Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Radio CB na trasie PL-HR-PL?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 06.03.2011 22:23

FUX napisał(a):Są np. anteny sirio trojdzielne. CB, GSM, radio.
Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego... :wink:

FUX, jak długo używałeś takiej anteny? Bo zakładam, że wiesz co piszesz. A może tylko powtarzasz zasłyszane gdzieś opinie?
kor_nick
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kor_nick » 07.03.2011 09:27

też mam triflexa, tak jak i moi koledzy z pracy (jeździmy octaviami). fajna antenka, bez problemu zbiera z 5 km w mieście, do 8 km w trasie, nadawanie z dobrą jakością 3-4 km w mieście, do 5 km w trasie (mikrofon ze wzmocnieniem). Jak dla mnie wystarczająco.
waldis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldis » 07.03.2011 19:32

Można jeszcze zastosować Sirio Tajfun (drugi rok na dachu). Podobne parametry, co Triflex, jednak trzeba mieć dodatkową antenkę FM, lub wykorzystać do tego celu ogrzewanie tylnej szyby.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.03.2011 19:34

smer napisał(a):
FUX napisał(a):Są np. anteny sirio trojdzielne. CB, GSM, radio.
Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego... :wink:

FUX, jak długo używałeś takiej anteny? Bo zakładam, że wiesz co piszesz. A może tylko powtarzasz zasłyszane gdzieś opinie?

Opinia kogoś, kto miał...
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 07.03.2011 22:14

Bez urazy, ale przypomina mi to pewien dowcip; kolega pyta kolegę: jadłeś kiedyś łososia? A ten odpowiada: nie, ale mój szwagier widział jak jeden facet jadł...

Triflex: używam tej anteny już ze dwa lata z tym, że teraz zabudowałem ją już w drugim samochodzie. Gdyby to był szajs, nie powtórzył bym przecież błędu. A jeśli chodzi o strojenie, to jest to rewelacja: na ch.10-30 SWR = 0

Na forum OCP udało mi się zachęcić do triflexa sporo osób, którzy po zabudowaniu go w swoich octaviach są zadowoleni...
Jedynymi krytykami tej anteny są osoby, które gdzieś tam, coś tam słyszały... Oczywiście nie polecam jej nikomu, komu zależy na dużym zasięgu; gdybym mieszkał w jakimś ustronnym regionie Polski, a do tego nie musiał trzymać auta pod blokiem, na pewno zabudowałbym ML-145. Za to do miasta jest to idealna antena w 100% bezobsługowa; żadnego wyjmowania z bagażnika, odśnieżania dachu, itp... Zresztą w trasie też się sprawdza, przecież to nie Syberia, kontakt z mobilami z przeciwka jest możliwy praktycznie non stop... gdy wyjeżdżając z Katowic pytam jak wygląda ścieżka w kierunku Warszawy, od razu wiem że w okolicach Piotrkowa suszą... ;)

ps. Dla jasności - w żaden sposób nie jestem związany z handlem tymi antenami...
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 07.03.2011 22:32

smer napisał(a): A jeśli chodzi o strojenie, to jest to rewelacja: na ch.10-30 SWR = 0

tak dla jasności prawidłowy SWR to 1,1 a nie 0
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 07.03.2011 22:46

telepol sorry, przejęzyczenie ;) Oczywiście SWR = 1

A dlaczego Ty uważasz, że 1,1?
Sporo anten ze stałą masą udało mi się zestroić na 1; czy to oznacza, że trzeba im troszkę pogorszyć, hehehe?
kor_nick
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kor_nick » 07.03.2011 22:51

smer, nie ma 1... to teoria
mogłeś dostroić do 1,01 ale to też zależy od wskaźnika. i karoserii oczywiście :)

a triflex jest super, nie wiem czemu tylko sirio to wypuścił, gdyby inni producenci produkowaliby tego typu anteny cena byłaby niższa.
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 07.03.2011 22:56

smer napisał(a):telepol sorry, przejęzyczenie ;) Oczywiście SWR = 1

A dlaczego Ty uważasz, że 1,1?

bo za dobrze to też nie dobrze ;)
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 07.03.2011 22:58

Oczywiście, że teoria, hihi... Ale na mierniku fajnie wygląda ;)

A co do ceny triflexa, to teraz to jest bajka. Za pierwszego dałem 240zł + przesyłka. A teraz to za 160 idzie urwać...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.03.2011 08:08

W skodach, kiedy macie juz antene w dachu, a w zasadzie dziurę, to moze byc ok.
Tego faktu sie nie zmieni.
W innych przypadkach robienie jej na środku dachu uważam za bezcelowe. Znam kogoś, kto tak za namową zrobil w kombi, a poźniej klął w żywy kamień, bo zapomnial, że ma box, ktory czasami zaklada...
No i zamiast mieć boź przed tylną klapą, to ma go trochę bardziej do przodu.
Jest glośniej, antena zgięta o iogólnie do d...
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 08.03.2011 11:16

To fakt, do dupy jak nic! Ale gdy ktoś ma samochód typu VW, Skoda, czy tp., to triflex wchodzi pasownie w dziurę po oryginalnej antenie. I wygląda jak fabryczna...

A wracając do tematu, to w CRO nawet Lemm AT-2001 Turbo nie pomoże, gdy w promieniu kilkudziesięciu km brak użytkowników CB. A zwłaszcza poza sezonem tak triflex jak i ML-145 są bezradne...
Riddick82
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Riddick82 » 15.08.2012 19:41

W niedzielę wybieram się po raz pierwszy do CRO oczywiście z bacikiem (blisko półtorametrowym) na dachu - jadę przez Słowację i Węgry. Czy od zeszłego roku coś się zmieniło, czy np. Chorwaci bardziej zwracają uwagę na CB, czy raczej na luzie bez zdejmowania przez granicą chorwacką przejadę?
pilach
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pilach » 15.08.2012 20:11

Przeleciałem na Chorwację z 1,5 m anteną i przez BIH do Dubrownika i z powrotem.Nikt nie zwrócił mi uwagi.
zi3ntar
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zi3ntar » 16.08.2012 18:19

moim zdaniem CB za granicą kompletnie nieprzydatne (chyba, że lecisz na dwa auta), drogę powrotną zrobiłem z CB w bagażniku :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Radio CB na trasie PL-HR-PL? - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone