Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

RADIO - polskie stacje radiowe / odbiór w Chorwacji

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
James Bond
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) James Bond » 25.05.2007 13:58

Witanko !
Tak sobie pomyślałem ,że chętnie posłuchałbym w Chorwacji polskich stacji radiowych.Leżąc sobie na plaży odbieram TRÓJKĘ ale jak to zrobić.
Tylko nie wymądrzać się i nie pisać - weź laptop i podłacz się do neta lub ściągnij z "powietrza".
Chciałbym wiedzieć czy jest taki odbiornik radiowy , który odbiera stacje radiowe z satelity.
Ile kosztuje ? Jak sie nazywa ?
Jakiś wygadany fachowiec chyba się znajdzie.
Pomożecie ??!!! - w oddali cichutko - pomożemy
No to czekam na wieści i pozdrawiam.

PS.
Za miesiąc wybywam do CRO
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 25.05.2007 16:39

Nadajniki radiowe fal UKF mają efektywny zasięg ok 50- 70 km od nadajnika, więc Trójkę możesz posłuchać max 50 km od Cieszyna... Kiedyś, jak jeszcze stał maszt w Konstantynowie, to można było słuchać programi I PR na falach długich nawet w krajach bliskiego wschodu. Kiedy się zawalił w 1991 roku wszystko szlag trafił i teraz ciężko jest wyłapać w Chorwacji cokolwiek spośród szumu na falach długich. Z tego, co pamiętam, to jako taki odbiór pr I PR w samochodzie jest jeszcze w Austrii i w Słowenii. Im dalej wgłąb Chorwacji, tym jest coraz gorzej... Szczerze mówiąc nie słyszałem o odbiorniku satelitarnym fal radiowych :) Chyba rzeczywiście pozostaje ci tylko laptop... :lol: :lol: :lol:
T.o.m.a.s.z.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) T.o.m.a.s.z. » 25.05.2007 17:34

.... tylko przez internet :(
James Bond
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) James Bond » 25.05.2007 19:16

słabo się staracie / świat poszedł do przodu i musi być jakaś mozliwość odbioru.Chyba są radia do odbioru satelitarnego.
Na aukcji cos takiego znalazłem ale to było radio stacjonarne /duże/ do wieży.
Wysilić umysły proszę i popytać znajomych.
Pa
James
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 25.05.2007 19:22

James Bond napisał(a):Chyba są radia do odbioru satelitarnego.

Są. Pytanie natomiast brzmi, czy Twoja trójka nadaje w tym systemie? Nie.

Radio satelitarne dopiero raczkuje w USA. Opiera się na abonamencie. Proszę bardzo:
http://en.wikipedia.org/wiki/Satellite_radio
James Bond
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) James Bond » 25.05.2007 19:34

krzychu_72 napisał(a):
James Bond napisał(a):Chyba są radia do odbioru satelitarnego.

Są. Pytanie natomiast brzmi, czy Twoja trójka nadaje w tym systemie? Nie.

Radio satelitarne dopiero raczkuje w USA. Opiera się na abonamencie. Proszę bardzo:
http://en.wikipedia.org/wiki/Satellite_radio

Dzięki za wyjaśnienie.
donia2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia2 » 25.05.2007 20:52

Spróbować możesz na falach krótkich usłyszeć Radio Maryja. Myślę, że nadają i powinno być słychać.
Pozdrawiam.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 25.05.2007 21:30

James Bond napisał(a):słabo się staracie / świat poszedł do przodu i musi być jakaś mozliwość odbioru.Chyba są radia do odbioru satelitarnego.
Na aukcji cos takiego znalazłem ale to było radio stacjonarne /duże/ do wieży.
Wysilić umysły proszę i popytać znajomych.
Pa
James

Ty, Bond, sam się postaraj i rusz zwojami. Albo popytaj swojego Q - może Ci coś wykugluje na bazie zegarka Swatch i tubki od pasty Colgate... ;)
Poza tym koncert życzeń skończył sie jakieś kilkanaście lat temu ;) ;)

Zdrowia życzę
Rafał
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 25.05.2007 21:49

James Bond
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) James Bond » 25.05.2007 22:19

James Bond napisał(a):

Ty, Bond, sam się postaraj i rusz zwojami. Albo popytaj swojego Q - może Ci coś wykugluje na bazie zegarka Swatch i tubki od pasty Colgate... ;)
Poza tym koncert życzeń skończył sie jakieś kilkanaście lat temu ;) ;)

Zdrowia życzę
Rafał

Tralalala ale mądrala. Przecię Q ma już ponad 100 lat i nic już nie wymysli.
Houk
urbandi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) urbandi » 28.05.2007 14:45

W ub roku udało mi się namierzyć program 1 polskiego radia będąc pod Dubrownikiem. Słyszalność była kiepska, ale generalnie dało się dowiedzieć co nowego w kraju. Gdzieś na forum podawana była częstotliwość fal długich na których można odbierać Pr.I
Pzdr
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 28.05.2007 14:56

urbandi napisał(a):Gdzieś na forum podawana była częstotliwość fal długich na których można odbierać Pr.I
Pzdr

225 MHz
rysiek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek » 28.05.2007 16:02

urbandi napisał(a):W ub roku udało mi się namierzyć program 1 polskiego radia będąc pod Dubrownikiem. Słyszalność była kiepska, ale generalnie dało się dowiedzieć co nowego w kraju. Gdzieś na forum podawana była częstotliwość fal długich na których można odbierać Pr.I
Pzdr

podobnie jest w okolicach Zadaru . Od godziny 21 można spokojnie słuchać na falach długich 1 program polskiego radia.
James Bond
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) James Bond » 28.05.2007 17:19

Kombinujcie panowie ,kombinujcie.
Coś z tej dyskusji wyniknie.
Ja będę na wyspach CRES i KRKa.
Dzięki za dotychczasowe starania.
Pozdrawia
James Bond
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 28.05.2007 17:27

Przypadkiem mam "długie" w radiu samochodowym i na 225 KHz bez problemu łapię PR1 nad Jadranem. Więc to jest najprostsza forma kontaktu radiowego z ojczyzną - z konieczności ograniczona do trochę siermiężnego PR1. Osobiście chętnie słucham tego PR1 jadąc na wakacje z dala od ojczyzny bo lepiej mi się jedzie. Dzieci mi się tylko buntują gdy lecą audycje typu "Matysiakowie" :lol: - klimaty są faktycznie niezłe :wink:
Natomiast ciekawą opcją nad którą sam się zastanawiam jest satelitarny tuner RTV do laptopa (złącze PCMCIA) i wtedy można do bólu łapać polskie stacje radiowe i telewizyjne. Na plażę to raczej mało praktyczne jest ale po plaży - dlaczego by nie... :wink:
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone