Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rady na nocną jazdę...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 10.09.2015 10:42

Po przejechaniu iluś kilometrów chyba mogę napisać, że zwykłe żółte okulary pomagają podczas jazdy nocą, ale tu dwie istotne uwagi:
1. okulary muszą być czyste. To, co "przejdzie" na przeciwsłonecznych w dzień tu nie przejdzie.
2. szyba musi być czysta, zanieczyszczenia będą przeszkadzał-powstają drażniące refleksy.
Jechałem w zwykłych żółtych okularach do jazdy np rowerem kupionych w sklepie sportowym.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.09.2015 09:14

brown napisał(a): ... odcinek między Wiedniem a Grazem nie jest łatwy nocą. Nawet doświadczony kierowca jadąc nocą, krętym odcinkiem autostrady, szczególnie jak pada deszcz lub jest mglisto musi się skupić żeby przejechać ten odcinek sprawnie. Odcinki z ograniczeniem do 100km/h nie znajdują się tam przez przypadek ...

Jak pada deszcz co nie jest tam rzadkością ograniczenie jest do 80km/h i na tyle przełączają się fotoradary które również tam stoją

W tym roku również wyjazd z Torunia o 15.00 po pracy, na campingu koło Baski na Krk 8.00. Non stop jazda bez mrugnięcia okiem ponad 1300km
Jackar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackar » 26.07.2016 19:01

Czy możecie polecić jakiś fajny audiobook na drogę do Cro?
Nie mam z takim rodzajem książki doświadczenia, więc proszę o jakieś rady.
Myślałem o jakiejś biografii, ale w sumie lubię każdy rodzaj książek.
Ostatnio edytowano 26.07.2016 19:16 przez Jackar, łącznie edytowano 1 raz
el_grego
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_grego » 26.07.2016 19:08

kojacek napisał(a):Po przejechaniu iluś kilometrów chyba mogę napisać, że zwykłe żółte okulary pomagają podczas jazdy nocą, ale tu dwie istotne uwagi:
1. okulary muszą być czyste. To, co "przejdzie" na przeciwsłonecznych w dzień tu nie przejdzie.
2. szyba musi być czysta, zanieczyszczenia będą przeszkadzał-powstają drażniące refleksy.
Jechałem w zwykłych żółtych okularach do jazdy np rowerem kupionych w sklepie sportowym.

potwierdzam - ważne tylko aby miały polaryzację, to ona w głównej mierze ogranicza odblaski przez wyeliminowanie światła niebieskiego (najkrótsze widmo promieniowania widzialnego)
el_grego
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_grego » 26.07.2016 19:11

Jackar napisał(a):Czy możecie polecić jakiś fajny audiobook na drogę do Cro?
Nie mam z takim rodzajem książki doświadczenia, więc proszę o jakieś rady

Jesteś pewny że audiobook to dobry pomysł na nużącą, nocną jazdę ? Co prawda to rzecz predyspozycji danej osoby ale mnie audiobook chyba by uśpił za kółkiem w długiej trasie. W moim przypadku sprawdza się dynamiczna muzyka.
Pieronski Hanys
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pieronski Hanys » 26.07.2016 21:55

Ustawienie klimatyzacji na chłodzenie, to raczej podstawa.
Co do audiobooka też mam wątpliwości.
Majdan72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Majdan72 » 26.07.2016 22:38

grzess69 napisał(a):
Yanush napisał(a):Rewelacja (usuń spacje w h t t p):
h t t p://alko-maty.pl/?stop-sen-antyzasypiacz-stopsen

P.S. Na Alledrogo taniej :D

Pewnie gdybym takie miał to bym nie zasnął za kierownicą trzy lata temu... :oops:

Wracając z CRO w Czechach na autostradzie jechałem za znajomymi i ... obudziłem się gdy auto zjeżdżało na pobocze na tej terkoczącej nawierzchni (Boże dzięki Ci za ten wynalazek!).

Normalnie jakbym dostał drugie życie!

Radzę - zjeżdzać i odpoczywać! :D

Miałem podobnie dwa lata temu, kiedy jechaliśmy z Omiša do Medjugorje. Ocknąłem się na pasie bezpieczeństwa, kiedy pół auta było już na nim. Gdyby to nie było na autostradzie ,tylko na jakiejś lokalnej prostej mogło być źle...
Terkocząca powierzchnia białego pasa na autostradzie to jedno. Ja jednak wierzę, że była tu jeszcze ręka Boga.
Od tamtej pory zaraz ,jak tylko czuję lekkie "zmulenie" zjeżdżam i uskuteczniam drzemkę :wink:

Pozdrawiam i życzę tyle samo powrotów ,co wyjazdów. :papa:
majchrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) majchrzy » 27.07.2016 05:36

Może zamiast audiobooka proponuję nagrać sobie dźwięk wydający z siebie skuter 50-tka katowany na pełnych obrotach.
A poważnie jak już ktoś się upiera przy audiobooku to może "Pan Lodowego Ogrodu", czytany przez Jacka Rozenka jest tego 4 opasłe tomy to i pewnie na całą podróż wystarczy.
Ja mimo wszystko odradzam audiobooki w czasie długiej nocnej jazdy.
rafii
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafii » 27.07.2016 10:40

majchrzy napisał(a):Ja mimo wszystko odradzam audiobooki w czasie długiej nocnej jazdy.

Ja też. Raz spróbowałem, po 5 minutach wyłączyłem bo nie mogłem się skupić ani na jeździe, ani na słuchaniu książki :lol:
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 27.07.2016 21:23

Przyznam, że bardzo lubię książki ale z racji tego, że kilka godzin dziennie spędzam w aucie, a w domu jest zdecydowanie więcej obowiązków niż wolnego czasu, niemal w 100% przerzuciłem się na książki audio. Przyznam, że w moim przypadku na pewno nie usypiają mnie, a wręcz przeciwnie - przy ciekawej książce staram się jechać maksymalnie przepisowo, by jak najdłużej móc słuchać ;-).

Co do gatunku książki, tu chyba każdy musi sam zdecydować, jaka literatura mu najbardziej podchodzi. Jeśli lubisz choć odrobinę piłkę nożną i szukasz świetniej biografii, całym sercem polecam książkę współautorstwa niegdyś jednej z największych gwiazd w PRL-u, alkoholika, hazardzisty oraz niedoszłego samobójcy Andrzeja Iwana p.t. "Spalony". Zdecydowanie najlepsza biografia jaką ostatnio czytałem lub słuchałem. Okraszona wątkami humorystycznymi ale w zdecydowanej mierze również prawdziwa, a przez to dramatyczna.

Audiobooka spokojnie dostaniesz w internetowych księgarniach lub w Empiku. Oczywiście można również zajrzeć na chomikuj.pl :-).
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 01.06.2017 20:38

tym razem organizm poradził sobie świetnie;
ok. 22:00 spora kolacja z dużym kubkiem białej kawy;
ok. 3:00 kolejna podobna kawa na Shellu w Szombathely i jakieś słodycze;
potem jeszcze tuż za Lućko solidne przemycie twarzy i spore śniadanie;
większość jazdy w ulewnym deszczu co również miało pozytywny wpływ na wzmożoną koncentrację;
organizm przebudził się mocno i przez dzień tylko krótka drzemka 20min, porządne spanie dopadło mnie dopiero bardzo późnym wieczorem
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 03.06.2017 17:26

Ogólnie mówi się żeby się nie objadać w podróży bo to powoduje senność i ogólną ociężałość. Wszak organizm musi przetrawić te kalorie. Zaleca się posiłki lekkostrawne.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 03.06.2017 17:30

A no właśnie. Rok temu pocisnalem w Katowicach konkret kolację to później mnie zmulało. Jak zagryzam gdy czuje głód czyli często a mało to lepiej się czuję
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 03.06.2017 19:28

Ja też raczej podjadam w trakcie jazdy, choć w drodze powrotnej do Polski nieraz zdarzyło mi się w Austrii zjeść konkretną kolację i też dawałem radę. Przekąski wydają mi się jednak lepszym rozwiązaniem.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.06.2017 19:38

KarKoz napisał(a):Ogólnie mówi się żeby się nie objadać w podróży bo to powoduje senność i ogólną ociężałość. Wszak organizm musi przetrawić te kalorie. Zaleca się posiłki lekkostrawne.

to u mnie nie zadziałało negatywnie, wręcz odwrotnie, chyba że organizm był zadowlony z ulubionych przysmaków
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi