Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rady na nocną jazdę...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 05.07.2015 19:58

Wyspać się, robić przerwy co 2-3h, na parkingu min. 15 minut, prostowanie kostek, kawa (redki nie działają na mnie), w okolicach Zagrzebia 30-60 min odpoczynku i jakoś tak jeżdżę już kilka lat :)
pozdrawiam,
A&S
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A&S » 05.07.2015 20:10

I uważać na kurzą ślepotę jeżeli ktoś ma :)
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 06.07.2015 07:11

Dlatego ja na Istrię jechałem 15 godz. (z ok. Katowic, nieco ponad 900km). Co trochę zjazd na parking...
magg5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magg5 » 06.07.2015 07:56

A ja oprócz oczywiście częstych przystanków i 2-3 godzinnego spania na parkingu mam swój patent... kawę. Ale jaką! Zawsze bierzemy ze sobą kawę w termosie, której to ja zupełnie nie potrafię zrobić, za każdym razem wychodzi mi albo straszny ulepek, albo okropna siekiera (a najczęściej połączenie jednego i drugiego). Kawa parzona w filiżance,kubku,ekspresie wychodzi super, ale w termosie... masakra. Efekt jest taki, że po 2 łykach mojej kawy tak wykręca twarz ( 8O ), że nie ma mowy o zamykających się oczach :lol: :lol:
A&S
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A&S » 06.07.2015 11:59

Nie znam się na kawie bo praktycznie jej nie pije ale jak tak kombinujesz to zrób kawę w tym chyba tureckim cisnieniowym "parzydełku" co się go stawia kuchence na palniku. Jak odpowiednio długo potrzymasz to wyjdzie siekiera a i zachowasz waloru smakowe! Później do termosu ale takiego podpinanego do gniazdka zapalniczki żeby była ciepła :) Chyba ze wolisz zimną :)
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 06.07.2015 12:06

A ja mam ze sobą kuchenkę i parze sobie taką jak chce i gdzie chce i polecam takie rozwiązanie :D
Co do porad to się nie wypowiem, ja po prostu siadam i jadę czy to w dzień czy w nocy dla mnie nie ma różnicy :roll:
magg5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magg5 » 06.07.2015 13:26

A&S - masz na myśli dżezwę? Dżezwę mam i jak robię w niej kawę na 2/3 filiżanki to wychodzi smaczna i aromatyczna, ale jak ją parzę w ilości hurtowej do dużego termosu to wychodzi straszna siekiera, po której nie da się spać :):) Nawet miałam zamiar trochę poćwiczyć przed wyjazdem, aby nauczyć się robić dobrą kawę w termosie, ale stwierdziłam, że należy docenić jej skuteczność przy nocnej jeździe :)
A co do temperatury... w moim termosie kawa dojeżdża gorąca aż do Chorwacji :)
Phobos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Phobos » 06.07.2015 15:43

Tak, jak napisał PWojtek - ciężko o uniwersalne rady, bo każdy z nas jest inny i inaczej reaguje. Znam osoby, które kompletnie nie nadają się do jazdy w nocy, bo chodzą spać z kurami i o godz. 22 już przewracają się na drugi bok. I takim żadne rady nie pomogą. Ja od kiedy sięgam pamięcią, byłem nazywany nocnym markiem i dla mnie długa, nocna jazda, nie jest wyzwaniem ponad siły. Do tego nie pijam kawy, więc zawsze zabieram na drogę jakieś energetyki. Czy działają, nie wiem :mrgreen: To już bardziej kwestia przyzwyczajenia. I przestrzegam jednej zasady. Gdy czuję, że robię się zmęczony, zjeżdżam na parking :!: Przedostatni wyjazd do CRO, na Istrię, obył się bez takich postojów. Natomiast w ubiegłym roku, jadąc w okolice Splitu, o świcie przyciąłem komara w aucie jakieś 40 min. Reguły nie ma, liczy się dyspozycja danego dnia, ruch po drodze, biomet i bóg wie co jeszcze.
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 06.07.2015 16:04

Ja w tym roku zabieram to:
http://www.doz.pl/apteka/p46373-Olimp_G ... ilsSection
Działa jak kawa ale nie "pędzi" a i migotania przedsionków jak po redkach nie ma. Na mnie redki itp. działają kiedy wypiję ich dużo. Wtedy naprawdę trudno zasnąć jak pęcherz "trzeszczy" :wink:
A&S
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A&S » 06.07.2015 17:34

magg5 napisał(a):A&S - masz na myśli dżezwę? Dżezwę mam i jak robię w niej kawę na 2/3 filiżanki to wychodzi smaczna i aromatyczna, ale jak ją parzę w ilości hurtowej do dużego termosu to wychodzi straszna siekiera, po której nie da się spać :):) Nawet miałam zamiar trochę poćwiczyć przed wyjazdem, aby nauczyć się robić dobrą kawę w termosie, ale stwierdziłam, że należy docenić jej skuteczność przy nocnej jeździe :)
A co do temperatury... w moim termosie kawa dojeżdża gorąca aż do Chorwacji :)

Widziałem takie "urządzonko" raz jak szwagier przywiózł z jakiegoś orientalnego kraju ale chyba nie tak wyglądało jak dżezwa :)

PS - juz mam - kanaka :)
A&S
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A&S » 06.07.2015 17:49

Crocodyl napisał(a):Ja w tym roku zabieram to:
(ode mnie - musiałem usunąć link) Olimp_Guaranax_kapsulki_60_szt.#detailsSection
Działa jak kawa ale nie "pędzi" a i migotania przedsionków jak po redkach nie ma. Na mnie redki itp. działają kiedy wypiję ich dużo. Wtedy naprawdę trudno zasnąć jak pęcherz "trzeszczy" :wink:

Byczek super sprawa w trasie ale w większej ilości pikawa strasznie się obciąża :) Tłumaczył mi raz lekarz, że zawiera składniki, które tak jak by wyciągają energię z komórek mięśni i z ciała i transportuje je do mózgu i jest fajnie dopóki się nie przesadzi bo duża ilość potrafi dosłownie wyssac energię z człowiek i można zwyczajnie po ludzku paść :)
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 06.07.2015 22:24

A Yerba Mate nie siorbiecie?... Podobno naturalny energetyk. Ja czasami siorbnę ale podobnie jak po kawie nie czuję jakiegoś ekstra kopnięcia. Może dlatego, że ciśnienie mam w normie.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 06.07.2015 22:32

KarKoz napisał(a):A Yerba Mate nie siorbiecie?... Podobno naturalny energetyk. Ja czasami siorbnę ale podobnie jak po kawie nie czuję jakiegoś ekstra kopnięcia. Może dlatego, że ciśnienie mam w normie.

Regularnie. Chociaż w podróży nie praktykuję, bo Yerba Mate to pewien rytuał. Ale przed trasą zawsze sączę. :)

Jeszcze takie wynalazki są, ale nie kosztowałem:
Obrazek
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 06.07.2015 23:46

Dwa lata temu podczas podróży nad nasze polskie morze wspomagałem się BSN Endorush.

http://www.sfd.pl/sklep/BSN_Endorush-opis2240.html

Bardzo fajny i długo trzymający efekt po wypiciu stopniowo jednej buteleczki.
Nie zaobserwowałem żadnych skutków ubocznych...
majchrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) majchrzy » 07.07.2015 05:37

Polecam wszystkie te energetyki nie pić w czasie prowadzenia samochodu ale w czasie postoju (można się przejść, przewietrzyć, i co ważne odpoczną chwilę oczy które dosyć mocno w czasie nocnej jazdy są eksploatowane :D ).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi