Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Radio CB w trasę do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 14.07.2006 14:24

tańsza alternatywa dla cb
przetestowałem ostatnio na drogach krajowych wariant komunikacji między dwoma autami: komunikację za pomocą krótkofalówki PMR. Do 1,5 km działała bez zarzutu. Używałem czegoś takiego: http://www.maxcom.net.pl/?p=/pl/inne/3/1/4
CB ma więcej zastosowań, ale cena PMR jest atrakcyjniejsza
rjr3
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rjr3 » 14.07.2006 18:39

Jeżeli chodzi o legalność to forum/viewtopic.php?t=11913&highlight=
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 14.07.2006 20:04

piotrs napisał(a):(...) komunikację za pomocą krótkofalówki PMR. Do 1,5 km działała bez zarzutu. (...)

Moc krótkofalówki na trasie jest nieoceniona.
Jeszcze trzy lata temu komunikowaliśmy się w ostateczności za pomocą telefonu komórkowego.

W tym roku Mirki :D wzięły na wyjazd dwie krótkofalówki.
Zasięg - ok. 2 km.
Jechaliśmy na cztery auta.
Te "zabawki" dostali Ci, którzy mieli małe dzieci w wozie.
Mirkowie jechali na czele konwoju a my zamykaliśmy stawkę :wink:
Pełen luzik 8)
Zero nerwów, że zostaniemy na światłach, albo zjedziemy w niewłaściwym miejscu.
Albo że ... "alarm, alarm - pełna pielucha - MUSIMY się zatrzymać"

Do tego "na gorąco" latające teksty !
Doskonała zabawa umilająca podróż :lol:

POLECAM
Pozdraviam
Ballah
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ballah » 15.07.2006 08:32

piotrs napisał(a):tańsza alternatywa dla cb
przetestowałem ostatnio na drogach krajowych wariant komunikacji między dwoma autami: komunikację za pomocą krótkofalówki PMR. Do 1,5 km działała bez zarzutu. Używałem czegoś takiego: http://www.maxcom.net.pl/?p=/pl/inne/3/1/4
CB ma więcej zastosowań, ale cena PMR jest atrakcyjniejsza

Tak, fajne, ale między dwoma autami . CB mają wszystkie ciężarówki i b. dużo osobówek. A PMR ?
Reno
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Reno » 15.07.2006 11:57

Witam wszystkich!!!!!!!!!!!

TAK jezeli w trase to z cb-radiem a nie z jakimiś zabawkami!

Bardzo fajna sprawa i bardzo pomocna.
Ja wybieram sie na chorwacje 6,7 sierpień i wybieram sie tam pora pierwszy i tak naprawde nie wiem gdzie jechać ale myśle że zawsze gdzieś sie dojedzie,tym bardziej bede mial cbradio dzieki któremu napewno uzyskam cennych wskzówek gdzie mam jechać.

Szczeże nie moge sie doczekać kiedy będe na miejscu i porozmawiam z kims przez radio.
Moje radio w mojej renówce to President Jakson 12w AM,20w USB i 200kanałów,antena Alaska 5|8fali na dachu przymocowana na stałe,dzięki temu moje łączności z auta na trasie:

Auto-Auto do 15km w am-mie
Auto-auto do 30km w usb
auto-dom do 35km w am-mie
auto-dom do 70km w usb
auto- cała europa w usb zależy od propagacji

To są moje odległości które wykonałem z mojego auta!

dla zainteresowanych podaje koszt całkowity 500zł
I wtedy podróz staje sie dużo ciekawsza bo bedąc za granicą można porozmawiam z całym światem i polską.

Jeżeli ktos wybiera sie w tym samym kierunku w dniu 7.08 z południa Polski
Zaprzaszam do pogadanki.Jade zielone RENO LAGUNA rej.WR

Kanał 28 przez cała podróz wywołanie PLUTO zRadomia
Lub będe również na wstęgach USB częstotliwość 27.425 monitor polonijny

Zapraszam i życze miłego wypoczynku
krzysiekrz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekrz » 15.07.2006 14:44

A co to jest USB ? :roll:
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 15.07.2006 15:11

Reno:
SzczeRZe Reno to chyba nie do końca możesz takich mocy używać,
PMR może to i zabawki, ale jak jedziecie w konwoju dwóch aut to Twój koszt x2 nijak ma się do kosztu 200 PLN za komplet dwu PMR. Oczywiście "łączność z całym światem" i tak dalej bla bla bla, tylko kiedy prowadzić :) . Polecam PMR dla osób, które podróżują w konwoju czyli znajomi, którzy ułatwiają, uprzyjemniają sobie podróż. Jeśli chcesz uzyskać wiele cennych wskazówek - zrób to teraz przed wyjazdem; po to jest cro.pl - potem to już tylko jedź - gatki szmatki na autostradzie wcale nie pomagają.
Ballah:
spoko powtórzę jeszcze raz cel PMR kontakt między konwojem znajomych, którzy jadą dwoma lub więcej autami (można kupić więcej zestawów).
I jeszcze jedno SB jest jak najbardziej ok, tylko zależy jaki macie cel używania i jasne jak chcecie mieć łączność "ze światem" to PMR jest do dupy, ale jak znajomi to za 200 PLN skutek taki sam jak przy 1000 PLN za SB. (Dalsza faza testów: Wczoraj za miastem spokojny kontakt 3 km)
Reno
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Reno » 15.07.2006 15:56

Ja sie z tobą zgadzam jeżeli chodzi o takie ręczniaczki mniejszy koszt i bardziej poręczne.ja tylko napisałem że jest leprze w łącznościach możliwość kontaktu z innymi urzytkownikami radia CB,no i kanał19 drogowy.Mnie to jara więc wybrał bym cbradio a nie krótkofalóweczki.
Jeżeli są tacy ludzie którzy nie mają pojęcia o falach radiowych a chcą mieć kontakt ze znajomymi pod czas jakiegoś wypadu czemu nie polecam takie rozwiązanie czyli małe ręczne radyjka.

A co do rozmów na autostradzie przez radio ja nie mam z tym problemów żadnych poprostu jade i rozmawiam np. z gościem który też jedzie na wakacje i jest w tym momencie pod londynem.Dla mnie to fajna sprawa!tym bardziej że na autostradzie nie wykonuje sie żadnych trudnych manewrów tak jak w mieście więc poprostu jade i rozmawiam!
Reno
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Reno » 15.07.2006 16:04

ACHA a co do mojej mocy może i nie wolno z taką mocą nadawać ale co ztego wiele rzeczy nie można robić i tak się robi np. w terenie zabudowanym jest ograniczenie do 50km a wszyscy jeżdzą min. 60km!!!

A USB jest to rodzaj modulacji w której rozmawiamy jest AM,FM,USB,LSB

W AM nadaje cała Polska gdzie są bardzo duże zakłucenia moc 4-12w
W FM w innych państwach moc 4-12w
W USB jest duża cisza nie ma praktycznie zakłuceń i moc 20-40w i dlatego w usb rozmawia sie z całym światem jak jest dobra propagacja!

Pozdrawiam
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 15.07.2006 17:42

Reno napisał(a):
A USB jest to rodzaj modulacji w której rozmawiamy jest AM,FM,USB,LSB

W AM nadaje cała Polska gdzie są bardzo duże zakłucenia moc 4-12w
W FM w innych państwach moc 4-12w
W USB jest duża cisza nie ma praktycznie zakłuceń i moc 20-40w i dlatego w usb rozmawia sie z całym światem jak jest dobra propagacja!

Pozdrawiam

:) :) :) :)

Czy ty w to powyżej wierzysz ????
SSB to emisja dwuwstęgowa z niezależnymi wstęgami bocznymi USB i LSB

Z tymi mocami to znacznie przesadziłeś więc prosze byś takich banialuków nie wypisywał. Zwróć uwagę że proszę :):):) proszę :):):)

Proszę również byś zrobił mały wykładzik z "cyferkowania".

Jak jest propagacja to się rozmawia wszystkimi emisjami :):):) wedle uznania

Powodzenia
lipek11
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lipek11 » 15.07.2006 17:55

jacirg napisał(a):... napiszcie Koledzy jak jest po drodze w trasie do Chorwacji z legalnością używania CB? ... w Czechach? ... w Austrii? ... Słowenii? ... no i w Chorwacji? ... i proszę nie piszcie w stylu "podobno" , "wydaje mi się" lub "szukaj" itp., tylko konkretnie czy, gdzie i jakie mogą być kłopoty. W kilku słowach, najlepiej z własnego doświadczenia.
Za rady będę też wdzięczny :) .
Pozdrawiam
Jacek

To powinno rozwiać Twoje wątpliwości:
forum/viewtopic.php?t=11913&highlight=u+ywanie+cb
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 15.07.2006 18:37

Reno napisał(a):Ja sie z tobą zgadzam jeżeli chodzi o takie ręczniaczki mniejszy koszt i bardziej poręczne.Ja tylko napisałem że jest lepsze w łącznościach możliwość kontaktu z innymi użytkownikami radia CB,no i kanał19 drogowy.Mnie to jara więc wybrał(razem)bym CB(oddzielnie)radio a nie krótkofalóweczki.
Jeżeli są tacy ludzie którzy nie mają pojęcia o falach radiowych a chcą mieć kontakt ze znajomymi pod(razem)czas jakiegoś wypadu czemu nie polecam takie rozwiązanie czyli małe ręczne radyjka.

A co do rozmów na autostradzie przez radio ja nie mam z tym problemów żadnych po(oddzielnie)prostu jadę i rozmawiam np. z gościem który też jedzie na wakacje i jest w tym momencie pod Londynem.Dla mnie to fajna sprawa!Tym bardziej że na autostradzie nie wykonuje sie żadnych trudnych manewrów tak jak w mieście więc poprostu jadę i rozmawiam!

Krótkofalóweczki - powiadasz?
:evil:

Z rozmawianiem przez CB radio to Ty może nie masz żadnych problemów ... .
Gorzej z pisaniem.

Sorry za uszczypliwość, ale gdybyś sobie nie ironizował z wypowiedzi innych - nie cytowałabym Twoich byków.
Przemyśl sprawę zanim będziesz chciał "odbić piłkę".

I ... szanujmy się wzajemnie.
Pozdraviam
Reno
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Reno » 15.07.2006 20:23

ZA moje byki przepraszam ale mam z tym problem poniewaz szybko pisze i nie zastanawiam sie gdzie klikam.

A co do ironizowania.Ja poprostu wyrażam swoje zdanie nie chciałem nikogo urazić

A co do mocy mojego radia na wstęgach mam 20w a wiem to bo mam miernik mocy i wiem co widze,a w radiu takim jak linkoln można wyciągnąc 40w i to nie jest żadna fikcja,co do propagacji zgadzam sie można robić dalekie łaczności we wszystkich modulacjach ale generalnie tak zwane dxowanie odbywa sie na wstęgach a dokładniej w modulacji USB bo rozmowy przeprowadzane w tej modulacji trwają dłuzej i są leprzej jakości niż w am czy fm.

I jeszcze raz przepraszam za błedy
DanielF
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) DanielF » 18.07.2006 14:20

Reno napisał(a):Ja wybieram sie na chorwacje 6,7 sierpień i wybieram sie tam pora pierwszy i tak naprawde nie wiem gdzie jechać

Ja planuje wyjechac 6tego rano spod W-wy i jechac przez Slowacje, Wegry i moze Bosnie, w okolice Baska Voda, tylko ze dosc wolnym samochodem (90-110km/h), raczej najkrotsza trasa, omijajac autostrady. Mam CB, wiec jak bys po poludniu wyjezdzal przez Cieszyn to mozemy jechac razem. Jak cos GG 1242100.
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 18.07.2006 15:27

Właśnie wróciłam z CRO, jechaliśmy 4 samochodami, w takim przypadku CB radio to rewelacyjna sprawa. Pogaduszki jak sie noca spać chciało, wspólne podziwianie widoków, umawianie sie na postoje oraz odszukiwanie jak sie rozdzielaliśmy, itd. Polecam jadącym razem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Radio CB w trasę do Chorwacji. - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone