Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

RAJD SARDYNII i KORSYKI 2016

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 26.10.2016 19:23

Mikeee napisał(a):
ArliJ napisał(a):Jak zwykle kapitalna relacja - pełna przepięknych kadrów, konkretna i ciekawa:).

Naprawdę miło słyszeć takie słowa :D

ArliJ napisał(a):W czerwcu objechaliśmy Teneryfę z wydrukowaną Waszą relacją

Oooo, super! Wspominałaś, że może się wybierzecie, ale myślałem, że skoro nie piszesz relacji to nie pojechaliście. Bardzo się cieszę, ze relacja mogła się przydać. Ciekawy jestem Waszych wrażeń 8)

niestety z relacjami jestem do tyłu - dużo w tym roku wypadów było i tak zebrać się nie mogłam.
Do nadrobienia czerwcowa Teneryfa, sierpniowe Alpy i Istria i październikowa Barcelona:).

Może w zimowe, długie wieczory :)

Na przyszły rok rozważaliśmy w czerwcu Sardynię lub Portugalię...od początku czytania tej relacji towarzyszy mi taki duszek za uchem co szepta - wybierz Sardynię i Cinque Terre po trasie... :D :D :D :D :D
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 26.10.2016 20:42

Jeśli w czerwcu to tylko Sardynia, bo w tym miesiącu Atlantyk (na wybrzeżu Portugalii) jest cholernie zimny brrr :( .
pzdr. :wink:
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 26.10.2016 23:40

Franz napisał(a):My spotkaliśmy w naturze dwóch facetów przy tej robocie.
Zamieściłem fotkę z nimi w sardyńskim skrócie, ale to jedna z tych, które już uleciały w niebyt.

właśnie czytając Twoją relacje zastanawiałem się, dlaczego nie widać niektórych fotek...
Lidia K napisał(a):Z relacją jestem na bieżąco z komentarzami kiepsko. Dlatego wypadało by nareszcie napisać, że bardzo mi się tu od początku podoba.

bardzo mnie to cieszy i nobilituje :D
Lidia K napisał(a):Nie byliśmy w Calangianus - byliśmy blisko w Tempio Pausania (około 10 km).

Ja właśnie trochę żałuję, że nie pojechaliśmy do Tempio Pausania. Podobały mi się te urokliwe uliczki, które pokazaliście w Waszej relacji. Pamiętam, że pisaliście o Tempio, krótko przed moim wyjazdem i prawdopodobnie pojechalibyśmy tam, gdyby nas sjesta nie przetrzymała w Calangianus
dangol napisał(a):Super miejsce, w którym jednakże również :roll: nie byliśmy. Ograniczyliśmy się do spijania lokalnego wina :wink:. O o dziwo, chociaż z reguły wolę białe, to na Sardynii bardziej mi leżało czerwone :P. Oczywiście zapieczętowane sardyńskim korkiem :D

Lidia K napisał(a):My przywieźliśmy chyba 10 buteleczek i co jakiś czas będziemy sobie pociągać sprawdzając jaki mają korek :wink:

ja preferuję czerwone i dlatego sardyńskie Cannonau bardzo mi przypasowało. Choć białe Vermentino też jest niezłe. Również przywiozłem kilka butelczyn, które ...już opróżniliśmy :wink:
kmichal napisał(a):... fajny "korkowy" klimacik ... 8) ...

brakuje jedynie wina :oczko_usmiech:
tiwa napisał(a): Ceny i smaku sera chyba nie pamiętasz :?: . My nie zdecydowaliśmy się na zakup "od chłopa" myśląc, że w marketach tańszy i chyba taki sam.

Fakt, w marketach cena była podobna, a i wybór spory.
Sery były smaczne, ale nie zrobiły na mnie takiego wrażenia jak np. kupiony na Korsyce roquefort lub camembert o bardzo intensywnym smaku i "aromacie". Pamiętam, że za każdym razem jak otwieraliśmy lodówkę, to potem przez jakiś czas w pokoju unosił się zapach szwaji :mrgreen:. Ale w smaku były rewelacyjne...
longtom napisał(a):Chyba nie chciałbym być takim korkowym dębem. :wink:

no chyba, że osoba z siekierką byłaby kobietą :oczko_usmiech:
piekara114 napisał(a):Korek po winie ma charakterystyczny zapach, czy same drzewa, zagajnik miał jakiś charakterystyczny zapach?

Nie. Ja przynajmniej nic nie poczułem stojąc wśród drzew. Surowa kora pachnie grzybowo, zanim zostanie przetworzona na zatyczkę do wina, musi przejść odkażanie i wtedy pozbywa się tego zapachu.
zibi.s napisał(a):
napisał(a) Mikeee »

Korę pierwszy raz oddziela się od pnia dopiero, gdy drzewo ma 25-30 lat. Pozyskany tak materiał nazywa się korą męską, bo jest gorszej jakości i wykorzystywany jest głównie jako materiał izolacyjny w budownictwie. Drzewo potrzebuje 9-12 lat, aby zregenerować korę i wtedy pozyskany materiał – kora żeńska - jest już zdecydowanie lepszej jakości i może być użyty do produkcji korków do różnego rodzaju win. Korę nacina się ostrożnie, aby nie uszkodzić pnia i zdejmuje się ją w jak największych kawałkach podważając rękojeścią siekiery

Interesujące... Tylko ten podtekst :mrgreen: :smo:

kora żeńska lepsza, męska gorsza...mi też było ciężko to przyjąć do wiadomości :)
ArliJ napisał(a):niestety z relacjami jestem do tyłu - dużo w tym roku wypadów było i tak zebrać się nie mogłam.
Do nadrobienia czerwcowa Teneryfa, sierpniowe Alpy i Istria i październikowa Barcelona:)

no to jest co nadrabiać... 8O
ArliJ napisał(a):Na przyszły rok rozważaliśmy w czerwcu Sardynię lub Portugalię...od początku czytania tej relacji towarzyszy mi taki duszek za uchem co szepta - wybierz Sardynię i Cinque Terre po trasie... :D :D :D :D :D

tiwa napisał(a):Jeśli w czerwcu to tylko Sardynia, bo w tym miesiącu Atlantyk (na wybrzeżu Portugalii) jest cholernie zimny brrr :( .
pzdr. :wink:

byliśmy w Portugalii w sierpniu (okolice płw Peniche) i Atlantyk też był zimny jak cholera.
A duszek bardzo dobrze podpowiada :smo:

pozdrawiam,
Michał
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 27.10.2016 15:13

Fajny korkowy odcinek właśnie nadrobiłem... :wink: :papa:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 27.10.2016 16:57

Nasze przywiezione butelki Cannonau (bo oczywiście to wino okazało się hitem) też już :roll: wyszły.
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 27.10.2016 17:23

ajdadi napisał(a):Fajny korkowy odcinek właśnie nadrobiłem... :wink: :papa:

mam nadzieję, że nie zakorkowałem... :wink:
dangol napisał(a):Nasze przywiezione butelki Cannonau (bo oczywiście to wino okazało się hitem) też już :roll: wyszły.

fajnie wyglądają leżące na półce, ale jeszcze lepiej smakują... :)

pozdrawiam,
Michał
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 27.10.2016 19:06

OS4 cdn - w drodze do naszej mety...

Uzupełniając jeszcze wizytę w Muzeum Korka, dostaliśmy oczywiście na koniec w prezencie po jednym korku i był to korek klasy I :) .

Chcieliśmy jeszcze zajrzeć do niedalekiego Tempio Pausania, ale nie starczyło już czasu. Ekipa lobbuje, żeby jechać już na metę dzisiejszego OS-u. Z uwagi na to, że mamy jeszcze do zrobienia ok 200 km po górskich krętych drogach niechętnie, ale przystaję na propozycję drużyny.
W końcowym etapie tego OS-u (ok 50 km) jechaliśmy jedną z najpiękniejszych tras widokowych na Sardynii – droga SS125 Dorgali-Baunei - piękne widoki. Potem jechałem jeszcze tą drogą kilkukrotnie i za każdym razem zatrzymywałem się co chwilę, żeby podziwiać te wspaniałe widoki na Park Narodowy Gennergentu

Wakacje2016 (755).JPG

Wakacje2016 (756).JPG

przejeżdżamy przez Dorgali. Uwielbiam obserwować te spotkania miejscowych seniorów i ich ożywione rozmowy. Czasami jednak siedzą sobie w zadumie...

Wakacje2016 (759).JPG

W Polsce też mi się często zdarza widywać takie scenki. Starszyzna siedzi w wioskach na ławkach przed domem, przy drodze, lub często przed kościołem i rozprawiają o wszystkim :wink:

Wakacje2016 (760).JPG

Wakacje2016 (763).JPG

Wakacje2016 (764).JPG

Dorgali w oddali...

Wakacje2016 (767).JPG

Wakacje2016 (768).JPG

Dojeżdżamy do Baunei już późnym popołudniem. Gianpriamo prosił, żeby dzwonić do Patrizii - jego siostry, ona pokieruje nas w wąskich uliczkach tego ładnego miasteczka do mety. Dojeżdżamy bez problemów, lokujemy się w naszej mecie. Miasteczko Baunei pokażę w ostatnim dniu na Sardynii.

Zdjęcia pomieszczeń zrobione nazajutrz:
Jedna sypialnia

Wakacje2016 (777).JPG

druga sypialnia

Wakacje2016 (778).JPG

łązienka

Wakacje2016 (780).JPG

na lewo sypialnie, na prawo łazienka, prosto pokoik z aneksem kuchennym i wyjściem na taras

Wakacje2016 (781).JPG

Wakacje2016 (782).JPG

i taras...

Wakacje2016 (779).JPG

widok z tarasu na część miasteczka

Wakacje2016 (1691).JPG

w Baunei są też domy cabrio...

Wakacje2016 (1695).JPG

i na wybrzeże i część doliny (trochę poruszone)

Wakacje2016 (1689).JPG

po drugiej strony doliny widać miasteczko Villagrande Strisali

Wakacje2016 (1688).JPG

a to zdjęcie pokazuje, że za górą również jest miasteczko - to Villanova Strisali

Wakacje2016 (1694).JPG

i tak kończymy OS4 i pierwszy dzień na Sardynii

dzisiejszy OS:

Olbia-Baunei.jpg

i widokowa trasa SS125 Dorgali-Baunei

Dorgali-Baunei.jpg

:papa:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 27.10.2016 19:44

... piękne widoczki z apartmana ... 8) ...
Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.10.2016 22:12

Mikeee napisał(a):Uzupełniając jeszcze wizytę w Muzeum Korka, dostaliśmy oczywiście na koniec w prezencie po jednym korku i był to korek klasy I :) .

Kiedy przed wielu laty byłem po raz pierwszy w Portugalii, nie robiłem zdjęć, tylko używałem kamery. A że moja córka na ogół wykazywała się inwencją, to nagrałem między innymi reportaż przez nią prowadzony, jak z dębu korkowego wykonuje się korki. Finałem było zbliżenie na maleńką dziuplę, w której umieściła... korek z butelki wina...

Pozdrawiam,
Wojtek
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 28.10.2016 06:19

Mikeee napisał(a): Uwielbiam obserwować te spotkania miejscowych seniorów i ich ożywione rozmowy. Czasami jednak siedzą sobie w zadumie...

Prawie jak w Ranczu :oczko_usmiech: tylko im mamrota brakuje :wink:

Widok na Park Narodowy Gennergentuz i z tarasu.. :hearts:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 28.10.2016 07:41

Ile osób pomieści ten apartman, ile jest łazienek, ile płaciłeś i gdzie rezerwowałeś? :oczko_usmiech:
Nie wiem wciąż co z wakacjami, więc ... :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 28.10.2016 08:16

mysza73 napisał(a):Ile osób pomieści ten apartman, ile jest łazienek, ile płaciłeś i gdzie rezerwowałeś? :oczko_usmiech:

Podepnę się pod pytanie.
Wprawdzie wiem co z wakacjami :D , ale tak z ciekawości :hut: .
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 28.10.2016 09:12

Widoczki rewelacyjne :papa: Pozdrawiam
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 28.10.2016 09:21

kmichal napisał(a):... piękne widoczki z apartmana ... 8) ...
zgadza się, a zdjęcia nie są w stanie w pełni tego pokazać 8)
Franz napisał(a):...nagrałem między innymi reportaż przez nią prowadzony, jak z dębu korkowego wykonuje się korki. Finałem było zbliżenie na maleńką dziuplę, w której umieściła... korek z butelki wina...

:lool:
krakusowa napisał(a):
Mikeee napisał(a): Uwielbiam obserwować te spotkania miejscowych seniorów i ich ożywione rozmowy. Czasami jednak siedzą sobie w zadumie...

Prawie jak w Ranczu :oczko_usmiech: tylko im mamrota brakuje :wink:

świetne porównanie 8)
a tutejszy mamrot to całkiem niezły trunek :lol:
marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):Ile osób pomieści ten apartman, ile jest łazienek, ile płaciłeś i gdzie rezerwowałeś? :oczko_usmiech:

Podepnę się pod pytanie.

chciałem o tym wspomnieć na końcu, ale skoro ważą się losy wakacji:

Apartament rezerwowałem przez booking.com, jak wspominałem, dość późno bo w Maju.
Można go znaleźć pod nazwą Appartamento La Terazza Panoramica

koszt pobytu to 450 EUR/tydzień. Apartament pomieści 4 osoby, ma klimę (w korytarzu widać na zdjęciu), jedną łazienkę, dwie sypialnie, w pełni wyposażoną kuchnię, na tarasie jest grill. Mogę z czystym sumieniem polecić to miejsce.
Do najbliższej plaży (będzie w najbliższym odcinku) jest ok 3 km, kilka minut jazdy samochodem, ale plaża jest kamienista, a raczej głazowa.
Do najbliższej plaży piaszczystej w Santa Maria Navarese, samochodem 15 minut, piękną widokową drogą.

marze_na napisał(a):Wprawdzie wiem co z wakacjami :D , ale tak z ciekawości :hut: .

gdzie się wybierasz?
ajdadi napisał(a):Widoczki rewelacyjne

na Sardynii tego nie brakuje... 8)

pozdrawiam,
Michał
Ostatnio edytowano 28.10.2016 09:38 przez Mikeee, łącznie edytowano 1 raz
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 28.10.2016 09:32

Baunei to dobry punkt wypadowy do paru atrakcji sardyńskich, ciekawe co będzie ?

My dwukrotnie zwiedzanie kończyliśmy na wschodnim wybrzeżu i za każdym razem spieszyliśmy się na prom zostawiając te stronę Sardynii na kolejny przyjazd.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

RAJD SARDYNII i KORSYKI 2016 - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone