Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

radiotelefony

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JARUT
Podróżnik
radiotelefony

Nieprzeczytany postnapisał(a) JARUT » 17.05.2005 11:03

Witam !! Napisałem pare słów w temacie " radio CB " ale za namową
kolegi próbuję otworzyć osobny temat żeby jeszcze teraz czyli przed szczytem sezonu go rozpropagować bo sprawa wzajemnych kontaktów pomiędzy cromaniakami w Cro moim zdaniem jeszcze bardziej zwiąże
towarzysko naszą społeczność . Dla osób które z tym zagadnieniem się
nie spotkały wymienię kilka zalet i wad tej zabawy :
łatwy darmowy kontakt z zainteresowanymi osobami , niewielki koszt inwestycji 100-400 zł możliwość uzyskania pomocnej informacji lub
pozyskania towarzystwa do rozpoczętej flaszki , bardzo ważna jest możliwość wzajemnego kontaktu podczas podróży ( sami wiecie jak łatwo się pogubić na trasie ) Główna wada to stosunkowo niewielki zasięg
najczęsciej do kilku kilometrów . tak jak nie ma problemu z kontaktem
osób jadących czy będących razem tak problem może dotyczyć osób sobie nieznanych którzy szukać będą kontaktu z innymi nieznanymi sobie osobami i tu jest to o czym chciałbym powiedzieć a więc
wyznaczenie kanału ( częstotliwości ) na którym należy szukać kontaktu
Byłby to odpowiednik takiego kanału na CB .
Czekam na uwagi i propozycje
Jaco75
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaco75 » 17.05.2005 12:00

Witam,

JARUT poruszyłeś dobry i ciekawy temat ponieważ porozumiewanie się za pomocą komórek za granicą może być dosyć kosztowne. W związku z tym i my ze znajomymi zastanawiamy się czy nie kupić czegoś takiego. Przydałoby się w podróży bo jedziemy na 3 samochody a także na miejscu w Cro bo jeden kolega będzie mieszkał w hotelu a pozostali w apartamencie.
W radiotelefonach jestem laikiem w związku z tym parę pytań: czym kierować się kupując radiotelefon, o jakim zasięgu/mocy wybrać, jak jest z ładowaniem i trwałością baterii, czy można kupić 3 sztuki tak żeby było po jednej na samochód, czy za granicą potrzebne są jakieś pozwolenia/ homologacje na używanie. Ogólnie jakiej marki sprzęt wybrać żeby za dużo pieniążków nie wydać a być z niego zadowolonym.

Pozdrawiam,
Jaco :papa:
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 17.05.2005 12:45

Hej,
my tez mamy CB choc "zdradzone" od dawna na korzysc Tlenu i klikania ;). Jezdzilismy za to z walkie talkie na dwa samochody i przez to gadalismy ..... dolaczam sie do chetnych zeby cos z tym tematem zrobic ....
PS jesli cos doradzic potrzeba to do Jacka ( maz ) mozna kliknac ..... najepiej na GG albo tu.
Nie uprawia sie tu reklamy wiec moze wykroczeniem nie bedzie jak powiem ze maz sie zna konkretnie na tym temacie.

Pozdrawiam Aneta
dpif
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dpif » 17.05.2005 13:21

Tak zgadzam się całkowicie .
Więc może zostawimy polska 19 . Równiez jestem zainteresowany legalnościa CB w CRO :D
JARUT
Podróżnik
raditelefony

Nieprzeczytany postnapisał(a) JARUT » 17.05.2005 14:06

witam ponownie , cieszę się że temat wywołał chociaż jakieś zainteresowanie .Oczywiście ilość możliwości związanych z wykorzystaniem jest dość duża ,kilka wymieniłem ja kilka inni ale zostało jeszcze wiele .Bawię się takim sprzętem kilka miesięcy i wiem że jest przydatny żeby jednak nie podpaść moderatorom co do modeli ich wad i możliwości mogę odpowiedzieć na pryw. Email
Niestety nie wiem nic o panujących przepisach lecz używanie nie wymaga anten zewnętrznych a sprzęt wielkości komórki nie jest urządzeniem wywołującym sensacje czy "złe" zainteresowanie
KRIS_WLKP
Odkrywca
My TEŻ

Nieprzeczytany postnapisał(a) KRIS_WLKP » 17.05.2005 14:30

Hej,

my też jedziemy na dwa auta!! Szukamy krótkofalówek, mamy na oku takie za 70 - 80 PLN są wystawione na allegro. Co o nich sądzicie czy wystarczą na trasę tzn. jaki mają zasięg rzeczywisty na drodze w samochodach??
Bo na otwartym terenie 2 km na wysarczy, ale na drodze w samochodzie przdało by się co najmniej 1 km na wypadek zagubienia się ;-)0

Proszę o opinie
Jaco75
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaco75 » 17.05.2005 15:17

Witka ponownie,

Przejrzałem Allegro i chyba wybiorę jakieś krótkofalówki z firm na "M". Nie mogę znaleść jeszcze niczego o wytrzymałości baterii/paluszków w tych radyjkach i czy są ładowarki samochodowe i można radio podłączyć pod "zapalniczkę" czy jak padną baterie to pozostaje tylko ich wymiana a wyczerpane ewentualnie ładuje się w domowych ładowarkach jeśli są to akumulatorki.
Radiowcy jak wiecie to napiszcie.

Pozdrawiam,

Jaco :papa:
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 17.05.2005 15:24

Ja czasem zawodowo używam krótkofalówek firmy na M. I czasem brak im mocy. Mam prywatne cobry o mocy max 2W- w Polsce potrzeba w zasadzie nie można tak mocno nadawać bez homologacji ale często krótkofalówki firmy na M zgodnymi z normą po prostu nie sposób się porozumieć - np w blaszanym bardku na budowie lub za skarpą a cobra skrzeczy ale działa. Natomiast dobrze jest kupić takie z akumulatorkami i ładowarką w komplecie bo większość działa na małe paluszki a te przy 2 watach starczają na jakieś 2h nadawania. Natomiast na małej mocy - jakieś 8-10 godzin intensywnej pracy pracy
JARUT
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) JARUT » 17.05.2005 15:33

Ja też używam takich na M , używam akumulatorków moje na czuwaniu wytrzymują kilka dni a więc problemu podczas jazdy niema , napewno
znajdą się fachowcy do przeróbek a są i dodatkowe opcje fabryczne
do podłączenia ale to wszystko to dodatkowe inwestycje. Prawie każdy
używa już aparatów cyf. i ma ładowarki i aku. a najczęściej są ne
kompatybilne. Szerzej o modelach i typach na Email
Andrzej40
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej40 » 17.05.2005 17:32

Witam.
Nic nie zastąpi anteny zewnętrznej w tego typu sprzęcie.Samochód jest puszką przez który fale elektromagnetyczne ( cb..to częstotliwość 27MHZ)
nie przechodzą.Przy mocy 2 watt zasięgi na antenie zewnętrznej ( dopasowanej) są zdecydowanie lepsze..polecam anteny magnetyczne.
Może warto od kogoś pożyczyć taki sprzęt na okres wyjazdu...parę lat temu ostro bawiłem się w CB..i do tej pory dużo tego sprzętu leży w garażach czekając na swój come back :lol:
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 17.05.2005 17:53

Andrzej40 napisał(a):Witam.
Nic nie zastąpi anteny zewnętrznej w tego typu sprzęcie.Samochód jest puszką przez który fale elektromagnetyczne ( cb..to częstotliwość 27MHZ)
nie przechodzą.Przy mocy 2 watt zasięgi na antenie zewnętrznej ( dopasowanej) są zdecydowanie lepsze..polecam anteny magnetyczne.
Może warto od kogoś pożyczyć taki sprzęt na okres wyjazdu...parę lat temu ostro bawiłem się w CB..i do tej pory dużo tego sprzętu leży w garażach czekając na swój come back :lol:

Jeśli mowa o paśmie Obywatelskim to masz faktycznie rację.
Natomiast wspomniane wcześniej radiotelefony są na znacznie wyższą częstotliwość i tu ten zasięg jest też podobny, ale za to mieści się w kieszeni i bez problemu adoptuje się do zasilania z gniazda zapalniczki. Jednocześnie to doskonały kontakt w małych chorwackich miastach. Kolejną zaletą, to stała łączność pomiędzy zakwaterowaniem, a osobami przebywającymi w tym czasie na plażyi oczywiście możliwość sygnalizacji połączenia dzwonkiem. Radio CB oczywiście zawsze przydatne w przypadku wezwania pomocy drogowej. Ale lepiej żeby nie było potrzeby z niej korzystania. :) Pozdrawiam Jacek
Andrzej40
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej40 » 17.05.2005 19:44

Jeśli mowa o radiotelefonach firmy..M.. to pracują one w paśmie 446Mhz..
jest to również ,, wolne'' pasmo..tzw.obywatelskie.Jest to wydatek ok.200pln...do 700plm za sztukę...czy to się kalkuluje???
Mowa była o ogólnej dostępności..czy wszyscy mają sprzęt w tym paśmie??Raczej badziej popularne jest ( lub było) Cymbał Radio :lol: ..za grosze.(aby się umówić na flache)
A jeśli chodzi o skuteczność...w terenie M ... T5522 kosztująca ok. 599pln
sprawdza się na odległość ok. 3 km...w aucie o zgrozo...300m.Sprawdzone.. w firmie mamy parę sztuk.I tak jeśli się pogubicie w kilka samochodów to pozostaje komórka.Sama idea jest wspaniała...ale trochę kosztuje.Jeśli chodzi o łącznośc pomiędzy samochodami to moim zdaniem tylko CB..ale jeśli chodzi o łączność plaża-kwatera..czy sklep z browarem - kwatera to M jest nie zastąpiona.
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie.
bob budowniczy
Podróżnik
Ale które na M?

Nieprzeczytany postnapisał(a) bob budowniczy » 18.05.2005 07:46

Z radiotelefonów na M dostępnych na allegro wyłapałem kilka różnych modeli. Te na "Mo" rzeczywiście mają opinię firmowych, ale są jeszcze takie na "Mi", nad którymi chyba warto się zastanowić, a są o połowę tańsze od tych na "Mo". Chciałbym zapytać co szacowne grono myśli o tych modelach? A może ktoś ma doświadczenia z ich użytkowaniem. Ja widzę je w zastosowaniu przy wyjazdach na narty (nie w Chorwacji :lol: )
Jaco75
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaco75 » 09.06.2005 14:17

Witam,

troszę się zorientowałem co do legalności używania radiotelefonów. Zarówno jedne jak i drugie na "M" pracują w pasmach FRS i GMRS, o mocy od 2 do 5 W. Tak więc w Polsce (i również Europie) jest to pasmo obywatelskie i nadawanie w nim jest nielegalne. W Polsce legalnie można używać urządzeń nadawczych pracujących z mocą do 0,5 W w paśmie PMR a więc tylko CB.
Swoją drogą ciekawe jak jest w praktyce z korzystaniem z radiotelefonów - czy zdażyły się przypadki, że kogoś namierzyli i ukarali? Na Allegro jest spore zainteresowanie radiotelefonami FRS i GMRS tak więc pewnie dużo ludzi z nich korzysta.

Pozdrawiam,
Jaco
bob budowniczy
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bob budowniczy » 09.06.2005 15:50

Ja się bardziej zastanawiam nad realnym zasięgiem, bo te 4 waty mocy przy 4 paluszkach w zasilaniu mało mnie przekonuje i nie wiem na jakie zasięgi można liczyć jadąc np na dwa samochody lub w górach na nartach. Może ktoś nie praktykował :wink: ale jest dobrze poinformowany i może się podzielić wiadmościami
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone