Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

RAJD SARDYNII i KORSYKI 2016

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 03.11.2016 11:58

Kilka stron relacji nadrobionych, choć zajęło mi to trochę czasu, bo się zdjęciami zachwycałem. Super.
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 03.11.2016 12:16

Wycieczka udana, zdjęcia cudne 8O
Cala Goloritze należy do najpiękniejszych plaż Sardynii i widzę, że to prawda :D
Podziwiam wyczyn, a domyślam się, że było gorąco 8O jednak warto było dla tego niebiańskiego widoku :!:

Nas właśnie ilość osób odwiedzających odstraszyła i nie zdecydowałam się na rejs (bo w upale o wędrówce nawet nie pomyślałam :oops: ), a w tych rejonach byliśmy z początkiem lipca.
DaveZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DaveZ » 03.11.2016 15:29

O kurcze. Takie widoki, a tu leje od kilku dni i szaro buro :roll: .
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 03.11.2016 16:58

Plaża piękna i nawet te kolorowe parasole ładnie komponują się z kolorem morza :papa:
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 04.11.2016 15:37

kulka53 napisał(a):Poza sezonem niekoniecznie musi być puściej... byliśmy w szoku widząc ile ludzi wraca i wsiada do poparkowanych aut na Golgo końcem maja. Nie spodziewaliśmy się, że to aż tak popularne miejsce, nawet przy nie aż tak idealnej pogodzie :roll:

miejsce nabrało popularności chyba od momentu pojawienia się na wysokim miejscu w rankingu włoskich plaż tripadvisor'a. Wtedy chyba też pojawiła się opłata za wstęp
Wojtek w lipcu 2008 miał pustki
maslinka napisał(a):Chyba warto się było trochę pomęczyć ;)

Ależ oczywiście. Tym bardziej, że spacer w takich okolicznościach był czystą przyjemnością :)
Franz napisał(a):Takiego tłumu - mimo również wakacyjnej pory - nie mieliśmy. Teraz wiem, za co ten bilet...

od czasu, w którym Wy byliście nastąpił wybuch popularności tego miejsca
ajdadi napisał(a):Kolory...palce lizać

takie są chyba kolory raju... :wink:
Lidia K napisał(a):I tak mi się podoba ale już wiem, że każda z tych plaż jest warta wysiłku pod warunkiem, że sprzyja piękna pogoda.

zgadza się. Pogoda ma kluczowe znaczenie w ocenie atrakcyjności tego typu miejsc
te kiero napisał(a):trochę Lefkadovo, ale równie cudnie;
ciekawią mnie te dziwnie brzmiące nazwy, jakoś nie włosko, w sumie dopiero teraz dowiedziałem się o istnieniu języka sardyńskiego

widziałem kilka zdjęć z Lefkady na tym forum...bajka
w wielu sardyńskich miejscowościach spotykałem się z sytuacją, w której nazwa miasteczka/wsi na tablicy przydrożnej napisana była w dwóch językach: włoskim i sardyńskim, przy czym nazwa włoska była zamazana, przekreślona, brutalnie zdarta... Bardzo to było wymowne :wink:
maxredaktor napisał(a):Kilka stron relacji nadrobionych, choć zajęło mi to trochę czasu, bo się zdjęciami zachwycałem. Super.

dzięki Jacek, cieszę się, że wciąż jesteś :)
trinity napisał(a):Podziwiam wyczyn, a domyślam się, że było gorąco 8O jednak warto było dla tego niebiańskiego widoku :!:

dziękuję, rzeczywiście upał doskwierał szczególnie w drodze powrotnej. Dobrze, że miałem sporo wody :wink:
Najbardziej zapamiętałem reakcję pewnej amerykańskiej starszej pary w momencie, gdy pojawił się widok na plażę. Euforia z typową dla mieszkańców tego kraju przesadą... :lol:
trinity napisał(a):Nas właśnie ilość osób odwiedzających odstraszyła i nie zdecydowałam się na rejs (bo w upale o wędrówce nawet nie pomyślałam :oops: )

ja miałem w planie rejsik na Cala Luna i Bue Marino...
DaveZ napisał(a):O kurcze. Takie widoki...

Na Kubie też nie miałeś gorszych :)
travel napisał(a):Plaża piękna i nawet te kolorowe parasole ładnie komponują się z kolorem morza

fakt, bardzo kolorowo, ale szczerze mówiąc wolałbym, żeby tych kolorów na samej plaży nie było... :oczko_usmiech:

pozdrawiam,
Michał
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 04.11.2016 18:59

OS5 cd - Su Sterru, Cala Gonone

Na plaży spędziłem ok 30 minut. Droga powrotna w większym upale nie jest łatwa, ale udaje mi się dotrzeć na parking w 1h i 10 min. Jest jeszcze sporo takich, którzy dopiero idą na plażę, najbardziej zapada mi w pamięć małżeństwo Włochów z kilkumiesięcznym dzieckiem w nosiku na plecach: Oboje bruneci – jak to włosi, a szkrab RUDY JAK MARCHEWKA 8O :wink:

Zatrzymuję się jeszcze za kilkaset metrów na parkingu przy osiołkach. Jest to miejsce, z którego chcę dotrzeć do innej ciekawej atrakcji znajdującej się na płaskowyżu Golgo. To krasowa dziura Su Sterru, lub inaczej Voragine del Golgo.

Wakacje2016 (947).JPG

Jak widać, na poniższym zdjęciu są trzy osły. Natomiast jeden z nich…

cóż…odwrócił się tyłem 8)

IMG_1312.JPG

z parkingu w kierunku "dziury" idzie się kilka minut wśród sterty kamieni ułożonych w jakimś celu...

Wakacje2016 (954).JPG

Wakacje2016 (955).JPG

Wakacje2016 (972).JPG

Wakacje2016 (957).JPG

Su Sterru to ponor powstały wskutek wypłukiwania skały przez wodę w ciągu milionów lat. Głębokość tej skalnej otchłani to aż 270m! 8O 8O 8O .Otwór w połowie swojej głębokości ma średnicę 25 metrów, a na dnie – 40. Ten nietypowy twór natury jest również domem dla kilku endemicznych zwierząt (salamandra jaskiniowa – Speleomantes Supramontis, pająki Porrhomma i rodzaj stonogi - Trichoniscus ).

Su Sterru jest podobno najgłębszym tego typu krasowym otworem w Europie.

Wakacje2016 (958).JPG

dojście do ponoru jest dla bezpieczeństwa odgrodzone. Można podziwiać z tarasu widokowego.

Wakacje2016 (964).JPG

Miejsce nie wygląda spektakularnie, ale gdy się uruchomi wyobraźnię... 8)

Wakacje2016 (960).JPG

wcześniej, gdy nie było ogrodzenia, miejsce to pochłonęło kilka istnień ludzkich i przypadkowo i nieprzypadkowo...

Wakacje2016 (966).JPG

Wakacje2016 (967).JPG
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 04.11.2016 19:00

wracam na parking bo czas już późny. Chciałem jeszcze podjechać do kościółka San Pietro, ale jakoś źle skręciłem w efekcie czego urządzam sobie rajd po szutrach Sardynii, zagłębiając się kilka kilometrów w dzicz wybierając przypadkowe dróżki przy rozjazdach. Momentami jest naprawdę wąsko.

Wakacje2016 (970).JPG

Dojeżdżam do miejsca, gdzie są pozostałości po Nuragu

Wakacje2016 (974).JPG

Wakacje2016 (977).JPG

Wakacje2016 (982).JPG

roztacza się z tego miejsca piękna panorama na płaskowyż Golgo

Wakacje2016 (978).JPG

Wakacje2016 (979).JPG

Wakacje2016 (981).JPG

Dojeżdżam w końcu do końca ścieżki, gdzie widzę jakieś zapuszczone gospodarstwo. Psy na mój widok reagują, jakby nie widziały nikogo od wielu dni. Ciekawe co jedzą bidoki. Chyba ktoś tu przychodzi... To sam koniec świata.

Wakacje2016 (984)-001.JPG
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 04.11.2016 19:01

Kieruję się już w stronę głównej (asfaltowej) drogi i opuszczam Altopiano del Golgo zjeżdżając do Baunei. Nie jadę jednak jeszcze po drużynę w lewo, ale w prawo do Cala Gonone.

znów połykam kilometry pięknej trasy SS125 i znów co chwilę robię pitstopy na zdjęcia

Wakacje2016 (1004).JPG

Wakacje2016 (1005).JPG

ach te położenie Baunei...

Wakacje2016 (1008).JPG

Wakacje2016 (1009).JPG

Wakacje2016 (1010).JPG

omal nie wpadam na pieszych, którzy szukają cienia...

Wakacje2016 (1011).JPG

Wakacje2016 (1012).JPG

Wakacje2016 (1016).JPG

inni piesi domagają się ode mnie jedzenia...

Wakacje2016 (1019).JPG

takich dzikich świń spotkałem na Sardynii setki i to najczęściej przy drogach. Nierzadko całymi stadami niczym owce w górach

Wakacje2016 (1020).JPG

Wakacje2016 (1024).JPG

piękny wąwóz Gorropu. Gdybym tylko miał więcej czasu na wyspie...

Wakacje2016 (1037).JPG

Wakacje2016 (1039).JPG

IMG_1313.JPG
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 04.11.2016 19:02

Zaraz przed Dorgali skręcam w prawo w tunel, którym przebijam się przez górę z stronę morza...

W dole popularne wśród turystów Cala Gonone. Jest to również baza wypadowa, skąd łódeczkami można dostać się do pięknych plaż zatoki Orosei

Wakacje2016 (1047).JPG

mała plażyczka zaraz przy marinie - Spiaggia Centrale

Wakacje2016 (1051).JPG

Wakacje2016 (1053).JPG

Wakacje2016 (1055).JPG

Spiaggia di Palmasera

Wakacje2016 (1056).JPG

Wakacje2016 (1057).JPG

Spiaggia di Sos Dolorres

Wakacje2016 (1059).JPG

fajne, ale nie powalające

Kieruję się przez przełęcz na plażę, o którą przewodnik poleca. To Cala Cartoe

Wakacje2016 (1061).JPG

plaża jednak okazuje się rozczarowaniem, tym bardziej, że tracę cenny czas żeby tam dojechać 10 kilometrów. Pełno ludzi mimo późnej już pory, ostatni odcinek dojazdu na parking po piachu i kurzu

Wakacje2016 (1062).JPG

jedynym plusem tej przejażdżki są widoki z drogi na Cala Gonone i zatokę Orosei

Wakacje2016 (1072).JPG

Wakacje2016 (1073).JPG

Wakacje2016 (1076).JPG
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 04.11.2016 19:03

rzutem na taśmę jadę jeszcze na jedną plażę po drugiej stronie Cala Gonone. To Cala Fuili

Wakacje2016 (1078).JPG

tym razem jest to strzał w 10. Wygląda urocza mimo późnej już pory.

Wakacje2016 (1080).JPG

Wakacje2016 (1082).JPG

Za kilka dni jeszcze tu przyjedziemy

Wakacje2016 (1086).JPG

Wakacje2016 (1087).JPG

Wakacje2016 (1088).JPG

na koniec coś czego nie może zabraknąć w mojej relacji. Brum-brum...

Wakacje2016 (1089).JPG

pędzę znów trasą SS125 po moja drużynę na plażę Tancau w Santa Maria Navarese. Trochę się usmażyli, ale odpoczęli.
Ja też 8)

mapa dzisiejszego OS-u

OS5cd.jpg

wracamy do Baunei, pyszna kolacja, Filu 'e Ferru. Idziemy spać.
Jutro jedziemy z Olą na południe wyspy...

cdn :papa:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 05.11.2016 15:37

Mikeee napisał(a):rzutem na taśmę jadę jeszcze na jedną plażę po drugiej stronie Cala Gonone. To Cala Fuili tym razem jest to strzał w 10. Wygląda urocza mimo późnej już pory.

W takim razie będą kolejne rajskie fotki... :wink: Pozdrawiam
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 07.11.2016 21:33

Mikeee napisał(a):
ArliJ napisał(a):niestety z relacjami jestem do tyłu - dużo w tym roku wypadów było i tak zebrać się nie mogłam.
Do nadrobienia czerwcowa Teneryfa, sierpniowe Alpy i Istria i październikowa Barcelona:)

no to jest co nadrabiać... 8O
ArliJ napisał(a):Na przyszły rok rozważaliśmy w czerwcu Sardynię lub Portugalię...od początku czytania tej relacji towarzyszy mi taki duszek za uchem co szepta - wybierz Sardynię i Cinque Terre po trasie... :D :D :D :D :D

tiwa napisał(a):Jeśli w czerwcu to tylko Sardynia, bo w tym miesiącu Atlantyk (na wybrzeżu Portugalii) jest cholernie zimny brrr :( .
pzdr. :wink:

byliśmy w Portugalii w sierpniu (okolice płw Peniche) i Atlantyk też był zimny jak cholera.
A duszek bardzo dobrze podpowiada :smo:

Nadrabiać to ja mam co na forum do czytania i oglądania a za pisanie pasowałoby ale jakoś się nie schodzi...zbyt dużo ciekawych innych relacji:).

Sardynię podziwiam i pytanko mam...z perspektywy już jak oceniasz...jaka lokalizacja na wyspie jest optymalna?. Która strona wyspy, ewentualnie czy warto rozważyć 2 lokalizacje niż codziennie śmigać w dalekie trasy?.
My dużo lubimy jeździć ale z dziećm trzeba to optymalizować;).
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 08.11.2016 21:50

ajdadi napisał(a):
Mikeee napisał(a):rzutem na taśmę jadę jeszcze na jedną plażę po drugiej stronie Cala Gonone. To Cala Fuili tym razem jest to strzał w 10. Wygląda urocza mimo późnej już pory.

W takim razie będą kolejne rajskie fotki... :wink: Pozdrawiam

będę robił co w mojej mocy :wink:
ArliJ napisał(a):...jaka lokalizacja na wyspie jest optymalna?. Która strona wyspy, ewentualnie czy warto rozważyć 2 lokalizacje niż codziennie śmigać w dalekie trasy?.
My dużo lubimy jeździć ale z dziećm trzeba to optymalizować;).

z mojego doświadczenia odradzę jeżdżenie po wyspie w dalekie trasy z jednego miejsca. Sardynia jest górzysta, więc dużo czasu traci się w drodze i jest to męczące - tym bardziej z dzieciakami. Jeśli wybieracie się na dwa tygodnie, warto rozważyć dwie lokalizacje. Sam wyspy dobrze nie poznałem, bo skakałem po niej jak piłeczka we fliperze, ale mi do gustu przypadła zatoka Orosei (wschodnia część Sardynii) - skaliste wybrzeże, piękne plaże, do których trzeba niejednokrotnie kawałek dojść - aktywność dla dzieciaków gwarantowana. Północno-zachodnia część też jest ładna, ale i na południu też niczego sobie 8). Można też rozważyć wybór jednej części wyspy i dokładniejszą jej penetrację w trakcie całego pobytu.

pozdrawiam,
Michał
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 08.11.2016 21:51

OS6 – wycieczka na południe

Zaraz po śniadaniu, czyli po 10:00 wyruszamy z Olą na południe wyspy. Jacek z Gosią zostają na mecie. Moja bratówka jest załamana, bo doskwiera jej choroba lokomocyjna mimo kontenerów tabletek, które zażywa, a na rajdzie Sardynii prostymi drogami raczej się nie jeździ :wink:
Planujemy dzisiaj dojechać do Cagliari – stolicy i największego miasta Sardynii. Zanim jednak tam dojedziemy, chcemy trochę obejrzeć wybrzeże południowo-wschodnie. Tym samym mamy świadomość, że na samo Cagliari nie zostanie nam wiele czasu. Chcemy jednak poczuć klimat miasta i te kilka godzin nam musi wystarczyć.

A zatem jedziemy, wyjeżdżając z Baunei najpierw trasą SS125, później SS125var i w okolicach Castadias zjeżdżamy w droge SP18 jedziemy wzdłuż wybrzeża, zatrzymując się na chwilę w ciekawszych miejscach
Wybrzeże pomiędzy Cala Pira i Punta Molentis pełne jest trudno dostępnych, a co za tym idzie niezatłoczonych plażyczek w małych zatoczkach. Tu łodziarze mają przewagę.

Wakacje2016 (1106).JPG

Wakacje2016 (1110).JPG

Wakacje2016 (1111).JPG

Wakacje2016 (1113).JPG

Wakacje2016 (1114).JPG

Wakacje2016 (1116).JPG

Wakacje2016 (1118).JPG

Do Spiaggia di Punta Molentis praktycznie można dojechać samochodem piaszczystą, wyboistą 1,5 kilometrową drogą zjeżdżając z SP18. Parking jest jednak zabity autami, które stoją nawet na środku drogi! Na Punta Molentis jest tłok niesamowity, więc szybki rzut okiem i jedziemy dalej. Po tych kilku dniach na Sardynii mogę stwierdzić, że w kwestii ilości turystów pierwsza połowa września to wciąż pełny sezon 8O

Wakacje2016 (1120).JPG

Niemało ludzi jest też na plaży Simius w Villasimius :?

Wakacje2016 (1121).JPG

Wakacje2016 (1123).JPG
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 08.11.2016 21:53

Po chwili dojeżdżamy na płw. Carbonara (Capo Carbonara)

Laguna Carbonara, w tle mierzejowa plaża Notteri

Wakacje2016 (1125).JPG

Fortezza Vecchia - można zwiedzać za 3 EUR, ale nie dzisiaj - zamknięta

Wakacje2016 (1132).JPG

pod fortecą Spiaggia della Fortezza

Wakacje2016 (1131).JPG

Wakacje2016 (1136).JPG

Wakacje2016 (1130).JPG

Spiaggia Notteri

Wakacje2016 (1137).JPG

na końcu płw Carbonara widać latarnię morską znajdująca się na wysepce Cavoli

Wakacje2016 (1139).JPG

Zatrzymujemy się w miasteczku Villasimius. Spacer i posiłek. Wszystkie restauracje zamknięte - sjesta, siadamy więc w Caffetorio-Gelaterii …i zamawiamy pastę i ravioli. Odtąd już wiemy, że obiad w lodziarni to nie jest dobry pomysł, nawet jak się jest głodnym. Lepiej przeczekać lub jeść lody i ciastka… :wink:

Wakacje2016 (1142).JPG

Wakacje2016 (1144).JPG

Wakacje2016 (1145).JPG

Wakacje2016 (1146).JPG

Wakacje2016 (1147).JPG

Wakacje2016 (1149).JPG

ładne miasteczko, ale widziałem na Sardynii ładniejsze...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe