Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rady na nocną jazdę...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 15.02.2015 00:29

te kiero napisał(a):widziałem dziś nauszny alarm przeciw zasypianiu, jak słuchawka bluetooth
może komuś się przyda, jest w sprzedaży na gruponie
choć nikomu nie życzę testować, ani spotkać na drodze testującego

czego to ludzie nie wymyślą :roll:

Są auta, które jakoś czujnikami śledzą pasy ruchu i w razie czego szarpią za pas bezpieczeństwa, czy też budzą szarpaniem kierownicy :o

Patroniusz napisał(a):Żadna kawa,
Bluźnisz Waść! Dobra kawa nigdy nie jest zła. Szczególnie mała mocna ekspreso przepita wodą (po południoweuropejsku).
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 15.02.2015 08:50

Patroniusz napisał(a): Dobra kawa nigdy nie jest zła. Szczególnie mała mocna ekspreso przepita wodą.

:D
A co to ta ekspreso?
Taka, że na szybko zrobiona czy na szybko wypita?
:) :wink:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 15.02.2015 10:11

Jak to jaka kawa. Naturalnie, że szybko wypita. Ekspresowo ma się rozumieć.
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 15.02.2015 11:17

romuald22 napisał(a):Taka, że na szybko zrobiona czy na szybko wypita?

A to zależy od pijącego.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 18.02.2015 00:20

romuald22 napisał(a):
Patroniusz napisał(a): Dobra kawa nigdy nie jest zła. Szczególnie mała mocna ekspreso przepita wodą.

:D
A co to ta ekspreso?
Taka, że na szybko zrobiona czy na szybko wypita?

Albo ekpresowo wysikana ;)
A żeby nie było OT-jak jechałem nocą to w tamtą stronę w Austrii, gdy poczułem, że chce się spać-zjechałem na najbliższy parking i tam była drzemka (tak się złożyło, że nawet obok Polaków-nawet im później zazdrościłem, że oni już śpią a ja jeszcze nie ;) ). Nie ma co przesadzać, szkoda życia. To ma być wyjazd na wakacje a nie po kłopoty a najlepszą metodą obrony przed zmęczeniem jest odpoczynek. I chociaż jadąc na wakacje lubię szybko (w granicach rozsądku) dotrzeć na miejsce, to np zmęczenie jest tym, co mnie będzie kierowało z drogi na parking.
Patroniusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patroniusz » 18.02.2015 11:56

Tak se już kulam ćwierć wieku autokarami,a teraz jak Wy to nazywacie tzw.TIRem i na spanie nie ma mocnych.Zdażało mi się spać w Jędrzejowie 35km od Kielc,mimo,że tacho czyste to wiem,że nie dolecę.Kolega się dżemnął na przejeżdzie kolejowym,bo zamknęli na chwilę...obudził go dróżnik po 2h.Tacho pozwalało na jeszcze,organizmu nie oszukasz...niestety
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 18.02.2015 18:41

Przed dłuższymi trasami nie tylko w nocy - z 2 tyg wcześniej (najlepiej to brać cały rok :D ) polecam zacząć suplementację ZMA (cynk magnez b6).
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 22.02.2015 00:52

Patroniusz napisał(a):Tak se już kulam ćwierć wieku autokarami,a teraz jak Wy to nazywacie tzw.TIRem i na spanie nie ma mocnych.Zdażało mi się spać w Jędrzejowie 35km od Kielc,mimo,że tacho czyste to wiem,że nie dolecę.Kolega się dżemnął na przejeżdzie kolejowym,bo zamknęli na chwilę...obudził go dróżnik po 2h.Tacho pozwalało na jeszcze,organizmu nie oszukasz...niestety

Święte słowa, do tego jeszcze warto dodać jedną rzecz: dużo wypadków ma miejsce tuż przed końcem podróży, kiedy kierowca rozpręża się, bo już prawie dojechał. Ten przysłowiowy "ostatni kilometr".
Generalnie-chce się spać-trzeba odpocząć i już. Jazda "na siłę" to, mówiąc wprost-głupota. A przyspieszanie w takiej sytuacji nie jest moim zdaniem najlepszym pomysłem-zmęczenie i duża prędkość...
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.02.2015 09:34

mz to jest najlepsza rada w tym wątku:
Bea.ta napisał(a):A według mnie, jeżeli ktoś pyta jak przejechać noc, żeby nie zasnąć to po prostu nie powinien jechać nocą.
Niech się zapakuje tak, żeby przejechać w ciągu dnia, ewentualnie z noclegiem po drodze.

btw:
Patroniusz napisał(a):a teraz jak Wy to nazywacie tzw.TIRem

Wy natomiast towarzyszu jedynie słusznie określacie :mrgreen: bez urazy: to określenie już tak weszło w język, że czasem w skrócie go używam szczególnie w rozmowie z osobami, które nie bardzo wiedzą o co chodzi jak mówię zestaw ciężarowy
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 22.02.2015 11:39

te kiero napisał(a):mz to jest najlepsza rada w tym wątku:
Bea.ta napisał(a):A według mnie, jeżeli ktoś pyta jak przejechać noc, żeby nie zasnąć to po prostu nie powinien jechać nocą.
Niech się zapakuje tak, żeby przejechać w ciągu dnia, ewentualnie z noclegiem po drodze.

dzięki :)
no to można wątek zamknąć, żeby nie kombinować ryzykując życiem :)
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 22.02.2015 13:43

Bea.ta napisał(a):no to można wątek zamknąć, żeby nie kombinować ryzykując życiem :)

To ja zaproponuję ogólny temat rad na długotrwałą jazdę, bez podziału na dzień lub noc, z uwagi na fakt, iż w przypadku pokonywania ponad tysiąckilometrowej trasy, zmęczenie zawsze upomni się o swoje, bez względu na porę dnia lub nocy.

A życie, póki co, mamy tylko jedno.

Więc warto było by posłuchać, jak inni wówczas sobie radzą z tym problemem. :papa:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 22.02.2015 14:55

lechocz napisał(a):To ja zaproponuję ogólny temat rad na długotrwałą jazdę, bez podziału na dzień lub noc, z uwagi na fakt, iż w przypadku pokonywania ponad tysiąckilometrowej trasy, zmęczenie zawsze upomni się o swoje, bez względu na porę dnia lub nocy.

A życie, póki co, mamy tylko jedno.

Więc warto było by posłuchać, jak inni wówczas sobie radzą z tym problemem. :papa:

widzę, że dowcipu nie wyczułes :wink:
ale można załozyć taki wątek z podziałem na dni tygodnia - bo przecież i natężenie ruchu może być różne

Zmęczenie na długich dystansach zawsze się upomni, oczywiście, ale są ludzie, którzy nie potrafią w nocy jeździć i tego nie przeskoczysz, przychodzi pewna pora i koniec, spanie.
W dzień to tak nie działa i o to w tym wątku chodziło
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 22.02.2015 15:15

Bea.ta napisał(a):
ale można załozyć taki wątek z podziałem na dni tygodnia - bo przecież i natężenie ruchu może być różne

Zmęczenie na długich dystansach zawsze się upomni, oczywiście, ale są ludzie, którzy nie potrafią w nocy jeździć i tego nie przeskoczysz, przychodzi pewna pora i koniec, spanie.
W dzień to tak nie działa i o to w tym wątku chodziło

W takim razie proponuję jeszcze założyć watek z rozłożeniem na godziny : porannne, przedpołudniowe, południowe itd. :D

A moja propozycja była jak najbardziej poważna, gdyż dla mnie gdy "walczę ze zmęczeniem" na długiej trasie jest bez różnicy jaka to pora dnia.

Powiem więcej. Gdy czasami ładnie słoneczko, przez szybkę przyświeci to nieraz, nawet pomimo niezbyt długiej jazdy, powiedział bym, iż ślepka przymykają mi się bardziej jak w nocy nad ranem.

I to bez różnicy jaka jest wówczas pora dnia.

A nie podejrzewam abym był w tym za bardzo osamotniony. :papa:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 22.02.2015 15:32

anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 22.02.2015 15:33

lechocz napisał(a):A moja propozycja była jak najbardziej poważna, gdyż dla mnie gdy "walczę ze zmęczeniem" na długiej trasie jest bez różnicy jaka to pora dnia.

Czyli walisz notoryczny OT, bo tytuł wątku brzmi "Rady na nocną jazdę".
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi