Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rady na nocną jazdę...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marek73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek73 » 01.03.2014 16:09

Problem z nocnym wyprzedzaniem rozwiązał mi się w zeszłym roku. Sam. Kupiłem wolniejsze auto :-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.03.2014 16:31

A czy tu się toczy dyskusja o okularach? O kontrolach w Austrii z nimi związanymi?

Bardzo przepraszam pana Bociana, że zadałam pytanie w tym wątku o okularach i kontrolach w Austrii z nimi związanymi. Pytanie było nie na miejscu, bo przecież policjanci w Austrii w nocy śpią.
Jestem tu nowa i nie wiedziałam żeby do każdego zapytania zakładać nowy wątek. Przepraszam.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.03.2014 16:37

C_R_O_A_T_I_A napisał(a):
A czy tu się toczy dyskusja o okularach? O kontrolach w Austrii z nimi związanymi?

Bardzo przepraszam pana Bociana, że zadałam pytanie w tym wątku o okularach i kontrolach w Austrii z nimi związanymi. Pytanie było nie na miejscu, bo przecież policjanci w Austrii w nocy śpią.
Jestem tu nowa i nie wiedziałam żeby do każdego zapytania zakładać nowy wątek. Przepraszam.

Nie masz za co przepraszać, to przecież nie ja zwracam uwagę na posty nietematyczne :) Mnie to nie przeszkadza :) Ale są widac tacy którym to bardzo przeszkadza i muszą sie uzewnętrznić. Szczególnie na to KTO pisze a nie Co pisze. Jeden z userów zareagowal na mój post i ciekawiło mnie czemu nie zareagował na twój, który był pierwszy i także nie mówił o jeździe nocą. Ja wiem czemu. I wiem, podobnie jak jara, że forum to nie wiki i że żyje własnym życiem :)
Pozdrav.
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 01.03.2014 18:41

Nie widzę problemu w tym że ktoś zapytal się o okulary. Zapytal bo potrzebował informacji. Ja akurat związek okularów z nocną jazdą widzę, podobnie jak kilka osób piszących wcześniej. Natomiast uważam, że uwaga o trójkątach nic nie wnosiła do tenatu. I oczywiście ma znaczenie kto ją napisal. Każdemu na forum zdarza się takie, niezwiązane z tematem uwagi robić. Problem pojawia się gdy ktoś produkuje znaczną ilość takich postów - to zaśmieca forum. I nie denerwuję sie, forum nie jest w stanie spowodowac u mnie takich emocji.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 01.03.2014 21:20

Marek73 napisał(a):Problem z nocnym wyprzedzaniem rozwiązał mi się w zeszłym roku. Sam. Kupiłem wolniejsze auto :-)

to nie jest rozwiązanie:) jedynie w razie czego wolniej ktoś w Ciebie wjedzie z naprzeciwka
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 02.03.2014 05:39

Marek73 napisał(a):Problem z nocnym wyprzedzaniem rozwiązał mi się w zeszłym roku. Sam. Kupiłem wolniejsze auto :-)

ciekawe rozwiązanie , na zasadzie analogii problem nocnej jazdy można też rozwiązać zmieniając kierunek wyjazdów urlopowych na północny, bo w Szwecji Norwegii i Finlandii w okresie lata będziemy mieli białe noce,
czyli w sposób zasadniczy wyeliminujemy problem nocnej jazdy .... :D

ale tego wątku chyba dalej ciągnąć nie można bo to forum o CRO, czyli pisał bym nie na temat i mógłbym dostać reprymendę..... :D
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 02.03.2014 07:22

scood74 napisał(a):pisał bym nie na temat i mógłbym dostać reprymendę..... :D

Pisz, Ty nie dostaniesz :mrgreen:
Marek73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek73 » 02.03.2014 08:30

paulr napisał(a):

to nie jest rozwiązanie:) jedynie w razie czego wolniej ktoś w Ciebie wjedzie z naprzeciwka

Mając szybkie auto człowiek czasami się zastanawia: "zdążę, a może nie zdążę?", przy wolniejszym problem się sam rozwiązuję bo wiem, że nie zdążę i odpuszczam :D

Ale napisałem to dla żartu (chodź sytuacja autentyczna), więc nie podchodźcie proszę do tego jak do jakiejś "wyższej teorii" :papa:
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 02.03.2014 09:47

Marek73 napisał(a):
paulr napisał(a):

Mając szybkie auto człowiek czasami się zastanawia: "zdążę, a może nie zdążę?", przy wolniejszym problem się sam rozwiązuję bo wiem, że nie zdążę i odpuszczam :D

Ale napisałem to dla żartu (chodź sytuacja autentyczna), więc nie podchodźcie proszę do tego jak do jakiejś "wyższej teorii" :papa:

Połowicznie bo ktoś z naprzeciwka spieszący się nie wie czym jedziesz:)
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 02.03.2014 10:00

Do długiej nocnej jazdy można przygotować się przestawiając sobie zegar biologiczny kładąc się odpowiednio prędzej czy później spać tak na tydzień przed planowanym wyjazdem.
Próbowałem tak kiedyś i w zasadzie zadziałało całkiem nieźle. Na tydzień przed wyjazdem planowanym ok północy kładłem się spać coraz wcześniej tak że w dzień wyjazdu tak o 18 te zasypianie wyszło i o północy człowiek wstaje w zasadzie wyspany :D

ale to nie jest metoda dla każdego...
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 02.03.2014 15:05

Włączenie świateł bardzo pomaga.
Przetestujcie to :oczko_usmiech:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 02.03.2014 16:31

baunty napisał(a):Włączenie świateł bardzo pomaga.
Przetestujcie to :oczko_usmiech:

Postojówki mogą być? :mrgreen: :mrgreen:
LFB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LFB » 24.03.2014 14:24

Moja rada na nocną jazdę jest taka, jeśli to tylko możliwe jechać w dzień :)
Ja do tej pory jechałem do Chorwacji dwa razy. Pierwszy raz z noclegiem. Wyjazd z Łodzi rano tuż przed Chorwacką granicą (około 20) nocleg. Następnego dnia reszta trasy również za dnia. Na miejsce dojechałem nieco zmęczony siedzeniem w samochodzie i emocjami ale w stanie ogólnej zdatności do życia.
Drugi wyjazd to w trzy rodziny na dwa samochody bez noclegu. Wydawało się proste w każdym aucie 2 kierowców więc kto ma dać radę jak nie my. O ile dojazd do Chorwacji jeszcze jakoś wypalił, bo udało nam się na zmianę pospać parędziesiąt minut, a senność o świcie pomogły przezwyciężać Chorwackie wyczekane widoki, o tyle powrót to był koszmar. Zaczęło się od spędzenia w korkach o 2h dłużnej niż planowałem. Potem przyszła jazda w nocy we mgle, i konieczność dotrzymywania sobie towarzystwa przez obu kierowców. Z wielkim trudem dojechaliśmy do Częstochowy. Tam godzina 6 akurat otwierali MC donald, wypita mocna kawa, zjedzone lekkie śniadanie, 15 okrążeń biegiem dookoła parkingu no i po godzinie postoju myślałem że jestem jak nowy, to samo myślał kierowca w drugim samochodzie. Niestety jak ruszyliśmy już po jakiś 5 minutach po mojej świeżości nie było śladu (jak się później dowiedziałem nie tylko mojej). Sen morzył mnie tak okropnie że w każdej chwili mogłem usnąć, oczywiście akurat na tym odcinku nie bardzo jest gdzie się zatrzymać, a poza tym przecież to już tak blisko domu że "dam radę". Rade dałem ale cudem, odcinka Tuszyn - Łódź w ogóle nie pamiętałem. Przejechałem go mechanicznie. Parę dni po wyjeździe ekipa cała się spotkała znowu i rozmawialiśmy o wrażeniach z jazdy, wszyscy kierowcy zgodnie uznali że to ostatni wyjazd bez nocowania, mieliśmy szczęście i tylko ono oddzieliło nas od tragedii. Do Łodzi przyjechałem totalnie zmordowany i następne dwie doby dochodziłem do siebie. Dzieci po tylu godzinach spędzonych w foteliku też nie były w świetnej formie.

Podsumowując jeśli nigdy nie jechałeś/jechałaś takiej trasy na raz, nie masz pojęcia jak będzie ciężko.
18h vs 12h za kółkiem to nie jest o 50% trudniej tylko "50 razy trudniej".
Nawet jeśli jesteś super kierowcą z super organizmem i dasz radę, to za tobą, przed tobą albo z naprzeciwka może znaleźć się ktoś kto nie da rady.
Ja w tym roku jadę znowu w dzień, z noclegiem, chcę nacieszyć oczy widokami z podróży i dojechać w stanie, który pozwoli żeby się tymi wakacjami cieszyć od pierwszego dnia. Wszystkim którzy też mogą uniknąć jazdy w nocy z wyżej wymienionych powodów serdecznie taką opcję polecam.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.03.2014 14:55

Podpisuje się obiema rencyma :)
tomcioooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomcioooo » 24.03.2014 22:43

To wybór osobisty kazdego kierowcy. Ale jazdy z końca polski na raz nie mogę sobie wyobrazić.
Ja osobiście jadę na noc, ale do granicy z Czechami mam 80km
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi