Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

RAJD SARDYNII i KORSYKI 2016

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 29.10.2016 17:58

Mikeee napisał(a):młodzi-gniewni...

I odważni... ten jeden właśnie skacze, a parę metrów w dół jest 8O

Same znane miejsca... Baunei, Pedra Longa, czerwone skałki. Ciekawe czy dobrze domyślam się trekkingu :roll: :D
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 29.10.2016 18:01

Łyknęłam relację jak gąsior :lol:

Niesamowite wakacje i bardzo intensywne.

Czekam teraz na Korsykę :papa:
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 30.10.2016 13:57

dangol napisał(a):My też nie szukaliśmy, ale w Chorwacji czy Grecji takie miejsce znajdują się same, a tu nic... No ale jakże w krainie korka , wino bez korka? Nie do pomyślenia!

UE tu głębiej zapuściła swoje macki....
Franz napisał(a):Arbatax zakwalifikowaliśmy do miejsc najładniejszych.

to miejsce zapadło mi głęboko w pamięć i jest w czołówce miejsc kojarzących mi się z Sardynią
kulka53 napisał(a):
Mikeee napisał(a):młodzi-gniewni...

I odważni... ten jeden właśnie skacze, a parę metrów w dół jest 8O

nie umiał się zdecydować, czekałem chyba z 10 minut, ale wszedł w wodę czysto 8) .
Ja się w taki sposób nabawiłem w Chorwacji przepukliny międzykręgowej :?
kulka53 napisał(a):Same znane miejsca... Baunei, Pedra Longa, czerwone skałki. Ciekawe czy dobrze domyślam się trekkingu :roll: :D

Myślę, że Was ciężko będzie zaskoczyć fajnymi miejscami, których nie odwiedziliście 8)
Jeśli chodzi o trekking, to możliwości z Baunei było sporo. Ja skorzystałem z sugestii Patrizii
travel napisał(a):Łyknęłam relację jak gąsior :lol:

Niesamowite wakacje i bardzo intensywne.

Czekam teraz na Korsykę :papa:

mam nadzieję, że smakowała :oczko_usmiech:
Zgadza się - było bardzo intensywnie do samego końca.
Jeszcze 5 dni na Sardynii i dopłyniemy do Korsyki

pozdrawiam,
Michał
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.10.2016 15:49

Przepięknie! :D Mnie się chyba najbardziej podoba ta plaża z głazów, takie chorwackie skrzywienie ;)

Kolory skał niesamowite!

Pozdrawiam :papa:
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 30.10.2016 20:19

maslinka napisał(a):Przepięknie! :D Mnie się chyba najbardziej podoba ta plaża z głazów, takie chorwackie skrzywienie ;)

można zapewnić sobie w tym miejscu pełną intymność, ale trzeba wykazać się skocznością kózki... :wink:

pozdrawiam,
Michał
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 30.10.2016 20:20

OS5 - Cala Goloritze

Na dzisiaj zaplanowałem przechadzkę na podobno jedną z najpiękniejszych plaż we Włoszech - Cala Goloritze. Patrizia wczoraj mówiła, że dojście na tą plażę zabiera niecałe 3 godziny. Reszta drużyny słysząc to nie wyjawia zainteresowania przechadzką i każe się zawieść rano na plażę Tancau do Santa Maria Navarese.
Tak też robię, umawiamy się, że przyjadę po nich późnym popołudniem i wracam się do Baunei, gdzie odbija od głównej SS125 droga na Płaskowyż Golgo (Altopiano del Golgo). Droga oferuje piękne widoki, więc często się zatrzymuję, żeby nasycić oczy i umysł.

Baunei...

Wakacje2016 (851).JPG

kręta droga z Baunei 480 mnpm do Santa Maria Navarese - 0 mnpm

Wakacje2016 (854).JPG

Wakacje2016 (856).JPG

serpentyny z Baunei wspinające się na płaskowyż Golgo

Wakacje2016 (990).JPG

Wakacje2016 (991).JPG

Wakacje2016 (992).JPG

Wakacje2016 (997).JPG

Wakacje2016 (1002).JPG
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 30.10.2016 20:21

Po ok 10 km jazdy asfaltową drogą na płaskowyżu wśród makii, i starych oliwnych drzew zjeżdżam w prawo w drogę szutrowa w stronę kampingu Su Porteddu. Po kilkudziesięciu metrach moją uwagę zwraca rodzina uroczych osiołków...

Wakacje2016 (860).JPG

odważnie podchodzą do ludzi licząc na jakiś dobry kęs

Wakacje2016 (863).JPG

Wakacje2016 (865).JPG

jade dalej i po kolejnych kilkuset metrach docieram do kampingu z parkingiem. Parking jest zapełniony, ale znajduje miejsce dla siebie. Stąd zaczyna się szlak prowadzący do plaży Goloritze

mapa dojazdu z Baunei do kampingu Su Porteddu

Golgo.jpg

robiąc to zdjęcie pomyślałem sobie o Pawle i Małgosi (Kulki). Tu jest trochę większy kaliber od Luny (T5), ale sposób podróżowania ten sam 8)

Wakacje2016 (866).JPG

Tu fajnie widać profil trasy. Długość 3,5 km, startujemy z ok 400 mnpm, najpierw wznosi się na ok 500 mnpm, a potem opada już do samego morza

Wakacje2016 (867).JPG
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 30.10.2016 20:22

Zaraz za parkingiem znajduje się namiot z poborem opłat. 6 EUR/os 8O . I lepiej nie próbować ominąć opłaty, bo bilet jest sprawdzany przy wejściu na plażę.
Szlak oferuje ciekawe widoki, w większości podłoże jest piarżyste, częściowo skalne, trzeba uważać. Ja szedłem w sportowych sandałach z bieżnikiem na podeszwie, ale najlepiej zaopatrzyć się w pełne buty trekkingowe, sporo wody i nakrycie głowy.

Golorotze.jpg

Wakacje2016 (869).JPG

Wakacje2016 (871).JPG

Wakacje2016 (880).JPG

Wakacje2016 (870).JPG

znajduje się tu kilka grot, które służyły pasterzom jako schronienie. Teraz korzystają z nich turyści, czasami nawet po to, aby załatwić swoje potrzeby fizjologiczne :?

Wakacje2016 (873).JPG

Wakacje2016 (874).JPG

Wakacje2016 (939).JPG

Wakacje2016 (943).JPG

Wakacje2016 (941).JPG

Wakacje2016 (881).JPG

Wakacje2016 (884).JPG

widać już słynną iglicę popularną dla fanów wspinaczki - Aguglia di Cala Goloritze Widać nawet śmiałka, który atakuje iglicę

Wakacje2016 (885).JPG

Wakacje2016 (887).JPG

Wakacje2016 (986).JPG

Wakacje2016 (938).JPG

Wakacje2016 (936).JPG

nadchodzę...

Wakacje2016 (888).JPG

OS5 cdn :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.10.2016 20:51

3 godziny 8O 8O w jedną stronę 8O 8O 8O
Mam nadzieję, że się opłaciło....
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 30.10.2016 21:20

piekara114 napisał(a):3 godziny 8O 8O w jedną stronę 8O 8O 8O
Mam nadzieję, że się opłaciło....

miałem napisać o tym w następnym odcinku, ale skoro poruszyłaś ten temat:

Patrizia powiedziała: niecałe 3 h
Przewodnik Pascala powiedział 1,5 h
Pan sprzedający bilety powiedział 1 h 10 min,
Ja zrobiłem to w 50 min.
Szedłem dość dynamicznie, bo miałem jeszcze inne plany na drugą część dnia, ale uważam, że normalnym tempem można dotrzeć na plażę w czasie podanym przez biletera.
Droga powrotna pod górę, więc myślę, że normalne tempo z przystankami na odpoczynek to 1,5 h, ja przeszedłem w 1 h i 10 m
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 31.10.2016 07:04

Dobrze się domyślałem :)
Ta wycieczka miała być jednym z wariantów na spędzenie sardyńskiego dnia, ale ostatecznie wybraliśmy co innego.
500m przewyższenia, nie jest to aż tak wiele, ale ścieżka wygląda na niełatwą :? .
Kondycja widzę dopisuje :cool:

Mikeee napisał(a):pomyślałem sobie o Pawle i Małgosi (Kulki). Tu jest trochę większy kaliber od Luny (T5), ale sposób podróżowania ten sam 8)

Bardzo nam miło :D
Wygląda na to, że para na zdjęciu spędziła noc w tym miejscu. Ciekawe, piszesz że jest tam kemping 8O , nie wiedziałem. Teraz już bardziej rozumiem postawione wszędzie na Golgo i w okolicy zakazy nocowania na dziko (widać taki znak na zdjęciu z osiołkami). Nie próbowaliśmy ryzykować, miejsce jest zbyt popularne (nawet w maju).
Może taki T5 będzie kiedyś kolejną fazą w naszej ewolucji :wink: , ale póki co nie myślimy o żadnej zmianie :)

Pozdrawiam
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 31.10.2016 07:21

Mikeee napisał(a):
nadchodzę...

Obrazek

OS5 cdn :papa:

Przerywać w takim momencie :twisted: :wink: .

Ten odcinek przypomniał mi nasz spacerek na Uvala Blaca na Braczu :D .
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 31.10.2016 10:05

Mikeee napisał(a):Zaraz za parkingiem znajduje się namiot z poborem opłat. 6 EUR/os 8O . I lepiej nie próbować ominąć opłaty, bo bilet jest sprawdzany przy wejściu na plażę.

Skandalicznie wysoka opłata za 3 h mordęgi :!: . Ciekawe, czy jak ktoś dotrze bez biletu do plaży to uda mu się wejść (może tam też sprzedają bilety), czy nie :roll: .
pzdr. :wink:
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 31.10.2016 12:30

kulka53 napisał(a):500m przewyższenia, nie jest to aż tak wiele, ale ścieżka wygląda na niełatwą :?

zgadza się. Kamyczki obsuwały się pod stopami, trzeba było uważnie stąpać.
kulka53 napisał(a):Ciekawe, piszesz że jest tam kemping 8O , nie wiedziałem. Teraz już bardziej rozumiem postawione wszędzie na Golgo i w okolicy zakazy nocowania na dziko (widać taki znak na zdjęciu z osiołkami).

Dokładnie. Na Golgo obowiązuje całkowity zakaz biwakowania. Kamping Su Porteddu to chyba jedyne do tego przeznaczone miejsce. Na jakimś blogu wyczytałem, że w 2013r nocleg kosztował tam 8 EUR/os/noc.
marze_na napisał(a):Ten odcinek przypomniał mi nasz spacerek na Uvala Blaca na Braczu

nie znam tego miejsca, zapoznałem się wirtualnie i fakt - to są podobne klimaty :)
tiwa napisał(a):
Mikeee napisał(a):Zaraz za parkingiem znajduje się namiot z poborem opłat. 6 EUR/os 8O . I lepiej nie próbować ominąć opłaty, bo bilet jest sprawdzany przy wejściu na plażę.

Skandalicznie wysoka opłata za 3 h mordęgi :!: . Ciekawe, czy jak ktoś dotrze bez biletu do plaży to uda mu się wejść (może tam też sprzedają bilety), czy nie :roll: .

tak jak odpisałem wcześniej piekarze114 moja mordęga trwała 50 minut, z powrotem 1h i 10 min i raczej należała do przyjemności :) Zgadzam się, że cena biletu jest przegięta, jeśli już w ogóle mowa o biletach na wejście na plażę :?
Przy zejściu na plażę stoi facio ze swoim mini-plastikowym biureczkiem sprawdzając bilety, które można również u niego zakupić.

pozdrawiam,
Michał
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 31.10.2016 12:57

O widzę ,że nie tylko ja w tym roku trochę kalorii spaliłem aby fajną plażę zobaczyć ( moi byli ze mną...ale stwierdzili ,że nigdy więcej) :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe