Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Radio CB na trasie PL-HR-PL?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 14.06.2013 22:43

Miejsca montażu anteny i strata w decybelach :
Obrazek
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 17.06.2013 00:00

auto_gt napisał(a):Miejsca montażu anteny i strata w decybelach :
Obrazek

I jeszcze trzeba pamiętać o jednym drobiazgu: strata też zależna jest od ego, w którym miejscu była strojona antena i gdzie się ją postawi. Jeśli była strojona na środku dachu (czyli w miarę symetryczny zasięg do przodu i do tyłu) to przestawienie jej w inne miejsce spowoduje zmianę charakterystyki promieniowania. Antena postawiona z tyłu wydłuży zasięg przed samochodem kosztem zasięgu do tyłu-zasięg będzie się powiększał w tę stronę, gdzie jest więcej przeciwwagi-czyli karoserii.
Dość ciekawie to było opisane w instrukcjach Presidenta.
A żeby nie było zupełnie OT: na mój pierwszy wyjazd na południe mam zamiar zabrać Atenę i Sirio ML140, o ile w Polsce na większości dróg niewiele mi to da, bo jadę z Warszawy Gierkówką i dalej do A1 itp, to miło wiedzieć wcześniej, co się dzieje po drodze-nawet dwupasmówki potrafią się zablokować, a i informacja o "suszi" też się przyda-nawet jak się nie przekracza, albo robi to nieznacznie (+10-20km/h przy dozwolonych 100), to zawsze to mniejszy stres ;)
A jak już będę za granicą-zawsze można sprawdzić, czy uda się nawiązać jakieś połączenie w oparciu o jonosferę, o ile oczywiście coś będzie słychać w naszym języku :)
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 17.06.2013 07:15

Tak , bardzo ważna uwaga , po zestrojeniu anteny w wybranym miejscu (mowa o magnesowych) nie wolno ich przesuwać , zmiana nawet o 10 cm wiąże siż z ponownym strojeniem . są takie folie naklejki bezbarwne ( chroni przed ryzowaniem) to ułatwia znalezienia tego miejsca , są też naklejki metaliczne wzmacniające siłę magnesu .
edo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 17.06.2013 12:44

niektóre anteny gdzie się ich nie postawi są zestrojone np. sirio omega 27, lemm 1200, inne np. wilson little will są bardzo wrażliwe na zmianę miejsca, założenie bagażników dachowych, deszcz, śnieg itd.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 17.06.2013 13:15

Tak są anteny helikalne - nie wymagają strojenia , ale jak coś jest uniwersalne to... jak kropelka klei wszystko a najlepiej palce :lol:
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 17.06.2013 19:53

auto_gt napisał(a):Tak są anteny helikalne - nie wymagają strojenia , ale jak coś jest uniwersalne to... jak kropelka klei wszystko a najlepiej palce :lol:

mogę się mylić jak coś to sprostujcie, ale czy taką helikalna antenką czasem nie jest właśnie ten President Florida?? z tym "pierdolnikiem" na bacie co to niektórzy ludzie się śmiali, że z osobistym sędzią z gwizdkiem od 80km/h jeździłem :mrgreen:
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 17.06.2013 20:53

Tak Florida jest na 43 cm i 65 cm jest helikalna ,więcej o helikalnych google info
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 17.06.2013 21:08

auto_gt napisał(a):Tak Florida jest na 43 cm i 65 cm jest helikalna ,więcej o helikalnych google info

no to już teraz wiem dlaczego pan głupią minę zrobił jak jakieś 6 lat temu podjechałem do niego zestroić radyjko z anteną :D, powiedział Panie a to żeś sobie szpanerską antenkę sprawił, ale stroić tego to ja nie będę, poza tym jak dorzucisz coś Pan na dach typu box, lub uchwyt rowerowy to ty cudów od tej anteny nie oczekuj( bo zapewne pojawią się szumy i niestety się pojawiły a zasięg nadawania spadł strasznie), popatrzyłem się dziwnie, ale chyba wiedział co robi bo nawet pieniędzy nie chciał jak do niego podjechałem, tylko z politowaniem się spojrzał.
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 17.06.2013 21:48

auto_gt napisał(a):Tak są anteny helikalne - nie wymagają strojenia , ale jak coś jest uniwersalne to... jak kropelka klei wszystko a najlepiej palce :lol:

Helikalne też się stroi np. Florida ma coś w rodzaju suwaka na promienniku przesuwając go góra dół stroimy antenę , Pirat ma śrubę na czubku pod kapturkiem i nią się stroi .
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 17.06.2013 23:58

To ja mam prostą ML 145, tyle, że zwartą, co chyba teraz jest standardem. A tak się szczęśliwie stroiła na moim samochodzie, że jest mocno wysunięta i dopiero po ustawieniu z tyłu dachu SWR wyszedł dobry. W sumie to mi nawet odpowiada, bo z reguły pytania kieruję do tych, którzy nadjeżdżają.
O helikalnych się nie wypowiem, ale jakoś ta uniwersalność do mnie nie przemawia...
bracik001
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bracik001 » 18.06.2013 13:27

Panowie ja z innej beczki. Mam zestaw:
CB Radio Lafayette Atena i oryginalne Sirio z długim batem.
Po włączeniu nawigacji muszę skręcić radyjko na 14 godzinę. Bez nawi 11-12.
Jak można wyeliminować zakłócenia powodowane przez nawigację.
Zakłócenia są tak duże, że tylko bardzo bliskie łączności są do zrozumienia :cry: :evil:

Pozdrawiam
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 18.06.2013 13:47

bracik001 napisał(a):Panowie ja z innej beczki. Mam zestaw:
Zakłócenia są tak duże, że tylko bardzo bliskie łączności są do zrozumienia :cry: :evil:

Pozdrawiam

specem nie jestem, ale w poprzednim aucie(Ford Mondeo) miałem podobnie bez navi cisza z navi szumy i skręcanie radyjka, zasilanie radyjka podejrzewam że masz z gniazda zapalniczki, u mnie pomogło bezpośrednie podciągnięcie zasilania od akumulatora do CB i szumy ustały, natomiast nie wiem czy to u Ciebie zadziała, inna możliwość o której gdzieś czytałem to zmiana anteny, ale tu musiałbyś podjechać do jakiegoś speca od CB żeby popróbować inne anteny, ale nie mam pojęcia czy to prawda z ta zmianą anteny i czy w ogóle to działa.
Weles
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Weles » 18.06.2013 14:53

bracik001 jeżeli cb i nawigację masz razem 'wpięte' do zapalniczki to zakłócenia niestety będą..jedyne wyjście to podpięcie cb bezpośrednio do akumulatora tak jak napisał barti75 i problem zniknie..-o ile sprzęcik jest ok..wiem bo sam tak miałem ;) pozdr.
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 18.06.2013 17:26

Pozdrawiam

Czy zakłócenia występują jak navi pracuje na baterii, jeżeli nie to winny jest zasilacz nawigacji.
Jak zasilacz jest połączony z navi mini usb kup ZASILACZ ŁADOWARKA SAMOCHODOWA USB i po kłopocie :D
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 18.06.2013 22:17

Pozdrawiam

Jak mi tak się tak stało (pocket z nawi i też Atena+Sirio) to z tego, co pamiętam to chyba pomogło zostawienie jednego urządzenia na zapalniczce (nawigacja) a CB przełączyłem na gniazdko w podłokietniku.
Chyba jakoś tak to rozwiązałem.
Ewentualnie możesz próbować nawinąć kable zasilające CB na pierścienie ferrytowe. Każdy kabel osobno trzeba owijać.

Przy antenie nie ma co dłubać, bo obstawiam, że po odłączeniu anteny zakłócenia będą tak samo słyszalne, co by potwierdziło, że przyszły z zasilania.
Teraz jeszcze przyszło mi na myśl, że wstawienie kondensatora (powiedzmy ze 100uF i minimum 20V) na kable zasilające równolegle z radiem też mogłoby rozwiązać problem, jeśli oczywiście zakłócenia przychodzą po zasilaniu.

Inna sprawa, że nie mogę sobie przypomnieć jak to połączyłem wcześniej, bo nie przypominam sobie abym miał rozgałęziacz do zapalniczki... :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Radio CB na trasie PL-HR-PL? - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone