Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Radio CB na trasie PL-HR-PL?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 28.06.2013 09:17

Serce w pasy napisał(a):
Jacek S napisał(a):W pewnym dyskoncie od 1 lipca będą w sprzedaży Midlandy...jakby co.

Kiedyś to dobra marka była - nie wiem jak ten model się sprawuje.

Mam dokładnie ten model ze zdjęcia.
Chyba już czwarty rok go użytkuję i nie mogę złego słowa powiedzieć.

a jaką antenę masz podpięta do tego cuda?
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 28.06.2013 09:21

Serce w pasy napisał(a):
Jacek S napisał(a):W pewnym dyskoncie od 1 lipca będą w sprzedaży Midlandy...jakby co.

Nie szumi?
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 28.06.2013 09:33

Jak nie szumi to znaczy, że nie działa ;)

Nawet radyjka z ASC potrafią nieźle poszumieć, to nie tylko kwestia radia ale i dobranej do niego anteny oraz danych warunków terenowych i tłumu w eterze. Ja wyznaję zasadę, że im dłuższa tym lepsza dlatego gorąco polecam ML-145 ;)
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 28.06.2013 09:43

jak to reklama działa na bańkę człowieka(i jak ludzie podążają np za marką w przypadku CB to President bo oni najwięcej pakują kasy w marketing, ale wszyscy wiedzą że 99% całego tego sprzętu to Chin idzie na tych samych podzespołach, tylko różne nazwy na obudowie i różne ceny zakupu), nie miałbym swojego starego chyba już 8 letniego Unidena520XL to za te pieniądze łyknąłbym tego Midlanda, nawet najnowsze wynalazki z cudami potrafią niezły syf w eterze zrobić, wszystko zależy od tego jaką masz instalację w aucie, jaką antenę, czy zabudowa wokół ciebie jest zwarta czy jesteś na otwartej przestrzeni, u jednego jakieś radyjko będzie szumieć, a u innego nie będzie, ale podstawą jest antena.
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 28.06.2013 10:16

Nie wiem jak teraz, ale kilka lat temu gdy kupowałem Harrego to dosyć mocno rozważałem zakup Unidena to nie miał on homologacji a jedynym kanałem dystrybucji Unidenowych radyjek było alle'drogo.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.06.2013 10:19

jara napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):

Nie szumi?

Jak skręcę sq to nie. Wcale
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.06.2013 10:24

barti75 napisał(a):tzn że co? podróż z wyłączonym radyjkiem i włanczacie jak sobie o nim przypomnicie :?: , że je macie w aucie, to słyszeliście te bluzgi czy ich nie słyszeliście :?: bo do końca nie kumam, w Polsce bluzgi idą jeden za drugim w większości miast, .

Używamy tylko wtedy jak jedzie mąż , ja nie umiem , nie znam slangu używanego przez CB- radiowców, chociaż niektóre zwroty już poznałam typu- suszą, miśki, sreberko, mobilek :) Tak, używanie CB ograniczamy do absolutnego minimum. Nie słuchamy rozmów. Włączamy tylko wtedy gdy chcemy się zapytać - jak tam droga na...
Jeżeli chodzi o kulturę panującą na kanale 19 ( w Polsce) to raczej jest OK, przerywniki zdarzają się rzadko, moze dlatego że nie słuchamy tego non stop tylko wtedy jak jedziemy w dłuższą trasę.
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 28.06.2013 10:27

FUX napisał(a):Poza RP tylko 28.

W sumie to CB w zasadzie nieprzydatne, chyba, że jesteś fanem i wytrwałym słuchaczem polskich użytkowników gadających o niczym bez sensu.
Szczytem debilizmu było wysłuchiwanie, jak sie sieroty na autostradzie za Zagrzebiem zgubiły między bramkami i pierwszą tankstellą. Ani zjazdu, ani tnakstelli w 10 min. nie wybudowali.
Dramat.

Od czasu jak przypadkiem bo razem z samochodem kupiłem sobie CB-Radio, innego nie słucham. Najwięcej gadających o niczym i bez sensu można usłyszeć w zwykłym radio i to nie tylko na falach misyjnych ale również komercyjnych. CB-Radio może nie być przydatne w sumie ale z nim jest jak z rewolwerem, lepiej je mieć i nigdy nie potrzebować niż nie mieć gdy zajdzie taka potrzeba.
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 28.06.2013 10:28

barti75 napisał(a):nie miałbym swojego starego chyba już 8 letniego Unidena520XL to za te pieniądze łyknąłbym tego Midlanda, nawet najnowsze wynalazki z cudami potrafią niezły syf w eterze zrobić, wszystko zależy od tego jaką masz instalację w aucie, jaką antenę, czy zabudowa wokół ciebie jest zwarta czy jesteś na otwartej przestrzeni, u jednego jakieś radyjko będzie szumieć, a u innego nie będzie, ale podstawą jest antena.

Kolego, ja rownież mam Unidena 520XL, od 7 lat, z długą anetną, jestem z tego zestawu bardzo zadowolony, zasięg ogromny!
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 28.06.2013 20:00

520xl wymiata.
brzo1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brzo1985 » 30.06.2013 11:12

Napisałem do konsulatów oraz policji w krajach tranzytowych w drodze do Chorwacji, ws. legalności CB jak i używania w czasie jazdy. Odpowiedzi:

Austria:

Można używać radio jeśli nie posiada ono modulacji AM. Reasumując- moje- posiada AM/FM, więc lipa- antenę w Austrii chowam do bagażnika. [jeśli trafi się na upierdliwców, zawsze można powoływać się na Konwencję Wiedeńską o ruchu drogowym ;)]

Chorwacja:

Używanie w trakcie jazdy samochodem jest zabronione, tak samo jak rozmowa poprzez telefon bez zestawu głośnomówiącego. Nasłuch jak najbardziej możliwy.

Czesi oraz Słoweńcy nie odpowiadają.

Pozdro.
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 30.06.2013 11:58

brzo1985 napisał(a):Napisałem do konsulatów oraz policji w krajach tranzytowych w drodze do Chorwacji, ws. legalności CB jak i używania w czasie jazdy. Odpowiedzi:

Austria:

Można używać radio jeśli nie posiada ono modulacji AM. Reasumując- moje- posiada AM/FM, więc lipa- antenę w Austrii chowam do bagażnika. [jeśli trafi się na upierdliwców, zawsze można powoływać się na Konwencję Wiedeńską o ruchu drogowym ;)]
po jaką cholerę chować antenę za samo posiadanie anteny mandatu nie dostaniesz

Chorwacja:

Używanie w trakcie jazdy samochodem jest zabronione, tak samo jak rozmowa poprzez telefon bez zestawu głośnomówiącego. Nasłuch jak najbardziej możliwy.
i przy jednym i przy drugim przykładzie jaki podałeś musisz trafić na policjanta, który widzi że rozmawiasz przez komórkę lub trzymasz gruszkę w ręku i do niej mówisz czyli musi jechać obok ciebie, tak jak u nas za gadanie przez komórkę zatrzymają cię gdy jadą obok i widza że trzymasz komórkę w reku

Czesi oraz Słoweńcy nie odpowiadają
bo nie zajmują się pierdołami
.

Pozdro.
brzo1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brzo1985 » 30.06.2013 12:18

Nie interesuje mnie Twoje malkontenctwo kolego. Napisałem tego posta- nie było mnie tu od roku, a ciągle występują te same pytania.

A'propos anteny w Austrii- owszem nie musisz chować; pamiętaj tylko o tym, że odpowiedź Austriaków była jasna- nie można wwozić na teren Austrii CB Radio z modulacją AM. Nie piszę tu o używaniu, tylko o posiadaniu.

Jak masz modulację am/fm, zostaw śmiało antenę na dachu. W razie kontroli na 100% nie sprawdzą czy masz radio Cb w aucie czy nie...
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 30.06.2013 19:38

brzo1985 napisał(a):Nie interesuje mnie Twoje malkontenctwo kolego. Napisałem tego posta- nie było mnie tu od roku, a ciągle występują te same pytania.
bo te pytania pojawiają się jak mantra przed sezonem, i pojawiać będą się co roku dopóki Polacy będą tam jeździć

A'propos anteny w Austrii- owszem nie musisz chować; pamiętaj tylko o tym, że odpowiedź Austriaków była jasna- nie można wwozić na teren Austrii CB Radio z modulacją AM. Nie piszę tu o używaniu, tylko o posiadaniu.
ok napisałeś odpowiedzieli znasz ich stanowisko i zrobisz jak zechcesz schowasz antenę, albo zmieniasz radyjko

Jak masz modulację am/fm, zostaw śmiało antenę na dachu. W razie kontroli na 100% nie sprawdzą czy masz radio Cb w aucie czy nie
samochód mam przed domem na podjeździe, a leje jak diabli jutro sprawdzę, radyjko moje ma 8 lat, więc nie mam pojęcia czy ono aż tak zaawansowane techniczne jest, ale z tego co pamiętam brak w tym radyjku takiej modulacji

Mimo wszystko szacun za chęci napisania do poszczególnych krajów i podzielenia się odpowiedzią na forum
Pozdrav
waldis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldis » 30.06.2013 21:03

brzo1985 napisał(a):Austria:
Można używać radio jeśli nie posiada ono modulacji AM.[jeśli trafi się na upierdliwców, zawsze można powoływać się na Konwencję Wiedeńską o ruchu drogowym ;)]...

Gratuluję! Co ma Konwencja Wiedeńska do CB, które nie jest wyposażeniem seryjnym, lub dodatkowym wymaganym jak np. gaśnica w Polsce?
brzo1985 napisał(a):...Jak masz modulację am/fm, zostaw śmiało antenę na dachu. W razie kontroli na 100% nie sprawdzą czy masz radio Cb w aucie czy nie...

Raz mnie zatrzymali. I faktycznie, nie sprawdzili.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Radio CB na trasie PL-HR-PL? - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone