Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Radio CB na trasie PL-HR-PL?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
autolicznik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) autolicznik » 30.06.2013 22:18

Reasumując:
Czy ktokolwiek jadący przez Austrię z anteną CB na dachu został zatrzymany do kontroli drogowej? Proszę o informacje o takich przypadkach i ewentualnych konsekwencjach.

Pozdrawiam
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 01.07.2013 08:32

autolicznik napisał(a):Reasumując:
Czy ktokolwiek jadący przez Austrię z anteną CB na dachu został zatrzymany do kontroli drogowej? Proszę o informacje o takich przypadkach i ewentualnych konsekwencjach.

Pozdrawiam

być może ktoś został, choć nie sądzę że głównym powodem była antena na dachu, a nie myślę aby austryjackim policjantom tak się nudziło na służbie, żeby zatrzymywać auta Polaków tylko dlatego że śmigają z antenami(chyba że trafi się jakiś świeżo upieczony policjant chcący się wykazać, ale taki to zatrzyma choćby do głupiej kontroli), prędzej ewentualne sprawdzenie radyjka jest tak przy okazji, jak zatrzymają za brak winiety, albo za przekroczenie prędkości
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 01.07.2013 10:07

Sol-Wagon napisał(a):oj nie wiem czy zawsze bluzganie związane jest z tym, że ktoś nie potrafi zdania sklecić...
ja np. bez żadnej podstawy nie bluzgam - bo po co...

ale zastanowić się trzeba dlaczego ludzie bluzgają...ja np. bluzgam jeżeli ktoś spowoduje "zagrożenie" albo "chamstwo" na drodze, to wtedy w przypływie wściekłości nie będę grzecznie mu wypominał co to on zrobił, tylko dostaje kilka konkretnych bluzgów i już...
(pisze tu jednak nie o jakimś przypadkowym zajechaniu drogi czy nie użyciu kierunkowskazu; tylko o perfidnym "cwaniactwie drogowym")...

I w związku z tym muszą tego słuchać wszyscy, którzy są w promieniu 10km? :?
Mówisz do jednej osoby a wiązanka trafia do 30, w tym część liczy kilka lat.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.07.2013 10:28

Kiedyś już raz to napisałem:
Pasma częstotliwości CB radia (każde pasmo ma szerokość 40+5 kanałów po 10 kHz = 450 kHz):

A – 26,060 do 26,510 MHz
B – 26,510 do 26,960 MHz
C – 26,960 do 27,410 MHz – tylko ten zakres częstotliwości, jest dopuszczony do użytkowania w Polsce.
D – 27,410 do 27,860 MHz
E – 27,860 do 28,310 MHz
Teraz dopiszę jeszcze: Generalnie za granicą korzysta się raczej z modulacji FM (w Austrii, Danii, Grecji, Islandii, Irlandii, na Litwie, w Luxemburgu, Malcie, Norwegii, Słowenii, Szwecji, na Węgrzech i w Wielkiej Brytanii w ogóle zabronione jest używanie AM, powszechnie wykorzystywanego np. w Polsce).
W Polsce kanały CB są strojone o 5 kHz (pół kanału) niżej niż w pozostałej części Europy. Przekraczając granicę należałoby przełączyć radio (jeżeli jest multisystemowe) z trybu "PL" w tryb "EU" lub "EC". Inaczej będzie się zakłócać sąsiednie kanały i między innymi z tego powodu jadąc np. do Chorwacji mamy cisze w eterze.
O ile w Polsce kanałem drogowym jest 19., o tyle za granicą Polacy porozumiewają się zwykle na kanale 28.
W Austrii zabronione jest korzystanie z radia multisystemowego lub pracującego w polskim systemie. Najlepiej w ogóle nie korzystać tam z CB.
W Bułgarii, Chorwacji, na Cyprze, w Hiszpanii, Irlandii, Macedonii, na Malcie, w Rosji, Serbii, Słowenii, Szwajcarii, Szwecji i Turcji potrzebne jest zezwolenie na CB.
W Rumunii i Irlandii Płn. nie wolno korzystać z CB.
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 01.07.2013 11:06

autolicznik napisał(a):Czy ktokolwiek jadący przez Austrię z anteną CB na dachu został zatrzymany do kontroli drogowej?

Ja wielokrotnie 4-5 razy nawet raz kolega na CB właśnie się pytał co "pastuchy" chcą jak ten akurat zaglądał do kabiny.
I zupełnie nie reagował na to co mam włączone i po co.
To jest martwy przepis i tyle.
Austriacy patrzą na prędkość winiety i na wagi na granicy,a nie na to co mam w aucie.
A gdyby chciał to by nam przewiskał radia samochodowe ,telefony itp itd wszystko co ma jakiś numer seryjny i taka kontrola by trwała z 2 godzinki :twisted:
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 01.07.2013 21:17

hrupek666 napisał(a):
autolicznik napisał(a):Czy ktokolwiek jadący przez Austrię z anteną CB na dachu został zatrzymany do kontroli drogowej?

Austriacy patrzą na prędkość winiety i na wagi na granicy,a nie na to co mam w aucie.
A gdyby chciał to by nam przewiskał radia samochodowe ,telefony itp itd wszystko co ma jakiś numer seryjny i taka kontrola by trwała z 2 godzinki :twisted:

święte słowa, ale jak ktoś ma ma 20 lat, lub ledwo przekroczył dwudziestkę, to już jest to pokolenie wychowane, zamiast gry w piłkę na podwórku, na fifie na kompie, i na wszystko muszą mieć paragrafy, dyrektywy i inne gów..a byle by był kwit :D
edo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 01.07.2013 21:32

wczoraj wróciłem z Chorwacji ,obie strony- trasa przez Budapeszt, im bliżej granicy Polskiej tym większy ruch w eterze, sporo anten na trasie tak że jak ktoś chciałby to by się wszystkiego dowiedział, ja nie pytałem bo też nie miałem takiej potrzeby, ale jakbym chciał to było się kogo zapytać, sporo samochodów z antenkami jechało w grupie. Generalnie warto zabrać radio, antena 1m spokojnie wystarczy, ja miałem 1.3m i miałem sporo skręcone radio, bo łapało bardzo dalekie nieczytelne sygnały.
brzo1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brzo1985 » 01.07.2013 22:22

barti75 napisał(a):
hrupek666 napisał(a):

święte słowa, ale jak ktoś ma ma 20 lat, lub ledwo przekroczył dwudziestkę, to już jest to pokolenie wychowane, zamiast gry w piłkę na podwórku, na fifie na kompie, i na wszystko muszą mieć paragrafy, dyrektywy i inne gów..a byle by był kwit :D

Wychodzi na to, że wielkie "g" wiesz i wielkie "g" widziałeś w swoim życiu, a żyjesz dłużej ode mnie tylko o 10 lat. Informacja miała być pomocna dla tych, którzy zadają w kółko to samo pytanie, zamiast uderzyć do celu.

Z "kasztanami" mam do czynienia cały czas i uwierz mi, potrafią przypier..ć się o byle co- chociażby o ołowiane ciężarki na felgach- znawcy z cro.pl piszą, że to nie prawda i przekonują osobę, która była sprawdzana o tym, że nie ma racji :-D

Zbieranie "kwitów" w tym systemie wklejonym w eurokołchoz jest bardzo ważne dla tych, którzy nie szczekają w rytm władzy, więc Ciebie pewne rzeczy mogą dziwić.

Biję się w pierś za to, że próbowałem pomóc, bo przeca tu jeden mądrzejszy od drugiego.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.07.2013 23:21

Z innego forum:
"...Zaintrygowany dywagacjami na temat legalności CB-radia w Austrii i używanych tam zakresów, pozwoliłem sobie napisać list do Federalnego Ministerstwa Transportu, Innowacji i Technologii w Wiedniu by o tę kwestię zapytać.
Wg odpowiedzi, w Austrii obowiązuje podstawowa 40, wyłącznie FM, '5', moc nie większa niż 4W. Co może być dla nas istotne, dozwolone są tam wyłącznie radyjka posiadające wyłącznie dozwolony zakres. Jeżeli więc nasze radyjko posiada modulację AM (choćby obok FM) lub inne kanały niż podstawowa 40, wówczas jego użytkowanie w Austrii jest nielegalne..." "...W Austrii legalnie dopuszczone są wyłącznie radyjka jednostandardowe,
wyłącznie 40 podstawowych kanałów (26.965-27.405MHz), wyłącznie FM.
Jeżeli radio ma cokolwiek innego, np. możliwość pracy w AM, w '0',
na innych czterdziestkach lub moc większą niż 4W,
wówczas jego wwóz i używanie jest zabronione..."
Tym cytatem można zakończyć temat CB w Austrii.
Czy ktoś jeździ z, czy bez to jego sprawa. Temat analogiczny jak Zielona Karta na terenie BiH w drodze do Dubrownika, obowiązkowa, lecz jak czytam ludzie jeżdżą bez. Radio w paśmie AM zabronione, lecz wszyscy jada na 28 w AM i ci z mniejszym szczęściem maja kłopoty.
brzo1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brzo1985 » 02.07.2013 07:34

Nie masz racji kolego "To ja" :-D (żartuje).

Pozdrawiam.
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 02.07.2013 07:41

brzo1985 napisał(a):chociażby o ołowiane ciężarki na felgach

O matko i córko :!:
Jest tu nas kilku,ja mam non top kontakt z policjantami z całej europy i nie jednokrotnie zadawałem im pytania o CB i ołowiane ciężarki.
Nie masz racji :smo:
brzo1985 napisał(a):Biję się w pierś

Uważaj bo przy ciśnieniu jakie sobie robisz pisząc o ciężarkach ,twoje serce nie wytrzyma uderzenia.

To ja napisał(a):wówczas jego wwóz i używanie jest zabronione...

Czyli kierowcy zawodowi w międzynarodówce,wjeżdżając do Austrii zostawiają swoje bambetle na granicy a potem celują w tą samą granice i je wkładają do aut. :?:

Prawda jest taka,że nie można UŻYWAĆ ale nikt nigdy nie mówił o posiadaniu w samochodzie.
U nas to dotyczyło antyradarów,mogłeś mieć go zamontowanego ale nie podłączonego do zasilania.
brzo1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brzo1985 » 02.07.2013 08:14

Kocham "polactwo". Czy napisałem gdziekolwiek, że nie wjeżdżam z CB do Austrii? Proste pytanie. Napisałem wyraźnie jakie jest prawo obowiązujące u "kasztanów". Masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem? Nie można "wwozić", a tym bardziej "używać" . Trudno Ci to zrozumieć? Wolny wybór.

"G" interesuje mnie zdanie milicjantów, liczy się obowiązujące prawo- oni mają je egzekwować.

Dalej, przekonuj mnie, że nie dostałem mandatu za Pb na kołach. Przekonaj mnie również, że miałem rację nie przyjmując w/w. No dalej śmiało...
edo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 02.07.2013 10:32

brzo1985 ma w 100% racji, nie wiem po co te złośliwości.
można jeździć bez winiet, można jeździć 100km/h po terenie zabudowanym, można jechać przez Bośnie czy Serbie bez Zielonej Karty, bo w 90% się uda. Ale przepisy są inne i w razie kontroli też na 90% nie pomoże żadne tłumaczenie, płaczące dzieci itd. albo płacisz albo...
przez wydawać by się mogło głupi, banalny przepis można stracić wszystko.
Chodzi o świadomość, że jeśli będziesz jechał np. 60km/h w terenie zabudowanym na Słowacji czy w Austrii a na drogę ktoś ci wyskoczy, będzie ranny albo zginie to Cie nie ma. Niby nic - tylko 10km/h.
Mam nadzieję, że wyjaśniłem różnicę między "można" a "można".
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2013 10:40

Kolego hrupek666, to nie ja wymyśliłem to, Federalne Ministerstwo Transportu, Innowacji i Technologii w Wiedniu.
Edo ma rację, jak komuś uda się przejechać Austrię lub inny kraj z prędkością np.200km/h kilka razy i nie zapłacił grzywny ma to znaczyć, że taka prędkość jest dozwolona, otóż ja uważam, że nie.
Trzeba trochę pomyśleć, zaręczam to nie zabija.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2013 10:53

To jeszcze to wrzucę:
Na jakich kanałach nadają nasi sąsiedzi ?? :

Niemcy - 9 AM "5"
Wielka Brytania - 19 FM "5"
Holandia - 19 FM "5"
Belgia - 19 AM "5"
Francja - 19 AM "5"
Hiszpania - 19/28 AM "5"
Irlandia - 19/30 AM "5"
Czechy - 10 AM "5"
Słowacja - 10 AM "5"
Rosja - 15 AM "5"
Białoruś - 15 AM "5"
Ukraina - 15 AM "5"
Włochy - 5 AM "5"
Litwa - 12 AM "5"
Łotwa - 13 AM "5"
Estonia - 11 AM "5"
Polska - 19/28 AM "0"
"5" oznacza że wszystkie kraje oprócz polski nadają w tzw. piątkach czyli 5Khz wyżej od naszych częstotliwości i tak po przełączeniu standardu radio nam się przełączy , o ile radio posiada taką zmianę , czyli jak my jesteśmy na #19 czyli 27.180 Mhz AM , to niemiec będzie na 27.185 Mhz AM i go nie usłyszymy , bo jesteśmy 5khz niżej , chyba że mamy w radiu przejście w tzw. piątki , lepsze radia np. wstęgowe mają i niema problemu .
Jak się domyślam większość posiadaczy CB ma modele raczej w wersji ekonomicznej, które w drodze do Chorwacji częściowo zdają egzamin, lecz ciągnięcie tego sprzętu dalej mija się z celem
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Radio CB na trasie PL-HR-PL? - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone