Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

RAJD SARDYNII i KORSYKI 2016

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 13.11.2016 21:29

Będąc w Cagliari nie mogliśmy pominąć najważniejszej plaży mieszkańców miasta. Plaża Poetów (Spiaggia del Poetto) w Cagliari to jedna z najdłuższych plaż we Włoszech. Rozciąga się na długości 13 km. Nie zabraknie tu miejsca dla nikogo. W prawo i w lewo po horyzont ciągnie się piaszczysty pas.

Wakacje2016 (1260).JPG

Wakacje2016 (1261).JPG

Wakacje2016 (1262).JPG

zagroda dla psów i ich właścicieli...

Wakacje2016 (1265).JPG

nagle poczułem się jak w Albanii... :wink:

Wakacje2016 (1263).JPG

Plaża leży przy Zatoce Aniołów (Golfo degli Angeli), z nazwą której związana jest legenda:
Bóg chciał podarować aniołom miejsce na ziemi, na którym będą mieszkać pod warunkiem, że sobie je sami znajdą. Aniołowie wybrali Sardynię jako jedyne miejsce na ziemi gdzie nie istniała zawiść i zazdrość, a mieszkańcy w sielance i pokoju żyją, uprawiają ziemię i hodują zwierzęta. Lucyfer, który nie mógł zdzierżyć tej idylli próbował ich skłócić, ale aniołowie przeciwstawili się mu, doprowadzając do bitwy podczas, której zrzucili go z konia. Wściekły Lucyfer rzucił siodłem, które spadło na skałę. Formacja skalna na pobliskim wzgórzu nazwana została Diabelskim Siodłem (Sella del Diavolo), a okalające ją wody Zatoką Aniołów.

wspomniane Diabelskie Siodło

Wakacje2016 (1264).JPG

Przyjechaliśmy tu również z innego powodu. Po drugiej stronie drogi biegnącej wzdłuż plaży znajduje się tu laguna, na której można spotkać flamingi w swoim naturalnym środowisku. Niestety to bardzo płochliwe stworzenia i ciężko było zbliżyć się niezauważonym. Ale cieszę się, że udało mi się zobaczyć te przepiękne ptaki na wolności (w zeszłym roku widziałem je w Loro Parku)

Wakacje2016 (1267).JPG

Wakacje2016 (1272).JPG

Wakacje2016 (1273).JPG

Wakacje2016 (1279).JPG

Pora już późna, słońce zachodzi, umówiliśmy się z Jackiem i Gośką, że razem pójdziemy gdzieś na kolację w Baunei, a mamy do zrobienia jeszcze ok 150 km, czas więc żegnać się z południowym wybrzeżem i wracać.

Wakacje2016 (1281).JPG

Na miejsce docieramy po 21:00 i zaraz wszyscy razem udajemy się do polecanej przez Patrizię restauracji Pisaneddu przy głównej drodze SS125 2 km od centrum Baunei.

Trochę się naczekaliśmy, ale oczekiwanie umilał nam ten piesio-rozbójnik

IMG_1330.JPG

A jedzenie świetne i to w znośnych cenach. Za kolację dla 4 osób i wino z wliczonym coperto zapłaciliśmy 35,80 EUR. Polecam.

mapa dzisiejszego OS-u

cagliari.jpg

cdn :papa:
Ostatnio edytowano 14.11.2016 00:10 przez Mikeee, łącznie edytowano 2 razy
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 13.11.2016 21:36

marze_na napisał(a):Oj też bym sobie pospacerowała :!: 8)

Zdecydowanie mój klimat :hearts:

ojj uwielbiamy wałęsać się takimi uliczkami 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.11.2016 23:30

Świetne jest to ujęcie startujących do lotu flamingów.

Pozdrawiam,
Wojtek
dangol
Weteran
rtęć Re: RAJD SARDYNII i KORSYKI 2016

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 13.11.2016 23:49

Cena w restauracji faktycznie bardzo dobra.
A flamingi super! Nam nie udało się ich spotkać, aż tak daleko na południe nie dotarliśmy, a one już o tej porze roku chyba tylko tam były...
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 14.11.2016 07:10

Rzeczywiście ładnie się Wam zaprezentowało Cagliari.
Castello jest zdecydowanie najładniejsze i najciekawsze, poza tym fajna jest część miasta pomiędzy nim a portem.
Myśmy w tym roku zajechali tam po raz drugi :cool:

Pozdrawiam
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 15.11.2016 11:22

Franz napisał(a):Świetne jest to ujęcie startujących do lotu flamingów.

dzięki,
niestety ograniczenia sprzętowe nie pozwoliły mi ich ściągnąć bliżej
dangol napisał(a):Cena w restauracji faktycznie bardzo dobra.

co prawda niebyły to skomplikowane dania, bo w większości pizze, z których znana jest ta restauracja, ale były świetne
kulka53 napisał(a):Castello jest zdecydowanie najładniejsze i najciekawsze, poza tym fajna jest część miasta pomiędzy nim a portem.
Myśmy w tym roku zajechali tam po raz drugi :cool:

dlatego właśnie wybraliśmy Castello na randkę z Cagliari.
Z przyjemnością spojrzę zatem ponownie Waszym okiem na miasto

pozdrawiam,
Michał
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 15.11.2016 11:32

Mikeee napisał(a):niestety ograniczenia sprzętowe nie pozwoliły mi ich ściągnąć bliżej

Mimo wszystko fajnie zapozowały...Pozdrawiam
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 15.11.2016 11:34

Mikeee napisał(a):Rozciąga się na długości 13 km. Nie zabraknie tu miejsca dla nikogo

... duże miasto, to i dużą plażę musi mieć ... :wink: ... a tak na poważnie to miasto wygląda całkiem sympatycznie ... :) ...
Pozdrawiam.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.11.2016 15:50

Bardzo konkretny OS :wink:

Zagroda dla psów i ich właścicieli - uporządkowane plaża

:D

Pozdrawiam
Piotr
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 17.11.2016 09:15

ajdadi napisał(a):
Mikeee napisał(a):niestety ograniczenia sprzętowe nie pozwoliły mi ich ściągnąć bliżej

Mimo wszystko fajnie zapozowały...

a jest to efekt strachu :wink:
kmichal napisał(a):...miasto wygląda całkiem sympatycznie ... :) ...

szczególnie dzielnica Castello.
No i mają swój klub w Serie A :wink:
piotrf napisał(a):Zagroda dla psów i ich właścicieli - uporządkowane plaża

nie ukrywam, że mnie to zaskoczyło :wink:

pozdrawiam,
Michał
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 17.11.2016 09:17

OS7 - wycieczka na zachodnie wybrzeże

Dzisiaj znów ruszam sam. Reszta drużyny żąda dalszego odpoczynku na plaży. Zawożę ich zatem do Santa Maria Navarese na plażę Tancau i ruszam górami na przeciwległe wybrzeże. Na jednym z punktów widokowych zaczepia mnie grupa Polaków, widzących samochód z polskimi blachami. Z radością stwierdzają, że pierwszy raz widzą samochód z Polski, przez cały dwutygodniowy pobyt nie widzieli przedtem żadnego. Cóż ja oprócz swojego przez te parę dni widziałem kilka. Chwilę dyskutujemy o Sardynii i pędzę dalej bo mam dzisiaj sporo do przejechania.

Jadąc górskimi trasami napotykam wiele miejsc wypalonych przez ogień. To makia śródziemnomorska, która wydziela tak silne olejki eteryczne, że w upalne dni dochodzi do samozapalania się zarośli. Często wywołuje to spore pożary i konieczność ewakuacji okolicznych miejscowości.

Wakacje2016 (1286).JPG

Wakacje2016 (1288).JPG

Z tej charakterystycznej dla makii roślinności na Sardynii ceniony jest mirt, z którego wyrabia się wino i likiery. Dla mnie za słodkie.

Zanim dotrę do dwupasmowej drogi SS131dcn przejeżdżam przez Mamoiadę i Ottanę. Oba miasteczka, znane są światu ze specyficznych obchodów karnawału, który zaczyna się 16 stycznia. Momaiada słynie z tanecznej procesji, w której głównymi bohaterami są Mamuthones i Issohadores. Mamuthones to bestie ubrane w czarne jakle ze skóry owczej i drewniane maski o dramatycznym wyrazie. Na grzbiecie przymocowane są dzwonki pasterskie ważące 30-40 kg (!), które w trakcie tańca podźwiękują złowrogo. Mamuthones prowadzeni są przez Issohadores, którzy ubrani w białe kostiumy z czerwonymi bluzami zarzucają lassa na obserwujących pochód co ma przynosić szczęście. Początki tego obrzędu nie są jasne, istnieje kilka wersji. Najczęściej spotykana mówi, że to kondukt pokonanych (Mamuthones) i zwyciężonych (Issohadores), tzn ciemnoskórych najeźdźców prowadzonych przez zwycięskich pasterzy.

zdjęcia z sieci
mamuthones.jpg

Back-Bells.jpg

W Ottanie natomiast bohaterami pokazu są Merdules (chłopi) i Boes (woły), którzy również przyodziani są w specyficzne drewniane maski i odzienie z owczej skóry tym razem w białym kolorze z umocowanymi dzwonkami. Fabuła polega na tym, że Merdules próbują ujarzmić rozwścieczonego woła (Boe) wierzgającego w tłumie powalając go na ziemię i wiążąc skórzanym batem

zdjęcia z sieci
boes_e_merdules_by_gianlucafalchi85.jpg

Ottana.jpg

Z uwagi na to, że karnawał zaczyna się styczniu, mała liczba turystów może podziwiać ten spektakl na żywo.

Ottana

Wakacje2016 (1291).JPG

Wakacje2016 (1292).JPG

Wakacje2016 (1294).JPG

Wakacje2016 (1295).JPG

Z innych wydarzeń karnawałowych związanych z tradycjami warta wspomnienia jest Sartiglia w Oristano

To pokaz umiejętności jeździeckich. Galopujący jeźdźcy ubrani w odświętne stroje i białe maski mają za zadanie napić na szpadę wiszącą srebrną gwiazdę. Ich powodzenie decyduje o obfitości zbiorów w nadchodzącym roku.

zdjęcie z sieci
sartiglia angelo porcheddu.jpg

Skoro już o sardyńskich jeźdźcach: będąc na wakacjach w Toskanii miałem zaszczyt uczestniczyć w sieneńskim Palio (wyścig na koniach bez siodeł wokół Piazza del Campo pomiędzy rywalizującymi ze sobą Contradami - dzielnicami miasta, odbywający się 2 razy w roku), które dla sieneńczyków jest czymś wyjątkowym, traktowanym niczym religia. Otóż dżokejami reprezentującymi poszczególne Cantrady zazwyczaj są sardyńczycy, którzy uchodzą za doskonałych jeźdźców

Jadąc dalej w stronę wybrzeża: Nurag Losa przy skrzyżowaniu dróg SS131dcn i SS131

Wakacje2016 (1296).JPG
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 17.11.2016 09:18

Grubo po 11:00 docieram na Półwysep Sinis na zachodnim wybrzeżu. Parkuję za 2 EUR/2 godz. i idę w stronę Capo San Marco. Po drodze z parkingu na cypel znajduje się prawdziwa perła – romański kościół San Giovani di Sinis.
To najstarszy kościół chrześcijański na wyspie. Zbudowany w VI w na planie krzyża greckiego częściowo z materiałów pochodzących ze starożytnego miasta fenickiego Tharros znajdującego się nieopodal, obecny kształt nadano mu w IX i XI w.

Wakacje2016 (1297).JPG

Wakacje2016 (1371).JPG

Wakacje2016 (1298).JPG

Wakacje2016 (1299).JPG

Wakacje2016 (1300).JPG

Wakacje2016 (1369).JPG
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 17.11.2016 09:19

Wnętrze doświetlone jest jedynie przez okulus umiejscowiony na przedniej fasadzie nad głównym wejściem i trzy biforia znajdujące się w bocznych ścianach transeptu i absydzie.
Kościółek zrobił na mnie ogromne wrażenie. Jest prosty, surowy, ale przy tym piękny, wewnętrzne ściany pokryte są mchem. Co ważne - wstęp jest darmowy.

Wakacje2016 (1303).JPG

Wakacje2016 (1304).JPG

Wakacje2016 (1305).JPG

Wakacje2016 (1306).JPG

Wakacje2016 (1307).JPG

Wakacje2016 (1308).JPG

Wakacje2016 (1310).JPG

Wakacje2016 (1312).JPG

Wakacje2016 (1313).JPG

Wakacje2016 (1314).JPG

To jedno z tych miejsc na Sardynii, które głęboko zapadło mi w pamięć 8)

Nasyciwszy wzrok udaję się na cypel w stronę hiszpańskiej wieży

OS7 cdn :papa:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 17.11.2016 10:02

Kościółek rzeczywiście robi duże wrażenie zwłaszcza wewnątrz.
Troszkę traci przez swoje położenie w popularnym miejscu, gdyby stał gdzieś na odludziu, byłoby chyba jeszcze ciekawiej :roll: .
Mikeee napisał(a):Nurag Losa

Jest całkiem fajny wewnątrz, podobnie jak Antine :)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 17.11.2016 10:47

Mikeee napisał(a):
Z tej charakterystycznej dla makii roślinności na Sardynii ceniony jest mirt, z którego wyrabia się wino i likiery. Dla mnie za słodkie.

Dla nas też, więc nawet nie próbowaliśmy zaspokoić ciekawości, wcześniejsza porażka z limoncello zupełnie wybiła nam z głowy taki pomysł.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe