chłopy dajcie sobie pokoj
i jeden i drugi ma po części rację
Pewnie dobieraja po części wg.kryterium żeby po pierwsze
- przynajmniej dwóch porządnych chłopa na łajbie było do wiosłowania
( tak było u mnie płynęliśmy w dwie rodziny my Polacy 2+1(12lat) i Słoweńcy 2+2(dziecieki w wieku ok.9-12lat)) ,
a po drugie - żeby można było lepiej się dogadac jedną komendą czyli kryterium narodowościowe też ma znaczenia - jak sie ma Polaków z innymi Słowianami - Czechami , Słowakami czy Słoweńcami można spokojnie wydawac jedną komendę, prawo lewo itp. , inaczej pewnie trzeba wołac do Włochów Brytyjczyków czy Niemców .
Na marginesie nasz skiper zadowolony był że płynie ze Słowianami , mówił że najgorzej to pływa się z Włochami ,najmniej ruchliwi do wiosłowania ......
A tak przy okazji przypomnę że , kurcze zeszło mi trochę nim się połapałem , ze "polako" to nie znaczy po Chorwacku Polak tylko wolno , na początku myślałem że skiper mnie strofuje a on mnie prosił o spokojniejsze wiosłowanie
A drugie doświadczenie , którym moge się podzielic, to dla osób słabo pływających , że trzeba pamiętac że to jest jednak górska rzeka , na pierwszym postoju , gdzie większośc wyszła z łajb zamoczyc nóżki i rozprostowac kości , my z synem zaczeliśmy sobie pływac na całego . w pewnej chwili syna zaczeło znosic , po podjęciu prób go ratowania stwierdziłem ze nie dam rady , ale widząc spokojnego skipera który machał mi żeby zawracac ,wróciłem do łajby , faktycznie za następnym zakrętem było rozszerzenie , nurt wyhamowywał i syn leżał uczepiony konara przy brzegu i spokojnie czekał na nas .Mój syn bardzo dobrze pływa i super czuje sie w wodzie ( nawet jak go znosiło to sie śmiał do mnie ) , ale innna osoba na jego miejscu mogłaby ulec panice i wtedy mogłoby to wyglądac naprawde groźnie ..... Dla niego to była taka fajniesza wersja płynącej rzeczki dla dzieci w aquparku - jak sam to stwierdził .
Torac napisał(a):Mam pytanie , czy ktoś spływał inną rzeką w Cro niż Cetina ?
Mam nadzieje ze po tych wakacjach będę miał coś na ten temat do powiedzenia , jestem wstępnie umówiony na rafting w okolicach Bihaca w Bośni rzeka UNA
-
http://www.una-kiro-rafting.com/