Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

radiotelefony

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dzidas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzidas » 09.06.2005 16:10

Jaco75 napisał(a):. W Polsce legalnie można używać urządzeń nadawczych pracujących z mocą do 0,5 W w paśmie PMR a więc tylko CB.

Pozdrawiam,
Jaco

PMR to nie jest pasmo CB, są to dwa różne nazwijmy to systemy.

Pozdr.
gadget
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gadget » 09.06.2005 16:35

2 lata temu jechaliśmy do CRO z radyjkami firmy M na paśmie wojskowym.
Jeśli mam być szczery, to jeśli jechało się w zasięgu widoczności, to było jako tako... przy 500-700 metrach już było niefajnie, a przy 1km zero słyszalności.
w tym roku zabieramy normalne CB, z antenami zewnętrznymi. po testach wyszła słyszalność w granicach 5-10 km
A
Jaco75
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaco75 » 09.06.2005 18:37

bob budowniczy napisał(a):Ja się bardziej zastanawiam nad realnym zasięgiem, bo te 4 waty mocy przy 4 paluszkach w zasilaniu mało mnie przekonuje i nie wiem na jakie zasięgi można liczyć jadąc np na dwa samochody lub w górach na nartach. Może ktoś nie praktykował :wink: ale jest dobrze poinformowany i może się podzielić wiadmościami

Ze zdobytych wiadomości dane nt. zasięgu podawane przez producentów radiotelefonów trzeba traktować z przymrużeniem oka i to dużym. I tak np. jedna z krótkofalówek na "M" zasięg 12 mil (+-20 km) od samochodu do samochodu wynosi max. 2-3 km.

Mnie nadal coraz bardziej interesuje używanie i ewentualne jego konsekwencje.

Pzdr.
Jaco
bob budowniczy
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bob budowniczy » 09.06.2005 19:03

Z tego co mi wiadomo, to pasmo częstotliwości wykorzystywane przez amerykańskie radiotelefony pokrywa się częściowo z pasmem zajmowanym przez tpsa. Kiedyś na tych częstotliwościach pracowały telefony komórkowe NMT 450 Centertela, obecnie chyba telefony stacjonarne dołączane radiowo. Konfliktu częstotliwości specjalnie nie widzę, ale gdyby coś, to można zmienić kanał.
Moc - jeżeli zamiast 20 km mamy 2 km, to adekwatnie zamiast 4 W, mamy 0,4W, czyli zgodnie z prawem :D
Można zastanowić się nad aspektami prawnymi. Opisana sytuacja może nie oddaje sedna problemu - ale czy jeżeli w Polsce telewizja nadaje w PALu, to nie mogę sobie kupić np. telewizora amerykańskiego :?: I tak sobie myślę, czy jest gdzieś zakazane używanie radiotelefonów z pasmem takim a takim? A co nie jest zakazane jest dozwolone :o . Wiem że jest to przejaw dostosowania prawa do własnych potrzeb, ale jak bardzo zakorzeniony w naszej rzeczywistości. Poza tym kto to sprawdzi i jak udowodni. Posiadanie antyradarów jest oficjanie zabronione (w odróżnieniu od radiotelefonów) a są one oficjalnie sprzedawane (też w odróżnieniu od radiotelefonów) :lol: :lol: :lol:
KRIS_WLKP
Odkrywca
...

Nieprzeczytany postnapisał(a) KRIS_WLKP » 09.06.2005 22:20

Kupiłem właśnie M T51000, po testach mogę powiedzieć, że zasiąg na autostradzie Nowy Tomyśl-Poznań wynosi ok 1,2 km - zadowalająca jakość prowadzonych rozmów, natomiast powyżej 1,5 zaobserwowałem zgrzyty i trzaski, ale szło się dogadać. Testy prowadzone były przy prędkości ok 160km/h.
Zdecydowanie mogę polecić ten model na wyjazd.
Koszt zakupu (na allegro.pl) 61 PLN - licytacaj bez minimum.
IgnisDriver
Croentuzjasta
Re: ...

Nieprzeczytany postnapisał(a) IgnisDriver » 10.06.2005 07:48

KRIS_WLKP napisał(a):Kupiłem właśnie M T51000, po testach mogę powiedzieć, że zasiąg na autostradzie Nowy Tomyśl-Poznań wynosi ok 1,2 km - zadowalająca jakość prowadzonych rozmów, natomiast powyżej 1,5 zaobserwowałem zgrzyty i trzaski, ale szło się dogadać. Testy prowadzone były przy prędkości ok 160km/h.
Zdecydowanie mogę polecić ten model na wyjazd.
Koszt zakupu (na allegro.pl) 61 PLN - licytacaj bez minimum.

napisz coś więcej? Czy uzywałes anteny zewn? Rozumiem, że przy takiej prędkości to raczej miałeś okna pozamykane... Pytam bo miałem pomysł kupić coś takiego ale przestraszyłem się opiniami, że niestety blacha skutecznie tłumi fale i z gadania nici...
bob budowniczy
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bob budowniczy » 10.06.2005 09:09

Oddajmy głos ekspertom
marecki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecki » 10.06.2005 11:00

Witam
W roku 2004 zabrałem CB na wakacje do CRO. Zamontowane było w Warszawie i nie zdejmowałem antenki przez cały czas wakacji za granicą. Nikt nie pytał o papiery. Za nasza granicą cisza na całej skali 40 kanałow.
pozdrawiam
PS
polecam:
forum/viewtopic.php?t=5461&highlight=
marmatmm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marmatmm » 10.06.2005 13:42

W ubiegłym roku jechaliśmy na 4 auta z radiemi Hendy "M" pasmo 70cm jeżeli auta były do 500-700m to ok, dalej lipa .
Nic nie zastąpi anteny zewnętrznej i mocy nadajnika (zależy od pasma Freq) . Więc CB i antena na dachy to optymalne rozwiązanie .
RadekS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadekS » 14.06.2005 12:26

Witam.
Podpatrzyłem ten temat i przypomniały mi się stare czasy kiedy to używałem CB. O telefonach stacjonarnych (przynajmniej w mojej miejscowości) mogliśmy tylko pomarzyć, o komórkach nie wspomne, więc radziliśmy sobie porozumiewając się CB-Radiem. Poszperałem na strychu i wyciągnąłem dwa radyjka, kilka wizyt u znajomych i mam dwie antenki. Jedno autko już uzbrojone w sprzęt. Dzisiaj planujemy uzbroić drugie. Wyjeżdżamy w niedziele ok. godz. 15.00 z okolic Katowic.
Pozdrowienie i dzięki Marmatmm za przytoczenie tego tematu.
RadekS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadekS » 14.06.2005 12:32

Przepraszam - JARUT jest autorem tego tematu - więc dzięki.
zapparena
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zapparena » 20.06.2005 13:28

Jeśli szukacie skutecznego środka łączności, to zostawcie w spokoju te ręczne wynalazki (mówię z doświadczenia). To jest dobre do 1-2km. Poza tym, nie ma gwarancji, że wszyscy trafią w to samo pasmo, i że kanały będą zgodne. Jest sporo sprzętu z importów, które chodzą na różnych częstotliwościach.
Jest 1 sprawdzony uniwersalny sposób. CB RADIO!!
Wydatek na nowy przyzwoity sprzęt to ok 350-400zł. Żadnych pozwoleń.
Co do przydatności na Polskich drogach, to chyba nie trzeba nikogo przekonywać.
Powiem tak: kiedy wsiadam do auta bez CB, to się boję.

... i w temacie
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 04.09.2010 22:27

Jakie radio polecacie?
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 05.09.2010 20:08

AndrzejJ. napisał(a):Jakie radio polecacie?

http://www.radiomaryja.pl/ 8)
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 05.09.2010 20:12

AndrzejJ. napisał(a):Jakie radio polecacie?

Popytaj i poszukaj tutaj
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone