Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Radio CB

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krzysiekrz
Croentuzjasta
Radio CB

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekrz » 04.08.2004 20:27

Kto jechał z antenką radyjka CB na samochodzie? Były jakieś kłopoty za granicą? A może zdejmowaliście bata przy przekraczaniu granic? Czy słychać było polskich kierowców na trasie?
Ballah
Odkrywca
CB radio

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ballah » 02.05.2005 09:44

Widzę, że od roku nikt nie podjął tematu. Więc pytam Was:
czy ktoś z cromaniaków ma CB w aucie?
Jeżeli tak, to pytania jak w poprzednik poście.
krzysiekrz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekrz » 02.05.2005 11:56

No to odpowiem ja :-D.
Zabrałem radyjko w zeszłym roku i na czas przejazdu przez granicę PL/SLO zdjąłem antenę z dachu. Nie wiem czy to było konieczne, ale celnicy na tej właśnie granicy byli najbardziej dociekliwi z całej podróży.
Teraz nie jest wymagane zezwolenie na użytkowanie CB do 4 watt.
Podczs jazdy w 2 lub więcej samochodów CB to super sprawa.
Za granicą cisza w eterze jak makiem zasiał.
Krzysiek.
PS.: eh, dawno nie zaglądałem na forum.
Ballah
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ballah » 04.05.2005 09:56

krzysiekrz napisał(a):No to odpowiem ja :-D.
...Teraz nie jest wymagane zezwolenie na użytkowanie CB do 4 watt...
Krzysiek.
PS.: eh, dawno nie zaglądałem na forum.

U nas nie jest wymagane, to prawda, ale tam dalej?
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 04.05.2005 12:32

Myśle ze to dobre pytanie do URT!

Piotr
arten
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arten » 04.05.2005 19:48

No Piotrze przecież tam pracowałeś (URT) jakiś czas temu nieprawdaż?
Mariusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz » 04.05.2005 22:34

Piotr Lutynski napisał(a):Myśle ze to dobre pytanie do URT!

Myślę, że URTiP nie będzie potrafił na takie pytanie odpowiedzieć... :wink:
W Polsce nie jest konieczne zezwolenie na używanie homologowanego CB w podstawowej 40-stce przy nadajniku o mocy AM i FM do 4 W i w SSB do 12 W. Ale w poszczególnych krajach sytuacja wygląda różnie. Są kraje, w których zezwolenie jest wymagane na podstawową 40-stkę w FM powyżej 1 W i AM powyżej 4 W. Są również kraje (Austria !) gdzie używanie jakiegokolwiek CB jest uwarunkowane posiadaniem zezwolenia. Jednak w każdym z tych krajów sprzęt musi posiadać homologację ważną w danym kraju (lub homologację zgodną z normami UE).
Tyle przepisy. Praktyka jest różna...
Poczytaj np. archiwum pl.rec.radioCB - jest tam trochę na ten temat. Również w niektórych wortalach internetowych poświęconych CB znajdziesz co nieco informacji.
marecki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecki » 16.05.2005 09:24

Witam
W roku 2004 zabrałem CB na wakacje do CRO. Zamontowane było w Warszawie i nie zdejmowałem antenki przez cały czas wakacji za granicą. Nikt nie pytał o papiery. Za nasza granicą cisza na całej skali 40 kanałow.
pozdrawiam
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 16.05.2005 10:15

arten napisał(a):No Piotrze przecież tam pracowałeś (URT) jakiś czas temu nieprawdaż?

Tyle ze wtedy nazywało sie to PAR... to juz 10 lat i wiele sie zmieniło od tego czasu... może maja jakieś dane jakie obowiązuja przepisy w tym zakresie w krajach Unii Europejskiej- mysle ze było to analizowane w kontekscie zgodności z prawem UE......

Piotr
JARUT
Podróżnik
CB radio

Nieprzeczytany postnapisał(a) JARUT » 17.05.2005 10:15

Witam!!
Mam pytanie , czy ktoś z cromaniaków używał w Cro radiotelefonów
krótkofalówek np MIDLAND GXT 400 ? na ile to jest zgodne z przepisami w Cro i na trasie? Pozdrawiam i czekam na opinie .
A może uruchomić kanał wzajemnej pomocy dla cromaniaków na wczasach , może ten temat uruchomić w innym miejscu " Forum"
pogodna
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pogodna » 17.05.2005 11:21

marecki napisał(a):Witam
W roku 2004 zabrałem CB na wakacje do CRO. Zamontowane było w Warszawie i nie zdejmowałem antenki przez cały czas wakacji za granicą. Nikt nie pytał o papiery. Za nasza granicą cisza na całej skali 40 kanałow.
pozdrawiam

Było cicho , bo trzeba zmienić zakres częstotliwości.
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 17.05.2005 11:34

Pamietan ze w latach 80-tych gdy u nas byl jeszcze stan wojenny ... ale i pozniej tzn nagdzieś w 90-91 roku było duzo słychać stacji z byłej jogosławi.

pozdr
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 18.05.2005 09:37

Jeszcze gdzieś mam kilkanaście kart QSL potwierdzajacych łączności DX z Wielką Brytanią z początku lat 90-tych
President Harry (FM); antena 5/8 lambda

Pozdr
Andrzej40
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej40 » 19.05.2005 21:20

Ach..łezka się w oku kręci...a pamiętacie Panowie te nie legalne ,, dopałki"
po 100Watt w autkach...wszystko w zasięgu 100m ,,świeciło" a i w telewizorze można było posłuchać o czym chłopaki rozmawiają :lol: .
Piotrze chyba miałeś wtedy dużo pracy... :D Pozdrawiam serdecznie.
Też miałem wtedy Presidenta.

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone