cronaturki napisał(a):w moim odczuciu wątek ten można zamknąć.
FUX napisał(a):auto_gt napisał(a): Radio trochę kosztuje około 300 zł ale jest tego warte , takiej ciszy nie mają nawet Presidenty.
No co Ty. Ja mam dwa Herberty i jest tak, jak marzy się Koledze wyżej.
Kupując „radyjka" z dwoma pokrętłami, niestety tak jest.
Przyzwoity, nowy zestaw to ca. 0,8-1kpln
G... kupisz, g... masz, jak mądrość ludowa głosi.
auto_gt napisał(a):Znam tę bolączkę , szumy trzaski itd . po pewnym czasie głowa boli
Jest takie radio Midland Alan 48+ Multi . proszę zauważyć że radio pomiędzy rozmowami 100% milczy , sama rozmowa bez szumu , jako jedyne nie ma takiego ostrego PTRYKA typu "Czszt"od włączenia klawisza mikrofonu tak nadającego jak i odbierającego . Radio trochę kosztuje około 300 zł ale jest tego warte , takiej ciszy nie mają nawet Presidenty.
link do testu youtube
edo napisał(a):można kupić radio za 300 zł i je zmodernizować lub kupić po przeróbkach ( można poprawić RfGain -bardziej liniowe działanie, poprawa SQ aby nie rwało komunikatów, wymiana wkładki mikrofonowej, wymiana filtra pośredniej itd.)
Przy długiej tak nielubianej antenie można skręcić rf-gain dość mocno , do tego blokade szumów można zaciągnąć 1-2 godziny powyżej granicy szumów. Taka kombinacja daje bardzo komfortowy odsłuch. Niestety zastosowanie tego przepisu an krótkiej antenie = wyłączenie radia.
edo napisał(a):antena: sirio megawatt 3000/4000 na magnesie 16cm
radio: yosan 120/lafayette_atena po przeróbkach
skręcisz rf-gain na 80% skali, zejdziesz na wolny kanał np. 18 , dasz blokade SQ 1-2 godzine wyżej niż blokada szumów, wrócisz na 19. Co jakiś czas SQ trzeba podregulować bo w mieście będzie wyżej a w trasie niżej.
Co do przeróbek to dotyczą one (poprawa SQ, rf gain, ostrzejsza modulacja zamiast basowej -tylko wymiana wkładki mikrofonowej, filtr który poprawia odsłuch bo zwęża pasmo i nie ściąga tyle śmieci z sąsiednich częstotliwości), a moc nadawania pozostaje ta sama, więc nikt nikogo nie zakłóca.
Radio jest jak najbardziej sprawne.
jara napisał(a):fiordek napisał(a):popieram jak najbardziej edoedo napisał(a):Co do przeróbek
Panowie. Ja chcę kupić i używać.
Serce w pasy napisał(a):Jakiś czas temu pojechałem do specjalistycznego sklepu i doradzili: Radio Midland + antena 1,5m. Skręcam sq tak by nie szumiało i dostaję info, które mnie interesuje ok 5km (sprawdzone z kolegą na autostradzie)
Wystarczy!!!
Koszt? 300zł
fiordek napisał(a):jara napisał(a):fiordek napisał(a):popieram jak najbardziej edoedo napisał(a):Co do przeróbek
Panowie. Ja chcę kupić i używać.Serce w pasy napisał(a):Jakiś czas temu pojechałem do specjalistycznego sklepu i doradzili: Radio Midland + antena 1,5m. Skręcam sq tak by nie szumiało i dostaję info, które mnie interesuje ok 5km (sprawdzone z kolegą na autostradzie)
Wystarczy!!!
Koszt? 300zł
Midlandy tez są dobre ... ogólnie mówiąc nie ma co kupować tanich CB bo to sie zemści i też słyszałem dobre opinie o Midlandach ale o antenach to już można tyrochę podyskutować ale używać bata 1,5 m to chyba za długie nie przeczę odiór na wiele km a czy aż tak potrzebna długość ?1