napisał(a) mardar2007 » 04.07.2019 10:02
Witam,z czystym sumieniem możemy polecić miejscowość Povljana ul.Ante Starcevica Apartmani ,,Marino''. Mieszkaliśmy tam w 2016r i właściciele sprzedawali własnej roboty trunki.Nie wiem tylko czy nie mieszkającym u nich sprzedadzą. Właściciel Slavko Pernar był a może jest nadal dyrektorem rady turystycznej Pag. Na Youtube przesłałam filmik z ich kwaterą. Linku nie mogę umieścić,można wpisać po prostu Apartmani MARINO - grad Povljana - otok PAG. Podczas pobytu miałam urodziny ,wieczorem ktoś zastukał do drzwi - sam gospodarz z ciastem upieczonym przez żonę i szampanem - w dowodzie miał podaną datę moich urodzin.Miły gest
Ponadto kolejne miejsce ( tak po prostu zastukaliśmy do drzwi z zapytaniem o rakiję ) to również Povljana na Pag. Łososiowy budynek na skrzyżowaniu ulic Ante Starcevica i Stjepana Radica - niskie ogrodzenie z kamienia z łukiem bramy z kamienia również. Można zobaczyć na mapie Google - naprzeciwko Ljekarna.Tu kupiliśmy Orahovicę za 50kun półtora litra (cena jak u naszego gospodarza). Mapy Google są z 2012 r ,nieco się zmieniło ale układ ulic i budynków pozostał ten sam
Kolejne miejsce to Povljana to: warzywniak tuż koło Bistra Snoopy na ul. Stjepana Radica.Tutaj wina białe i czerwone - cen nie zanotowałam.Czerwone bardziej wszystkim smakowało.W bardzo dobrej cenie wg. cen w Polsce to 1 kg fig chyba za 20 czy 25zł polskich. Grube , dorodne, aromatyczne.
Natomiast jadąc z Povljany do Pag mijamy niby winnicę - sklepik taki z beczkami wystawionymi na zewnątrz. Wino tutaj z beczek to cienkusz,woda,niesmaczne. Brrr. Zapamiętałam że cena była deczko tańsza niż w tym warzywniaku. Może coś się zmieniło na korzyść teraz. Pozdrawiam