Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rafy prosto z Marsa... Alam

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem. W Afryce są 54 kraje. Prawie jedna trzecia światowych języków jest używanych w Afryce. Jezioro Wiktoria w Afryce jest największym jeziorem i drugim co do wielkości jeziorem słodkowodnym na świecie. Nigeria ma najwyższy na świecie wskaźnik urodzeń bliźniąt. W Sudanie znajduje się ponad 200 piramid, czyli więcej niż w Egipcie.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.09.2013 10:32

Rafy prosto z Marsa...

NASA wysyła na Marsa łaziki celem znalezienia odpowiedzi na nurtujące wszystkich pytanie... a my już wiemy i możemy odpowiedzieć.
Czy jest tam życie?
Jest.
Są zdjęcia!
Dzięki Roxi.

Pozdrawiam
:mrgreen: :papa:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 09.09.2013 11:28

Jacek S napisał(a):NASA wysyła na Marsa łaziki celem znalezienia odpowiedzi na nurtujące wszystkich pytanie... a my już wiemy i możemy odpowiedzieć.

Trzeba będzie się chyba do nich zgłosić, może mi pozwolą nazwać na Marsie jakąś górę, rzekę... albo rybę :lol:

Ostatni wodny odcinek przed nami- Dolphin House, później trochę pustynnych atrakcji i do domku ;)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 09.09.2013 11:58

Dopiero teraz udało mi się tu zajrzeć - oczywiście na ostatnią stronę. :wink:
Jak zajrzałem na ostatnią, uznałem, że trzeba zacząć od pierwszej. Przejrzałem wszystko - warto było. :D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 09.09.2013 12:23

Roxi napisał(a):
Obrazek

........a to co za gatunek :wink: kąśliwy czy bezpieczny :?:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 09.09.2013 18:10

Koleżance Roxi to nawet pod wodą w masce nurka ładnie. Proszę jakie ma włosy elegancko uczesane jakby z salonu mody przed chwilą wyszła. Na rękach droga biżuteria i firmy Patek zegarek.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 11.09.2013 07:50

jan_s1 napisał(a):Dopiero teraz udało mi się tu zajrzeć - oczywiście na ostatnią stronę. :wink:
Jak zajrzałem na ostatnią, uznałem, że trzeba zacząć od pierwszej. Przejrzałem wszystko - warto było. :D

Witam serdecznie :)

woka napisał(a):........a to co za gatunek :wink: kąśliwy czy bezpieczny :?:

Zdecydowanie kąśliwy :mrgreen:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 11.09.2013 07:56

Piątek: Dolphin House

Nazwa tego rejonu nie wzięła się z przypadku.
Dolphin House (w języku arabskim Samadai) jest atolem, który zamieszkiwany jest przez sporą grupę sympatycznych ssaków jakimi niewątpliwie są delfiny :)

Trzeba pamiętać, że są to dzikie ssaki, stąd nie zawsze są obecne, ale można je tam spotkać naprawdę często i zdecydowanie łatwiej przy powierzchni niż pod wodą.
W Delfinowym Domku ;) mieliśmy zaplanowane dwa nurkowania, przez chwilę nawet zastanawiałam się czy jednego nurkowania nie zamienić na maskę i fajkę... ale głębiny wygrały :mrgreen:

Wyjątkowość tego miejsca tkwi także w doskonale zachowanej rafie mieniącej się tysiącem barw oraz sympatycznej, rozświetlonej słonecznym blaskiem jaskince.

Ruszamy rano. Z bazy Diving Ocean na miejsce wypłynięcia zabiera nas busik.
Dolphin House jest miejscem, które przyciąga nie tylko nurków, właściwie „nurcy” są małym procentem uczestników tych rejsów. Większość stanowią miłośnicy snurkowania.

Początek przygody trochę mnie przerażał. Na brzegu w oczekiwaniu na pontony, które rozwożą ludzi na poszczególne łodzie, czekało sporo ludzi. Na zdjęciach tego nie widać, ale ludzi było tam jak mrówków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na szczęście wszystko przebiegło w miarę sprawnie i razem z naszym Ahmedem ;) już po chwili byliśmy na łodzi.

Obrazek

Obrazek

Ahmed zniszczył stereotypy dotyczące egipskich przewodników nurkowych. Nie będę rozwijała tematu, ale na nurkowaniach na których nam towarzyszył spisał się wyśmienicie.

Obrazek

Butle jak zwykle czekały już tylko na założenie reszty szpeju :)

Obrazek

My w tym czasie mogliśmy w spokoju nabawić się udaru słonecznego :mrgreen:

Obrazek

Przyszedł czas na ogólny briefing.
Najpierw po angielsku.

Obrazek

Później po włosku.

Obrazek

Zostały nam przekazane informacje o tym jaki jest przekrój atolu, jak zachowywać się na łodzi i takie tam inne ważne informacje ;)
Nas bardziej interesował briefing, który był prowadzony przez Ahmeda. Przedstawił plan nurkowania, głębokość, trasę, czas... czyli to co wiedzieć powinniśmy.

Obrazek

Muszę jeszcze wspomnieć o tym, że wszystko to działo się podczas płynięcia przy dosyć dużym falowaniu. To jest moja słabość, mam problemy z chorobą morską i tyle :roll:
Droga powrotna była znacznie gorsza, ale o tym później ;)

Po około 2h płynięcia w końcu dotarliśmy na miejsce. Kolor wody był cudowny i popełnię tutaj chyba formową zbrodnię... ale był piękniejszy niż kolor Jadranu, a nawet Plitvicowej wody :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W następnym odcinku zapraszam na pierwsze nurkowanie w Dolphin House :)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 11.09.2013 09:15

Roxi napisał(a):Obrazek

Całkiem ładna ta rafa. 8O

pzdr :)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 11.09.2013 10:19

longtom napisał(a):Całkiem ładna ta rafa. 8O

:lol: :lol:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 11.09.2013 10:27

Bo widać kolor wody, nooooo :twisted:
:hut:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 11.09.2013 10:30

Roxi napisał(a):Bo widać kolor wody, nooooo :twisted:
:hut:

Też. :oops:
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 11.09.2013 10:49

Melduje dołączenie :mrgreen:
Relacja super. Fotki też.
Lepiej tam niż w Hurghadzie i sharmie 8O
Ludzi nawet mało a ta fotka z rekinem po prostu 8O
MISTRZOSTWO :!: :!:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 11.09.2013 10:51

Piątek: Dolphin House cd

Przejdźmy zatem do nurkowania :lol:

Załadowali nas na ponton, odpłynęliśmy kawałek, tak żeby znaleźć się blisko rafy, fikołek i już byliśmy pod wodą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Delfinów ani widu ani słychu, ale za to było sporo Anemonków. Pocieszne rybki :) Wcale się nie dziwię, że tak obsadzili główną rolę w kreskówce :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pocieszne, ale za to jakie waleczne!
Kiedy zbliżaliśmy się do ukwiału, maluszki chowały do środka, a rodzice zabierali się za obronę domu!

Obrazek

Obrazek

Nie obyło się bez żółwiowania.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj widać maluszki :mrgreen:

Obrazek

Koniec nurkowania był dla mnie przezabawny... albo przerażający. Co kto woli.
Z łodzi na linie spuszczona była butla z kilkoma automatami na wypadek gdyby komuś zabrakło powietrza na dekompresji!

Wokół tejże butli panowało baaardzo duże zamieszanie, pewnie jeszcze chwila i by się wszyscy na nią rzucili...

Obrazek

Obrazek

Ja tam wolałam trzymać się od tego z daleka i spokojnie zrobić sobie swoje deco.

Obrazek

Krótka przerwa, obiadek i drugie nurkowanie przed nami ;)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 11.09.2013 10:54

Niedzwiad napisał(a):Melduje dołączenie :mrgreen:
Relacja super. Fotki też.
Lepiej tam niż w Hurghadzie i sharmie 8O
Ludzi nawet mało a ta fotka z rekinem po prostu 8O
MISTRZOSTWO :!: :!:

Fajnie, że zajrzałeś :)
Ludzi mało, bo chyba troszeczkę się wystraszyli wiadomości podawanych w TV. Ja też miałam trochę stracha... ale jak już byliśmy na miejscu nie było czasu na to, żeby się tym przejmować :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.09.2013 11:09

Roxi napisał(a):Ludzi mało, bo chyba troszeczkę się wystraszyli wiadomości podawanych w TV.

Z tego co się zorientowałem, to dopiero wasz wyjazd spowodował nasilenie się rozruchów ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Afryka