Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rady na nocną jazdę...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 14.06.2014 14:13

davnbb napisał(a):No ja juz dotarlem do Tucepi. Wyjazd o 22 z Bielska a na miejscu o 12. Byłbym szybciej ale pod Karlovaca non stop mocny deszcz. Winiety kupiłem w PL. Informacyjnie podam, że słowackie można było kupić w Cadcy (pierwsza stacja po lewej stronie). W Bratysławie na przejściu sprzedają w nocy winiety austriackie. Tankowanie na shellu przed zjazdem na Mureck za 1, 589 euro (benz 95) i w Makarskiej za 10, 91 kuny. Nowy tunel do Makarskiej kosztuje 20 kun.

Takiemu u to dobrze :D
mz546
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mz546 » 14.06.2014 15:52

My wyjeżdżamy 16-17 po drodze kawka i energetyki a jak wszyscy zasną to włączam w telefonie audiobooka zawsze mam kilka książek do wyboru. Jak jestem śpiący po pierwszych objawach zjazd na parking i kimam 1-2 godziny i dalej w trasę do 2tyś km bez noclegu po drodze, dłuższej trasy bym nie próbował. Kiedyś przejazd przez Polskę to była taka mordęga, że byłem skonany koło Katowic czyli po przejechaniu 550 km teraz zmęczony jestem dopiero w okolicach Brna.
miska777
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miska777 » 19.06.2014 23:26

Jackar napisał(a):
miska777 napisał(a):Kielce - Podgora

Ja bym pojechał na noc. Wyjazd 17.00-18.00. Dłuższy przystanek w Mikulovie, tam już dzieciaki przygotowują sie do spania i rano budzą się w Chorwacji

W Mikulovie nocleg?

Ciagle sie waham. Juz dwa razy zmienialismy decyzje. Miala byc jazda nocna, potem przez chwile z noclegiem, teraz mąż nastawiony ze jednak na noc... przez wzglad na dzieci (bo przespia 3/4 drogi), na koszty etc. Twierdzi ze da rade. A ja mam obawy, poprzednim razem do Cro jechalismy autokarem, autem jedziemy pierwszy raz...
szy
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szy » 19.06.2014 23:59

lukasz22i napisał(a):
realista2 napisał(a):
kropi napisał(a): gdy tylko czuję I etap zmęczenia (drapanie się po głowie) .

Bardzo ważne słowa.

też tak mam :lol: jak łapie mnie zmęczenie to zaczynam się drapać po głowie :twisted:

Myślałem że tylko ja tak mam :)

Genialne jest to, że to reakcja widoczna dla pasażerów. Jeśli to znajomi, rodzina, od razu wiedzą co się święci i zjeżdżamy w jednym z pierwszych możliwych miejsc na drzemkę.

Szy.
davnbb
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) davnbb » 20.06.2014 08:48

miska777 napisał(a):
Jackar napisał(a):
miska777 napisał(a):Kielce - Podgora

Ja bym pojechał na noc. Wyjazd 17.00-18.00. Dłuższy przystanek w Mikulovie, tam już dzieciaki przygotowują sie do spania i rano budzą się w Chorwacji

W Mikulovie nocleg?

Ciagle sie waham. Juz dwa razy zmienialismy decyzje. Miala byc jazda nocna, potem przez chwile z noclegiem, teraz mąż nastawiony ze jednak na noc... przez wzglad na dzieci (bo przespia 3/4 drogi), na koszty etc. Twierdzi ze da rade. A ja mam obawy, poprzednim razem do Cro jechalismy autokarem, autem jedziemy pierwszy raz...

Ja bym jechał bez noclegów. Zróbcie sobie postój w Austrii na jakąś 1-2 godzina drzemkę.
kristof
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kristof » 21.06.2014 23:00

Witam
Jadę z Katowic do Makarskiej bez noclegu. Prawdopodobnie będę szukał kwatery na miejscu. O której powinienem wyjechać?
Dyskusja jest o radach na nocną jazdę, mnie ogarnia senność również w ciągu dnia :)
maci78
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maci78 » 21.06.2014 23:01

kristof napisał(a):Witam
Jadę z Katowic do Makarskiej bez noclegu. Prawdopodobnie będę szukał kwatery na miejscu. O której powinienem wyjechać?
Dyskusja jest o radach na nocną jazdę, mnie ogarnia senność również w ciągu dnia :)

to dlaczego jedziesz na noc?
kristof
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kristof » 21.06.2014 23:15

Dwójka dzieci (zasną i będzie ciszej), chłodniej no i szkoda mi dnia :) Jeżeli będę musiał szukać kwater to powinienem być na miejscy przed obiadem. To jest mój pierwszy wyjazd do Cro i nie wiem czego się spodziewać.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2014 23:52

Z całym szacunkiem, ale to nie jest mądre :roll:
Jak ogarnia cię senność już w ciągu dnia, to w nocy może być jeszcze gorzej. Życie jest tylko jedno. :roll:

Zarezerwuj nocleg w Chorwacji przed Makarską i bądź na miejscu w Makarskiej wyspany, świeży, wypoczęty,
a nie martwy w kostnicy przed dotarciem do celu
8)

Booking.com i szukaj noclegu na południe od Zagrzebia
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 22.06.2014 00:43

Wyjedź przed wieczorem - 17-18ta.

Wtedy z postojami na drzemki powinieneś być na miejscu ok. 9-10tej to jest idealna pora na szukanie kwatery!

A senność w ciągu dnia to nic dziwnego. Też tak mam. Za to w nocy za cholerę nie zasnę za kółkiem.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 22.06.2014 04:56

Lednice napisał(a):Z całym szacunkiem, ale to nie jest mądre :roll:
Jak ogarnia cię senność już w ciągu dnia, to w nocy może być jeszcze gorzej. Życie jest tylko jedno. :roll:

Zarezerwuj nocleg w Chorwacji przed Makarską i bądź na miejscu w Makarskiej wyspany, świeży, wypoczęty,
a nie martwy w kostnicy przed dotarciem do celu
8)

Booking.com i szukaj noclegu na południe od Zagrzebia

To prawda, to prawda. Byłem pierwszy raz bez noclegu. Kolejne 6 razy bez rezerwacji W Turanji za Karlovacem na kwaterach za 10 do 12 euro. Full kwater nastawionych na nocleg tranzytowy.
kristof
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kristof » 22.06.2014 08:45

Raul73 napisał(a):

Wyjedź przed wieczorem - 17-18ta.

Wtedy z postojami na drzemki powinieneś być na miejscu ok. 9-10tej to jest idealna pora na szukanie kwatery!

A senność w ciągu dnia to nic dziwnego. Też tak mam. Za to w nocy za cholerę nie zasnę za kółkiem.

Mnie też senność bardziej dopada w dzień niż w nocy. Dziękuje za wszystkie sugestie.
davnbb
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) davnbb » 22.06.2014 09:22

Ja wyjechalem z Bielska o 22 a na miejscu byłem po 12. Po drodze staliśmy na karmienie dziecka a od Karlovaca lał deszcz nie pozwalający jechać w granicach 130. Swoją droga polecam pojechać 5 km Za Makarską do Tucepi. Mniejsza miejscowość i wg. mnie ładniejsza.
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 22.06.2014 10:17

W tamtą stronę jazda w nocy 1,5 godzinna drzemka. Mimo jazdy o 1h dłuższą byliśmy mniej zmęczeni niż podczas powrotu w ciągu dnia.
davnbb
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) davnbb » 22.06.2014 18:59

Powrót tez planuje nocą. Chciałbym wyjechać ok 19 ale to zależy od naszego szkraba. Ale narazie delektuje się słońcem. Jutro wycieczka na Hvar.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi