Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Radio CB na trasie PL-HR-PL?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 14.06.2013 12:09

barti75 napisał(a):dokładnie, jak prawisz dlatego nikomu jej nie polecam, choć zapewne i zadowolonych z niej nie brakuje u mnie się nie sprawdziła, albo jakiś felerny egzemplarz miałem i jakoś mnie nie korci by do niej wracać :wink:

Mogło być tak że każdy dach ma inną charakterystykę aerodynamiki i akurat w twoim wiry powietrza uderzały w bat i powodowały taki szum
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 14.06.2013 12:52

auto_gt napisał(a):
Mogło być tak że każdy dach ma inną charakterystykę aerodynamiki i akurat w twoim wiry powietrza uderzały w bat i powodowały taki szum

możliwe, aż tak nad tym się nie zastanawiałem bo mnie po prostu to wkurzało, wrażenie takie jakbyś cały czas podczas jazdy miał za sobą jakiegoś sędziego z gwizdkiem,i tylko pękało zawrotne 80km/h i się zaczynało, a może to taki ogranicznik prędkości :mrgreen: :mrgreen: dorzucany w gratisie przy zakupie tej antenki, a ja na niej takie psy wieszałem :oczko_usmiech:
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 14.06.2013 15:22

ja nie szukam anteny. Już mam - tą wskazaną parę postów wyżej.

Więc teraz mało mnie interesuje ile takie cacko kosztuje. Sprawuje się doskonale i ani myślę by to wymieniać na inne cudeńko.

A to że Euro RTV agd ma ceny z kosmosu to u nich standard.
Ostatnio edytowano 14.06.2013 15:39 przez cronaturki, łącznie edytowano 1 raz
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 14.06.2013 15:24

AHA.. no i nic mi nie gwiżdże na samym środku dachu Octavii :)

:lol:
może dlatego ze dźwięk nie nadąża za autem :mrgreen:
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 14.06.2013 17:31

z moich amatorskich obserwacji wynika iż:
1) dłuższa antena przydaje mi się w górskim terenie oraz za granicą (mniejszy ruch, trzeba "dalej zapodać");
2) zdecydowanie lepiej wybrać "gorsze" radio, a lepiej zainwestować w "lepszą" antenę;
3) bardzo dobre opinie mam o Presidencie ML-145, ale przy nim dobrze jak w mieście radio ma RF-Gain;
4) na krótkie lokalne jazdy mogę polecić Presidenta Floridę;
5) długa antena (1,50-2,00 m) gubi się w większym nadwoziu, szczególnie nie razi już tak np. w Hondzie Accord Kombi jak w Fiacie 500 czy Pandzie...:p
(a po mieście nie jeżdżę, bo to jakaś bzdura:p)
6) CB przydaje się także aby uzyskać informację gdzie trafić...nie zawsze wszyscy mają nawigację;
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.06.2013 20:40

auto_gt napisał(a):Mogło być tak że każdy dach ma inną charakterystykę aerodynamiki i akurat w twoim wiry powietrza uderzały w bat i powodowały taki szum

Kolego, z tym dachem to chyba żartujesz - prawda?
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 14.06.2013 20:52

To ja napisał(a):
auto_gt napisał(a):Mogło być tak że każdy dach ma inną charakterystykę aerodynamiki i akurat w twoim wiry powietrza uderzały w bat i powodowały taki szum

Jakby się tak zastanowił, to kąt pochylenia szyby przedniej ma wpływ na tor ruchu powietrza nad powierzchnią dachu. Ale to tylko taki mój luźny tok :smo:
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 14.06.2013 21:28

jara napisał(a):
To ja napisał(a):

Jakby się tak zastanowił, to kąt pochylenia szyby przedniej ma wpływ na tor ruchu powietrza nad powierzchnią dachu. Ale to tylko taki mój luźny tok :smo:

Czysto teoretycznie , żeby to udowodnić trzeba by zrobić testy , ale nie ma skutku bez przyczyny , powietrze chociaż go nie widać ,jest i to jest dość gęste , wystaw w poprzek rękę przez okno przy 120 odczujesz silny opór , Chorągiewka na szybie podnosi zużycie pakiwa o 0,2 L / 100 km .

Octavia jest dość opływowym sedanem ,a co maja powiedzieć użytkownicy Multipli ( miałem jedną :oczko_usmiech: ) albo kanciastego Jeepa Cherokee .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.06.2013 21:35

W pewnym sensie muszę przyznać racje, lecz pod warunkiem, że w/w antena była wielkości np. roweru.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 14.06.2013 21:40

To ja napisał(a):W pewnym sensie muszę przyznać racje, lecz pod warunkiem, że w/w antena była wielkości np. roweru.

Jednak barti75 gwizdała, przez niewielkie zgrubienie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.06.2013 21:48

Jak mu gwizdała to przynajmniej ma wesoło
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 14.06.2013 21:49

To ja napisał(a):Jak mu gwizdała to przynajmniej ma wesoło

Przez 1300 km do Cro :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.06.2013 21:54

Nawet przez 2600, tam i z powrotem i mógł sobie pogwizdać razem z nią.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 14.06.2013 22:09

To ja napisał(a):Nawet przez 2600, tam i z powrotem i mógł sobie pogwizdać razem z nią.

a to już Jego sprawa. OT walimy.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 14.06.2013 22:11

To ja napisał(a):W pewnym sensie muszę przyznać racje, lecz pod warunkiem, że w/w antena była wielkości np. roweru.

machnij kiedyś kijem "świstakiem" to zobaczysz o co chodzi

Logiczne jest że pręt 1 mm ma mniejszy opór powietrza niż taki 4-5 mm , czasem wystarczy zmienić kąt nachylenia .

Jak wspomniałem miałem Multiplę i fabryczna antena radia kiedy była na pionowo świszczała ,dopiero pochylona tak około 45 st była cisza , gruby bat robi swoje .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Radio CB na trasie PL-HR-PL? - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone