Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rady na nocną jazdę...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 27.02.2018 09:32

majchrzy napisał(a):Polecam wszystkie te energetyki nie pić w czasie prowadzenia samochodu ale w czasie postoju (można się przejść, przewietrzyć, i co ważne odpoczną chwilę oczy które dosyć mocno w czasie nocnej jazdy są eksploatowane :D ).

świetna rada :mrgreen: znaczy pić w trakcie postoju :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.02.2018 10:02

Już nigdy więcej energetyków w trakcie jazdy...początkowy kop a potem zjazd energetyczny i dętka. Osobiście nie polecam - ja po energetyku w trasie czułem się tak, jakbym to ja był mułem pociągowym :mrgreen: Lepiej zatrzymać się, zjeść coś słodkiego, zrobić parę przysiadów i pajacyków i wio w drogę.
marwyk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marwyk » 27.02.2018 11:55

Ja ze swojego doświadczenia i praktyki, bo jeżdżę dużo po Europie. Jak byłem młody to piłem tych energetyków ile sie da i mozna było jechac non-stop spiąc po 1 godzine dziennie. Teraz nic nie pomaga albo krótka dżemka. Teraz najlepsze do picia to woda mineralna i postój wymuszony :)
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 27.02.2018 15:58

Yerba Mate...
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 27.02.2018 19:34

Zamiast energetyków lepsza normalna kofeina w tabletkach/kapsułkach.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 27.02.2018 19:40

"Mocniejsze" od kawy są preparaty z guaraną np. Green-Up
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 28.02.2018 00:18

kiedyś popełniłem błąd i wyjechałem o 24. po całym dniu bez minuty drzemki, noc była jeszcze ok, ale nad ranem po dobie bez snu i mimo wieku poniżej 30 lat już jednak spać się chciało. A wiec energetyki, niby spanie przeszło można było jechać normalnie dalej. Tylko nie wiem jak u innych, ale u mnie te energetyki spowodowały że miałem problem z przejechaniem od parkingu do parkingu w Chorwacji bo tak się sikać chciało.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2018 08:59

paulr napisał(a):Tylko nie wiem jak u innych, ale u mnie te energetyki spowodowały że miałem problem z przejechaniem od parkingu do parkingu w Chorwacji bo tak się sikać chciało.

Energetyki szybko odwadniają. Popijanie energetyka wodą nie dość, że osłabia efekt to jeszcze woda przelatuje przez ciebie jak przez sito :mrgreen:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 28.02.2018 09:15

Kiedyś (nawet tu o tym pisałem) byłem zwolennikiem umiarkowanego stosowania "energetyków". Dziś wiem, że tego nie powinno się brać do ust nawet w małych ilościach. Tam jest takie stężenie kofeiny, witamin z grupy B oraz tauryny, że zdroworozsądkowo, nie da się tego wytłumaczyć.
Tauryna jest neuroprzekaźnikiem, który odpowiada za przekazywanie sygnałów między komórkami neurowymi. "Energetyki" ze stężeniem tej substancji ponad normę, mogą powodować, że organizm jest oszukiwany. Wydaje nam się, że wszystko mamy pod kontrolą, a tak nie zawsze jest. Nie mówiąc już o spustoszeniu, które te specyfiki wyrządzają w organizmie.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 28.02.2018 09:25

paulr napisał(a):Tylko nie wiem jak u innych, ale u mnie te energetyki spowodowały że miałem problem z przejechaniem od parkingu do parkingu w Chorwacji bo tak się sikać chciało.

Pożądany efekt przyniosło, nie zasnąłeś :oczko_usmiech: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2018 09:46

Pääkäyttäjä napisał(a):Już nigdy więcej energetyków w trakcie jazdy...początkowy kop a potem zjazd energetyczny i dętka. Osobiście nie polecam - ja po energetyku w trasie czułem się tak, jakbym to ja był mułem pociągowym :mrgreen: Lepiej zatrzymać się, zjeść coś słodkiego, zrobić parę przysiadów i pajacyków i wio w drogę.

przeczytałeś mi w myślach, dokładnie lepiej pauza coś na ząb ewentualnie dobra kawa. lepiej godzinę lub kilka później niż wcale nie dojechać.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 28.02.2018 10:22

Chyba założę temat z prośbą o poradę jak zasnąć po nocnej jeździe ;). U mnie nie ma mowy żebym się zdrzemnał gdzieś na parkingu w środku nocy. A po powrocie do domu, o godz. 5 rano, po 21 godzinach jazdy, o spaniu też nie było mowy.
Ostatnio edytowano 28.02.2018 10:29 przez Trajgul, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 28.02.2018 10:26

Najlepszą radą na jazdę nocną była jest i będzie jazda w dzień.

Od 6.00 do 10.00 trwa pierwszy okres, w którym organizm człowieka przygotowuje się do dziennego czuwania. To najlepszy czas na przygotowanie scenariusza nadchodzącego dnia, na lekki posiłek i spokojną gimnastykę. Chodzi o to, żeby harmonijnie i powoli dostroić się do dziennej aktywności, której szczyt rozpoczyna się o 10.00. Od 10.00 do 14.00 jesteśmy najbardziej kreatywni i sprawni intelektualnie. Jest to również pora najlepszego trawienia, w której zaleca się jeść zasadniczy posiłek. Ciekawe, że jest to zgodne z europejską tradycją. Jeszcze nie tak dawno obiady jadało się wczesnym popołudniem i zwyczaj ten nadal jest powszechny w placówkach zbiorowego żywienia. Wartości insuliny osiągają wówczas akrofazę, czyli szczyt wydzielania. 14.00 – 18.00 to okres, kiedy nasz organizm jest jeszcze mocno rozpędzony, choć już nie tak sprawny intelektualnie. Jest to najlepszy czas na ćwiczenia fizyczne i kontakty towarzyskie. Jeśli, więc czekają nas ważne spotkania i rozmowy to najlepiej je zaplanować właśnie wtedy. Także intensywny trening, czy inny wysiłek fizyczny zniesiemy w tym okresie najlepiej. Od 18.00 do 22.00 trwa stopniowe wygaszanie dziennej aktywności. Jest okres analogiczny do 6.00 – 10.00 z tą różnicą, że teraz organizm nie budzi się, ale przygotowuje do snu. Dlatego nie należy wówczas parać się ciężką pracą i narażać na stresujące sytuacje. Nie należy też jeść obfitych posiłków, ponieważ nasze trawienie jest wówczas mniej wydajne. To czas relaksu, lekkiej gimnastyki i medytacji. Wszystko po to, żeby możliwie najlepiej przygotować się do snu.

http://www.naturalnamedycyna.pl/warto-w ... %C5%BCycia

Obrazek

http://archiwum.ciop.pl/15705.html

Bodźce świetlne rytmu światło-ciemność środowiska w jakim żyje człowiek, synchronizują
aktywność SCN, ta zaś ma bezpośredni wpływ na inne rytmy biologiczne. Należą do nich
m.in. rytm sen-czuwanie, rytm temperatury wnętrza ciała, czy rytmy uwalniania hormonów.
Jednym z najistotniejszych hormonów, na którego rytmikę wydzielania ma wpływ aktywność
SCN jest melatonina - hormon szyszynki. Można byłoby swobodnie pokusić się o
stwierdzenie, że melatonina jest chemicznym zegarmistrzem organizmu człowieka. Gdy
zapada zmrok, lub gdy człowiek narażony jest na deficyt światła, zaczyna wydzielać się do
krwiobiegu i z krwią dociera do wszystkich zakamarków ciała. Melatonina powoduje
wystąpienie senności lub chociażby spadek aktywności psychofizycznej, obniżenie
temperatury ciała. Natomiast światło słoneczne lub sztuczne o zbliżonych parametrach do
naturalnego, poprzez działanie synchronizujące na jadro nadskrzyżowaniowe, ma możliwość
hamowania produkcji melatoniny [5, 12]. W takim razie, człowiek w środowisku
niedoświetlonym może mieć utrudnione prawidłowe funkcjonowanie, i to zarówno w życiu
zawodowym, społecznym, jak i rodzinnym.

http://www.ultraviol.pl/wgrane_pliki/fo ... _badan.pdf

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 28.02.2018 10:41

^^
Bo jazda nocna to jest wynaturzenie dla większości osób (tj. tych, którzy nie mają nocnej/zmianowej pracy) - normalnie wtedy śpimy. Co innego łikendowy balet, bo podczas niego nie musimy być w stanie wysokiej sprawności intelektualno-zmysłowej (a wręcz jest pożądane, aby w niej nie być...).

Na znużenie podczas jazdy nikt nie wymyślił lepszego antidotum niż postój, na którym jest czas na trochę ruchu i dotlenienie. No i odcedzenie kartofelków :P
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 28.02.2018 11:00

Wszystkie dane, wyliczenia, statystyki biorą w łeb gdy JA mam jechać.
W dzień, nawet rano po spaniu gdy jest upał, słońce usypiam za kółkiem po 1-2 godzinach.
W nocy po pracy mogę jechać. Kryzys przy wschodzie słońca, a później już jestem na miejscu.
Umiar w jeździe, odpoczynki nawet jak nie odczuwamy potrzeby.
Największe błogosławieństwo to gdy wszyscy śpią i nie przeszkadzają w jeździe.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi