Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Radio CB na trasie PL-HR-PL?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 12.10.2013 21:08

hrupek666 napisał(a): i Hustlerze 100

To antena dość dobra jak na tę cenę tzw. budżetowa .

W nadawaniu nie ma różnicy pomiędzy Presidentem .

Różnica jest po roku, dwóch ... President , Sirio , jest, a Hustler jest ale zjedzony przez rdzę i inne produkty chemiczne... proponuję jakieś Sirio, np AS145, ML 145, z krótszych i solidnych Wilson Litlle Will ... AS145/ML145 - jakieś 130 - 150 zł, Willson - 110 zł.
edo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 14.10.2013 14:52

nie miałem styczności z hustlerem , ale chyba w tej antenie jest problem z przeciekaniem więc pewnie trzeba by było uszczelnić silikonem wrażliwe miejsca. Podobnie jest z antenami Lemm, wystarczy uszczelnić obudowę (chwycić dwa końce, trochę odkręcić, dać trochę silikonu i zakręcić) co zajmuje minutę i antena praktycznie niezniszczalna.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.10.2013 16:48

Kiedyś już napisałem, teraz powtórzę jeszcze raz. W łączności za pomocą CB radia i temu podobne podstawowa rzeczą jest t/z. widoczność pomiędzy antenami obojętnie jakie i za ile macie. Nie ma widoczności i w 95% nie ma łączności.
kocisko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kocisko » 14.10.2013 17:53

To ja napisał(a):Kiedyś już napisałem, teraz powtórzę jeszcze raz. W łączności za pomocą CB radia i temu podobne podstawowa rzeczą jest t/z. widoczność pomiędzy antenami obojętnie jakie i za ile macie. Nie ma widoczności i w 95% nie ma łączności.

Do tego jeszcze można dodać że prawidłowa widoczność anten to umieszczenie jej w najwyższym punkcie pojazdu i prostopadle do jezdni.
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 14.10.2013 18:09

auto_gt napisał(a):
hrupek666 napisał(a): i Hustlerze 100

To antena dość dobra jak na tę cenę tzw. budżetowa .

W nadawaniu nie ma różnicy pomiędzy Presidentem .

Różnica jest po roku, dwóch ... President , Sirio , jest, a Hustler jest ale zjedzony przez rdzę i inne produkty chemiczne... proponuję jakieś Sirio, np AS145, ML 145, z krótszych i solidnych Wilson Litlle Will ... AS145/ML145 - jakieś 130 - 150 zł, Willson - 110 zł.

Może i masz racie nie będę się spierał nie o to chodzi, mój pierwszy h-100 chodził 5 lat i było ok owszem zgnił ale działał(bat posłużył do awaryjnego otwarcia pojazdu :twisted: ) nowy bat kosztował 25zł dołożyłem kolejne 25zł i teraz też mam h-100 i go uszczelniłem jak tam ktoś napisał chodzi ok.
W sprinterach mają po 3 lata i chodzą a i nikt ich nie chce pożyczyć :twisted: .
Co do tego najwyższego punktu na aucie :!: i stawianiu na środku dachu , zadam pytanie :?:
1,2,czy 5km lepiej :?: przy większej prędkości przewód zaczyna rysować dach i co wtedy :?:
Czy warto :?:

Jeszcze jedna jest ważna sprawa :!: umiejętność obsługi radia odpowiedniego ustawienia SQUELCH , RF-Gain itp.

A nie włączenie u narzekanie :!: że szumi :!: trzeszczy :!: itd :smo:
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 14.10.2013 18:31

Bat w H-100 jest inny , nazwijmy to prawidłowo promiennik , h-100 to drut , ale czy jest on zestali sprężynowej ? czy zwiniesz w kółko i się wyprostuje ?

Promienniki Sirio to pręt stożkowy im wyżej tym cieńszy - stawia mniejszy opór powietrza i nawet przy dużej prędkości mniej się "kładzie"

Sirio zwijam w kółko 40 cm i wysyłam w paczce - klient rozwija i jest prosty ...

Sprawa "widzenie się anten " fale czasem odbieramy z odbicia (miasto) ,a na prostych liczy się długość bo długi promiennik fizycznie więcej fali wyemituje w eter i więcej fal elektromagnetycznych odbierze , a nie "widzi "... czy nie widzi ?

W dodatku są anteny 4/8 5/8 itd , są anteny które promieniują poziomo jest ich mało są to właśnie 5/8 fali ,a inne emitują stożkiem z podstawą stożka w chmurach więc im dalej tym słabiej słychać itd, itp.

Dla zainteresowanych jest fajny materiał :Anteny CB1 , CB2
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 14.10.2013 18:53

auto_gt napisał(a): h-100 to drut , ale czy jest on zestali sprężynowej ? czy zwiniesz w kółko i się wyprostuje ?

Dlatego piszę że otwierałem nim auto i jak go zawinąłem w pętelkę to został z tą pętelką :wink:
Czy z inną droższą anteną bym to zrobił :?:
Pewnie nie bo by mi było szkoda,a tak mam otwarte auto i nową antenę :lol:

A w sprincie robi także za czujnik wysokości jest ustawiona na mocowaniu do dachu(taki patent)i wystaje 5cm ponad plandekę i kurnik(3.30m) jak jest blisko to ją słychać. :D
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 14.10.2013 19:51

auto_gt napisał(a):
Dla zainteresowanych jest fajny materiał :Anteny CB1 , CB2

Autorem tych filmów jest właściciel firmy " Saxon " niezły " fachura " w dziedzinie CB :lol:

http://www.cb-mania.pl/forum/index.php?showtopic=3413
http://www.cb-forum.pl/topics121/saxon- ... t12912.htm

Ups ... a może "auto_gt" to " Saxon " :lol:
Ostatnio edytowano 14.10.2013 21:00 przez jasio, łącznie edytowano 1 raz
waldis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldis » 14.10.2013 20:52

To ja napisał(a):Kiedyś już napisałem, teraz powtórzę jeszcze raz. W łączności za pomocą CB radia i temu podobne podstawowa rzeczą jest t/z. widoczność pomiędzy antenami obojętnie jakie i za ile macie. Nie ma widoczności i w 95% nie ma łączności.

Ciekawa teoria. Możesz ją rozwinąć? Korzystam z urządzeń radiowych, w których anteny się "nie widzą", a one działają (CB-Radio, walkie-talkie). A mój tablet to całkiem zgłupiał jak mu Twój post przeczytałem. Bo czasem przez dwie ściany "nie widzi" routera, a działa (a było nie było jest to transmisja radiowa). Ale my z tabletem nie jesteśmy znawcami w temacie. No i zostaje jeszcze 5%.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.10.2013 14:31

Polega na prostolinijnym rozchodzeniu się fal nad sferyczna powierzchnią Ziemi. Bezpośrednia widoczność między dwoma antenami jest możliwa jedynie wtedy, gdy co najmniej jedna z nich znajduje się na pewnej wysokości nad Ziemią.
Fale krótkie obejmują zakres częstotliwości od 3 do 30 MHz (od 100 do 10 m). Fale powierzchniowe tego zakresu zanikają już w odległości od kilku do kilkudziesięciu kilometrów. Odbiór fal krótkich odbywa się głównie z wykorzystaniem fal jonosferycznych.
Obszarem najlepszego odbioru fal ultrakrótkich jest zawsze obszar widzialności optycznej. Poza horyzontem optycznym natężenie pola elektromagnetycznego wytwarzanego przez nadajnik ultrakrótkofalowy szybko maleje.
Na podstawie międzynarodowych ustaleń w radiofonii na falach ultrakrótkich wykorzystuje się transmisję z modulacją częstotliwości (FM), natomiast na falach długich, średnich i krótkich – z modulacją amplitudy (AM).
Router, powiadasz przez dwie ściany. Kolego zależy jaka częstotliwość jak 2,5GHz bardzo wolny przesył danych i prawdopodobnie częste zrywanie transmisji, jak 5GHz transmisja raczej wątpliwa, powiedz to swojemu tabletowi, żeby już więcej nie był zdziwiony, jak się nie połączy z routerem.
waldis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldis » 15.10.2013 19:49

Dzięki za wykład.
Zamówiłem właśnie dwuzakresowy router wi-fi. Zobaczymy co tablet na to ;)

PS Sorki za mały OT.
edo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 16.10.2013 09:17

też mi wykład :wink:
w zastosowaniu mobilnym sprawa jest prosta - długość anteny i jakość wykonania( np. jak przecieknie to będzie gorzej pracować, albo wcale).
Co do radia - najważniejszy jest rf-gain.
Najlepiej pojeździć jeden tydzień z batem długim np. 1,8 m a potem krótszym np. 1,0 m i wszystko się wyjaśni.

I jeszcze jedno, mając antenę krótką a sztywną np. Sirio omega 27 i długą a elastyczną np. Lemm 1700 , obie na mocnej podstawie np. Lemm BA-150 to wjeżdżając pod przeszkodę około 30 cm nad dachem (np. konary drzew), większym prawdopodobieństwo że spadnie krótka omega a nie dłuższy lemm. Inaczej sprawa wygląda na parkingach podziemnych - w przypadku długiej anteny mogą nam policzyć za świetlówki :wink:

Tak, że do miasta ze względu na parkingi krótsza antenka, a w trasie dłuższa - i to cała filozofia.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.10.2013 21:16

Kolego, zapamiętaj im krótsza fala tym więcej anten. A swoją sztywną antenę możesz sobie wsadzić, tam gdzie plecy kończą swoją szlachetną nazwę.
Ps. Fale mikrotrótkie o odpowiedniej długlści przenikające przez materję powodują wyzwalanie ciepła.
Swoją drogą pisanie i komunikowanie się za pomocą Tableta jest popieprzone, co uczyniłem to z nieukrywaną trudnością.
edo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 17.10.2013 08:01

żeby rozwiać wątpliwości, anteny nie muszą się "widzieć".
emisja antenki mobilowej około 10% nad horyzontem a to nie jest wcale płasko.
Najlepiej by to było widać na makiecie jakiegoś terenu, jeśli nadajesz z jednego końca miasta, a ktoś jest na drugim końcu, bezpośrednio przed wami nie ma większych przeszkód terenowych to twoje 10% i jego 10 % powoduje że się "spotkacie" mimo sporej odległości i zabudowań.
Inna sprawa to np. ostry zakręt omijający wysoką górę, wtedy nawet najlepsza antena nie pomoże łączność tracona jest błyskawicznie nawet po 200 -300 metrach, co wcale nie znaczy że się znowu nie "spotkacie" w miarę oddalania się.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 25.10.2013 12:39

A może by tak CB Radio podłączyć do własnego druta. Ciekawe jaki byłby zasięg na fali odbitej :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Radio CB na trasie PL-HR-PL? - strona 29
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone