marco156 napisał(a):W tym roku po raz pierwszy wybieram się do Chorwacji samochodem. Moja trasa liczy ponad 1400 km. Zastanawiałem się czy jechać na dzień, czy na noc, czy całą trasę przejechać na raz, czy z noclegiem. Przeczytałem wiele wątków na forum i doszedłem do wniosku, że w końcu jadę na urlop i nie będę się spieszył ani męczył. Zdecydowałem, że wyjadę dzień wcześniej po obiedzie i wieczorkiem dojadę do hotelu w połowie drogi. Rano po śniadaniu obiorę kierunek Cro i wypoczęty dojadę do miejsce. Myślę,że nie warto ryzykować, zwłaszcza jeżeli kogoś ogarnia senność w trakcie jazdy. Bezpieczeństwo swoje, rodziny i innych użytkowników dróg jest ważniejsze niż te 50-60 euro jakie wydam na nocleg w połowie drogi.
andy_n napisał(a):Czy zażycie np. połowy tabletki nasennej jest dopuszczalne w tej sytuacji?
Sorry za być może głupie pytanie, ale nigdy nie brałem tego typu leków i nie znam skutków ich zażywania.
Arek napisał(a):andy_n napisał(a):Czy zażycie np. połowy tabletki nasennej jest dopuszczalne w tej sytuacji?
Sorry za być może głupie pytanie, ale nigdy nie brałem tego typu leków i nie znam skutków ich zażywania.
Nie wiesz jak długo lek będzie na ciebie dział. Stanowczo odradzam
marco156 napisał(a):Arek napisał(a):andy_n napisał(a):Czy zażycie np. połowy tabletki nasennej jest dopuszczalne w tej sytuacji?
No to zrób sobie test. Weź tabletkę, połóż się spać o 20:00, następnie wstań o 23:00 i zobacz czy dasz radę funkcjonować całą noc do 10:00, potem się zdrzemnij chwilę (tyle ile planujesz drzemać w Budapeszcie), a jak wstaniesz to będziesz wiedział jak zachowa się twój organizm.
andy_n napisał(a):Mam do zrealizowania chyba dość ekstremalny plan podróży.
Wyjazd z domu ok. 24:00, ok. 10:00 dojazd do Budapesztu, krótka drzemka w samochodzie i zwiedzanie miasta.
Co zrobić, aby choć trochę przespać się przed wyjazdem?
Myślałem o drzemce między godz. 20 a 23, ale o tej porze to zwykle jestem na pełnych obrotach.
Czy zażycie np. połowy tabletki nasennej jest dopuszczalne w tej sytuacji?
Wyjazd z domu ok. 24:00, ok. 10:00 dojazd do Budapesztu, krótka drzemka w samochodzie i zwiedzanie miasta.
Myślałem o drzemce między godz. 20 a 23, ale o tej porze to zwykle jestem na pełnych obrotach.
Arek napisał(a):marco156 napisał(a):Arek napisał(a):andy_n napisał(a):Czy zażycie np. połowy tabletki nasennej jest dopuszczalne w tej sytuacji?
No to zrób sobie test. Weź tabletkę, połóż się spać o 20:00, następnie wstań o 23:00 i zobacz czy dasz radę funkcjonować całą noc do 10:00, potem się zdrzemnij chwilę (tyle ile planujesz drzemać w Budapeszcie), a jak wstaniesz to będziesz wiedział jak zachowa się twój organizm.
To nie jest dobry pomysł. Kolega andy_n będzie w międzyczasie prowadził samochód. A to nie idzie w parze ze spożywaniem leków wpływających na układ nerwowy.
Może warto w dzień wyjazdu wstać wcześniej, przez co i wcześniej będzie zmęczony i wtedy przed wyjazdem zdrzemnie się.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi