Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Radio CB na trasie PL-HR-PL?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Darraz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darraz » 03.02.2011 10:02

Hollywood napisał(a):OK...kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień...
czy jest tu ktoś, kto ani razu nie wykorzystał radia CB do łamania przepisów, do jazdy zagrażającej bezpieczeństwu innych użytkowników dróg i pieszych...PYTAM SIĘ?

To ja też rzucę kamień - w łamaniu przepisów radio mi nigdy nie "pomogło". Podobnie jak ktoś napisał powyżej - zdarza mi się w mieście jechać więcej niż 50km/h a na trasie 120 zamiast 90, gdy droga prosta i pusta, ale to nie ma nic wspólnego z radiem CB. Po co mam narażać życie swoje i rodziny ?? Jak widać na dodatek na avatarze - bryki ze sportowym zacięciem nie posadam, więc tym bardziej nie kusi...
W drodze do CRO radio na pewno będzie w "użyciu" - będę czuł się pewniej, tym bardziej, że to moja pierwsza tak długa trasa.
A tak w ogóle czytam to i inne fora i do teraz pewnien nie jestem jak to własciwie jest z tymi kanałami w Polsce i za granicą, no i ma być "5" czy "0"? Przełączają się użytkownicy, czy... jak to jest właściwie?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.02.2011 10:20

Darraz napisał(a):A tak w ogóle czytam to i inne fora i do teraz pewnien nie jestem jak to własciwie jest z tymi kanałami w Polsce i za granicą, no i ma być "5" czy "0"? Przełączają się użytkownicy, czy... jak to jest właściwie?

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem..
w PL - 19
poza PL - 28
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 03.02.2011 10:24

Na nasze (użytkowników CB) nieszczęście w środowisku kierowców pokutuje opinia, że ten z anteną na dachu to lucyfer na drodze.

Ja również z prędkościami nie przesadzam bo dbam o swoje i innych zdrowie.
Auto również mam niesportowe Focus MKI kombi.
A jak mam ochotę na hardcore to tylko szuter, auto z klatką i wio :)

W Polsce kanałem drogowym jest 19, za granicą polskich mobilków możesz szukać na kanale 28, aczkolwiek praktyka pokazuje, że wielu z naszych rodaków nie przechodzi na kanał 28.
A to błąd bo 19 jest kanałem drogowym kraju w którym się znajdujemy do użytku przez ichnich obywateli.

Co do "0" i "5".
Jeśli masz zamiar przejść na kanał 28 to pozostań na "0". Wiele radyjek nie ma po prostu możliwości przejścia na "5" więc masz większą szansę, że z kimś pogadasz w naszym narzeczu.
Jednak kiedy jesteś np. w Niemczech, znasz język Goethego i chcesz dowiedzieć się czegoś od helmutów na kanale 19 to dobrze by było przełączyć się na "5".
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.02.2011 10:34

Jacek S napisał(a):
To ja napisał(a):Nigdy nie miałem i nie podejrzewam siebie żebym kiedykolwiek kupił.

Kiedyś też tak mówiłem.

Na co dzień leży w domu ale są takie sytuacje kiedy się przydaje.

To musiał bym kupić jeszcze BMW serii 5 z gazem.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.02.2011 10:42

fasi napisał(a):Na nasze (użytkowników CB) nieszczęście w środowisku kierowców pokutuje opinia, że ten z anteną na dachu to lucyfer na drodze....

...no i ten w skórze też.

:lol:
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 03.02.2011 10:57

Belzebuby na tych szybkich motorynkach :P
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 03.02.2011 11:16

[quote="maniust"]Zaraz dojdziemy do licytacji , kto ma lepsze radio. :lol:
quote]

Canva CB-268 + antenka Canva 40cm
I mi wystarczy
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 03.02.2011 11:17

Tez mam CB,rzadko uzywam,a jak uzywam to tez nie lamie przepisow zwiazanych z predkoscia...a za niedlugo,to nikt z nas ich lamal nie bedzie,chodzi mi o stan naszych drog,same dziury i wyboje,gdzie sie mozna rozpedzic na takiej drodze ?
Darraz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darraz » 03.02.2011 17:00

Jacek S, Fasi - dzięki za informacje. O "19" w Polsce wiedziałem, nie miałem dotąd pewnych informacji czy warto przełączyć się na "28" no i czy pozostać na 0 czy zmienić na 5. Podsumowując - za granicą pozostając na "0" i zmieniając kanał na "28" mam największą szansę, żeby się w języku polskim z kimś porozumieć.
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 03.02.2011 18:34

Tak panowie za granicą warto przełączać na kanał 28 a co do 0 czy 5 to niema wyboru bo większość radyjek w Polsce jest w 0 i niema możliwości przełączenia w 5.
Hollywood
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hollywood » 05.02.2011 00:50

łał...bohaterowie co to tylko radyjka do omijania trafików używają gdzieś zniknęli....gdzie to Polnische...helden polazło? 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.02.2011 15:55

Hollywood napisał(a):łał...bohaterowie co to tylko radyjka do omijania trafików używają gdzieś zniknęli....gdzie to Polnische...helden polazło? 8)

Koleżko gdzie mam radio CB wyraźnie dałem do zrozumienia i w tym temacie nie napisał bym już nic , lecz ty(nie będę tak słodki jak anakin) sprowokowałeś mnie do tego żebym napisał, że za słowo "Polnische" prosisz się po prostu w mordę(gdzie jest admin, lub inny gostek tu zawiadujący)
bb84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bb84 » 13.02.2011 19:31

To ja powiem wprost i nie będę tutaj kręcił - używam radia w pierwszej kolejności jako "anty radar"
W tamtym roku jechaliśmy w 2 samochody i CB naprawdę sie sprawdziło, kontakt z drugą grupą czy już w godzinach nocnych z kierowcą umilał "wyprawe "

Co do słownictwa na Cb to faktycznie gdybym miał dzieci/dziecko nie wyobrażam sobie nasłuchu... ale może jest jakieś wyjście typu słuchawka do ucha itp ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.02.2011 23:39

Kolego używaj radia CB jak chcesz, kiedy chcesz , z czym chcesz i do czego chcesz, w dwóch, trzech czy ilu chcesz samochodach. Mnie to, w żaden sposób nie interesuje i zaręczam nigdy nie będzie interesowało. Na temat tego sprzętu wyraziłem tylko moje subiektywne zdanie i tyle.
Jeżeli jednak pokusiłeś się o komentarz mojego wpisu to przeczytaj raz jeszcze czego on dotyczył.
bb84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bb84 » 14.02.2011 13:26

To ja napisał(a):Kolego używaj radia CB jak chcesz, kiedy chcesz , z czym chcesz i do czego chcesz, w dwóch, trzech czy ilu chcesz samochodach. Mnie to, w żaden sposób nie interesuje i zaręczam nigdy nie będzie interesowało. Na temat tego sprzętu wyraziłem tylko moje subiektywne zdanie i tyle.
Jeżeli jednak pokusiłeś się o komentarz mojego wpisu to przeczytaj raz jeszcze czego on dotyczył.

Nie bij ! :wink:
A tak powążnie to komentarz był do całego wątku nie personalnie, jak to na forum po prostu podzieliłem się swoim zdaniem w tym temacie bo mnie dotyczy tyle

ps Masz jakiś kompleks lpg :P ? czy nie załapałem żartu i co jest złego w bmw 5 ? ( znajomy ma 5 w kombiaku , automat - wygodny,mocny, spory, świetnie sie nadaje na wakację do Cro ... :) dlatego pytam ... )
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Radio CB na trasie PL-HR-PL? - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone