzie kupowalismy rakije i inne nalewki, np miętową i cytrynową w tradycyjnych butelkach szklanych po Jamnicy :D .Była degustacja i negocjacje cenowe, teraz będzie można degustować i wspominać kiedy nadejdzie jesień.
kaszpir
Croentuzjasta

Postnapisał(a) kaszpir » 03.09.2009 14:50

Arek napisał(a):Dlatego warto sprawdzić co się kupuje - w wielu wypadkach sprzedawcy dają popróbować tego co w butelkach.

A skąd będziesz wiedział w jakich warunkach sanitarnych i na jakiś "komponentach" powstał ten bimber ?

Jak czasami pokazują w PL "namierzone" lewe rozlewnie alkohole lub "domowe manufaktury" to czasami aż strach człowieka ogarnia ...

Jeśli ktoś lubi narażać swoje zdrowie i być "testerem" to spoko.

Ja jednak wolę sprawdzony i pewny alkohol , a wybór jest tak olbrzymi że każdy znajdzie coś ulubionego :)
Arek
Koneser

Postnapisał(a) Arek » 03.09.2009 14:52

Ależ nie ma problemu, nikt nie zmusza do kupowania na straganach. Kupuj w sklepie.
kaszpir
Croentuzjasta

Postnapisał(a) kaszpir » 03.09.2009 15:40

Arek napisał(a):Ależ nie ma problemu, nikt nie zmusza do kupowania na straganach. Kupuj w sklepie.

Chodzi o legalny alkohol , a nie sprzedawany w sklepiku spod lady ...

Taki który jest wytworzony w fabryce która ma standardy jakości i czystości i itd ...
Który ma napisy , nazwę producenta , fabrycznie zakręconą nakrętkę , taki który zszedł z lini produkcyjnej gdzie zachowana jest sterylność i czystość a dodatkowo "powtarzalność" smakowa i identyczny skład chemiczny produktu ...

A nie u pani Basi w ukrytym w kurniku "sprzęcie" do destylacji i produkcji bimbru ...

To że inna pani "Zosia" sprzedaje "produkty" pani Basi spod lady w swoim sklepiku nie oznacza że produkt jest wysokiej jakości i nie zaszkodzi ...
piotr68
Croentuzjasta

Postnapisał(a) piotr68 » 03.09.2009 20:05

A ja uważam, że produkty przemysłowe to właśnie sama chemia. Zawsze kupuję produkty regionalne , ale nie na głównych szlakach turystycznych. Jadę do najbliższej miejscowości i pytam w jakimkolwiek domu (większość mieszkańców produkuje na własny użytek). Alkohol lepszy jakościowo, bez porównania z masową produkcją przemysłową.
krutom
Cromaniak

Postnapisał(a) krutom » 03.09.2009 20:31

Kupowaliśmy rakije i wino "prosto od chłopa", ale zawsze tylko tam gdzie właściciel campingu powiedział, że można kupować. Zawsze było dobre, nigdy nie chorowaliśmy, a i spory zapas przywieźliśmy do Polski. Znajomym też smakowało.
Kupowaliśmy też rakije w sklepie. Różne gatunki w różnych cenach. Wiekszych różnic między tą domową a sklepowymi nie stwierdziliśmy.
Na targach nie odważyliśmy się kupować, stąd też porady zaciagneliśmy u Branego. W końcu nikt nie lubi jak mu sie goście pochorują.

Pozdrawiam
Romo
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Romo » 03.09.2009 20:37

Hm...Jakoś nie słyszałem ani też nie czytałem o przypadkach zatrucia się domowymi wyrobami z Chorwacji czy też np. zakupienia wody w miejsce rakiji... Natomiast przypadków zatrucia się wyrobami "państwowymi" czy też zakupienia właśnie 100% zamiast 60% wody w Polsce było i będzie mnóstwo...
To ja chyba wolę domowe z Chorwacji... :D
Pozdrowionka
noicodok
Podróżnik

Postnapisał(a) noicodok » 03.09.2009 23:53

kaszpir napisał(a):
Arek napisał(a):Ależ nie ma problemu, nikt nie zmusza do kupowania na straganach. Kupuj w sklepie.

Taki który jest wytworzony w fabryce która ma standardy jakości i czystości i itd ...
Który ma napisy , nazwę producenta , fabrycznie zakręconą nakrętkę , taki który zszedł z lini produkcyjnej gdzie zachowana jest sterylność i czystość a dodatkowo "powtarzalność" smakowa i identyczny skład chemiczny produktu ...

W tym roku byłem trzeci raz w Chorwacji, tym razem w Okrug Gornji. Po raz pierwszy kupiłem na straganie rakiję i wieczorem w domu byłem totalnie zdegustowany- tak paskudnego bimbru a w zasadzie spirytusu nie piłem nigdy wcześniej. Kilka dni później od gospodarzy nabyliśmy rakiję "produkowaną" przez ich rodzinę. To było ( i jest ) coś wspaniałego. Moc, bukiet, i "wchodzi mięciutko". Naprawdę wolę taką rakiję od większości fabrycznych alkoholi.
dagiesza
Croentuzjasta

Postnapisał(a) dagiesza » 04.09.2009 09:30

:o W sierpniu na targu w Trogirze częstowali do woli wszystkimi napitkami i wybór był duuuuży!!! :!: Co do jakości to należy wybrać według uznania, czyli degustować gdzie się da i co się da, a przy tym dobrze się targować. :lol: U chłopa , baby kupuję zawsze hurtem, orachowicę, trawaricę i prośek. Mały zapasik pozwala dotrwać do następnych wakacji. :wink: Rok temu, w okolicach Śestanowaca, w ferworze doznań organoleptycznych i w poszukiwaniu dobrej orachowicy zapędziłem się w jednej z wiosek do przydomowej bimbrowni, stara szopa, a w środku kadzie i sprzęt pamiętający czasy CK Monarchii. :nice: Było super, a przywiezione pamiątki sprawiły wiele radości. :mrgreen: Po spożyciu ww. specjałów z CRO nikt nie doznał najmniejszego uszczerbku na zdrowiu. :oczko_usmiech: Moim zdaniem trunki te są jedyne i oryginalne, a w wielu przypadkach biją na łeb przemysł monopolowy krajowy i zagraniczny. :papa:
Youlca
Globtroter

Postnapisał(a) Youlca » 04.09.2009 10:30

Każdy sobie wybiera co tam komu pasuje. My generalnie często kupujemy "pod zamówienie" znajomym. Sobie po małej butelce na spróbowanie, co roku czegoś nowego typu orahovica czy jakaś smokvica :wink:
Samej czystej rakiji nie lubię.. :x

Jeśli komuś nie odpowiada nikt nikogo nie zmusza do kupna :roll:

a rozmowa na temat wyższości jednych trunków nad drugimi myślę że za bardzo nie ma sensu.

Na ulicy gdzie mieliśmy w tym roku kwaterę w Makarskiej była prawdziwa winiarnia z dużymi zbiornikami, gdzie można było kupić wino na litry. Klienci przychodzili z butelkami po napojach i kupowali na litry. Wszystko czysto i oficjalnie.
Wino z Vrgoracu i okolic Biokova :P
dorota131
Croentuzjasta

Postnapisał(a) dorota131 » 04.09.2009 11:28

Po raz drugi kupowalismy wino i rakije od pani która mieszka przy drodze na wodospady KRKA. W tym roku specjalnie zjechalismy kilka kilometrów z autostrady aby uzupełnic zapasy :)
Mieszkając w Podgorze kupilismy wino na straganie ale było jakby to powiedzieć -rzadkie.
Arek
Koneser

Postnapisał(a) Arek » 07.09.2009 08:12

kaszpir napisał(a):

A nie u pani Basi w ukrytym w kurniku "sprzęcie" do destylacji i produkcji bimbru ...

To że inna pani "Zosia" sprzedaje "produkty" pani Basi spod lady w swoim sklepiku nie oznacza że produkt jest wysokiej jakości i nie zaszkodzi ...

Doceniam to, że martwisz się o zdrowie ogółu, ale pozwól, że sami będziemy decydować co wysokoprocentowego spożywać.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Rakija i inne domace trunki? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies