Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rady na nocną jazdę...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
raptorf22
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) raptorf22 » 28.02.2014 09:42

Nasza nocna jazda do CRO w tym roku podyktowana będzie brakiem klimy w aucie, takie mam i nie będę pod kątem wakacji na szybko wymieniał wozidła. Nasze dzieci (2,5 i 8 ) są przyzwyczajone do fotelików ale za dnia jak będzie gorąco nie chciałbym ich męczyć.
Generalnie jak przedmówcy, kto nie jeździł w nocy lepiej niech pomyśli nad noclegiem, a także tym co mają już wprawę niech się pilnują, bo to nigdy nie wiadomo.
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 28.02.2014 12:18

raptorf22 napisał(a):Sam często, nieczesto no kilka razy w roku śmigam trasą Poznań-Lublin czyli 500 km w jedną stronę, wyjazd o 2 w nocy i na miejscu jestem o 8 rano. Do takich tras jestem przyzwyczajony, ale po pierwsze to wypoczętym być i jeszcze raz wypoczętym!!!!

W sierpniu jedziemy pierwszy raz do CRO i jadę na noc, dzieci będą spały mimo że mam doświadczenie w trasach w nocy to również obawiam się jak będzie, bo w końcu 1300 km to nie 500 km. .

Zgodnie z moimi spostrzeżeniami jazda po polskich drogach jest tak bardzo subiektywnie "na oko" 2 x bardziej męcząca niż jazda autostradami.
tu chyba kluczowym jest rozdzielenie pasów ruchu i brak tej całej kombinatoryki z wyprzedzaniem TIRów
często jeżdżę jednego dnia do Wa-wy i z powrotem to jest 950 (ok połowa autostradą) km po Polsce i to jest dożo i Jestem skonany.
Jak jedziemy do CRO to jest dwukrotnie większy dystans ale po tych 950 km jest jeszcze zupełnie ok.

Mam teraz samochód z tempomatem i zastanawiam się jak taka jazda autostradowa wpłynie na zmęczenie , bo w poprzedni passacie wielogodzinne trzymanie nogi a gazie w jednej nie do końca naturalnej pozycji doprowadzało mnie do bólu nogi i było chyba jedną z głównych przyczyn zmęczenia, a może przez ten ból nie chciało mi się spać?....
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 28.02.2014 16:15

scood74 napisał(a):
Zgodnie z moimi spostrzeżeniami jazda po polskich drogach jest tak bardzo subiektywnie "na oko" 2 x bardziej męcząca niż jazda autostradami.

Oj, ja bym powiedział, że o wiele więcej!!! :D :D

4 razy byłem w Chorwacji - zawsze jazda nocą, w obie strony. Jeżdżę spokojnie, najczęściej zgodnie z przepisami (poza Polską oczywiście), robiąc sporo postojów (wtedy, gdy chce się jeść czy spać, do łazienki, po winiety, tankowanie), od minięcia granicy w Cieszynie na wielkim luzie i bez nerwów - i ZAWSZE!!! (powtarzam: ZAWSZE) jestem jakieś 1-1,5 godziny do przodu w porównaniu z czasem przejazdu, jaki sobie zaplanuję (według map i nawigacji). I zawsze dojeżdżam wypoczęty (pomimo całonocnej jazdy), na miejscu wystarcza ok. 2 godzin snu i jestem na nogach.

W październiku zrobiłem sobie rodzinny wypad do Zakopanego. Był to piątek - wyjazd ok. 14tej, na miejscu wypadało być o rozsądnej porze, coby gospodarzy nie budzić. Całą drogę zapieprzałem jak Kubica, najczęściej mając w głebokim poważaniu limity prędkości (tam, gdzie się dało), zatrzymałem się jedynie na 15 minut w Poczesnej na tankowanie+kibelek - i dojechałem 1,5 godziny później niż sobie założyłem i wyliczyłem z map, w dodatku z nerwami napiętymi do granic możliwości przez korki i tłumy debili na trasie (pod Bełchatowem chciałem już wracać do domu!) i zmęczony jak koń po westernie!

Dlatego kiedy ktoś mi mówi, że nie pojedzie do Chorwacji nocą, bo droga jest męcząca, to mnie pusty śmiech ogarnia! Wystarczy przejechać Polskę - dalej już jest drogowa cywilizacja.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2014 16:48

nie wiem z czego tu się śmiać,
każdy organizm jest inny,
wiele osób jazda,w nocy męczy,
wiele osób ma przeciwskazania zdrowotne
z powodu oczu
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 28.02.2014 17:06

Pierwsza noc to pikuś proponuje wytrzymać 2 nockę i wtedy pogadamy :wink:
Lednice napisał(a):nie wiem z czego tu się śmiać,
każdy organizm jest inny,

I tego się trzymajmy :D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 28.02.2014 17:58

Lednice napisał(a):nie wiem z czego tu się śmiać,

Z porównania jazdy polskimi drogami z cywilizowanymi krajami - proponuję czytać bardziej ze zrozumieniem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2014 18:17

na cywilizowanej autostradzie
też da się zasnąć ze zmęczenia,
szczególnie takiej, bo monotonia jazdy
może wyłączyć koncentrację
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 28.02.2014 18:24

hrupek666 napisał(a):Pierwsza noc to pikuś proponuje wytrzymać 2 nockę i wtedy pogadamy :wink:

ale kto z polski ma taka trasę żeby w dwie noce jechać do CRO?
dalej niż ja ma niewielu i maksymalny czas przejazdu u mnie to 18- 20h
chyba że Szwedzi ..... ale oni się wyśpią na promie ....

co do różnic osobniczych , to się zgadzam , każdy jest inny i u mnie senność za kierownicą jest problemem najczęściej w godzinach 16-17 po południu, jak przetrwam ten okres to ewentualnie gdzieś na psiej wachcie o 4 rano może się zdarzyć, ale nie zawsze
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.02.2014 18:51

scood74 napisał(a):dalej niż ja ma niewielu i maksymalny czas przejazdu u mnie to 18- 20h
chyba że Szwedzi ..... ale oni się wyśpią na promie ....

Ostatnie przejazdy to bite 24 godziny a mamy podobną ilość km.
Muszę zmienić trasę.
Jak jeździsz?
Teraz mam zmiennika ale mimo wszystko.
Jeśli ktoś chce pierwszy raz jechać na noc to zdecydowanie odradzam.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 28.02.2014 19:59

najważniejsze podczas jazdy nocą to nie wyprzedzanie, gdy z naprzeciwka widać nawet małe światełka. Bo nie ma wtedy nic co mogło by się odnieść do faktycznej odległości jaka dzieli nas od auta jadącego z naprzeciwka.
Sam tak miałem raz że kiedyś tico chciało zepchnąć (zresztą skutecznie) mojego orlando na pobocze. bo inaczej pewnie zatrzymał bym się w jego bagażniku. Nie wiem czy był kamikadze czy co ale od tej sytuacji nie lubię jeździć nocą:)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 28.02.2014 21:26

paulr napisał(a):najważniejsze podczas jazdy nocą to nie wyprzedzanie, gdy z naprzeciwka widać nawet małe światełka. Bo nie ma wtedy nic co mogło by się odnieść do faktycznej odległości jaka dzieli nas od auta jadącego z naprzeciwka.

Racja!!

Tyle, że nocą ruch jest mniejszy i jest więcej sytuacji, w których z naprzeciwka nie widać żadnych światełek i można śmiało wyprzedzać.

Na niektórych odcinkach dróg wyprzedzanie np. w piątek w godzinach popołudniowych to mission impossible, pomimo doskonalej widoczności!
karolo333
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) karolo333 » 28.02.2014 21:36

W nocy przy wyprzedzaniu bardzo pomaga mi nawigacja- widzę jak kształtuje się droga przede mną.Oczywiście z dystansem.Co do jazdy nocą to są różne teorie każdy z nas ma inny organizm.Jedziemy niewyspani ze względu na nadwyżkę "adrenaliny wakacyjnej". Podstawa to pamiętać gdzie jedziemy i w jakim celu -WAKACJE.
Ja zawsze wylatuję w dalszą trasę 2-3 godziny przed zamierzonym czasem żeby się samemu nie poganiać na trasie i mieć spokój na przerwę i małą drzemkę.
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 28.02.2014 22:17

Raul73 napisał(a):W październiku zrobiłem sobie rodzinny wypad do Zakopanego. Był to piątek - wyjazd ok. 14tej, na miejscu wypadało być o rozsądnej porze, coby gospodarzy nie budzić. Całą drogę zapieprzałem jak Kubica, najczęściej mając w głebokim poważaniu limity prędkości

Raul73 napisał(a): w dodatku z nerwami napiętymi do granic możliwości przez korki i tłumy debili na trasie (pod Bełchatowem chciałem już wracać do domu!) i zmęczony jak koń po westernie!

Raul73 napisał(a):Wystarczy przejechać Polskę - dalej już jest drogowa cywilizacja.

Zgroza
Toż to nawet trudno komentować.

Nie ważne czy jedziesz z rodziną czy sam, czy po naszych czy zagranicznych autostradach.
Najważniejsze żebyś bezpiecznie dojechał do celu i nie zrobił krzywdy sobie, swojej rodzinie i innym użytkownikom drogi.

Tak na marginesie to jest taki wątek jak dojechać do Cro unikając korków.
Zapewniam Cię że jeżeli te same zasady zastosujesz w Polsce to również dojedziesz do celu bez większych problemów.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 28.02.2014 22:23

Miłosz_S napisał(a):.

Nie ważne czy jedziesz z rodziną czy sam, czy po naszych czy zagranicznych autostradach.

Mylisz się - są ogromne różnice.

Najważniejsze żebyś bezpiecznie dojechał do celu i nie zrobił krzywdy sobie, swojej rodzinie i innym użytkownikom drogi.

To jest chyba oczywista oczywistość!

Tak na marginesie to jest taki wątek jak dojechać do Cro unikając korków.
Zapewniam Cię że jeżeli te same zasady zastosujesz w Polsce to również dojedziesz do celu bez większych problemów.

Zapewniam cię - na pewno nie!!

Żeby nie robić OT, napiszę najkrócej jak się da: jest coś takiego jak kultura jazdy. W tym względzie nasze drogi są w porównaniu z Europą jak Syberia w porównaniu z Nowym Jorkiem.
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 28.02.2014 22:32

Życzę Ci więcej spokoju na trasie.
Niezależnie czy na Syberii czy w NY.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi