Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Radio CB w trasę do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 27.06.2006 12:04

jacirg napisał(a):... ale ta puszka Farday'a mnie mocno konfunduje ... no i to co napisałeś - 30-krotny spadek deklarowanego zasięgu - poważnie mnie zniechęca (wtedy spada do ok. 1km - mało!) ...
pozdr
Jacek

Poszukaj opinii na amerykańskich serwisach typu eopinions. Dużo negatywów, głównie ze względu na zasięg. Też nad tym myślałem, wybrałem CB.
krzysiekrz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekrz » 27.06.2006 12:05

No ja nie wiem czy to będzie akurat 1km. Nie odczytuj tego aż tak dosłownie.
Przed moim ostatnim wyjazdem do Cro przetestowałem sobie te moje radyjka pod kątem zasięgu i wyniki testów dyskwalifikowały przydatność ręcznych Alanów z krótkimi antenami wewnątrz samochodów. Już nie pamiętam jaki był zasięg, ale to było dużo za mało. Te alany maja 4W, a krótkofalówki, o których piszesz mają 5W, a więc to samo.
ryba850
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryba850 » 27.06.2006 22:33

Ja używam w aucie Alana42 firmy Midland już od 2 lat i jestem z niego zadowolony. Nie zachwyca parametrami, ale całe radyjko jest wielkości mikrofonu "dorosłego" CB, wiec w aucie wszędzie je zmieścisz (ja mam przyczepione rzepem do deski rozdzielczej). W zeszłym roku podróżowałem w towarzystwie do Bułgarii, a że mam drugi zestaw z anteną magnetyczną to wyposażyłem poznanego na forum kolegę. Komunikacja była ok. dziewczyny mogły pogadać, czy skomentować krajobraz i zawsze dwie załogi widzą więcej niż jedna. Bardzo musieli się dziwić inni kierowcy jak mój kompan spokojnie ich wyprzedzał przed zakrętami (oczywiście przeze mnie informowany o wolnej drodze). Na info o patrolach za granicą bym za bardzo nie liczył, bo rodaków mało na trasie, ale w polsce jest to bardzo pożyteczne urządzenie, spłaciło się w pierwszej dłuższej trasie. :D
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 28.06.2006 07:57

ryba850 napisał(a):Ja używam w aucie Alana42 firmy Midland już od 2 lat i jestem z niego zadowolony. Nie zachwyca parametrami, ale całe radyjko jest wielkości mikrofonu "dorosłego" CB, wiec w aucie wszędzie je zmieścisz (ja mam przyczepione rzepem do deski rozdzielczej). W zeszłym roku podróżowałem w towarzystwie do Bułgarii, a że mam drugi zestaw z anteną magnetyczną to wyposażyłem poznanego na forum kolegę. Komunikacja była ok. dziewczyny mogły pogadać, czy skomentować krajobraz i zawsze dwie załogi widzą więcej niż jedna. Bardzo musieli się dziwić inni kierowcy jak mój kompan spokojnie ich wyprzedzał przed zakrętami (oczywiście przeze mnie informowany o wolnej drodze). Na info o patrolach za granicą bym za bardzo nie liczył, bo rodaków mało na trasie, ale w polsce jest to bardzo pożyteczne urządzenie, spłaciło się w pierwszej dłuższej trasie. :D

Witaj "ryba850"!
Proszę napisz coś więcej o tym Alanie 42. Spodobał mi się ze wzgledu na gabaryty no i uniwersalność. Jaki ma zasięg w mieście i poza nim, a w szczególności między samochodami w konwoju? Czy ma antenę samochodową zewnętrzną i jak montowaną? Czy ma możliwość zasilania z gniazda zapalniczki? Jak długo wytrzymuje zestaw baterii? itp ...
Będę wdzięczny za informacje.
pozdr.
Jacek
ryba850
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryba850 » 28.06.2006 22:10

Zestaw zawiera opcje z bateriami,oraz zasilanie z gniazda zapalniczki. Możesz wykorzystać antenę krótką (jak krótkofalówkę naręczną do łączoną do zestawu z zasileniem bateryjnym), lub jak jak ja podłączoną do zewnętrznej anteny na dachu. Zestaw działa w obu konfiguracjach. Dobry odbiór w promieniu 1km wystarzcza uniknąć nespodzianek na trasie. Jak już pisałem zwrot kosztów po jednej trasie. :D
ryba850
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryba850 » 28.06.2006 22:59

Całe radio wygłada tak: http://ryba850.w.interia.pl/IMG_0065.JPG
Na samych bateriach nie byłem zmuszony pracować, więc nie wiem na ile wystarczają. Wszystkich CB-maniaków pozdrawiam i: do usłyszenia na trasie
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 29.06.2006 10:13

ryba850 napisał(a):Całe radio wygłada tak: http://ryba850.w.interia.pl/IMG_0065.JPG
Na samych bateriach nie byłem zmuszony pracować, więc nie wiem na ile wystarczają. Wszystkich CB-maniaków pozdrawiam i: do usłyszenia na trasie

Dzięki "ryba 850".
Właśnie wczoraj je kupiłem za 399 zł. Dokupiłem też antenę President Georgia za 170 zł. (moc max. 50W, zysk 3 db). Sprzedawca gawarantuje na niej praktyczny zasięg dla aut w konwoju: 8-10 km, a w otwartym terenie nawet ponad 20 km.
Piszesz o zasiegu 1km - czemu taki mały? ... chyba na krótkiej antenie ręcznej? ... a jeśli na zewnętrznej, to na jakiej?
Czy trzeba instalować jakiś filtr przeciwzakłóceniowy na instalcję elektryczną w samochodzie?
pozdr.
Jacek
Ostatnio edytowano 03.07.2006 22:58 przez jacirg, łącznie edytowano 2 razy
ryba850
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryba850 » 29.06.2006 12:22

Ja mam skręcone radyjko na minimum bo inaczej jest straszny zgiełk w eterze, ale to mój świadomy wybór, jak jedziesz w dwa autka to i tak nie oddalasz się bardziej niż na kilkaset metrów, a szumu zdecydowanie mniej, w zestawie mam antenkę Lemma AT106 dlugości 820mm 150W +1,2dB. Życzę zadowolenia z nowego zakupu i do usłyszenia na trasie. Ja jeżdżę srebrnym Focusem II z tablicą DW.
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 29.06.2006 13:02

ryba850 napisał(a):Ja mam skręcone radyjko na minimum bo inaczej jest straszny zgiełk w eterze, ale to mój świadomy wybór, jak jedziesz w dwa autka to i tak nie oddalasz się bardziej niż na kilkaset metrów, a szumu zdecydowanie mniej, w zestawie mam antenkę Lemma AT106 dlugości 820mm 150W +1,2dB. Życzę zadowolenia z nowego zakupu i do usłyszenia na trasie. Ja jeżdżę srebrnym Focusem II z tablicą DW.

Dzięki, wielkie dzięki "ryba850"!
Jesteś "ojcem" mego CB ("urodziło" mi się dzięki Twemu postowi). :lol: :lol: :lol:
Do usłyszenia na trasie, a może i do zobaczenia. Jeżdżę szarym, antracytowym VW Polo Classic na tablicach DW, a w trasę do Cro wyruszamy z Wrocławia 18-08-br., ok. g. 15-tej.
Serdecznie pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję za rady. :)
Jacek
lipek11
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lipek11 » 05.07.2006 17:17

Witam,
przy montażu CB musicie pamiętać o jednym: można mieć najlepsze radio i super antenkę a nie będzie efektu w postaci dobrego odbioru(szumy,krótki zasięg).A wystarczy odwiedzić srwis CB radio w celu dostrojenia anteny(ok.20zł).Przy dostrojonej antenie można całkowicie rozkręcić radio i nie słychać żadnych szumów, a zasięg to ok. 10-15km
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 05.07.2006 19:04

lipek11 napisał(a):Witam,
przy montażu CB musicie pamiętać o jednym: można mieć najlepsze radio i super antenkę a nie będzie efektu w postaci dobrego odbioru(szumy,krótki zasięg).A wystarczy odwiedzić srwis CB radio w celu dostrojenia anteny(ok.20zł).Przy dostrojonej antenie można całkowicie rozkręcić radio i nie słychać żadnych szumów, a zasięg to ok. 10-15km

... Ooooo! .... dzięki "lipek11" ... wielkie dzięki ... tego mi było trzeba, takiego właśnie potwierdzenia! ... wczytywałem sie na fachowym forum CB na temat strojenia anten i tam nie polecają strojenia anten fabrycznie nowych ... ale ja nie jestem zadowolony z jakości odbioru i nadawania ... jutro jadę do strojenia ... raz jeszcze dzięki ... :)
73! i 69! i 55! :)
Jacek
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 08.07.2006 17:37

Może Ktoś napisać kilka zdań o czeskim CB slangu?
Jak brzmią czeskie ostrzeżenia o drogowych policyjnych patrolach, np: "suszarkach" i "patelniach".
Czy można liczyć w Czechach na takie o strzeżenia w nasłuchu CB i na jakim kanale?
pozdr.
Jacek
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.07.2006 18:37

lipek11 napisał(a):Witam,

Jest kolego jedno "ale".
Pod warunkiem, że nie rozmawiasz w dużym mieście, gdzie jest jeden wielki zgiełk. Mam prawidłowo zestrojoną antenę President oraz radio Herbert i niestety tego zjawiska nie wyeliminujesz. Wczoraj i dzisiaj ze spokojem słuchałem Francuzów na dość mocno skręconym SQUELCHU.
Napisz, jakie masz radio, to może się na nie przesiądę i nie będę musiał słuchać niechcianych rzeczy. W zasięg 20km bez dopału i dobrą jakość połączenia mobilnego nie wierzę.

FUX
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 12.07.2006 14:10

... napiszcie Koledzy jak jest po drodze w trasie do Chorwacji z legalnością używania CB? ... w Czechach? ... w Austrii? ... Słowenii? ... no i w Chorwacji? ... i proszę nie piszcie w stylu "podobno" , "wydaje mi się" lub "szukaj" itp., tylko konkretnie czy, gdzie i jakie mogą być kłopoty. W kilku słowach, najlepiej z własnego doświadczenia.
Za rady będę też wdzięczny :) .
Pozdrawiam
Jacek
fidoklm
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) fidoklm » 12.07.2006 20:54

jacirg napisał(a):... napiszcie Koledzy jak jest po drodze w trasie do Chorwacji z legalnością używania CB? ... w Czechach? ... w Austrii? ... Słowenii? ... no i w Chorwacji? ... i proszę nie piszcie w stylu "podobno" , "wydaje mi się" lub "szukaj" itp., tylko konkretnie czy, gdzie i jakie mogą być kłopoty. W kilku słowach, najlepiej z własnego doświadczenia.

Byłem, jechałem i używałem CB.

Koledzy chciałem się podzielić uwagami odnośnie CB na trasie do Chorwacji.
Byłem na wyspie Pag jechałem przez Czechy, Austrię i Słowenię. Nigdzie nie chowałem anteny, nikt się nie czepiał na granicach. Na trasie
na kanale 28 do Grazu był gwar aż miło pełna informacja o trasie. Po odbiciu na Słowenię było już trochę ciszej ale co jakiś czas słychać naszych. W samej Chorwacji za Zagrzebiem zrobiło się już troche ciaśniej w eterze. Co ciekawe 99% aut z batami na dachu to Polacy.

Pozdrawiam
--------------
Fidoklm
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Radio CB w trasę do Chorwacji. - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone