Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Radio CB na trasie PL-HR-PL?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 07.08.2013 09:37

Używam CB od lat i bardzo sie przydaje. Nie tylko do uniknięcia ewentualnego mandatu bo na to mam inne sposoby (np przekraczanie w Polsce o mniej niż 20 km/h). Głownie chodzi o korki, wypadki, niespodzianki np. zataczajacy się pijaczek na "poboczu". Np tudzień temu w sobote przed południem korek na zjazd z A1 przed gdańskiem miał około 7km a wystarczyło wcześniej to wiedziec, zjechac kilkanaście km szybciej koło Tczewa i na Gdańskiej starówce byliśmy o ponad godzinę szybciej niż znajmi którzy jechali kawałek przed nami, nie mieli CB i nie odbierali komorki i pojechali jak gps nakazywał 8O
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 07.08.2013 11:45

piotrulex napisał(a):Używam CB od lat i bardzo sie przydaje. Nie tylko do uniknięcia ewentualnego mandatu bo na to mam inne sposoby (np przekraczanie w Polsce o mniej niż 20 km/h). Głownie chodzi o korki, wypadki, niespodzianki np. zataczajacy się pijaczek na "poboczu". Np tudzień temu w sobote przed południem korek na zjazd z A1 przed gdańskiem miał około 7km a wystarczyło wcześniej to wiedziec, zjechac kilkanaście km szybciej koło Tczewa i na Gdańskiej starówce byliśmy o ponad godzinę szybciej niż znajmi którzy jechali kawałek przed nami, nie mieli CB i nie odbierali komorki i pojechali jak gps nakazywał 8O

W miniony weekend na autostradzie A1 padł rekord. 27 lipca, w niedzielę, autostradą przejechało 63 561 pojazdów. Przez to tworzyły się tez ogromne korki przy zjeździe w Rusocinie.

Miałem podobną sytuację pod Katowicami - "zestaw" zajął jeden pas i utworzył się gigantyczny korek.
Tylko dzięki CB pojechaliśmy za innymi wiejskimi objazdami.
:D
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 07.08.2013 11:53

Jacek S napisał(a):
W miniony weekend na autostradzie A1 padł rekord. 27 lipca, w niedzielę, autostradą przejechało 63 561 pojazdów. Przez to tworzyły się tez ogromne korki przy zjeździe w Rusocinie.

Miałem podobną sytuację pod Katowicami - "zestaw" zajął jeden pas i utworzył się gigantyczny korek.

27 to byla sobota

3-go sierpnia również w sobotę też bylismy ale koras symboliczne z 1,5-2km. tez objezdzalismy choc pewnie wychodzilo w miare podobobnie, nie wiem

CB pozwala oszczędzać czas zwłaszcza jak się autem pracuje i kilka tysi km w miesiacu to standard
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 07.08.2013 12:11

piotrulex napisał(a):
Jacek S napisał(a):

27 to byla sobota

To się w gazecie walnęli...ja tylko ctrl+v
:wink:
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 07.08.2013 12:17

Czasami warto sprawdzić pismaka ;)
edo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 27.09.2013 14:02

w moich dwóch wyjazdów w te wakacje na trasie Kraków- Bańska Bystrzyca-Budapeszt- Zabrzeb -Pag i z powrotem mam takie spostrzeżenia:
- ruch na kanale 28 gdzie można uzyskać praktyczne informacje zaczyna się i kończy gdzieś w okolicach Bańska Bystrzyca- Rużemberok, im bliżej naszej granicy tym większy ruch w eterze,
- przez pozostałą część trasy miałem dziwne odczucia, pomimo że widziałem samochody z antenami to bardzo niechętnie mobile odpowiadali na pytanie o drogę.W tym miejscu trzeba zwrócić honor koledze FUX, bo radio mobilom służyło głównie jako zabawka dla dzieci, albo cisza w eterze aż nagle słychać dialogi gdzie co drugie słowo to kur... ch..., abo można było sobie przypomnieć zapomniane przeboje disco polo lat 90-tych.
No i tłumaczenie trasy przez 20 minut z czego 10 minut na to gdzie leży Budapeszt, a gdzie Wiedeń :wink:
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 28.09.2013 21:25

lukasz22i napisał(a):
FUX napisał(a):Zrobiłem 4kkm i na nic się nie przydało... :wink:

Zrobiłem 3kkm i podobnie...zresztą 3 raz :lol:

Będziesz miał pecha kolego jeden z drugim i potrzebował pomocy to docenisz CB ...

To tak jak z prezerwatywą : lepiej ją mieć i nie użyć , niż odwrotnie ...
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 28.09.2013 21:37

edo napisał(a):w moich dwóch wyjazdów w te wakacje na trasie Kraków- Bańska Bystrzyca-Budapeszt- Zabrzeb -Pag i z powrotem mam takie spostrzeżenia:
- ruch na kanale 28 gdzie można uzyskać praktyczne informacje zaczyna się i kończy gdzieś w okolicach Bańska Bystrzyca- Rużemberok, im bliżej naszej granicy tym większy ruch w eterze,
- przez pozostałą część trasy miałem dziwne odczucia, pomimo że widziałem samochody z antenami to bardzo niechętnie mobile odpowiadali na pytanie o drogę.W tym miejscu trzeba zwrócić honor koledze FUX, bo radio mobilom służyło głównie jako zabawka dla dzieci, albo cisza w eterze aż nagle słychać dialogi gdzie co drugie słowo to kur... ch..., abo można było sobie przypomnieć zapomniane przeboje disco polo lat 90-tych.
No i tłumaczenie trasy przez 20 minut z czego 10 minut na to gdzie leży Budapeszt, a gdzie Wiedeń :wink:

hmmm nie będę polemizował, nam CB się przydaję bo mykamy w kilka aut, to że mniejszy ruch w eterze to żadna nowość trafiłbyś na korek to zapewne by się dowiedział czemu i dlaczego ten korek, jak jedziesz sam to praktycznie od Austrii to możesz sobie je wyłączyć, sporadycznie jak się trafi duży mobil to coś się dowiesz, a tak to pieprzenie o dupie Maryny czyli o wszystkim i o niczym
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 28.09.2013 21:55

Kiedyś wyżej był poruszany temat anteny President Florida z tą, taką beczką , otóż beczka się przesuwa po promienniku i w tych antenach służy do strojenia anteny , pomimo że to jest antena helikalna i się jej nie stroi to można dopieścić SWR i tym samym poprawić parametry nadawania / odbioru .
Z reguły wychodzi , że ta beczka optymalną wartość SWR zyskuje w pozycji max. do góry promiennika .

Sam mam antenę President Florida Export , jest nie droga około 100 zł i nie ma tej "beczki" ,odbiór i zasięg jest dobry jak na długość promiennika 40 cm . .

Jest to dobra alternatywa dla tych użytkowników CB co nie chcą , lub nie mogą wozić " batów" i mieć dyskretną antenę CB .

Sprawdziłem - polecam .
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 28.09.2013 22:08

auto_gt napisał(a):
Jest to dobra alternatywa dla tych użytkowników CB co nie chcą , lub nie mogą wozić " batów" i mieć dyskretną antenę CB .

Sprawdziłem - polecam .

Heniu(jeśli mogę oczywiście) masz rację przy cytowanej przez Ciebie antenie , dla tych co tylko słuchają styka ona w zupełności na trasie, a przy jej zasięgu ok 3km styka w zupełności, wiec jak Ci odpowiedzą co Cię mijają to się dowiesz co jest przed Tobą, inna kwestia czy dostaniesz odpowiedź, bo coraz częściej widzisz że mija Cię mobil z batem i jak się zapytasz to cisza jest :D , ja tam polecam wszystkim Sirio Ml 100 ładnie ta antenka zbiera i składać w sumie tez jej nie trzeba bo się poddaje czy to na podziemnych czy w galeriach.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 28.09.2013 23:08

barti75 napisał(a): ja tam polecam wszystkim Sirio Ml 100 ładnie ta antenka zbiera i składać w sumie tez jej nie trzeba bo się poddaje czy to na podziemnych czy w galeriach.

Sirio to mój faworyt wśród anten i ten ich patent na głowicę , która się składa kiedy antena napotka przeszkodę , jeśli postawimy ją na magnesie to antena się nie odklei a przegub położy to duża zaleta tej anteny , najlepsza jest turbo 2000 , bat 145 cm , duże zasięgi , promiennik wykonany z drutu stali sprężynowej i w formie stożka im dalej do końca tym cieńszy , bardzo wysoka jakość wykonania i odbioru , jest jeszcze sirio turbo 1000 bat 115 cm dł , i turbo 800 bat 84 cm anteny można kupić z kablem jak i bez z gniazdem PL do podstawy magnesowej .

p.s. przyjada po wekendzie podstawy magnesowe slim o średnicy 160 mm z kablem 5 metrów .
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 28.09.2013 23:15

barti75 napisał(a): a przy jej zasięgu ok 3km styka w zupełności,

Z zasięgiem to jest tak : w Warszawie - duży ruch pojazdów , zakłócenia z hal , sieci tramwajowych i inne to zasięg się skraca do 3 km , po za miastem w niedzielę kiedy "wszystko stoi" można rozmawiać i 8 km na floridzie.
Radio mam Alan 48 plus multi .

Zasięg ma się do ilości zakłóceń w eterze oraz długość promiennika na zasadzie jak cię widzę tak cie słyszę.
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 12.10.2013 19:00

auto_gt napisał(a):
, najlepsza jest turbo 2000 , bat 145 cm , duże zasięgi , promiennik wykonany z drutu stali sprężynowej i w formie stożka im dalej do końca tym cieńszy , bardzo wysoka jakość wykonania i odbioru , jest jeszcze sirio turbo 1000 bat 115 cm dł , i turbo 800 bat 84 cm

Najlepsza jest turbo 5000 bat 200 cm, zapomniałeś jeszcze o turbo 3000. :D
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 12.10.2013 19:54

Ja na Unidenie 520XL i Hustlerze 100 w Wawie spoko 5km poza miastem do 15km bez problemu,nigdy go nie stroiłem do auta a zmieniam jak skarpet.

W sprinterach też mam takie zestawy i kierowcy nie narzekają a latają po 5tysi tygodniowo.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 12.10.2013 19:56

jasio napisał(a):
auto_gt napisał(a):
, najlepsza jest turbo 2000 , bat 145 cm , duże zasięgi , promiennik wykonany z drutu stali sprężynowej i w formie stożka im dalej do końca tym cieńszy , bardzo wysoka jakość wykonania i odbioru , jest jeszcze sirio turbo 1000 bat 115 cm dł , i turbo 800 bat 84 cm

Najlepsza jest turbo 5000 bat 200 cm, zapomniałeś jeszcze o turbo 3000. :D

No tak , ale z takim batem to już można po liniach trolejbusowych jechać :lol: w Lublinie

Zasięg ma rewelacyjny ale mało kto wybiera taki bat .

Nawet jak będziesz miał taki bat 200 cm i zasięg 15 km to "ciebie" usłyszą ale ty już nie usłyszysz odpowiedzi bo większość ma małe anteny i mniejszy zasięg nadawania ... ale to tam już takie dywagacje

Ja mam teraz Alana 48 Plus multi i President Florida export (antena helikalna nie stroi się , można jedynie miejscem na dachu ) działa świetnie na te 4 km czysto głośno wyraźnie , słyszę też dalsze rozmowy ale już idą zakłócenia i skręcam filtry .

Przy następnej dostawie przyjadą nowe Sirio i może zmienię , przetestuję .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Radio CB na trasie PL-HR-PL? - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone