Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Radio CB na trasie PL-HR-PL?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.02.2011 22:00

Widzisz mój wpis dotyczył specyficznej sytuacji i nie wiem czy pod pojęciem wątek masz na myśli to, co ja napisałem, czy cały temat.
Gaz - jest mnie po prostu obojętny nie używam tak samo jak CB, do BMW 5 mam stosunek ambiwalentny. Jednocześnie fascynują mnie ludzie którzy kupują takie auto i zakładają do niego gaz.
Ps. Jestem człowiekiem spokojnego usposobienia.
jarojar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarojar » 18.02.2011 16:43

Darraz miło Cię widziec również na tym forum :D
Darraz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darraz » 18.02.2011 19:07

Witaj :-) Trzeba się w końcu maszyną przejechać na jakieś konkretne wakacje! (żeby nie było, że kompletnie nie w temacie - z włączonym CB)
bracik001
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bracik001 » 18.02.2011 21:44

Jacek S napisał(a):Nie wiem czy dobrze zrozumiałem..
w PL - 19
poza PL - 28

W 2010 tylko raz na kanale 19 w okolicach Makarskiej usłyszałem "naszych" prowadzących się do celu. Tak przez całą trasę kompletna cisza na "19"i "28".
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 19.02.2011 17:56

bracik001 napisał(a):
Jacek S napisał(a):Nie wiem czy dobrze zrozumiałem..
w PL - 19
poza PL - 28

W 2010 tylko raz na kanale 19 w okolicach Makarskiej usłyszałem "naszych" prowadzących się do celu. Tak przez całą trasę kompletna cisza na "19"i "28".

Potwierdzam, jechaliśmy na dwa auta i wówczas CB świetna sprawa jednak gdyby nie kompan podróży to nie byłoby z kim gadać.
Tiiicho jak w koscjele :)
myszkin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) myszkin » 19.02.2011 18:06

U mnie było tak samo głucha c........a , coś się odezwało raz w Austrii potem koło Plitvickich i na samym końcu koło Omisia.
Generalnie C...............a.
pocztówka28
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pocztówka28 » 19.02.2011 21:08

U nas wręcz odwrotnie...mimo września w drodze do Cro na kanale 28 bardzo często słyszeliśmy rodaków.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.02.2011 21:09

Po Czechach można antene do bagażnika wrzucić...
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 19.02.2011 21:52

W Austrii dla świętego spokoju też
sezamek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sezamek1 » 06.03.2011 20:38

Witam!

Czy na trasie do Chorwacji przez: Słowacja, Austria, Słowenia i oczywiście Chorwacja, są problemy z używaniem CB radia ze strony miejscowej policji?

Czy ktoś z Szanownych forumowiczów podczas ewentualnej kontroli policyjnej miał problemu z tytułu posiadania bądź używania CB radia?

pozdro sezamek1
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.03.2011 21:00

W skrócie. Są Kraje, w których można, ale nie ma kim.
Jeżeli jeszcze w ww. Krajach nie jeździleś, to Ci podpowiem, że policja w tychże, nie jest tak wyrozumiała, jak w RP.
Jest 50 jedziesz 50, jest zakaz wyprzedzania-nie wyprzedzasz.
Poczytaj caly wątek lub FAQ; gdzieś to było opisane.
W CZ mam załozoną antene, dalej zdejmuję. We Włoszech pogadasz, czasami w Cro, Slowenii.
W Austrii naszych slychać, choć to nielegalne w mysl ich przepisow.
Raz mnie kontrolowano nad ranem ale anteny nie dopatrzył się...
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 06.03.2011 21:41

A ja zawsze, zaraz po przekręceniu kluczyka włączam radio CB. Po prostu czuję się bezpieczniej, widząc co się wokoło mnie dzieje: korki, suszarki, nieoznakowane vectry, dziury w drodze po skradzionych żeliwnych kratkach studzienek kanalizacyjnych, "zwykłe" wyrwy w asfalcie, itp., itd...

Czy łamię przepisy? Te dotyczące ograniczeń prędkości łamię często i namiętnie, bo są po prostu nieżyciowe! No, śmiało, ukamienujcie mnie ;)

Już nieraz chodziło mi po głowie, żeby (jakimś cudem) w necie sprowokować heppening polegający na tym, żeby w umówionym dniu wszyscy kierowcy w Polsce dostosowali się do ograniczeń prędkości. Spytacie dlaczego uważam to za heppening? Ano dlatego, że zgodnie z przepisami zakorkowalibyśmy Polskę od Odry po Bug i z 3 dni trwałoby udrażnianie naszych dróg.

Ale wracając do tematu: radio CB włączam pod domem i wyłączam w miejscu docelowym w Cro. Po przekroczeniu granicy przełączam na ch.28. Z moich obserwacji (a raczej odsłuchacji) wynika, że pogadać sobie można w Czechach, Słowacji, trochę na Węgrzech, a w Cro niestety sporadycznie. Wspólny mianownik --> kierowcy TIR-ów. Po prostu im bliżej Polski, tym więcej Polskich TIR-ów, a w Cro nie ma ich prawie w ogóle.

Dla wyjaśnienia dodam, że nie obawiam się używać radia za granicą, bo mam radio i antenę zamaskowane i nawet nikomu do głowy nie przyjdzie, że jestem użytkownikiem CB.
Pisząc o obawach mam na myśli głównie Austrię, gdzie już samo posiadanie radia umożliwiającego nadawanie w modulacji AM jest wykroczeniem, za które teoretycznie może nawet grozić konfiskata przedmiotu przestępstwa, tj. samochodu.
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 06.03.2011 22:12

smer napisał(a):Dla wyjaśnienia dodam, że nie obawiam się używać radia za granicą, bo mam radio i antenę zamaskowane

Można wiedzieć jaką masz antenę :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.03.2011 22:18

Są np. anteny sirio trojdzielne. CB, GSM, radio.
Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego... :wink:
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 06.03.2011 22:20

Sirio Triflex. Z wyglądu łudząco podobna do oryginalnej (vw) anteny w mojej Octavii...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Radio CB na trasie PL-HR-PL? - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone