Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rady na nocną jazdę...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.06.2017 19:38

te kiero napisał(a):tym razem organizm poradził sobie świetnie;
ok. 22:00 spora kolacja z dużym kubkiem białej kawy;
ok. 3:00 kolejna podobna kawa na Shellu w Szombathely i jakieś słodycze;
potem jeszcze tuż za Lućko solidne przemycie twarzy i spore śniadanie;
większość jazdy w ulewnym deszczu co również miało pozytywny wpływ na wzmożoną koncentrację;
organizm przebudził się mocno i przez dzień tylko krótka drzemka 20min, porządne spanie dopadło mnie dopiero bardzo późnym wieczorem

To ciekawe, bo duży posiłek zwykle powoduje u mnie senność. Zwykle na dłuższych trasach (nie jestem zawodowym kierowcą) piję wodę mineralną, jem tik-taki i w ostateczności uzupełniam "dietę" słodkimi, gazowanymi napojami i np. paluszkami.

Temat ogólnie w stylu - co jeść, co pić, ile razy się zatrzymywać...bez sensu, bo każdy ma swoje metody i potrzeby.
kristoferos74
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kristoferos74 » 26.02.2018 13:14

Jadąc na dwa auta polecam cb radio i dwie kobiałki które nie mogą się nagadać. Wasza podróż moment minie słuchając ich biadolenia. Pozdrawiam wszystkich.
P.s.
Mojej to się gęba nie zamyka a kuzynka jeszcze gorsza
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 26.02.2018 13:16

kristoferos74 napisał(a):Jadąc na dwa auta polecam cb radio i dwie kobiałki które nie mogą się nagadać. Wasza podróż moment minie słuchając ich biadolenia. Pozdrawiam wszystkich.
P.s.
Mojej to się gęba nie zamyka a kuzynka jeszcze gorsza

Dosyć to seksistowskie i protekcjonalne.
kristoferos74
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kristoferos74 » 26.02.2018 13:19

Ale skuteczne.
petr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) petr » 26.02.2018 13:25

bigredone napisał(a):To ciekawe, bo duży posiłek zwykle powoduje u mnie senność. Zwykle na dłuższych trasach (nie jestem zawodowym kierowcą) piję wodę mineralną, jem tik-taki i w ostateczności uzupełniam "dietę" słodkimi, gazowanymi napojami i np. paluszkami.

Temat ogólnie w stylu - co jeść, co pić, ile razy się zatrzymywać...bez sensu, bo każdy ma swoje metody i potrzeby.

Proponuję zrobić sobie badanie krwi w kierunku cukrzycy, senność po po posiłku to często objaw gwałtownego wzrostu poziomu cukru w organimie. U mnie tak jak pisał poprzednik wielkość ani rodzaj posiłku nie ma żadnego wpływu na senność.
Ostatnio edytowano 26.02.2018 13:28 przez petr, łącznie edytowano 1 raz
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 26.02.2018 13:26

kristoferos74 napisał(a):Ale skuteczne.

Pokaż swój wpis żonie, pewnie się uśmieje :mrgreen:
kristoferos74
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kristoferos74 » 26.02.2018 16:42

Lepiej nie dłużej pożyje.
iwc1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwc1 » 26.02.2018 17:59

Dzień Dobry.
Panie i Panowie niestety nie ma złotego środka na to by bezpiecznie przejechać ze skarbami czyli rodziną na wakacje. Ja mam przejechane przeszło milion kilometrów przez prawie 50 lat i wszystko zależy od naszych cech wrodzonych , wytrzymałości , wieku czy jedziemy w stresie czy wypoczęci itd.itd. Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście nocleg tranzytowy co wydłuża czas przejazdu no i koszty to szczególnie polecane jak nie ma zmiennika w samochodzie. Ja trzykrotnie z Poznania jechałem raz do Opatiji i dwa razy w okolice Trogiru bez przerwy jako kierowca, bez spania tylko co 200 km postój , kawa i papieros ( powrót tak samo) i powiedziałem sobie nigdy więcej takiej głupoty. Za mną jechały 2 samochody z kierowcami młodszymi o kilkadziesiąt lat i mieli ogromne kryzysy i tylko ambicja nie pozwoliła im się przyznać do tego - też głupota. Jadąc w nocy najgorzej przełamać te godziny o której chodzimy spać ale wtedy andrenalina buzuje i jakoś to przełamiemy. Trudne są godziny przed wschodem słońca a już tragedia jak pada , szum deszczu , słaba widoczność i wycieraczki powodują napady snu i szczególnie jeszcze jak towarzystwo śpi. Zdecydowanie wtedy gdzieś stanąć i próbować zasnąć a jak nie idzie trochę gimnastyki , kawa i ewentualnie w drogę.. I pamiętajcie żaden wstyd przyznać się do zmęczenia , rekordu trasy nie trzeba bić byle dojechać szczęśliwie do celu.
Pozdrowienia i szerokiej drogi.
Rafi70
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi70 » 26.02.2018 19:14

A ja jeżdżę zawodowo od 25 lat busem po Europie (głównie Paryż -1500km), a latem z rodziną do Cro (1250km) i powiem Wam ,że żaden substytut typu kawa , energetyk , papieros , muzyka czy otwarta szyba nie zastąpi snu. Jednemu wystarczy 0,5h innemu i 5h będzie za mało , dlatego doradzam postój i nawet krótki sen . Organizm nie daje się oszukać ....a wieziecie ze sobą swoje największe skarby , trzeba o tym pamiętać :)
Ps. potwierdzam również wszystko to co napisał mój przedmówca
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 26.02.2018 19:37

petr napisał(a):
bigredone napisał(a):To ciekawe, bo duży posiłek zwykle powoduje u mnie senność. Zwykle na dłuższych trasach (nie jestem zawodowym kierowcą) piję wodę mineralną, jem tik-taki i w ostateczności uzupełniam "dietę" słodkimi, gazowanymi napojami i np. paluszkami.

Proponuję zrobić sobie badanie krwi w kierunku cukrzycy, senność po po posiłku to często objaw gwałtownego wzrostu poziomu cukru w organimie. U mnie tak jak pisał poprzednik wielkość ani rodzaj posiłku nie ma żadnego wpływu na senność.

.....to chyba fizjologia , a nie cukrzyca
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 26.02.2018 19:44

Rafi70 napisał(a):A ja jeżdżę zawodowo od 25 lat busem po Europie (głównie Paryż -1500km), a latem z rodziną do Cro (1250km) i powiem Wam ,że żaden substytut typu kawa , energetyk , papieros , muzyka czy otwarta szyba nie zastąpi snu. Jednemu wystarczy 0,5h innemu i 5h będzie za mało , dlatego doradzam postój i nawet krótki sen . Organizm nie daje się oszukać ....a wieziecie ze sobą swoje największe skarby , trzeba o tym pamiętać :)

...... gdy człowiek młody , to wytrzyma takowe trudy, jeśli przyzwyczajony do nie spania i przewiezie rodzinę w miarę bezpiecznie; z wiekiem, dokładnie tak jak pan pisze , w nocy spać się powinno a nie jechać.
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 26.02.2018 20:06

lew napisał(a):
Rafi70 napisał(a):A ja jeżdżę zawodowo od 25 lat busem po Europie (głównie Paryż -1500km), a latem z rodziną do Cro (1250km) i powiem Wam ,że żaden substytut typu kawa , energetyk , papieros , muzyka czy otwarta szyba nie zastąpi snu. Jednemu wystarczy 0,5h innemu i 5h będzie za mało , dlatego doradzam postój i nawet krótki sen . Organizm nie daje się oszukać ....a wieziecie ze sobą swoje największe skarby , trzeba o tym pamiętać :)

...... gdy człowiek młody , to wytrzyma takowe trudy, jeśli przyzwyczajony do nie spania i przewiezie rodzinę w miarę bezpiecznie; z wiekiem, dokładnie tak jak pan pisze , w nocy spać się powinno a nie jechać.

Popieram w czasie wakacji w nocy się śpi, a nie jedzie samochodem jako kierowca. :papa:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 26.02.2018 23:23

Ja w zeszłym roku zrobiłem porównanie. Do Cro wyjechalem jak zawsze czyli o godzinie 21 ze Śląska. Mimo ze bylem wyspany i lubie nocną jazde między 2 a 5 nad ranem mialem kryzys. Pomagaly postoje. Kawka. Ale najlepsze co mi pomaga to tempomat na 120-130 i dłubanie pistacji lub pestek z dyni :oczko_usmiech:

Powrót. Wyjazd z Baśki Voda o 16-tej. Zero kryzysu. Jednak przyjazd po 12h drogi o 4 rano różni sie od tego od 21 do 9 rano.... niby tylko 5h ale organizm mój w domu myślał ze jeszcze jest noc. Rano wstałem o 10 i bylem monterek. A w Cro o 9 rano po 12h bylem jak po wojnie. Praktycznie z pierwszego dnia nic nigdy nie mam.... nie pomaga nawet Karlovacko i widok Adriatyku :mrgreen:
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 26.02.2018 23:29

lew napisał(a):
petr napisał(a):

.....to chyba fizjologia , a nie cukrzyca

Też to chciałem napisać. Fizjologia, nie cukrzyca.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 27.02.2018 09:30

iwc1 napisał(a):Dzień Dobry.
Panie i Panowie niestety nie ma złotego środka na to by bezpiecznie przejechać ze skarbami czyli rodziną na wakacje. Ja mam przejechane przeszło milion kilometrów przez prawie 50 lat i wszystko zależy od naszych cech wrodzonych , wytrzymałości , wieku czy jedziemy w stresie czy wypoczęci itd.itd. Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście nocleg tranzytowy co wydłuża czas przejazdu no i koszty to szczególnie polecane jak nie ma zmiennika w samochodzie. Ja trzykrotnie z Poznania jechałem raz do Opatiji i dwa razy w okolice Trogiru bez przerwy jako kierowca, bez spania tylko co 200 km postój , kawa i papieros ( powrót tak samo) i powiedziałem sobie nigdy więcej takiej głupoty. Za mną jechały 2 samochody z kierowcami młodszymi o kilkadziesiąt lat i mieli ogromne kryzysy i tylko ambicja nie pozwoliła im się przyznać do tego - też głupota. Jadąc w nocy najgorzej przełamać te godziny o której chodzimy spać ale wtedy andrenalina buzuje i jakoś to przełamiemy. Trudne są godziny przed wschodem słońca a już tragedia jak pada , szum deszczu , słaba widoczność i wycieraczki powodują napady snu i szczególnie jeszcze jak towarzystwo śpi. Zdecydowanie wtedy gdzieś stanąć i próbować zasnąć a jak nie idzie trochę gimnastyki , kawa i ewentualnie w drogę.. I pamiętajcie żaden wstyd przyznać się do zmęczenia , rekordu trasy nie trzeba bić byle dojechać szczęśliwie do celu.
Pozdrowienia i szerokiej drogi.

100xTAK - niech ten wpis przeczyta jak najwięcej osób!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi