Witam!
Moje doswiadczenia sa takie by w przeddzien wyjazdu wszystko co do zabrania zapakowac do samochodu by rano nie tracic czasu i ENERGII na pakowanie.
Polozyc sie spac przed godzina 22:00 bo wtedy sen jest najzdrowszy.
W dzien wyjazdu SPAC DO OPORU! Tak aby sie solidnie wyspac. Mi wystarczy do 9:00 - 9:30.
Rano lekkie sniadanie plus kawa.
Po sniadaniu odprezajacy prysznic.
Po prysznicu - usiasc na toalecie i sie totalnie wyproznic. To nie zarty. Ma to wiele zalet o ktorych nie bede pisal. Zainteresowanych odsylam do literatury medycznej.
Tak przygotowany i wypoczety zakladam ubranie. Swieze, czyste i lekkie. Zadnego obcislego! A wiec spodenki, bezrekawnik a na nogi sandaly (bez skarpet!).
No i w droge!
Dzieki takiemu przygotowaniu do jazdy jadac z Lublina na Istrie spalem ok 20 minut pod Grazem i to wystarczylo.
W drodze powrotnej zrobilem blad, gdyz rano zaczalem sie pakowac i postanowilem wyjechac o zachodzie slonca. No i taki oslabiony letnim sloncem w momencie wyjazdu poczulem sie juz lekko zmeczony. Dobila mnie koszmarna, kreta autostradopodobna droga pomiedzy Wiedniem a Brnem. Dlatego zatrzymalem sie w Mikulovie. Spalem tam jak zabity pol dnia! Nie wsiadalem do samochodu z tego zmeczenia do wieczora. Wieczorem w droge a sen dopadl mnie w Krakowie. No i znowu spanie caly dzien. Z tymi przerwami wracalem do domu 35 godzin. O 11 dluzej niz jechalem.
Jaki z tego wniosek? Ano taki, ze nastepnym razem ostatnie dwa dni w CRO bede nocowal w kwaterze tak by wyjechac rano w pelni wypoczety. By ne tracic ENERGII na pakowanie, zwijanie itp.
Nie oszukujmy sie - sen w lozku jest najzdrowszy. Sen na trasie w samochodzie tylko wtedy, gdy to juz ostatecznosc. Dlatego rano przed jazda do lozka przed 22:00 i rano sen do oporu, pozniej lekkie sniadanie, prysznic, klop i tak wypoczety w droge.
Moze jeszcze pare slow o pisanym przeze mnie wielkimi literami slowie ENERIA. Chodzi o energie zyciowa. Kazdy ja ma i kazdy doswiadcza jej obecnosci caly czas. Mozna ja podzielic od skrajnego wypoczynku ze az euforii a na totalnym zmeczeniu konczac.
Energie zyciowa czerpie sie z dwoch zrodel - snu oraz pozywienia.
Sen ma znaczenie regenerujace. Nalezy pamietac, ze lekki nedobor snu ma dzialanie motywujace, gdyz inaczej u wielu osob okres wstawania sie przesuwa na pozniejsze godziny. W skrajnych przypadkach mozna zamienic sobie dzien z noca, co jest wysoce szkodliwe dla zdrowia. Niedobor snu w ciagu tygodnia uzupelnia sie w weekendy spiac o kilka godzin dluzej niz zwykle i wtedy organizm czuje sie najbardziej wypoczety.
UWAGA! Wstawanie pozniej niz po godz. 10:00 powoduje, ze czlowiek caly dzien czuje sie rozbity i uskrza sie na bol glowy. Dlatego sen powinien sie zakonczyc NAJPOZNIEJ o 9:30.
Najwiecej energii jest po dlugim i zdrowym snie, jakies 2 godziny po przebudzeniu. Dlatego wyjazd powinien miec miejsce wlasnie 1-2 godz. po przebudzeniu. Wtedy organizm jest w szczycie formy i taka energia moze wystarczyc na wiele godzin - caly dzien i wiele godzin w nocy.
Pozywienie - chodzi o jego ilosc oraz jakosc. Wazne aby przed podroza sie nie obrerac a jedynie zjesc lekkie, nieobciazajace watroby sniadanie. Jedna, dwie kanapki aby zaspokoic pierwszy glod, a jednoczesnie nie najadac sie do syta. Najedzenie sie na syta jest objawem, ze zjadlo sie juz za duzo i organizm wiecej nie moze. A przeciez czeka go jeszcze praca zwiazana z procesem trawienia! Czlowiek przejedzony czuje sie oslabiony i senny dlatego niektorzy ucinaja sobie poobiednia drzemke. Ponadto nadmiar pozywienia nie jest przyswajany przez organizm tylko wydalany.
Dlatego tak wazna przed podroza jest odowiednia dlugosc snu oraz jakosc oraz ilosc pozywienia.
Recepta:
a) pakujemy sie w dniu poprzedzajacym wyjazd
b) kladziemy sie spac ok. 21:30
c) spimy jak najdluzej ale nie dluzej niz do 9:30
d) lekkie sniadanie, prysznic, toaleta
e) i tak wypoczety 1-2 godz. od momentu przebudzenia sie w droge!
POBUDZACZE NA DROGE
Wiele osob pisze o kawie, redbullach, lekach itp. wynalazkach. Ja osobiscie polecam... KAKAO. Kakao ma wlasciwosci pobudzajace. I to takie, ze nie chce sie po nim spac.
Kakao oprocz bialka i tluszczu zawiera dwa alkaloidy o dzialaniu pobudzajacym - teobromine i kofeine, ktora wystepuje w sladowych ilosciach. Teobromina ma znacznie slabsze działanie pobudzajace niż kofeina, ale dziala regenerująco na organizm zarowno po wysilku fizycznym, jak i psychicznym.
To chyba tyle! Na temat energii zyciowej oraz jej zastosowania mozna by napisac ksiazke. Ale to naprawde wazne aby zdawac sobie sprawe z jej istnienia i jakie czynniki powoduja, ze ta sie utrzymuje dlugo i na jak najwyzszym poziomie.
Wiedza ta zastosowana w praktyce przed podroza sprawi, ze tak dluga podroz bedzie przyjemnoscia a nie katorga
Pozdrawiam