Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rady na nocną jazdę...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 28.02.2014 22:41

z wyprzedzaniem w nocy miałem ten sam problem , aż kupiłem sobie nowe okulary, W dzień, jak jest jasno nie są mi one potrzebne wogóle

problem z wyprzedzaniem w nocy u mnie polega na tym że rozmyte światła auta z na przeciwka uniemożliwiają wystarczająco precyzyjną ocenę jego odległości, było to męczące i stresujące, różnica jest subtelna i doprowadziło to do tego że zacząłem unikać jeżdżenia w nocy, do czasu jak dobrałem sobie nowe okulary i znowu mogłem w nocy ocenić odległość auta z na przeciwka, na autostradzie to nie przeszkadza bo wszyscy jadą w tym samym kierunku i ocena odległości aut przed nami nie jest taka istotna, na zwykłych drogach (w Polsce) to zaczyna mieć znaczenie

W dzień okulary nie są mi potrzebne, ale w nocy są nieocenione

może ktoś z was ma podobnie ? mi dojście że problemem jest brak okularów zajęło trochę czasu

co do trasy to z Słupska do Trogiru mam 1800km przez Niemcy i nawet stojąc 3 godziny w korku na granicy slo-cro wyrobiliśmy się w 20 h .
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 28.02.2014 22:55

scood74 napisał(a): na autostradzie to nie przeszkadza bo wszyscy jadą w tym samym kierunku i ocena odległości aut przed nami nie jest taka istotna,

No, chyba że jedziesz np. polską A2:

http://uwaga.tvn.pl/180308,twojauwaga,pod_prad_na_autostradzie,wideo_detal.html

:mrgreen: :mrgreen:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 01.03.2014 10:22

Raul73 napisał(a):Wystarczy przejechać Polskę - dalej już jest drogowa cywilizacja.

Po co uklepywać mity ?

Z Gdańska do Krakowa w 7 godzin z przerwą na żarcie.

Gdańsk, lotnisko - Warszawa, Teatr Kwadrat - Gdańsk Przymorze w 9 godzin z przerwą, tam na jedzenie i na powrocie, na 15-minutowe zakupy.

Gdy jadę do Cro, to najgorsze drogi mam w Słowacji.

Pozdrawiam.
:hut:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 01.03.2014 11:38

scood74 napisał(a):problem z wyprzedzaniem w nocy u mnie polega na tym że rozmyte światła auta z na przeciwka uniemożliwiają wystarczająco precyzyjną ocenę jego odległości, było to męczące i stresujące
może ktoś z was ma podobnie ? .

Ja mam, a właściwie miałem.
To było jeszcze a long , long time.....w czasach gdy jeździłem nad Bałtyk.
Ból oczu rano (po przyjeździe) był nie do wytrzymania!
A cała jazda gehenną, jak to opisałeś powyżej.
Okulary rozwiązały ten problem bezbłędnie. :D

I podobnie jak Ty - w dzień nie są mi one konieczne, natomiast w nocy są nieodzowne.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 01.03.2014 11:50

anakin napisał(a):
scood74 napisał(a):problem z wyprzedzaniem w nocy u mnie polega na tym że rozmyte światła auta z na przeciwka uniemożliwiają wystarczająco precyzyjną ocenę jego odległości, było to męczące i stresujące

I podobnie jak Ty - w dzień nie są mi one konieczne, natomiast w nocy są nieodzowne.

Bryle noszę stale. Jednak nocą często prowadzę bez nich. I czy je mam czy nie, to po długiej nocnej jeździe, gdy już zasypiam w łóżku, nie w aucie, to widzę przez parę minut światła jadących z naprzeciwka aut.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 01.03.2014 11:55

jara napisał(a): I czy je mam czy nie, to po długiej nocnej jeździe, gdy już zasypiam w łóżku, nie w aucie, to widzę przez parę minut światła jadących z naprzeciwka aut.

Ale to raczej nie okulistyczny problem. :oczko_usmiech:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 01.03.2014 11:56

anakin napisał(a):
jara napisał(a): I czy je mam czy nie, to po długiej nocnej jeździe, gdy już zasypiam w łóżku, nie w aucie, to widzę przez parę minut światła jadących z naprzeciwka aut.

Ale to raczej nie okulistyczny problem. :oczko_usmiech:

Każdy opisuje to i ja. :smo:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 01.03.2014 12:02

anakin napisał(a):

Mam podobną przypadłość. :wink:
Dlatego kiedy jadę w długą nocną trasę, dodatkowym argumentem za wyborem autostrad, czy ekspresówek jest płot rozdzielający pasy ruchu, osłaniający jednocześnie światła samochodów jadących z naprzeciwka. Odpada też problem odpowiedniej oceny odległości auta z przeciwka, przed manewrem wyprzedzania.

O ile podczas jazdy w ciągu dnia, mając alternatywę: droga lokalna, czy autostrada, zdarza mi się czasami z różnych względów (ciekawość, trasa widokowa itp) wybierać lokalną, to podczas jazdy nocnej tylko autostrady/drogi szybkiego ruchu, nawet kosztem nadłożenia trasy. (i dodatkowo okulary).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.03.2014 12:26

A przy okazji, w Austrii jest obowiązek wożenia zapasowej pary okularów. Czy kontrolowano was kiedyś pod tym względem ?
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 01.03.2014 13:06

zgodnie z konwencją wiedeńską - policja drogowa nie ma prawa nakładania mandatu na kierowców samochodów zagranicznych, wyposażonych zgodnie z wykazem wynikającym z rodzimego prawa o ruchu drogowym, ale niewystarczająco z punktu widzenia kraju, przez który przejeżdżają.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 01.03.2014 13:23

C_R_O_A_T_I_A napisał(a):A przy okazji, w Austrii jest obowiązek wożenia zapasowej pary okularów. Czy kontrolowano was kiedyś pod tym względem ?

KrisM napisał(a):zgodnie z konwencją wiedeńską - policja drogowa nie ma prawa nakładania mandatu na kierowców samochodów zagranicznych, wyposażonych zgodnie z wykazem wynikającym z rodzimego prawa o ruchu drogowym, ale niewystarczająco z punktu widzenia kraju, przez który przejeżdżają.

Mimo wszystko mam stare w schowku :lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.03.2014 14:03

Czekajmy na pytanie o dwa trójkąty w Cro 8)
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 01.03.2014 15:46

Tu się toczy dyskusja o nocnej jeździe, a on o trójkątach.
Czy ten czlowiek naprawde musi wszedzie wtrącać swoje 3 grosze?
Czy tak ma wyglądać idea cromaniactwa by Bocian?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.03.2014 15:53

Miałem nie pisać ale napiszę. A czy tu się toczy dyskusja o okularach? O kontrolach w Austrii z nimi związanymi?
Bez odbioru.
Ostatnio edytowano 01.03.2014 16:09 przez Bocian, łącznie edytowano 1 raz
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 01.03.2014 16:08

Po szynach na Forum nie da się jeździć. Noc, oczy, okulary, przepisy. Czyli trójkąty też. Samo skręca. Ale trzymajmy się nocnej pory. :lol: Przynajmniej w tym wątku. I bez nerwów, bo po co.
Ostatnio edytowano 01.03.2014 16:10 przez jara, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi