Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rady na nocną jazdę...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.06.2014 20:41

maluszek napisał(a):
Bocian napisał(a):
maluszek napisał(a):Czytam te wszystkie posty i zastanawiam się jaki jest sens jechania bez przerwy? Nie wierzę w to, że ludziom szkoda pieniędzy na nocleg? Przecież to w całym koszcie wyjazdu niewielki wydatek... A może jest jakiś inny cel w tym?

Twierdzi się, że dzieciaki śpią. Przynajmniej u tych co jadą z dziećmi :lol:

A w hotelu nie spałyby?

W trakcie drogi śpią :) W nocy. Ja już mam to za sobą ale kiedyś jak młody był bardzo młody to też tak nie jeździliśmy :)
grzesiek_lbn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesiek_lbn » 02.06.2014 20:42

maluszek napisał(a):
Bocian napisał(a):
maluszek napisał(a):Czytam te wszystkie posty i zastanawiam się jaki jest sens jechania bez przerwy? Nie wierzę w to, że ludziom szkoda pieniędzy na nocleg? Przecież to w całym koszcie wyjazdu niewielki wydatek... A może jest jakiś inny cel w tym?

Twierdzi się, że dzieciaki śpią. Przynajmniej u tych co jadą z dziećmi :lol:

A w hotelu nie spałyby?

Pewnie by spały, ale jazda z płaczącym dzieckiem przez większość drogi nie należy do najprzyjeniejszych. :(
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.06.2014 20:44

A skąd wiadomo, że dziecko by płakało?
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 02.06.2014 20:46

maluszek napisał(a):...
A w hotelu nie spałyby?

Jak miałem małe dzieci to w aucie (jadącym) spały jak zabite. W hotelu po zatrzymaniu to dopiero zaczęły się cyrki...
W hotelu nie spały.
grzesiek_lbn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesiek_lbn » 02.06.2014 20:47

Bocian napisał(a):A skąd wiadomo, że dziecko by płakało?

Sie jeździ z drużyną to sie wie :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.06.2014 20:49

Ja tam mam swoją teorię na nocną jazdę. W ciągu dnia dojeżdżam na miejsce a jadąc nocą udaje mi sie dojechać.
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 02.06.2014 20:50

romuald22 napisał(a):
A w hotelu nie spałyby?

Jak miałem małe dzieci to w aucie (jadącym) spały jak zabite. W hotelu po zatrzymaniu to dopiero zaczęły się cyrki...
W hotelu nie spały.

Skoro przespały się w aucie to nie dziw się, że w hotelu nie chciały spać... :D
bobasbk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobasbk » 02.06.2014 20:53

Ja wolę jechać w nocy bo jest mniejszy ruch ... i szybciej jestem na miejscu .
brown
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) brown » 02.06.2014 20:56

Ja na swoim przykładzie po czterech wyjazdach i jeździe w obie strony w nocy mam jeden wniosek. Droga na urlop jest bez porównania lżejsza niż ta sama trasa w odwrotnym kierunku. Np. w zeszłym roku bez problemu przejechałem ok. 1,25kkm ze śląska pod Makarską z jednym ok. 15 minutowym postojem na tankowanie i zakup winiety w Słowenii. Sam byłem zdziwiony. Droga do domu to w moim przypadku ciężka przeprawa. Bywało ,że spałem trzy razy.
Czego na pewno nie wolno robić? Użyć tempomatu! Raz spróbowałem i w efekcie zatrzymałem się na pierwszym parkingu na drzemkę.
Co pomaga? Chłód w samochodzie, kwaśna/ostra guma/cukierek, napój energetyczny, rozmowa.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 02.06.2014 20:57

maluszek napisał(a):
romuald22 napisał(a):
A w hotelu nie spałyby?

W hotelu nie spały.

Skoro przespały się w aucie to nie dziw się, że w hotelu nie chciały spać... :D

Oczywiście.
Ale chodzi mi o to, że moje dzieci jak były małe to znakomicie znosiły jazdę autem na dłuższych dystansach. Dlatego kiedyś po tym jednym wspomnianym wypadku zrezygnowałem z postojów na trasie do Chorwacji. Tym bardziej, że z południa mam bliżej. Oczywiście znam inne (odwrotne od mojego) dziecięce przypadki.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.06.2014 20:57

brown napisał(a):przejechałem ok. 1,25kkm ze śląska pod Makarską z jednym ok. 15 minutowym postojem na tankowanie i zakup winiety w Słowenii.

Co na to rodzina?
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 02.06.2014 21:00

Bocian napisał(a):
brown napisał(a):przejechałem ok. 1,25kkm ze śląska pod Makarską z jednym ok. 15 minutowym postojem na tankowanie i zakup winiety w Słowenii.

Co na to rodzina?

Narzekała, ze lepiej było objazdem. :lol:
grzesiek_lbn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesiek_lbn » 02.06.2014 21:00

brown napisał(a):Czego na pewno nie wolno robić? Użyć tempomatu! Raz spróbowałem i w efekcie zatrzymałem się na pierwszym parkingu na drzemkę.
Co pomaga? Chłód w samochodzie, kwaśna/ostra guma/cukierek, napój energetyczny, rozmowa.

Trzeba być wypoczętym a nie wsuwać cukierki :!: :D
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 02.06.2014 21:03

to my jednak wolimy spokojną jazdę w ciągu dnia, gdzie jeszcze coś po drodze można zobaczyć, gdzieś zjechać niż jechanie i ratowanie się kawą, gumami, chłodem czy jeszcze czymś innym.... :D
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 02.06.2014 21:04

Bocian napisał(a):

Co na to rodzina?

Może sam jechał :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi