napisał(a) kawa62 » 10.07.2019 21:00
Tak jak pisałem wcześniej, pojechałem, zobaczyłem, zwiedziłem.
Właśnie wróciłem i opisuję jak tam jest.
Otóż sam Rakalj jest to mała miejscowość ok. 500 mieszkańców, położona ok. 30 km. na północny wschód od Puli.
Nie jest ona położona nad morzem, do morza a w zasadzie zatoki (Raśki Zaljev) jest z niej jeszcze ok. 4 km.
W samej tej miejscowości jest tylko jeden sklep spożywczy, dwie knajpki (jedna za sklepem) druga w prywatnym domu,
kościół i to wszystko. Na większe zakupu lub paliwo trzeba by jechać do miejscowości Barban (15 km.) lub do Puli (30 km.)
Ja mieszkałem nad samym morzem w domu "Milan" w miejscu o nazwie Sv. Mikula -
https://www.google.com/maps/place/Apart ... 14.0748533Apartamenty w tym domu są bardzo fajne, w miarę nowe, przestronne, dobrze wyposażone. Ja miałem apartament 8-osobowy na I piętrze składający się z 4 pokojów 2-osobowych, 2 łazienek i dużego salonu z kuchnią oraz oczywiście tarasu z widokiem na morze. Dom położony nad samym morzem, do plaży jest ok. 150 m. - 3 min. pieszo ścieżką szutrową. Plaże są dwie, żwirowa koło latarni i skalista za porcikiem.
Na parterze domu mieści się restauracja z owocami morze, jest tam bardzo dobre jedzenie, przyjeżdżają tam zjeść ludzie z całej okolicy, widziałem też dużo włoskich rejestracje samochodów. Na wprost domu jest mały porcik gdzie można wypożyczyć kajak, skuter wodny lub łódkę z silnikiem co też zrobiłem. Ogólnie polecam na pobyt dla ludzi którzy szukają spokojnego i cichego miejsca na wypoczynek. Jak ktoś miałby jakieś pytania to proszę pisać. Pozdrawiam - Sławek
- Załączniki:
-
-
-