Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rafy prosto z Marsa... Alam

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem. W Afryce są 54 kraje. Prawie jedna trzecia światowych języków jest używanych w Afryce. Jezioro Wiktoria w Afryce jest największym jeziorem i drugim co do wielkości jeziorem słodkowodnym na świecie. Nigeria ma najwyższy na świecie wskaźnik urodzeń bliźniąt. W Sudanie znajduje się ponad 200 piramid, czyli więcej niż w Egipcie.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 12.08.2013 10:23

Janusz Bajcer napisał(a):Też dam nura do relacji.

Lidia K napisał(a):Ciekawe gdzie było przyjemniej :D i ciekawiej pod wodą czy na lądzie :D

Miło Was widzieć :)
Gdzie przyjemniej? Trudno powiedzieć... oglądając rafy buzia sama się śmiała, takie cuda były. Na lądzie słońce i odpoczynek ;)

longtom napisał(a): No to masz kłopot :!: :!: :!: :!:
Zacumowuję tu na stałe. 8O :D

Lubię takie kłopoty :lol:

tony montana napisał(a):Takie kolorki .... miła prowadząca :)
Oczywiście, że będę czytał i oglądał :) (albo oglądał i czytał) :)

Hej Tony :)
Super, że zajrzałeś.

Startujemy :)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 12.08.2013 10:41

Rafy prosto z Marsa... Alam

Sobota: Startujemy

Walizki spakowane i zważone... to nic, że każdy z nas miał dobre kilka kg nadbagażu- 20kg limitu to dużo, ale nie w momencie kiedy chce się wziąć ze sobą sprzęt nurkowy ;)

Ruszamy na lotnisko w Pyrzowicach.

2.JPG

Dzięki autostradzie A1 droga minęła szybciutko i już po pół godzinie parkowaliśmy samochód na jednym z kilkudziesięciu parkingów, znajdujących się w pobliżu lotniska.

3.JPG

4.JPG

Odprawa na lotnisku poszła bezproblemowo, zapłaciliśmy za dodatkowe kg, przeżyliśmy trochę stresu przy odprawie bagażu podręcznego- zajęliśmy z 5 skrzynek, a nasze bagaże miały znacznie więcej niż 5kg ;) i w końcu wystartowaliśmy :)

5.JPG

6.JPG

7.JPG

8.JPG

9.JPG

10.JPG

11.JPG

Na lotnisku w Marsa Alam wylądowaliśmy około godziny 23.
Transfer z lotniska do hotelu odbył się autobusem.

Pierwsze wrażenia... pokój duży, czysty. Obsługa miła i mało nachalna ;)
Pierwszy dzień egiptowania przed nami :)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 12.08.2013 11:02

Roxi napisał(a):Pierwszy dzień egiptowania przed nami :)

:D Zdążyłem.
Ja nie nurek ale bez "fajki" żyć nie mogę. Pod wodą cudnie jest.
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 12.08.2013 12:59

Bossssko... i choć ja poza snurkowanie nosa nie wychylam, to mój ślubny z pewnością nie raz powzdycha do tych podwodnych cudeniek... bo za Egpitem w wersji hotelowo-basenowej w wersji AI to jakoś nadal nie tęsknimy ... ;-)
marytka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marytka » 12.08.2013 15:33

super że relacja z Marsa-ja wylatuję 31.i cieszę się bardzo, natomiast mój mąż jakby miej, ale mam nadzieję że jak zobaczy twój podwodny świat to zmieni zdanie
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 12.08.2013 15:52

i ja zasiądę do relacji czytania (i oglądania) :)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 13.08.2013 07:59

woka napisał(a):Ja nie nurek ale bez "fajki" żyć nie mogę. Pod wodą cudnie jest.

Jak zawsze miło Cię widzieć... tym bardziej, że zaglądasz tylko do wybranych relacji ;)

mama_Kapiszonka napisał(a):Bossssko... i choć ja poza snurkowanie nosa nie wychylam, to mój ślubny z pewnością nie raz powzdycha do tych podwodnych cudeniek... bo za Egpitem w wersji hotelowo-basenowej w wersji AI to jakoś nadal nie tęsknimy ... ;-)

Prawdziwe podwodne krajobrazy będą dopiero tak za mniej więcej trzy odcinki :)
A co do wersji ALL w hotelu... to ja też dłuuuuuugo z niej nie skorzystam :twisted:

marytka napisał(a):super że relacja z Marsa-ja wylatuję 31.i cieszę się bardzo, natomiast mój mąż jakby miej, ale mam nadzieję że jak zobaczy twój podwodny świat to zmieni zdanie

Nie powiem, że zazdroszczę ;)
Do którego hotelu jedziecie?

cronaturki napisał(a):i ja zasiądę do relacji czytania (i oglądania) :)

Dużo spraw mam teraz na głowie, ale myślę że dodam dziś pokaźny odcinek. Proszę o troszeczkę cierpliwości :)
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 13.08.2013 08:09

Spodziewam się oszałamiających kolorów :D
Zasiadam :!:

pozdr
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 13.08.2013 08:53

8)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 13.08.2013 11:08

janusz.w. napisał(a):Spodziewam się oszałamiających kolorów :D
Zasiadam :!:

pozdr

Nie pozostaje mi nic innego jak zacząć.
W pierwszym odcinku podwodnego szału nie będzie, ale coś tam się pokaże ;)

Rafał K napisał(a): 8)

Okulary się przydadzą :)

Niedziela: Zapoznanie się z hotelem

Mimo tego, że położyliśmy bardzo późno, na nogach byliśmy już przed 7.
Zrobiliśmy małą przebieżkę po hotelu, głównie w poszukiwaniu centrum nurkowego ;)

O hotelu z folderu Itaki:
Komfortowy, położony przy jednej z najładniejszych plaż w rejonie Marsa Alam. Czyste morze sprawia, że morska fauna jest tu szczególnie bogata, a największą atrakcją są krowy morskie – diugonie, które mogą ważyć nawet do 400 kg! Można też spotkać żółwie morskie i wiele gatunków egzotycznych ryb. Na rozległym terenie należącym do hotelu przygotowano wiele atrakcji sportowych, a o dobry humor Gości dba zespół znakomitych animatorów.

Przy wyborze miejscówki dla mnie ważne były dwie sprawy...
Po pierwsze primo, na jego terenie ma być baza nurkowa.
Po drugie primo, przy plaży ma być rafa.
Reszta mało mnie interesowała :)

Tak jak pisałam wcześniej ruszamy na poszukiwanie bazy nurkowej.

12.JPG

13.JPG

14.JPG

15.JPG

16.JPG

Plaża jest niesamowita. Bariera rafy widocznie się odznacza, więc już wiadomo, że będzie pięknie :)

17.JPG

18.JPG

19.JPG

Baza nurkowa Diving Ocean jest oddalona od naszego pokoju dosłownie o 5 minut, więc jak narazie wszystko wygląda super.
O tej godzinie jest oczywiście zamknięta na cztery spusty, ale przynajmniej wiemy gdzie jej szukać ;)

21.JPG

Idziemy na śniadanko.

P1070875.jpg

20.JPG

22.JPG

I tak wyglądał nasz hotel.

23.JPG

24.JPG

25.JPG

26.JPG

W następnym odcinku będą pierwsze podwodne krajobrazy. Szału nie będzie, bo pływaliśmy z maską i fajką, bez sprzętu.

DSC01018.JPG

Prawdziwe nurkowanie zacznie się od poniedziałku :lol:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 13.08.2013 11:14

Zanurkowałem w tę relację. :) :D
Z przyczyn chyba oczywistych.
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 13.08.2013 12:36

Roxi napisał(a):
Plaża jest niesamowita. Bariera rafy widocznie się odznacza, więc już wiadomo, że będzie pięknie :)

Prawdziwe nurkowanie zacznie się od poniedziałku :lol:

Szczęściarze! Tzn w naszym przypadku też widoczna była bariera rafy. Bo przed nią, jakieś 10m, była już woda. A do tego punktu szło się po suchym morskim dnie, wskakując od czasu do czasu do morskiej kałuży na odcinku 200-300m :-)

Posłusznie czekam do poniedziałku (relacyjnego czy realnego?)..
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 13.08.2013 16:38

Fatamorgana napisał(a):Zanurkowałem w tę relację. :) :D
Z przyczyn chyba oczywistych.

Hej Fata :)
Super, że znalazłeś czas i na moją relację :)

mama_Kapiszonka napisał(a):Szczęściarze! Tzn w naszym przypadku też widoczna była bariera rafy. Bo przed nią, jakieś 10m, była już woda. A do tego punktu szło się po suchym morskim dnie, wskakując od czasu do czasu do morskiej kałuży na odcinku 200-300m :-)

Zanim zdecydowałam się na ten hotel dużo czytałam i pytałam przy którym jest najładniejsza rafa. Wyszło na Abu Dabbab... no i się nie zawiodłam.

mama_Kapiszonka napisał(a):Posłusznie czekam do poniedziałku (relacyjnego czy realnego?)..

Relacyjnego :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.08.2013 17:08

Solymar Abudabbab. Jedna z lepszych lokalizacji w tych okolicach, a może i całym Egipcie. Oczywiście jak komuś niepotrzebne nocne atrakcje. Byliśmy w ubiegłym roku. Żółwie mają tam płacone żeby się pokazywały :)
marytka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marytka » 13.08.2013 18:58

ja wybierałam hotel kierujący się następującymi wyznacznikami
1 animacje na poziomie zerowym hahaha
2 pafa bezpośednio przy hotrlu
3 wyznaczona specjalna plaża ze strefą ciszy
4 my z mężem jesteśmy 'fajkarzami'' więc baza nurkowa niekoniecznie ale też jest
5 wybór padł na Hotel Concorde Moreen Beach ok 5 km od słynnej zatoki -zobaczymy :P
patrząc na Twoje zdjęcia to chyba El Malikia?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Afryka