Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rady na nocną jazdę...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
szalonaona77
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) szalonaona77 » 12.07.2015 13:50

Zeby nie tworzyć osobnego wątku zapytam tu - w którym miejscu najlepiej jest sie przesiąść z mężem (wytrawnym kierowca;) zeby ten sie skimal a ja (niedzielny kierowca;) tylko po mieście do tej pory jeździłam nie w trasy) przejelabym kierownice na godzinę lub dwie na prostej drodze na autostradzie? Czy raczej bez znaczenia? bo autostrad po drodze co niemiara. Dodam ze jedziemy z dziecmi na noc koło 20.
A&S
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A&S » 12.07.2015 14:00

Najlepiej według mnie na najdłuższym prostym odcinku autostrady bez zmian kierunku jazdy jak nie masz doświadczenia w prowadzeniu w trasie zwłaszcza nocą. Albo stancie po prostu wszyscy i wszyscy kima przez godzinę :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 12.07.2015 14:15

szalonaona77 napisał(a):Zeby nie tworzyć osobnego wątku zapytam tu - w którym miejscu najlepiej jest sie przesiąść z mężem (wytrawnym kierowca;) zeby ten sie skimal a ja (niedzielny kierowca;) tylko po mieście do tej pory jeździłam nie w trasy) przejelabym kierownice na godzinę lub dwie na prostej drodze na autostradzie? Czy raczej bez znaczenia? bo autostrad po drodze co niemiara. Dodam ze jedziemy z dziecmi na noc koło 20.

Znowu, jak w poprzednim wątku. Zależy od Twoich predyspozycji, możliwości itp.

Jedziecie z Opola do Tucepi, mogłabyś przejąc stery na austriackim odcinku autostradowym, np. za Wiedniem, albo po wjechaniu do Chorwacji.
marwyk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marwyk » 12.07.2015 14:31

Jak nie jeździsz to chyba będzie problem bo nie wiem czy mąż zaśnie. Ja bym nie usnął. Raz w Turcji dąłem koledze prowadzić bo byłem zmęczony po 3 dniach drogi z krótkimi przerwami. Jak poczułem że jeździ po poboczu /też zasypiał/ to szybko przestało mi się chcieć spać i bez sznas było usnąć. Dodam że kolega miał doświadczenie w prowadzeniu auta.
marwyk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marwyk » 12.07.2015 14:47

walp napisał(a):[ mogłabyś przejąc stery na austriackim odcinku autostradowym, np. za Wiedniem, .

Za Wiedniem nie proponuje bo po ok. 40-50 km zaczyna się dość kręta droga dwupasmowa
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 12.07.2015 14:51

marwyk napisał(a):
walp napisał(a):[ mogłabyś przejąc stery na austriackim odcinku autostradowym, np. za Wiedniem, .

Za Wiedniem nie proponuje bo po ok. 40-50 km zaczyna się dość kręta droga dwupasmowa

No właśnie, trudno przestawić się na "początkującego kierowcę", bo dla mnie ta trasa jest łatwa. :)
A&S
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A&S » 12.07.2015 14:59

Jak by jechali SK-HU-H to zaraz za Budapesztem juz praktycznie tylko prosto bez jakis szaleństw drogowych :)
szalonaona77
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) szalonaona77 » 12.07.2015 15:02

walp napisał(a):
marwyk napisał(a):

No właśnie, trudno przestawić się na "początkującego kierowcę", bo dla mnie ta trasa jest łatwa. :)

Maz mowi ze kryzys jak bedzie, to wlasnie koło 4 nad ranem czyli na chorwackiej autostradzie. Mysle ze aż takiej tragedii ze mną nie bedzie, dam rade na prostej drodze (skręcać tez umiem;) jeżdzę normalnie na codzień (do pracy na, zakupy) nie tylko w niedziele;)
Patroniusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patroniusz » 12.07.2015 16:57

szalonaona77 napisał(a):Zeby nie tworzyć osobnego wątku zapytam tu - w którym miejscu najlepiej jest sie przesiąść z mężem (wytrawnym kierowca;) zeby ten sie skimal a ja (niedzielny kierowca;) tylko po mieście do tej pory jeździłam nie w trasy) przejelabym kierownice na godzinę lub dwie na prostej drodze na autostradzie? Czy raczej bez znaczenia? bo autostrad po drodze co niemiara. Dodam ze jedziemy z dziecmi na noc koło 20.

Na parkingu, obojętnie którym....
brown
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) brown » 12.07.2015 18:22

Moim zdaniem, tak jak już ktoś pisał, odcinek między Wiedniem a Grazem nie jest łatwy nocą. Nawet doświadczony kierowca jadąc nocą, krętym odcinkiem autostrady, szczególnie jak pada deszcz lub jest mglisto musi się skupić żeby przejechać ten odcinek sprawnie. Odcinki z ograniczeniem do 100km/h nie znajdują się tam przez przypadek. Drugi trudniejszy odcinek to okolice Sveti Rok.
Chyba najłatwiejsze są odcinki przez Czechy od Ostrawy do Brna i potem bezpośrednio za Zagrzebiem.
szalonaona77
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) szalonaona77 » 12.07.2015 21:55

Bardzo dziekuje za rzeczowe odp
banalna77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banalna77 » 12.07.2015 23:37

Bez obrazy , ale dla mnie to pytanie bez sensu, bo albo czuje się na siłach i jadę, albo nie, ..i nie chodzi o siły fizyczne chociaż to też bardzo ważne, ale o to jakim czuję się kierowcą, autostrada czy prosta droga , wszystko może się zdarzyć, więc jak masz takie obawy, czy nie lepiej zjechać na parking albo nocleg zaklepać ?
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 12.07.2015 23:55

szalonaona77 napisał(a):Zeby nie tworzyć osobnego wątku zapytam tu - w którym miejscu najlepiej jest sie przesiąść z mężem (wytrawnym kierowca;) zeby ten sie skimal

To jest niemożliwe, że ktoś zadaje takie pytania na forum... 8O :roll: :lol:
Albo ktoś sobie jaja robi albo jest...

ODPOWIEDŹ na zadane pytanie
Trzeba się przesiąść przed zaśnięciem męża.
Miejsce dowolne.
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 13.07.2015 06:08

Rewelacja (usuń spacje w h t t p):
h t t p://alko-maty.pl/?stop-sen-antyzasypiacz-stopsen

P.S. Na Alledrogo taniej :D
grzess69
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzess69 » 13.07.2015 06:29

Yanush napisał(a):Rewelacja (usuń spacje w h t t p):
h t t p://alko-maty.pl/?stop-sen-antyzasypiacz-stopsen

P.S. Na Alledrogo taniej :D

Pewnie gdybym takie miał to bym nie zasnął za kierownicą trzy lata temu... :oops:

Wracając z CRO w Czechach na autostradzie jechałem za znajomymi i ... obudziłem się gdy auto zjeżdżało na pobocze na tej terkoczącej nawierzchni (Boże dzięki Ci za ten wynalazek!).

Normalnie jakbym dostał drugie życie!

Radzę - zjeżdzać i odpoczywać! :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi