Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Radio CB na trasie PL-HR-PL?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dariusz2617
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dariusz2617 » 12.06.2013 03:57

Serce w pasy napisał(a):
FUX napisał(a):Poza RP tylko 28.

W sumie to CB w zasadzie nieprzydatne, chyba, że jesteś fanem i wytrwałym słuchaczem polskich użytkowników gadających o niczym bez sensu.
Szczytem debilizmu było wysłuchiwanie, jak sie sieroty na autostradzie za Zagrzebiem zgubiły między bramkami i pierwszą tankstellą. Ani zjazdu, ani tnakstelli w 10 min. nie wybudowali.
Dramat.

Nie wiem co w tym jest bez sensu, ale ja zawsze korzystam z CB i skutkuje.

tak jak mówisz jest przydatne i skutkuje a Ci co traktują CB jako zabawę(bo tacy są niestety) to "dorośli" ale z rozumem dziecka :) (tylko że dzieci się lepiej zachowują niż te osoby :( )
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 12.06.2013 06:39

CB przydaje się na polskich, słowackich (można porozmawiać na dojeżdzie do autostrady z Chyżnego lub Zwardonia czy Cieszyna) oraz na samej autostradzie Zilina - Bratysława) i węgierskich (drogach (Trasa 86 - dużo Tirów i polskich turystów). Duża pomoc CB na trasie 86 - bezapelacyjnie - polscy kierowcy Tirów chętnie rozmawiają i to kulturalnie.
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 12.06.2013 07:56

Ja też niestety byłem zmuszony do zdjęcia 1,5m batu z dachu, wjeżdżanie do garażu a i jazda powyżej 180km/h jest trochę "męcząca". Zależy mi abym słyszał na 2-3km a nie na 10 z tego względu kupiłem Deltę 874, 30 cm antena na 7 cm magnesie - i sprawdza się to co mam słyszeć i tak słyszę ;)
wojciechmw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciechmw » 12.06.2013 08:12

2 lata temu jechałem do Chorwacji CB-radio całą troge włączone na kanale 28. Mimo licznych prób uzyskania informacji żaden z naszych rodaków nie odezwał się. Raz tylko słyszałem jak dwóch kierowców tira rozmawiało między soba. Także ludzie jak macie CB i ktoś się o coś pyta to odezwijcie się w koncu po to mamy CB w aucie !
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2013 10:05

wojciechmw napisał(a):2 lata temu jechałem do Chorwacji CB-radio całą troge włączone na kanale 28. Mimo licznych prób uzyskania informacji żaden z naszych rodaków nie odezwał się. Raz tylko słyszałem jak dwóch kierowców tira rozmawiało między soba. Także ludzie jak macie CB i ktoś się o coś pyta to odezwijcie się w koncu po to mamy CB w aucie !

Korzystamy z CB w aucie, częściej w Polsce ( kanał 19), ale za granicą (28) kilka razy okazało się pomocne. Włączamy tylko wtedy jak chcemy się coś dowiedzieć. Nie zdarzyło się by ktoś nie odpowiedział na pytanie- powiedzcie, jak wygląda trasa do..., zazwyczaj otrzymywaliśmy odpowiedź błyskawiczną, bez wulgaryzmów. Trzeba pamiętać, że nie na całej trasie do Chorwacji CB jest dozwolone.
wojciechmw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciechmw » 12.06.2013 10:25

Gdzie CB za granicą nie jest dozwolone?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2013 10:40

W Austrii, Słowenii, Chorwacji potrzebne jest zezwolenie. Tak było rok temu, może coś się zmieniło, może nie sprawdzają, ale tam nie korzystaliśmy. Jak się jedzie tranzytem przez te kraje, nie trzeba go naturalnie wyrywać z samochodu, ale lepiej nie używać, to znaczy nie trzymać tej "gruszki" w ręce.
wojciechmw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciechmw » 12.06.2013 10:47

Dzięki za info ! Nie wiedziałem
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 12.06.2013 10:48

Napiszę jeszcze raz bo widzę że tak samo jak słuchacie CB, to i czytacie tu. :!:

CB radia nie można używać w niektórych z państw UE , to tak jak u nas z telefonem można go używać ale nie trzymanego w ręku :!:

Nie trzeba zdejmować anteny i nawet nie trzeba go wyłączać.

Dla wnikliwych :

http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... 28319,1718
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 12.06.2013 11:09

hrupek666 napisał(a):Napiszę jeszcze raz bo widzę że tak samo jak słuchacie CB, to i czytacie tu. :!:

CB radia nie można używać w niektórych z państw UE , to tak jak u nas z telefonem można go używać ale nie trzymanego w ręku :!:

Dla wnikliwych :

Dokładnie tak. Rok temu jechaliśmy trzema samochodami i każdy miał bat na dachu. Dwa lata temu, przejeżdząjąc czterokrotnie granicę CRO-BiH również nie było żadnego problemu. Radia odpalone, bat na dachu, a nie w bagażniku.

Czy pomocne? Pewnie.
Marcin88
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin88 » 12.06.2013 11:43

Ja korzystam z CB które ma wyjście na słuchawki. Nie wszystkie CB mają taką możliwość. Podpinam i mam cicho nasłuch w jednym uchu. Absolutnie w niczym nie porzeszkadza. Staram się eliminować dodatkowe źródła hałasu w samochodzie jak CB czy navi. Jadąc na dwa auta wybieramy wolny kanał i rozmawiamy. Wracamy na 21 lub 28 gdy widać taką potrzebę. Chociaż od jakiegoś czasu testuję po Polsce aplikację Yanosik. W drodze do Chorwacji na pewno założę antenę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2013 12:22

hrupek666 napisał(a):Napiszę jeszcze raz bo widzę że tak samo jak słuchacie CB, to i czytacie tu. :!:

Dla wnikliwych :

Z tego linku wynika dokladnie to co wcześniej napisałam- zezwolenie potrzebne w Chorwacji, Słowenii, w Austrii ( raczej w ogóle jest zabronione, "Uwaga na Austrię !")
No i : "Przepisy wyraźnie odróżniają CB radio od telefonu komórkowego i nie zabraniają w żaden sposób z korzystania z niego podczas jazdy. Jednak za granicą bywa różnie. Na wszelki wypadek warto wozić ze sobą deklarację zgodności sprzętu, ale przede wszystkim należy znać specyficzne wymagania techniczne odwiedzanych krajów odnośnie sposobu nadawania. "
Oczywiście , że nie trzeba ściągać anteny. To byłby absurd, skoro w naszym kraju przepisy pozwalają na korzystanie bez żadnych deklaracji zgodności.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 13.06.2013 05:45

Witam , kolegów , jeśli o antenach to jedną z najlepszych konstrukcji jest TURBO 5000 PL z przegubem ,
są różnej długości , ta na dole to 198 cm występują i krótsze , można je zamontować na śtopie do klapy i na podstawie magnetycznej .

Poza walorami zasięgu i ch zaletą która odróznia od reszty naten jest tem przegub , skręcony z odpowiednią siłą działa jak bezpiecznik ,gdy wjedziemy pod przeszkodę , nie odklei się antena magnesowa a przegub się " położy "
czyli antena się pochyli do tyłu , odkręcenie jej to też kilka obrotów i po sprawie

tu jest film ,"Wybieramy anten CB " który się zapewne wszystkim użytkownikom przyda :
Obrazek
edo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 13.06.2013 10:31

na pewno główną zaletą tej anteny jest sztywny promiennik, nie kładzie się tak podczas szybkiej jazdy jak inne 2 metrowe anteny, ale na magnes nawet najmocniejszy to bym nie ryzykował właśnie przez sztywny promiennik.
Poza tym po ustawieniu sq i skręceniu rf-gain -rewelacja w jakości odsłuchu. Ma to też swoje wady, jak o coś zapytasz to nic nie usłyszysz :wink: bo w tym samym momencie będzie kilka nakładających się odpowiedzi z promienia 10-20 km.
W naszych warunkach(gdzie jednak jest spory ruch w eterze) z powodzeniem wystarczy coś między 1-1.5 metra, a najlepszym rozwiązaniem jest np. do antenki z magnesem ml 145 dokupienie samego promiennika z cewką as100 i stosowanie ich zamiennie zależnie od potrzeb.
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 13.06.2013 10:52

według mnie to należy sobie zadać pytanie jak ktoś kupuje cb, czy faktyczne jest mu potrzebny zasięg w małym mobilku na poziomie 10-15km i jeździe po mieście? Według mojego skromnego zdania kompletny bezsens pomijając fakt że taką antenką o długości 1,50m-2m będzie haczył o każdy wjazd do garaży lub parkingi galerii, poza tym w mieście będzie to to ściągało wszelkie syfy .
Nie oszukujmy 95% ludzi używa CB tylko i wyłącznie do pytania się o "misiaków" lub "krokodylków" do tego w zupełności styka antenka do max 1m i zasięgu ok 4-5km, tym bardziej że widać na trasach że co drugi ma antenę na dachu, ale jak zapytasz to 9 na 10 nie odpowiada, albo udaje że nie słyszy, a już najbardziej rozbrajające dla mnie jest co chwila pytanie nie wiem jak ich nazwać może "normalnych inaczej" Mobilki, Mobilki sprawdzam radyjko jak mnie słychać?? tak jakby od wczoraj coś się zmieniło jak wysiadał z auta.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Radio CB na trasie PL-HR-PL? - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone