Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Radio CB na trasie PL-HR-PL?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 31.01.2011 20:41

President Johnny II ASC + antena Sirio ML 145 mag. Jestem zadowolony z tego zestawu.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 31.01.2011 20:56

slaweek napisał(a):A koledzy jakim sprzętem dysponują (z ciekawości) ja posiadam LAFAYETTE ERMES z antenką president georgia.

Zaraz dojdziemy do licytacji , kto ma lepsze radio. :lol:

To ja się też pochwalę Radio "Made in Biedrona"

Najprostszy Alan 109 + President ML 145 i wbrew opiniom , że Alan to syf , radio całkiem z tą anteną nieżle daje sobie radę.
Darraz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darraz » 31.01.2011 20:56

Lafayette Atena + President Florida. Nie miałem okazji wypróbować sprzętu "w tasie". W mieście ta krótka antena ma zasięg ok.4km. Poza miastem pewnie będzie więcej. Jestem zadowolony.
jacek9971
Podróżnik
cb radio

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek9971 » 31.01.2011 21:16

widocznie "hollywood " uawza sie za lepszego twierdzac wszystkich za burakow , a ja mysle ze ON ma na drugie imie burak i to pastewny nie ublizajac buraką . Jak / z drugiego imienia / burakowi nie pasuje CB radio i ich uzytkownicy to niech najlepiej sie wyloguje z tego portalu .
szary779
Cromaniak
Re: cb radio

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 31.01.2011 21:23

jacek9971 napisał(a):widocznie "hollywood " uawza sie za lepszego twierdzac wszystkich za burakow , a ja mysle ze ON ma na drugie imie burak i to pastewny nie ublizajac buraką . Jak / z drugiego imienia / burakowi nie pasuje CB radio i ich uzytkownicy to niech najlepiej sie wyloguje z tego portalu .

A ten, tego.... piłeś coś :?:
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 01.02.2011 14:06

gonzo napisał(a):President Johnny II ASC + antena Sirio ML 145 mag. Jestem zadowolony z tego zestawu.

Ja również :) Tyle, że posiadam Harry II ASC + Sirio ML 145.

CB wielokrotnie uchroniło mnie... przed staniem w korkach, dzięki zastosowaniu patentów objazdowych :)
Ostatnio edytowano 01.02.2011 14:08 przez fasi, łącznie edytowano 1 raz
Darraz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darraz » 01.02.2011 14:06

maniust napisał(a):Zaraz dojdziemy do licytacji , kto ma lepsze radio. :lol:

Mam nadzieję, że nie... może raczej ci co jeszcze nie mają będą mieli łatwioną decyzję, jeżeli chodzi o zakup, chociaż można też się pokusić, by w tym celu odwiedzić jakieś forum poświęcone CBradio.
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 01.02.2011 14:17

Moja droga do własnego CB zaczęła się na forum dotyczącym CB.
Wśród polecanych mi radyjek było TTI, Uniden oraz Intek.
Zdecydowałem się na zakup Presidenta przez internet i nie żałuję.
Za cenę TTI czy Inteka w serwisie CB mam coś lepszego w tych samych pieniądzach.
Jak na razie President działa perfekcyjnie, ASC działa bez zarzutu.
W ubiegłym roku w wakacyjne weekendy jadąc drogą ciągnącą w kierunku wielkich jezior udawało mi się prowadzić czyste rozmowy w zasięgu 14 km.

Mam nadzieję, że nasze spostrzeżenia odnośnie sprzętu jaki posiadamy pozwolą zainteresowanym dokonać właściwego wyboru :)
Hollywood
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hollywood » 02.02.2011 22:15

Niedawno jeden Anglik pyta się mnie do czego są te anteny na dachach, więc mu tłumaczę, że to byli kierowcy TIR-ów zwolnieni z pracy z przyzwyczajenia sobie w osobówkach zamontowali CB, tak się do swoich szoferek przywiązali że teraz nawet w tych osobówkach śpią w nocy...dżiziss mówi, to tam nieźle capi...pewnie tak- wkręcam go dalej.Pyta się z ciekawością:to na jakim miejscu w hierarchii społecznej w Polsce są ci ludzie?Udaję, że nie rozumiem. Milczy chwilę ale kiedy jeden dżygit z wielkim dyndającym drutem wyprzedza nas na podwójnej ciągłej mamrocze pod nosem:wild country, wild people...myślę sobie-chyba masz racje men.
Hollywood
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hollywood » 02.02.2011 22:23

OK...kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień...
czy jest tu ktoś, kto ani razu nie wykorzystał radia CB do łamania przepisów, do jazdy zagrażającej bezpieczeństwu innych użytkowników dróg i pieszych...PYTAM SIĘ?[/b]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.02.2011 22:57

Nigdy nie miałem i nie podejrzewam siebie żebym kiedykolwiek kupił.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.02.2011 07:57

To ja napisał(a):Nigdy nie miałem i nie podejrzewam siebie żebym kiedykolwiek kupił.

Kiedyś też tak mówiłem.

Na co dzień leży w domu ale są takie sytuacje kiedy się przydaje.
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 03.02.2011 08:16

Hollywood napisał(a):OK...kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień...
czy jest tu ktoś, kto ani razu nie wykorzystał radia CB do łamania przepisów, do jazdy zagrażającej bezpieczeństwu innych użytkowników dróg i pieszych...PYTAM SIĘ?[/b]

Rzucam kamień i przyznaję się do winy :)
Niejednokrotnie wykorzystałem szatańskie CB i jechałem 90 km/h na ograniczeniu do 70 km/h, np. miało to miejsce w nocy na odcinku gdzie psy D* szczekały a dookoła ani jednej żywej duszyczki.
Tak więc teoretycznie zagrażałem bezpieczeństwu innych użytkowników dróg i pieszych (ani jednych ani drugich w tym momencie nie było na łamanym przeze mnie ograniczeniu).

Taka jałowa dyskusja nie ma sensu. Czy Ty jeździsz po mieście 50 km/h ?
Nie sądzę...
Zapewne wciskasz czasami mocniej pedał gazu w warunkach w którym ani sobie ani innym nie zagrażasz. Tak samo czynię i ja, wszystko trzeba robić z głową.

JEDNAKŻE niezaprzeczalnym faktem jest, że większość samochodów z batami na dachu wyprzedza na podwójnej ciągłej, jeździ szybciej o 50-60 km/h na ograniczeniach. Potępiam to!

Jacek S napisał(a):
To ja napisał(a):Nigdy nie miałem i nie podejrzewam siebie żebym kiedykolwiek kupił.

Kiedyś też tak mówiłem.

Na co dzień leży w domu ale są takie sytuacje kiedy się przydaje.

Podobnie jest u mnie :D
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 03.02.2011 08:27

Powiem szczerze, że śmieszą mnie wypowiedzi typu: CB służy do łamania przepisów. Ktoś kto tak pisze, czyni to widocznie na podstawie własnych doświadczeń.

Jacek S napisał(a): są takie sytuacje kiedy się przydaje.

Są, są, i to często. W ubiegłym roku na obwodnicy Elbląga był wypadek, droga całkowicie nieprzejezdna, korek od Pasłęka, dzięki CB uniknąłem kilku godzin stania, jadąc objazdem przez Młynary.
Mam radio Albrecht AE 4200 MC + antena Sirio ML145, bez zbędnych bajerów, fajny, prosty zestaw na długie trasy, zasięg spokojnie 10 km. Nie używam go na co dzień, tylko jak jadę dalej - czyli kilka razy w roku.
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 03.02.2011 08:34

Mnie również nie raz uchroniło przed staniem w korkach zarówno w Olsztynie jak i na trasie.
Dzięki pomocy innych użytkowników CB udało się w obcym terenie przetrwać i koreczek objechać :)
Tak jak napisałem powyżej ta dyskusja o niebezpieczeństwie powodowanym przez kierowców mających antenę na dachu jest zupełnie jałowa i bez sensu.

A tak BTW to uwielbiam nocne rozmowy na radyjku, zazwyczaj są tam już tylko zawodowi kierowcy, nie ma chamskich odzywek jak za dnia, a pożądane informacje przekazywane są nad wyraz konkretnie :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Radio CB na trasie PL-HR-PL? - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone