Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rady na nocną jazdę...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 25.04.2012 11:12

PETERENZO napisał(a):
BeJur napisał(a):Osobiście wolę powozić w nocy, nikt nie zawraca głowy, nie pyta - daleko jeszcze???? ;)
Dzieciaki wiedzą, że się w nocy śpi :)
słońce w oczy nie świeci i jest generalnie spokojniej :)

I dodam tylko, że śpiąca wtedy żona nie jest DJ-em :wink:

nie rozumiem o co Ci chodzi
ale u mnie w aucie żona nie śpi :roll:
;)
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 25.04.2012 11:17

Beata, ożeniłabyś się i byłoby śpiewane.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 25.04.2012 11:19

Dudek2222 napisał(a):Beata, ożeniłabyś się i byłoby śpiewane.

no chyba sprawię sobie w końcu żonę, bo ileż można wszystko samej robić???? ;)
tylko, że mnie kobitki nie kręcą :roll:
:)
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 25.04.2012 11:22

BeJur napisał(a):
PETERENZO napisał(a):
BeJur napisał(a):Osobiście wolę powozić w nocy, nikt nie zawraca głowy, nie pyta - daleko jeszcze???? ;)
Dzieciaki wiedzą, że się w nocy śpi :)
słońce w oczy nie świeci i jest generalnie spokojniej :)

I dodam tylko, że śpiąca wtedy żona nie jest DJ-em :wink:

nie rozumiem o co Ci chodzi
ale u mnie w aucie żona nie śpi :roll:
;)

Do Twojej wypowiedzi, z którą się zgodziłem, dodałem tylko od siebie, że w nocy moja żona nie decyduje o tym czego słucham w aucie :wink:

Wiem, że w Twoim przypadku to nie ma zupełnie znaczenia :wink:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 25.04.2012 11:24

PETERENZO napisał(a):Do Twojej wypowiedzi, z którą się zgodziłem, dodałem tylko od siebie, że w nocy moja żona nie decyduje o tym czego słucham w aucie :wink:

Wiem, że w Twoim przypadku to nie ma zupełnie znaczenia :wink:

no w końcu nauczyłeś się czytać ze zrozumieniem :)
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 25.04.2012 11:32

:mrgreen:
Jackar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackar » 25.02.2014 21:50

Jeśli chodzi o radę na nocną jazdę. To u Mnie wygląda to w ten sposób:
trzykrotna trasa Gliwice - Orebić:

Wyjazd 17.00 - 18.00
Po około trzech godzinach -Mikulov - postój około 30-40 min.
Dzieciaki szykują się do spania
Słowenia po około 3 godzinach i przerwa 5-10min
Wjazd do Cro po północy. Okolice Zagrzebia - tankowanie 15-20min odpoczynek
Jazda do 6-7 rano, po drodze co 1,5-2 godziny parking na 5 minut
Około 6.30 dzieciaki się budzą więc przerwa 30-40 minut - zazwyczaj jestem na wysokości Split a Makarska
I jeszcze parę godzin i jestem na miejscu, gdy jestem zmęczony to płynę promem z Ploće do Trpanj (miły przerywnik)
Trasa na około 15-16 godzin. Mój rekord 13 godzin (skrócone przerwy i pełna pi... na autostradach).
W dzień wyjazdu staram się kimnąć około południa (ale jest ciężko, adrenalina już działa), a przed samym wyjazdem mocna kawa.
Na dłuższych postojach kawka (najlepiej doppio espresso) i w samochodzie w rezerwie dwa RB.
I racja z tym podjadaniem. W nocy staram się co pół godziny coś przekąsić.
Najgorsze odcinki dla mnie to Wiedeń- Graz oraz około 100 km za Zagrzebiem do świtu
No i przede wszystkim mocna muzyka (Metallica, Prodigy, Boney M)
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 25.02.2014 22:15

Robię trasy o wiele dłuższe jak do Cro,ale rada na nocną jazdę jest jedna-jak przychodzi senność to zjazd na parking i drzemka.Kawa itp.wzmacniacze w pewnym momencie nic nie dają a gdy ustaje ich działanie fala senności powraca ze zdwojoną siłą.Bez znaczenia jest odległość do celu.
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 26.02.2014 14:53

jeżdżenie w nocy to temat rzeka
moim patentem jest rozmowa z kierowcą, czy to przez CB czy z pasażerem
Wyśmienicie pomaga przeciwdziałać senności i do tego dobra rozmowa świetnie i niepostrzeżenie zabija czas podróży.
Rozmówki na CB wypróbowaliśmy już i nie wyobrażam sobie wyjazdu w kilka samochodów bez CB
oczywiście nie z każdym można sobie tak przyjemnie porozmawiać ale tu jest istotna rola pasażera jest aby widząc że kierowca jest znużony, (nie senny, wtedy zatrzymujemy się) podejmuje z nim rozmowę, jak trzeba o dupie Maryny.
Oczywiście nie jest to takie łatwe ale nikt jeszcze nie zasną w trakcie interesującej rozmowy.
Jackar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackar » 26.02.2014 16:09

A jaką muzę preferujecie w trakcie jazdy?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.02.2014 16:15

Taką, która jest akceptowalna dla wszystkich pasażerów.

Uważam, że ludzie bez doświadczenia w długodystansowej jeździe nie powinni jechać na noc.
Sugeruję wyjazd kolo 2-3 po kilku h snu w łóżku.

Inna jakość jazdy.
maci78
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maci78 » 27.02.2014 15:03

ja zawsze planuję wyjazd na 2 czy 3 nad ranem a zawsze kończy się spakowaniem samochodu "po jasnemu", próbą położenia się i zaśnięcia a w końcu wyjazd i tak około 23-24. spać się nie da :) jadę z Torunia w związku z tym pierwsze duże zamulenie dopada mnie około granicy polsko-czeskiej. wtedy krótka kimka 30 minut i dalej wio do miejsca postoju i dłuższego snu - Budapeszt/Wiedeń/Bratysława czy co tam ;)

najważniejsze to bezpiecznie i spokojnie. jak zamula to lepiej stanąć niż skończyć w rowie. ;)
raptorf22
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) raptorf22 » 27.02.2014 21:12

Generalnie z tymi radami, to naprawdę jest różnie. Każdy z nas inaczej reaguje, ma inny organizm.
Sam często, nieczesto no kilka razy w roku śmigam trasą Poznań-Lublin czyli 500 km w jedną stronę, wyjazd o 2 w nocy i na miejscu jestem o 8 rano. Do takich tras jestem przyzwyczajony, ale po pierwsze to wypoczętym być i jeszcze raz wypoczętym!!!!Kilka razy miałem za mało snu i droga był ciężka, jak jest ok to wsiadam w POZ, w Wawie tankowanie LPG i wysiadka w Lublinie.
Moje objawy zmęczenia to swędzenie twarzy , drapie się po szyi i głowie, myślę że większość tak ma.
Większe zmęczenie wychodzi w postaci niepamiętania przebytych już kilometrów albo ja tak mam, jak słyszę szum powietrza to mam chwilowe zaniku słuchu, tak jakby wycięta klatka w filmie, wtedy zjazd i na kawkę.
W sierpniu jedziemy pierwszy raz do CRO i jadę na noc, dzieci będą spały mimo że mam doświadczenie w trasach w nocy to również obawiam się jak będzie, bo w końcu 1300 km to nie 500 km. MOja dobra rada nie patrzeć ile jeszcze mamy do celu, rozplanować trasę etapami , mi to pomaga i trasa szybciej leci. Nie dołuję się że jeszcze 800 km . Muzyki w nocy nie gram, dzieci śpią więc u mnie odpada.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.02.2014 22:54

Muzyki w nocy nie gram, dzieci śpią więc u mnie odpada.

Zapewniam cię że usną przy muzyce i nie będzie im przeszkadzać.
Ja przeważnie wyjeżdżam około 17-18tej.Wszystkie dziewczyny "piłują" od około 21-22 a ja "tnę".
Ale przyznaję że lubię jeździć samochodem, a takie długie trasy najlepiej nocą.
misiudg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiudg » 28.02.2014 08:36

Osobiście też preferuję jazdę do Cro nocą więc podzielę się swoimi metodami i wiedzą, może komuś pomogą
- nie każdy może jechać w nocy - jak cały rok chodzisz o 20/21 spać znajdź nocleg po drodze
- jak jest możliwość trzeba sprawdzić na tydzień wcześniej jak to jest z niespaniem, posiedzieć do 3-4
- mnie picie kawy litrami nie pomaga bo trzeba stawać co kawałek więc bardziej preferuję zakup winiet po drodze i tankowanie auta, zawsze na chwilę się wyjdzie i pochodzi
- lepiej ubrać cieplej pasażerów niż mieć za ciepło w samochodzie no i przy klimie pić wodę ale bez przesady
- co do muzyki to każdy inaczej woli, mnie coś tam pogrywa w tle ale bez szaleństwa
- RB nie piję bardziej wolę Mohito z Biedronki ale max 2 szt. - to bez % ma się rozumieć
- cukierki o smaku kawowym, też coś tam pomagają
- nie ma co przesadzać z prędkością bo jednak mamy ograniczoną widoczność a zwierzaki czasem biegają po drogach
- mam okulary poprawiające kontrast widzenia nocą - ale jakoś po kilku godzinach zaczynają mnie denerwować :)
- polecam podczas wymijania się z innymi samochodami nie patrzeć w ich światła tylko na prawą linię boczną jak jest albo pobocze - wymaga poćwiczenia ale mnie bardzo pomaga
- glukoza w postaci małych batoników, czekolady lub cukierków czekoladowych
- zdrowy rozsądek i myślenie, lepiej 3 godziny później zajechać

Dużo jeżdżę i przez 7 dni w tygodniu nie tylko po znanych trasach i miejscach, nocami, nad ranem, w ciągu dnia, w deszcz, mgłę po prostu w każdych warunkach i w nocy pomimo mniejszego ruchu trzeba jednak najbardziej polnowac samego siebie bo podobno kryzys najczęściej jest około 4-5 rano.

powodzenia :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi