Franz napisał(a):="Mikeee"wnętrze świątyni jest równie ciekawe...
Bardzo. Wcześniejsze wnętrza również niczego sobie.
po katedrze San Lorenzo wiedziałem czego się spodziewać i się nie zawiodłem, ale bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie wnętrze Chiesa del Gesu e dei Santi Ambrogio e Andrea (Jezusa, św Ambrożego i Andrzeja), tym bardziej, że przewodnik ledwie wspomniał o tym miejscu.
kulka53 napisał(a):Gdzieś czytałem, że Genua jest jednym z najpiękniejszych włoskich miast. I nawet jeśli w tym stwierdzeniu jest trochę przesady, to na Twoich zdjęciach bardzo dobrze się prezentuje
. Porta Soprana i wnętrza kościołów, kolorowe uliczki, monumentalna architektura ważnych budynków... jest OK
Jest bardzo OK. Choć stwierdzenie, że jest jednym z najpiękniejszych włoskich miast jest rzeczywiście trochę przesadzone, szczególnie jeśli patrzy się na Genuę przez pryzmat ilości klasowych zabytków i średniowiecznej architektury. Starówka jest naprawdę super, wąskich uliczek przytłoczonych tak wysokimi kamienicami nie spotyka się często. Trochę rozczarował mnie Porto Antico - spodziewałem się więcej znaków świadczących o dawnej potędze tego państwa-miasta i samego portu. Obecnie więcej tam już
moderno niż
antico . Jeśli jednak chodzi o położenie - to fakt, jest jednym z najpiękniejszych miast we Włoszech - morze, górzyste wybrzeże... Genua (lub jak mówią Włosi - Dżenowa) ma świetny klimat. Żałuję jedynie, że mieliśmy niewiele czasu na poznanie jej bardziej. Następnym razem, poza dalszą eksploracją starego miasta, na pewno zajrzymy m.in. do nadmorskich dzielnic Quarto i Quinto, pójdziemy na Via Garibaldi i cmentarz Staglieno.
maxredaktor napisał(a):Mnie Genua bardzo się podoba, choć na razie widziałem ją tylko na zdjęciach i filmach. I kiedyś mam nadzieję ją zobaczyć
szczerze polecam i życzę realizacji planów
maxredaktor napisał(a):W Genui jest też ponoć wspaniałe oceanarium (niedaleko tego galeonu z "Piratów" Polańskiego).
rzeczywiście podobno największe w europie, choć pamiętam, że to samo przewodnik mówił o oceanarium w Barcelonie, Lisbonie i Walencji. Właśnie dlatego, że już widzieliśmy 3 największe oceanaria w Europie
+ Loro Park na Teneryfie, to genueńskie sobie tym razem odpuściliśmy. Oczywiście następnym razem nie omieszkamy tam zajrzeć, bo zawsze coś nowego, innego można zobaczyć.
piekara114 napisał(a):Pizzeria fajna, i to co na talerzu także
i w dodatku pyszne
ajdadi napisał(a):Mikeee napisał(a):parking dla skuterów - zapełniony na maxa...
Pamiętam jak te pszczółki z parkingu...
dały mi popalić w Rzymie...
a w Rzymie to dopiero plaga. Jeżdżą jak szaleni między autami i się w ogóle nie boją
piekara114 napisał(a):maxredaktor napisał(a):piekara114 napisał(a):Mikeee napisał(a):Bolla - bańka z biosferą. Tam w środku jest las deszczowy, w którym mieszkają zwierzęta tropikalne...
To mnie zaciekawiło. Nie wiesz czy można tam wejść?
Może odpowiem w imieniu
Mikeee, bo się tym wcześniej interesowałem. Do tej "bańki" wejść oczywiście można, bilet kosztuje 5 euro dla dorosłych, dzieci do 12 r. płacą 3.50.
Dzięki, rozumiem, że nie odwiedziłeś tego miejsca. A można wiedzieć co o tym zdecydowało?
dzięki maxredaktor. Ze swojej strony podaję link do strony
BiosferaJeśli o mnie chodzi, nie odwiedziłem bańki ze względu na brak czasu. Miałem inne priorytety na te pół dnia. Jest to jednak punkt na liście na następny raz, tak jak zwiedzanie łodzi podwodnej w porcie, oceanarium, muzeum Antarktydy i wiele innych
pozdrawiam,
Michał