Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rafting kajakowy po rzece Zrmanja

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaja45
Croentuzjasta
Rafting kajakowy po rzece Zrmanja

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaja45 » 08.09.2012 21:47

Witam ponowne, w tym roku będąc w Chorwacji załapałem się na rafting kajakowy po pięknej, krasowej rzece Zrmanja (pamiętacie relację Intersala śladami Winnetou, który opisywał miejsce widokowe nad tą rzeką), relacja ze spływu na stronie mojego bloga rafting po rzece Zrmanja, trochę szczegółów dla zainteresowanych.

Rafting trwał ponad 4 h, odległość do przepłynięcia 40 km, 2 przenioski kajaka, trzy przerwy odpoczynkowe w tym jedna dłuższa przy wodospadzie, druga przy sławnej 12 metrowej skale (dla twardzieli skoki do wody ze skałki), kajaki z tworzywa 2-3 osobowe, punkt startowy: Kastel Zegarski. Organizator chorwacki Raftek, koszt dla rodziny czteroosobowej z dwójką dzieci około 100 euro.

Co do raftingu polecam, trochę bystrzynek i spadów, jeden wodospad o wysokości 3 metrów (tylko jedna osoba z załogi kajaka może go przepłynąć).

Kilka zdjęć dodałem

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 10.09.2012 09:19 przez kaja45, łącznie edytowano 1 raz
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 08.09.2012 22:11

Jedna uwaga - jak spływ kajakiem to nie rafting (raft-ponton)
ale co do rzeki Zrmanja to pełna zgoda - bardzo widowiskowa rzeka .
Płynąłem nią w lipcu i miałem nieco więcej wody jak mi się wydaje.

Coś mi nie pasują te 40 km - jeśli płyneliście z Kaśtel Żegarski do żelaznego mostu w Muśkovci to myślę, że jest mniej! Organizatorzy chyba mają taki chwyt marketingowy.
Ostatnio edytowano 10.09.2012 09:33 przez Torac, łącznie edytowano 1 raz
kaja45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaja45 » 10.09.2012 09:16

Torac napisał(a):Jedna uwaga - jak spływ kajakiem to nie rafting (raft-ponton)
ale co do rzeki Zrmanja to pełna zgoda - bardzo widowiskowa rzeka .
Płynąłem nią w lipcu i miałem nieco więcej wody jak mi się wydaje.

Coś mi nie pasują te 40 km - jeśli płyneliście z Kaśtel Żegarski do żelaznego mostu w Miskovici to myślę, że jest mniej! Organizatorzy chyba mają taki chwyt marketingowy.

rafting z Wikipedii - "Rafting — turystyczna odmiana flisu (spławu) rzecznego, do której używa się różnych rodzajów tratw, łodzi, pontonów, kajaków itp." dla mnie zwał jak zwał :D

Co do odległości mierzyłem spływ za pomocą GPS Garmina wynik 42 km więc raczej to jest prawda, generalnie tak jak pisałem polecam :mrgreen:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.09.2012 13:01

Dla kompletu, od drugiej strony tj od ujścia :wink:
kaja45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaja45 » 10.09.2012 21:55

Fajna wycieczka :D , miałem również plan popłynąć od Obrovaca swoim kajakiem do ujścia Zrmanji, ale brakło nam czasu, zostawiłem ten plan na inny rok.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.09.2012 07:10

W uzupełnieniu kilka czerwcowych zdjęć z nad Zrmanji:
tu

Pozdrav :)
kaja45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaja45 » 10.03.2013 12:44

W tym roku ponownie organizuję spływ po rzece Zrmanja tym razem od miejscowości Obrovac do ujścia rzeki. Po przyjeździe dam znać.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne