Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Radio CB w trasę do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Maciek95
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciek95 » 25.06.2006 20:56

Co do CB to rozmawiac mozna ze soba do odleglosci nawet 10 km, mysle ze najbardziej przydaja jak sie ekipa pogubi. No i jest gwarancja ze napewno bedzie zasieg a z krotkofalowkami jest roznie 8) A i zawsze mozan zapytac o droge korki i mozliwaoc objazdu :!:
krzysiekrz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekrz » 25.06.2006 21:08

Luckhasz napisał(a):Sprawdzone - zamykajac walkie talkie w karoserii spokojnie dziala na 2-3 km - a taka odleglosc moim zdaniem jest wystarczajaca jadac razem.

Bez urazy, ale w taki zasięg nie chce mi się wierzyć. No chyba, że w idealnych warunkach, tzn. mało zakłóceń zewn., droga prosta, bez wzniesień itp. Czy taki zasięg był w miastach ? Nie sądzę. Poza tym, jeśli piszesz, że zasięg jest 2-3km, to znaczy, że 3km to jest granica zasięgu, czyli swobodnie gadać można na znacznie mniejsze odległości.
Kiedyś testowałem radyjko z bardzo kiepską antenką na dachu auta i udało sie porozumieć na 15km. Tzn. udało się przekazać krótką informację po kilku minutach prób rozmowy. Rzeczywisty zasięg, czyli taki na który można się bez problemu i szybko dogadać w każdym miejscu, był max 3-5km.
Kolejna sprawa to zakłócenia z układu zapłonowego silnika. Jeśli jeździsz dizlem, to Ciebie to nie dotyczy, ale w benzyniakach warkot jest bardzo głośny. Trzeba bardzo mocno odciąć squelchem, a to znacznie obniża czułość. Radyjko powinno mieć więc odpowiednie filtry, a nie sądze, żeby te proponowane przez Ciebie je posiadały.
Inna sprawa, że 2-3km to jest zasięg wg mnie zdecydowanie niewystarczający. Komunikacja radiowa przydaje się właśnie wtedy, gdy oddalimy się od siebie bardziej, no i w miastach.
CB musi trochę kosztować. IMHO nie opłaca się kupować tego specjalnie na wyjazd do Cro, chyba, żeby potem od razu opchnąć. Jeśli ktoś chce wydać 100zł na 2 radyjka, to lepiej sobie dać spokój i tę kasę przepić.
krzysiekrz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekrz » 25.06.2006 21:13

Maciek95 napisał(a):Co do CB to rozmawiac mozna ze soba do odleglosci nawet 10 km, mysle ze najbardziej przydaja jak sie ekipa pogubi. No i jest gwarancja ze napewno bedzie zasieg a z krotkofalowkami jest roznie (...)

No i właśnie o to mi chodziło w poprzednim poście ;-)
Bond
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bond » 25.06.2006 22:24

Te małe radyjka maja jednak zasięg do 4-5 km i są rewelacyjne w jezdzie parami /samochody/ - sprawdzone, szczególnie w nocy, gdzie wizualnie nie bardzo jest kontakt z drugim autem.
Przy zgubieniu się na dłuzej i dalej, to już pozostaje komóra.
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 26.06.2006 08:22

Witam Wszystkich, dobrego dnia.
Skłaniam się coraz bardziej do kupna jednak krótkofalówek, ze względu na ich uniwersalność.
Pojawiły się niedawno na rynku Mitlandy XGT 600 PR i 650 PR o mocy 5W i deklarowanym zasięgu 28,8 km. Aż się wierzyć nie chce. 8O 8O 8O
Czy może ktoś już je testował? Czy może potwierdzić te osiągi?
Pozdrawiam.
Jacek
krzysiekrz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekrz » 26.06.2006 09:29

No jeśli mają 5W to z długimi antenami może być duży zasięg. Ale - tak jak wspominałem wcześniej - do auta potrzebne są anteny na zewnątrz samochodu. Koniec, kropka.
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 26.06.2006 09:47

krzysiekrz napisał(a):... - do auta potrzebne są anteny na zewnątrz samochodu. Koniec, kropka.

... rozumiem ... że antena na zewnątrz ... ale ... ale ... zależy co komu, do czego i na jaki czas potrzebne oraz na co go stać :).

A ja nadal szukam tych co już mają przetestowane Mitlandy GXT 600PR :!: Są tacy? To, proszę podzielcie się wiedzą.
pozdr
Jacek
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 26.06.2006 10:17

Luckhasz napisał(a):Sprawdzone - zamykajac walkie talkie w karoserii spokojnie dziala na 2-3 km - a taka odleglosc moim zdaniem jest wystarczajaca jadac razem.

Jeżeli będziecie jechać zderzak w zderzak to tak, natomist kazdy odjazd na odległość juz 300 - 500 m powoduje to, że nic nie słychać, a jak słychać, to bardzo niewyraźnie... Przerabiałem to z kumplem w zeszłym roku i zdecydowanie odradzam takie rozwiązanie. Nie ma to jak sprawdzony zestaw CB z anteną na dachu.
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 26.06.2006 10:39

moondek napisał(a):

Jeżeli będziecie jechać zderzak w zderzak to tak, natomist kazdy odjazd na odległość juz 300 - 500 m powoduje to, że nic nie słychać, a jak słychać, to bardzo niewyraźnie... Przerabiałem to z kumplem w zeszłym roku i zdecydowanie odradzam takie rozwiązanie. Nie ma to jak sprawdzony zestaw CB z anteną na dachu.

... a ilu W-atowe mieliście te krótkofalówki? ... pewnie 0,5 W, na deklarowany osiąg 2-3km.
Przy 5 W-atowych myślę, że nie będę musiał jechać zdrzak w zderzak. Te mają deklarowany zasięg 28,8 km. No niech w trudnym terenie spadnie nawet 3-krotnie, to i tak zostaje 8-9km łączności w konwoju. ... Spoko wystraczy dla mnie.
pozdr
jacek
krzysiekrz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekrz » 26.06.2006 17:08

jacirg napisał(a):(...) Te mają deklarowany zasięg 28,8 km. No niech w trudnym terenie spadnie nawet 3-krotnie, to i tak zostaje 8-9km łączności w konwoju. ... Spoko wystraczy dla mnie.
pozdr
jacek

Nie 3-krotnie, ale 30-krotnie. Każdy producent poda maksymalny zasięg jaki udało mu się kiedykolwiek uzyskać w idealnych warunkach (np z jednej góry na drugą :-D ).
To nie chodzi o to na co kogo stać, tylko o to, żeby wydając kikaset zł nie być rozczarowanym. Karoseria jest puszką faradaya, a wiadomo jak to działa. Tego nie przeskoczy marketing producenta radyjek.
Podobnie jak z deklarowanym zasięgiem kart wi-fi. Mam coś takiego w domu. Producent podaje zasięg w budynku chyba 200m - w życiu nie uzyskam nawet połowy tego (ba, nawet 50m to jest problem).
Takie ktrótkofalówki to może być fajna zabawa np w lesie na rowerach, albo w górach :-)
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 27.06.2006 10:26

krzysiekrz napisał(a):
jacirg napisał(a):(...) Te mają deklarowany zasięg 28,8 km. No niech w trudnym terenie spadnie nawet 3-krotnie, to i tak zostaje 8-9km łączności w konwoju. ... Spoko wystraczy dla mnie.
pozdr
jacek

Nie 3-krotnie, ale 30-krotnie. Każdy producent poda maksymalny zasięg jaki udało mu się kiedykolwiek uzyskać w idealnych warunkach (np z jednej góry na drugą :-D ).
To nie chodzi o to na co kogo stać, tylko o to, żeby wydając kikaset zł nie być rozczarowanym. Karoseria jest puszką faradaya, a wiadomo jak to działa. Tego nie przeskoczy marketing producenta radyjek.
Podobnie jak z deklarowanym zasięgiem kart wi-fi. Mam coś takiego w domu. Producent podaje zasięg w budynku chyba 200m - w życiu nie uzyskam nawet połowy tego (ba, nawet 50m to jest problem).
Takie ktrótkofalówki to może być fajna zabawa np w lesie na rowerach, albo w górach :-)

Cześć Krzysiek!
Polegam na Twojej wiedzy i doświadczeniu (rozumiem, że takie masz). Dzięki, że zwrócileś mi na to uwagę, bo pamiętam jeszcze ze szkoły średniej (kiedy to było?) czym jest puszka Faraday'a.
Przemyślę raz jeszcze sprawę.
A jakie niedrogie CB polecałbyś (moc, antena, marka itp.), jeśli mogę zapytać :)?
pozdr
Jacek
krzysiekrz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekrz » 27.06.2006 10:36

Wiesz co, tak bardzo się na tym nie znam. Nie interesuję się tym sprzętem i nie bardzo potrafię coś doradzić. Ja mam radio President, ale nie pamiętam dokładnie jakie :-D . Wiem tylko, że radio powinno mieć filtr od układu zapłonowego i najlepiej, żeby miało mikrofon na kablu, bo ręczne radia są niewygodne w samochodzie - czyli powinno to być radio przeznaczone do samochodu. Mam jeszcze ręczne Alany i to jest dosyć niewygodne no i buczy strasznie.
Miałem okazję trochę pojeździć z CB. Jadąc samemu po Polsce, to ma to sens tylko ze względu na komunikaty o partolach (bo nie preferuję pogaduszek w czasie jazdy), natomoast jadąc w 2 lub więcej aut w tak daleką podróż jak do Cro, to jest świetna sprawa!
Zazwyczaj jednak nie zabieram tego koromysła do samochodu, bo mi przeszkadzają te kable, anteny itp :-).

I jeszcze dodam, że jakiś rok temu przeprosiłem się z radyjkiem i zamontowałem je w aucie. Efekt był taki, że po 3 dniach jazdy dostałem wysoki mandat, bo komunikaty z CB były, że nie ma radaru, a radar był :-( . I to był mój 1-szy mandat do 3 lat ....
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 27.06.2006 10:49

krzysiekrz napisał(a):Wiesz co, tak bardzo się na tym nie znam. Nie interesuję się tym sprzętem i nie bardzo potrafię coś doradzić. Ja mam radio President, ale nie pamiętam dokładnie jakie :-D . Wiem tylko, że radio powinno mieć filtr od układu zapłonowego i najlepiej, żeby miało mikrofon na kablu, bo ręczne radia są niewygodne w samochodzie - czyli powinno to być radio przeznaczone do samochodu. Mam jeszcze ręczne Alany i to jest dosyć niewygodne no i buczy strasznie.
Miałem okazję trochę pojeździć z CB. Jadąc samemu po Polsce, to ma to sens tylko ze względu na komunikaty o partolach (bo nie preferuję pogaduszek w czasie jazdy), natomoast jadąc w 2 lub więcej aut w tak daleką podróż jak do Cro, to jest świetna sprawa!
Zazwyczaj jednak nie zabieram tego koromysła do samochodu, bo mi przeszkadzają te kable, anteny itp :-).

I jeszcze dodam, że jakiś rok temu przeprosiłem się z radyjkiem i zamontowałem je w aucie. Efekt był taki, że po 3 dniach jazdy dostałem wysoki mandat, bo komunikaty z CB były, że nie ma radaru, a radar był :-( . I to był mój 1-szy mandat do 3 lat ....

Dzięki Krzysiek, wielkie dzięki ... bo już byłem napalony na te krótkiefale na 28,8 km. Teraz się wstrzymam, pomyślę i poradzę.
pozdr
Jacek
krzysiekrz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekrz » 27.06.2006 10:51

Zastanów się dobrze, bo to jednak sporo kosztuje. Jeśli miałbyś tego używać głównie poza samochodem, to może jednak ręczne radiotelefony ?
Pozdrowienia.
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 27.06.2006 11:57

krzysiekrz napisał(a):Zastanów się dobrze, bo to jednak sporo kosztuje. Jeśli miałbyś tego używać głównie poza samochodem, to może jednak ręczne radiotelefony ?
Pozdrowienia.

... i tu jest właśnie problem ... bardziej przydałyby mi się krótkofalówki, ale chciałbym mieć też niezawodną komunikację między autami jadąc do Cro,
... i tak miotam się między radiem, a krótkofalą ... :(
... gdybym miał pewność, że te nowe krótkofalówki Midlanda na 28,8 km zapewnią kontakt między autami w ruchu na odległość ok. 5 km, to decydowałbym się na nie, przy niekwestionowanej wyższości CB,
... ale ta puszka Farday'a mnie mocno konfunduje ... no i to co napisałeś - 30-krotny spadek deklarowanego zasięgu - poważnie mnie zniechęca (wtedy spada do ok. 1km - mało!) ...
pozdr
Jacek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Radio CB w trasę do Chorwacji. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone