Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rady na nocną jazdę...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 01.04.2014 20:27

To ja też coś od siebie napiszę odnośnie nocnej jazdy. Mieszkam w okolicach Kielc i dwukrotnie do Chorwacji jechaliśmy w nocy. Mieliśmy w aucie dwóch kierowców. Wtedy jak jeden z nich prowadził, to drugi spał i tak na zmianę. Spokojnie da się tak dojechać. Nie polecam jednak jechać w zwykłym 5-cio osobowym aucie właśnie w 5 osób dorosłych. W zeszłym roku jechaliśmy właśnie w takim składzie i dla tych trzech osób z tyłu chyba była jeszcze gorsza męczarnia niż dla kierowców.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.04.2014 13:47

Jak już się rozpisałem to lecimy dalej.
Czy to jazda w nocy, czy w dzień to tak samo trzeba być wypoczętym i sprawnym, a po przejechaniu 1000 km.
jest się tak samo zrypanym i tyle.
miska777
Globtroter
Kielce - Podgora, z noclegiem czy bez?

Nieprzeczytany postnapisał(a) miska777 » 01.06.2014 22:36

Od poczatku plan byl taki, ze jedziemy na RAZ ale zaczynam sie wahac... jedziemy z dziecmi, mialam napisac ze obawiam sie czy dadzą rade ale uzmyslowilam sobie, ze tak naprawde obawiam sie o nas, czy my damy rade... ze mnie zmiennik w trakcie jazdy kiepski, w zagadywaniu kierowcy zeby nie przysnąl tez moge sie nie sprawdzic, pospie sie pierwsza:) no i rozwazam postoj po trasie...
Nie musi to byc postoj na cala noc, rezerwacja w hotelu etc... az tak to nie...
Myslalam raczej zeby znalezc jakis maly hostel, miejsce w ktorym mozna sie zatrzymac i troche odpoczac... wyjechac tak zeby byc w tym hostelu np. ok 22, zrobic kilka godzin przerwy, szybki prysznic, pospac troche i nad ranem znow w droge, tak zeby max w poludnie byc na miejscu...
Moze cos podpowiecie, poradzicie? Taki scenariusz podrozy wydaje sie byc bezpieczniejszy... choc swiadomosc jazdy z dziecmu w dzien tez moze przerazac:)
Użytkownik usunięty
Re: Kielce - Podgora, z noclegiem czy bez?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2014 22:55

To się nie ma co zastanawiać 8)
Poszukać noclegu.

To jest 14 godzin czystej jazdy.

Jazda przy 2 kierowcach ma sens, jak pierwszy idzie spać po przejechaniu połowy trasy, a ten drugi wyspał się wcześniej i teraz kieruje wypoczęty :!:
Zadaniem pasażera na przednim siedzeniu nie jest sprawdzanie, czy kierowca śpi :roll:

W ten sposób nie śpią w dwójkę i są tak samo zjechani, czysty idiotyzm :?
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 01.06.2014 23:50

poczytaj tutaj
ja z BB do ID jadę na raz - 2 kierowców, kwestia indywidualna
NAJWAŻNIEJSZE, jechać z głową i pamiętać że masz "całą" rodzinę w samochodzie :!:

Lednice napisał(a):...Zadaniem pasażera na przednim siedzeniu nie jest sprawdzanie, czy kierowca śpi :roll: ...

tutaj chyba zawarto sedno sprawy
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 02.06.2014 15:21

Ja zawsze kieruję sam z Mysłowic do Trogiru.
Jak startuję w Mysłowicach zawsze robię sobie dłuższy odpoczynek na Stacji zaraz za bramkami na Lućko 40 minut do poduszki.
Oczywiście że wsześniej są też postoje ale to max 20 minut siusiu,fajeczka i zakup winiet.
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 02.06.2014 15:45

A ja uważam że każdy kto jeździ zna swoje możliwości, jeżeli z góry uważasz że nie dasz rady nic na siłę.Pewnie że lepiej dojechać później niż wcale.
Ja robię trasę z Wawy do Makarskiej na strzała i jadę bez zmiany kierowców, wiem że dam radę a jak nie daje to idę spać ale nie ustawiam budzika tylko jak się obudzę ( najczęściej jak mi nogi zdrętwieją) to wstaje piję zieloną herbatkę z miodem i dalej heja.

Ale ja swoje możliwości znam, i tak jak wyżej pisali nie ma sensu się katować.
Kiedyś trasę z Wawy do Berlina robiłem na 3 razy, a byłem wyspany po prostu muliło mnie i tyle pierwszy postój w okolicy Wrześni a drugi za Poznaniem :!: Dopadł nie muł i nic nie zrobisz.

Powodzenia :smo:
ryszard22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryszard22 » 02.06.2014 17:03

miska777 napisał(a):Od poczatku plan byl taki, ze jedziemy na RAZ ale zaczynam sie wahac... jedziemy z dziecmi, mialam napisac ze obawiam sie czy dadzą rade ale uzmyslowilam sobie, ze tak naprawde obawiam sie o nas, czy my damy rade... ze mnie zmiennik w trakcie jazdy kiepski, w zagadywaniu kierowcy zeby nie przysnąl tez moge sie nie sprawdzic, pospie sie pierwsza:) no i rozwazam postoj po trasie...
Nie musi to byc postoj na cala noc, rezerwacja w hotelu etc... az tak to nie...
Myslalam raczej zeby znalezc jakis maly hostel, miejsce w ktorym mozna sie zatrzymac i troche odpoczac... wyjechac tak zeby byc w tym hostelu np. ok 22, zrobic kilka godzin przerwy, szybki prysznic, pospac troche i nad ranem znow w droge, tak zeby max w poludnie byc na miejscu...
Moze cos podpowiecie, poradzicie? Taki scenariusz podrozy wydaje sie byc bezpieczniejszy... choc swiadomosc jazdy z dziecmu w dzien tez moze przerazac:)

Proponuję jazdę z noclegiem w połowie drogi, w sumie koszty nieduże. My płacimy 55 Euro za 7 osób.
Na powrót też mamy zarezerwowany nocleg. Życzę bezpiecznej podróży :)

Pozdrawiam
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 02.06.2014 17:52

Dosyć późno trafiłem na ten wątek ale ostatnio jak planowałem podróż też szukałem odpoczynku w Austrii,
tak więc myślę że link się przyda http://www.asfinag.at/unterwegs/rasten poniżej na stronce znajdują się linki do szczegółowego opisu tzw. "rest areas" na poszczególnych odcinkach autostrad. Dodatkowo fajne tipsy dla kierowców. Np. zgodnie z radami jechałem ostatnio dłuugą trasę na głodzie , nie wiem jak to biologicznie wytłumaczyć ale fakt że czułem się świetnie i jakoś spanie nie męczyło tak bardzo.
Generalnie dodam tylko że aby jechać wypoczętym nie wystarczy się dobrze wyspać dzień przed wyjazdem, trzeba na to przynajmniej kilku dni. Sposobów tyle ilu kierowców, ja na nocną jazdę biorę dobrego audiobooka
. Kiedyś jak nad ranem rodzina się obudziła to aż zły byłem bo tak się powieść rozkręciła :D .
Można też trochę oszukać organizm np. nie spać w noc poprzedzającą wyjazd, by rano paść i dobrze się wyspać do popołudnia.(jeśli ktoś jedzie na noc oczywiście). Co nie zmienia faktu że tylko NOCLEG przy długiej drodze może nas uratować inaczej to tylko kwestia czasu. Szerokiej drogi.
Wodnik73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wodnik73 » 02.06.2014 18:11

Tak jak poprzednicy napisali, trzeba patrzeć na swoje możliwości i myśleć o rodzinie (u nas 2+3). Ja wprawdzie przejechałem całą trasę Radom - Dugi Rad na raz , ale był to nasz pierwszy wyjazd i byliśmy z żoną tak podekscytowani, że przez całą drogę nie chciało nam się spać :D

Wyjazd był około godziny 18 i do tego czasu cały dzień leżałem w łóżku podsypiając sobie w ciszy i spokoju.
bobasbk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobasbk » 02.06.2014 20:21

Jazda nocą najlepiej bez tempomatu na autostradzie , najgorsze godziny to między 3,30 a 6.00 lepiej stanąć i zdrzemnąć się na godzinkę lub dłużej . Najlepiej jak ktoś cie może zmienić - bo nie ma co jechać na siłę.
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 02.06.2014 20:30

Czytam te wszystkie posty i zastanawiam się jaki jest sens jechania bez przerwy? Nie wierzę w to, że ludziom szkoda pieniędzy na nocleg? Przecież to w całym koszcie wyjazdu niewielki wydatek... A może jest jakiś inny cel w tym?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.06.2014 20:38

maluszek napisał(a):Czytam te wszystkie posty i zastanawiam się jaki jest sens jechania bez przerwy? Nie wierzę w to, że ludziom szkoda pieniędzy na nocleg? Przecież to w całym koszcie wyjazdu niewielki wydatek... A może jest jakiś inny cel w tym?

Twierdzi się, że dzieciaki śpią. Przynajmniej u tych co jadą z dziećmi :lol:
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 02.06.2014 20:39

Bocian napisał(a):
maluszek napisał(a):Czytam te wszystkie posty i zastanawiam się jaki jest sens jechania bez przerwy? Nie wierzę w to, że ludziom szkoda pieniędzy na nocleg? Przecież to w całym koszcie wyjazdu niewielki wydatek... A może jest jakiś inny cel w tym?

Twierdzi się, że dzieciaki śpią. Przynajmniej u tych co jadą z dziećmi :lol:

A w hotelu nie spałyby?
grzesiek_lbn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesiek_lbn » 02.06.2014 20:40

Są dwa podstawowe powody (u mnie przynajmniej):
1. Krótki urlop i przy jeździe z noclegiem 4 dni w plecy.
2. Małe dzieciaki.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi