Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

rafy , rafy, rafy

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
vilku81
Autostopowicz
rafy , rafy, rafy

Nieprzeczytany postnapisał(a) vilku81 » 09.04.2007 09:05

Witam. Czy ktoś morze mi szczerze odpowiedzieć czy rafy i dno w HR różnią się dużo od raf w egipskim morzu czerwonym, bo tam jest jak w raju :D , tylko podwodnym. Jestem z centralnej Polski i chcę się wybrać w te wakacje swoim autkiem ale nie wiem gdzie dokładnie są rafy, oczywiście jak najbliżej.Pozdrawiam i dziękuję.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 09.04.2007 09:18

vilku81 napisał(a):Witam. Czy ktoś morze mi szczerze odpowiedzieć czy rafy i dno w HR różnią się dużo od raf w egipskim morzu czerwonym, bo tam jest jak w raju :D , tylko podwodnym. Jestem z centralnej Polski i chcę się wybrać w te wakacje swoim autkiem ale nie wiem gdzie dokładnie są rafy, oczywiście jak najbliżej.Pozdrawiam i dziękuję.

Szczerze to morze ja Ci odpowiem, w Chorwacji nie ma raf, przynajmniej tych koralowych :( Przepraszam, że zawiodłem kogoś w centralnej Polsce ale prawda czasem jest brutalna :wink:
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 09.04.2007 09:20

Morze Czerwone i tamtejsze rafy to taka A klasa (razem z tymi na Malediwach i Wielkiej Rafie Koralowej).
Chorwację okresliłbym jako taką trochę wyższą klasę B. Na pewno takiej róznorodności jak w Morzu Czerwonym nie ma, ale jest co ogladać.
Tyle, że najciekawsze miejsca znają miejscowi i warto popytac ich o takie, lub po prostu odżałować kilkadziesiat euro na skorzystanie z usług szkółki nurkowej na miejscu.
Ale za to jak można się bawić na powierzchni :) , co dla mnie jest przynajmniej tak samo wazne, jak świat podwodny.
pozdrawiam
--
damian
GSX750ES - 100 konna Drynda z cro.pl
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 09.04.2007 09:34

stawiając kropkę nad i trzeba powiedzieć, że w morzu śródziemnym w ogóle nie występują rafy koralowe - ani w adriatyku chorwackim ani w innych akwenach. życie podwodne w tym rejonie bywa bogate - zwłaszcza na skalistym dnie - ale rafek nie ma.
pozdravki.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 09.04.2007 11:11

damiangres napisał(a):Morze Czerwone i tamtejsze rafy to taka A klasa (razem z tymi na Malediwach i Wielkiej Rafie Koralowej).
Chorwację okresliłbym jako taką trochę wyższą klasę B. Na pewno takiej róznorodności jak w Morzu Czerwonym nie ma, ale jest co ogladać.
Tyle, że najciekawsze miejsca znają miejscowi i warto popytac ich o takie, lub po prostu odżałować kilkadziesiat euro na skorzystanie z usług szkółki nurkowej na miejscu.
Ale za to jak można się bawić na powierzchni :) , co dla mnie jest przynajmniej tak samo wazne, jak świat podwodny.
pozdrawiam
--
damian
GSX750ES - 100 konna Drynda z cro.pl

W Adriatyku jest trochę zycia i można pobawić się w nurkowanie, ale jeśli za punkt odniesienia przyjąć Morze Czerwone któremu nadamy literkę A to Adriatyk dostałby nie B tylko najwyżej K. Jeszcze dwadzieścia lat wcześniej było o wiele lepiej, ale rabunkowa gospodarka i bezmyślność turystów zrobiły swoje. Od lat obserwuję degradację tego przepięknego morza i odnoszę wrażenie, że nawet całkowity zakaz połowów niewiele zmieni. Musi wystarczyć to, ze woda jest krystaliczna i w przepięknym kolorze, ale w porównaniu do Egiptu życia w niej prawie nie ma i to niezależnie od tego czy będą to wyspy, Istria czy Dalmacja.
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 09.04.2007 13:06

Oj ja bym tak nie przesadzał :) Przyznaję, że wysoką B dałem z "miłości" do Cro. Faktem jest, że do Egiptu się nie umywa.
Ale naprawde są miejsca, gdzie lekko się zbiża do namiastki "tłoku pod wodą".
Ale to są właśnie miejsca - znane miejscowym, albo właścicielom szkółek.
Więc z tym K bym nie przesadzał :)
Podtrzymuję B, najwyżej C :)
pozdrawiam
--
damian
GSX750ES 100 konna Drynda z cro.pl
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 09.04.2007 21:51

....niestety w naszim morzu niema raf koralowich....Morze czerwone jest bardziej bogate w zycie niz Adriatyk... Arabowie wiedza jake jest wartosc tego piekna i ile piniendzi maja z turistyki nurkowej i dlatego dobrze chronia morze...
...u nas mozesz jeszcze trafic na sciane z kolorowymi gorgonijamy ale to nie sa rafi....
...korale twarde s ale nie twarza raf i nie maja takich atraktywnich kolorow jak gorgonie....
...niestety coraz wiencej jest smieci na dnie
proca
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) proca » 16.04.2007 14:30

Nie można porównywać tych dwóch rzeczy. Rafa w możu czerwonym ma swój niepowtarzalny bajkowy klimat, a wybrzeże Chorwacji obfituje w inne ciekawe okazy flory i fauny.
zapraszam na moją stronę o nurkowaniu swobodnym tam są galerie z chorwacjii i egiptu (oczywiście podwodne) www.freediving.prv.pl

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone